Brexit lastig voor FVD, Baudet mogelijk naar Europa

De overwinning van de Conservatieven bij de verkiezingen in Groot-Brittannië werd met gejuich ontvangen door Thierry Baudet. Logisch ook want de voorvechter van een Nexit ziet nu eindelijk de Brexit binnen korte termijn plaats vinden, daarnaast waren de Conservatieven in het Europees parlement fractiegenoot van het Forum voor Democratie. Door het vertrek van de Britten zal Nederland drie zetels extra in het Europees parlement krijgen en dat kan een probleem opleveren voor het FVD.

Die drie extra zetels voor Nederland komen bij PVV, VVD en zoals eerder genoemd FVD terecht. Door het grote succes van het Forum bij diverse verkiezingen en door interne ruzies en de scheuring binnen de partij is het bemensen van de vrijgekomen zetel een ingewikkelde zaak geworden. Het is zelfs geen ondenkbare gedachte dat Thierry Baudet de overstap naar Europa maakt en daarbij een rol als Nigel Farage voor zichzelf ziet weggelegd.

Haagse Insider, een goed ingevoerd Twitter-account, zette de opties voor Forum voor Democratie op een rij. Wat het de oplossing ook zal zijn, duidelijk is dat de politieke gevolgen verder gaan dan 'alleen' een zeteltje vullen. Omdat Baudet met voorkeurstemmen in het Europees Parlement is gekozen maakt hij als eerste aanspraak op de Europese zetel. Gevolg zou wel zijn dat hij zijn Tweede Kamerzetel op moet geven. Vanuit Europa zou de FVD-voorman nog steeds politiek leider van de partij kunnen blijven en aandacht van de media zal hij ook ook vanuit Brussel voldoende krijgen. Ook lijkt Baudet niet altijd even goed op zijn plaats in de Tweede Kamer.

Gevolg van deze keuze zou zijn dat de vrijgekomen Tweede Kamerzetel naar nummer drie op de FVD-lijst, Susan Teunissen, zou gaan. Teunissen heeft echter haar lidmaatschap opgezegd en of zij nog politieke ambities heeft is ongewis. Nummer vier is Henk Otten, de medeoprichter van het FVD waarmee Baudet inmiddels in onmin leeft. Na ruzies over de koers van de partij en geharrewar over de financiën van het Forum vertrok Otten bij FVD en nam zijn Eerste Kamerzetel mee. Inmiddels hebben twee andere oud Forum voor Democratie-leden zich bij Otten gevoegd en samen zijn ze de Groep Otten.

Mocht Baudet dit niet prettig vinden dan zal hij vasthouden aan zijn Tweede Kamerzetel en gaat de zetel in het Europees Parlement naar de volgende op de Europese kieslijst, Dorien Rookmaker. Deze oplossing zal ook buikpijn opleveren voor de politiek leider aangezien Rookmaker ook de partij heeft verlaten en zich heeft aangesloten bij de eerder genoemde Otten. Voor de Groep Otten heeft een Europese zetel veel voordelen. Zo hebben leden van het Europees Parlement een groot budget voor persoonlijke medewerkers. Het subsidiegeld wat de Groep Otten op deze manier binnen kan krijgen kan de partij goed gebruiken om Groep Otten uit te bouwen tot een volwaardige rechts conservatieve partij en concurrent voor Forum voor Democratie.

Als deze route bewandeld wordt zal Groep Otten wel een Eerste Kamerzetel inleveren die weer terechtkomt aan de eerstvolgende op de FvD-kieslijst, Otto Hermans. De man die wereldberoemd in Nederland werd nadat hij Baudet de beste spreker noemde op een partijcongres van de partij. Hermans verving eerder dit jaar tijdelijk Nicki Pouw-Verweij in de FVD-Eerste Kamerfractie. Hij werd in juni 2019 met voorkeurstemmen gekozen, maar zag af van het Kamerlidmaatschap.

Met deze constructie zou Groep Otten dus een zeer interessante Europese zetel winnen maar een Eerste Kamerzetel verliezen waardoor de politieke macht van de partij rond Otten flink zal afnemen. Dit omdat ze dankzij hun drie zetels een interessante partner voor de coalitie zijn in de Eerste Kamer om tot meerderheden te komen. 

De spoeling begint voor het FVD in de Eerste Kamer zo langzamerhand ook dun te worden. Na Hermans staan de in Cyprus wonende Hugo Berkhout en Tweede Kamerlid Theo Hiddema op de lijst. Daarna volgt de inmiddels ook naar Otten overgestapte Robert Baljeu. Dit kan bij ziekte of nog meer onrust binnen het Forum in de toekomst ook nog voor de nodige problemen voor Baudet gaan zorgen.

Brexit lastig voor FvD, Baudet mogelijk naar Europa (Pro Shots / Koen Laureij)
Brexit lastig voor FvD, Baudet mogelijk naar Europa (Pro Shots / Koen Laureij)