Viermansbobs strijden om World Cup-eindzege, gevaar voor Zwitsers

In het Zwitserse St Moritz is de World Cup voor de bobsleeërs in de grote viermansbobs afgesloten. De laatste race werd gehouden op de magische natuurbaan door het Zwitserse bos en dat leverde flink wat spanning op.

Francesco Friedrich begon de dag als leider in de World Cup, met alleen zijn Duitse landgenoot Johannes Lochner als overgebleven uitdager. Voor Friedrich was de opzet vrij simpel: bij winst van Lochner moest hij in de top-6 eindigen en dan zou hij zeker zijn van de eindzege in het klassement. Dat werd nog wel een uitdaging, zo bleek in de verrassende eerste run: Lochner noteerde de snelste tijd van iedereen, 0,15 seconden voor de Canadees Justin Kripps en 0,20 voor Oskars Kibermanis uit Letland.

De Oostenrijker Benjamin Maier (+0,29) volgde, voor dé sensatie van de run: de Chinees Li Chunjian (+0,42), die nota bene voor de Duitsers Nico Walther (+0,48) en Friedrich terecht kwam. Friedrich stond zo dus zevende en wist dat hij in run twee vol aan de bak moest.

De beslissing
Friedrich moest in run twee om te beginnen de leiding pakken en dat lukte ondanks een wat matige run vrij ruim. Walther bleef voor hem en dus was de hoop van Friedrich min of meer gericht op een matige run van Li, die in een positie stond waar hij nog nooit bij in de buurt was geweest. De Chinees hield zijn hoofd ijzig koel en schoof halverwege voorbij Friedrich...maar maakte onderin een foutje en eindigde tóch achter de Duitser, waarmee de strijd om de eindzege in de World Cup definitief beslist was.

Li was uitermate teleurgesteld, maar kon gewoon dik tevreden zijn: hij was verzekerd van de zevende plek in pas zijn zesde officiële race als piloot ooit, een geweldige prestatie voor iemand uit een land zonder enige bobsleetraditie, maar waar met het oog op de Spelen van 2022 in Beijing flink wat in wordt gepompt.

Maier leverde twee posities in, waarna Kibermanis zich met een heerlijke run verzekerde van minstens de derde plek. Kripps legde een nog betere run op het ijs en nam de leiding over van Kibermanis, met alleen Lochner nog te gaan. De prestatie van Friedrich bleek uiteindelijk niet per se beslissend, want Lochner had het dit keer niet helemaal en viel terug naar de derde plek, achter winnaar Kripps en de Letse slee van Kibermanis.

Ivo de Bruin en zijn mannen eindigden op ruim twee seconden op de negentiende plek, met alleen de Zwitser Michael Kuonen achter zich - het instappen van Kuonen's team in run twee is nog wel het bekijken waard, op 8:50 minuten in onderstaande video.

De tweede heat in St Moritz