Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld

De snoepreisjes die Thierry Baudet op kosten van Suitsupply-oprichter Fokke de Jong maakte naar partyeiland Ibiza zijn nog steeds niet officieel gemeld aan de openbare registers van de Tweede Kamer. En dat terwijl Baudet al bijna twee maanden geleden toezegde dat te zullen doen.

Begin september onthulde HP/DeTijd dat de Forum voor Democratie voorman meerdere reisjes naar Ibiza maakte op kosten van De Jong. Daar is in principe niks mis mee maar dergelijke cadeaus moeten gemeld worden aan de openbare registers van de Tweede Kamer. "De Griffie plenair houdt een register bij waarin Kamerleden de door hen ontvangen geschenken en voordelen met een hogere waarde dan €50 vermelden, uiterlijk 1 week na ontvangst van het geschenk of het voordeel. Daarnaast houdt de Griffie plenair een register bij van buitenlandse reizen waarvan vervoers- en verblijfskosten geheel of gedeeltelijk door derden worden betaald, uiterlijk een week na terugkeer in Nederland", zo staat vermeld op de website van de Tweede Kamer en Baudet voldoet zoals nu wel duidelijk is niet aan deze voorwaarden.

"We hebben een groepje vrienden en we gaan wel eens pad. Maar als we dit soort dingen moeten melden, zal ik dat met alle plezier doen", zo vertelde Baudet, die zich van geen kwaad bewust was, bij Dit is de dag op NPO Radio1 begin september. Kamervoorzitter Khadija Arib, waarmee de FvD-lijsttrekker beloofde in overleg te gaan, bevestigde de meldingsplicht voor de reisjes. "Buitenlandse reizen die geheel of gedeeltelijk door derden worden betaald, moet je altijd melden. Het maakt niet uit of de reisjes privé of zakelijk zijn", aldus Arib in het AD.

Zelfs voormalig FvD-bestuurslid Henk Otten, volgens Baudet niet vies van een beetje fraude, adviseerde de politicus de reizen te melden. "Je begrijpt natuurlijk wel dat je die trip met de privéjet van Fokke moet melden bij de Tweede Kamer. Dit is absoluut meldingsplichtig in het giftenregister. Voor je het weet kom je in een Pechtold-rel terecht. Ik vind het enorm onverstandig en je brengt de partij in gevaar met dit gedrag", zo liet Otten destijds weten aan Baudet aldus het AD.

De openbare registers bieden een bijzonder overzicht van de berg spullen die sommige Kamerleden ontvangen. Zo ontving Joba van den Berg van het CDA bijvoorbeeld een visitekaartjeshouder en een sjaal van een delegatie van het Tsjechisch parlement als dank voor het gesprek met de vaste commissie voor VWS. Bij Baudet laat het register zien dat hij schijnbaar geen cadeaus krijgt, of in ieder geval opgeeft.

Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld (Pro Shots / Robin Utrecht)
Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld (Pro Shots / Robin Utrecht)