FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 december 2019

Japanse baansprinters winnen opnieuw, wereldrecord benaderd

Tijdens de World Cup baanwielrennen in het Australische Brisbane hebben de Japanse mannen net als een week eerder in Cambridge de teamsprint gewonnen. Bij afwezigheid van de niet naar Oceanië afgereisde Nederlandse sprintploeg neemt Japan het stokje over en met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo is de timing perfect.

Tomohiro Fukaya, Yoshitaku Nagasako en Yudai Nitta namen het in de finale op tegen de Polen Maciej Bielecki, Krzysztof Maksel en Mateusz Rudyk. Die begonnen echter véél te snel en door het explosieve begin werd de Poolse ploeg compleet uit elkaar gereden. Nitta kon het zo relatief makkelijk afmaken en de Japanners pakten een ruime zege. Nieuw-Zeeland won de strijd om het brons van de Britse ploeg.

De Poolse vrouwen kregen het wél voor elkaar om te winnen en die prestatie van Marlena Karwacka en Urszula Los was toch wel enigszins verrassend. In de finale tegen Ekaterina Rogovaya en Anastasiia Voinova uit Rusland ging het vanaf de eerste meters gelijk op en de ploegen finishten in exact dezelfde tijd (33,029 seconden). Na het bestuderen van de foto's bleek Polen toch nét iets eerder te zijn en dus kreeg de ploeg de winst, terwijl Australië de strijd om brons won van Nieuw-Zeeland.

Ploegenachtervolging
Op de ploegenachtervolging kwamen de Australische en Nieuw-Zeelandse mannen allebei tot binnen drie tienden van het Australische wereldrecord. In de finale waren de ploegen nét iets minder snel en nadat Nieuw-Zeeland in de slotkilometer totaal uit elkaar gereden werd was de Australische overwinning een feit. Zwitserland rekende in de race om de derde plek af met de Duitsers.

Bij de vrouwen ging de finale tussen dezelfde twee landen en ook hier was de uitkomst hetzelfde, hoewel het een stuk spannender was: Nieuw-Zeeland lag halverwege nog iets voor, Australië nam het daarna over en won met drie tienden van een seconde. Canada had zo'n twee kilometer nodig om de VS van zich af te schudden, waarna de Amerikaanse ploeg gebroken was en afhaakte in het duel om de derde plek.

IJshockeyers hakken Mexico in de pan op OKT

De eerste horde voor de Nederlandse ijshockeyers richting de Olympische Spelen van 2022 is Mexico, een team waar Nederland bij mijn weten nog nooit tegen gespeeld heeft, dus het was allemaal even afwachten en aftasten.

Dat duurde gelukkig niet zo heel lang: eerst moest er een paar minuten gewacht worden, omdat er iets met het Nederlandse goaltje aan de hand was, en daarna waren de eerste twee schoten op doel gelijk raak! Bartek Bison scoorde van dichtbij de 1-0, waarna Stijn Knoops er op afstand 2-0 van maakte, gevolgd door een hard schot van Mickey Bastings dat op de paal belandde.

Nederland was duidelijk veel sterker dan Mexico, waarbij opvalt dat met name Bison en Danny Stempher van de Tilburg Trappers heel goed samenspelen en dat onze Mexicaanse vrienden er niet zo heel veel van kunnen.

Het duurt ongeveer 11:15 minuten tot de Mexicanen voor het eerst op doel schieten, maar dat schot gaat rakelings naast. Het tweede schot, een paar seconden later van de bij het altijd lastige Teotihuacan Priests spelende Sierra Santiago, is wel tussen de palen en verdwijnt zelfs pardoes in het net achter Tilburg-goalie Ian Meierdress, die de start kreeg in plaats van Heerenveen Flyers-goalie Martijn Oosterwijk.

Echt een moeilijke avond zou het niet worden voor de ervaren doelman. Als er op een gegeven moment twee Nederlanders in de strafbank zitten is de beste kans tijdens deze Mexicaanse powerplay zelfs voor Bison, maar die schuift de puck voor het open doel langs. Uiteindelijk beeindigen we de eerste periode met een 1-6 voorsprong voor Nederland.

Bartek Bison scoort weer eens (Foto: Karina/FOK!)
Bartek Bison scoort weer eens (Foto: Karina/FOK!)

De tweede periode gaat eigenlijk niet heel anders dan de eerste: Nederland is wat scherper, maar neemt duidelijk wat gas terug. Een dubbele powerplay (2x2 minuten straf) levert precies twee doelpunten op voor Bison en Stempher en geleidelijk aan wordt de wedstrijd steeds rommeliger en ook steeds fysieker. Mickey Bastings moet uiteindelijk voor 2+10 minuten naar de strafbank voor een in mijn ogen wat smerige elleboog tegen het hoofd van een Mexicaan, maar de grootste kans tijdens die man-minder-situatie is wederom voor Nederland en Bison en op een gegeven moment gaat het scorebord tot overmaat van ramp nog kapot ook.

Uiteindelijk loopt Nederland uit tot een 1-17 overwinning, maar na het uitvallen van het scorebord heb ik eigenlijk geen aantekeningen meer gemaakt, want er was in mijn ogen geen bal meer aan.

Man of the match was terecht Bartek Bison en een soort Mexicaanse gast bij Mexico, gek genoeg niet de goalie die na niet minder dan 77 schoten op doel gewisseld werd voor zijn collega, maar dat zal met de 13 doelpunten die hij tegen kreeg te maken hebben.

Zaterdag volgt Taiwan en de verwachting is niet dat die heel erg veel beter zijn, dus dat zal wel billenknijpen worden, net als de man van de kerstsstalletjes!

Dierenactivisten boos op boze veeboeren om meeslepen dieren

Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Animal Rights en Rechten voor al wat leeft hebben een klacht ingediend bij burgemeester Femke Halsema en de wethouders en raadsleden van de gemeente Amsterdam over het door de boeren meezeulen van koeien, schapen, konijnen en een paard, en het neerzetten daarvan op de Dam.

De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat dit toegelaten wordt en dat de politie niet opgetreden heeft. Dit gesleep en tentoonstellen van dieren is volgens de organisaties namelijk volstrekt tegen het gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid waarin afgesproken is om geen vergunningen te verlenen voor het gesleep met dieren daar het dieren onnodig angst en stress oplevert. De gemeente heeft om die reden eerder ook alle dierenverhuurbedrijven laten weten dat zij niet welkom zijn in Amsterdam. De dierenorganisaties hebben ook de politie verzocht om op te treden.

Het feit dat er ook meer tractoren op de Dam stonden dan de toegestane 25 zien de dierenorganisaties als symptomatisch voor het door het Amsterdamse gezag oprekken van regels als het om boze veeboeren gaat. De dierenorganisaties vinden het bijzonder kwalijk dat dieren daar nu ook de dupe van worden.

NHL: Flames leggen Maple Leafs over de knie in 2,5 minuten

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben in de NHL een knappe zege geboekt. De Toronto Maple Leafs kwamen op bezoek en werden met pijn en moeite verslagen door de thuisploeg.

John Tavares (Maple Leafs) en Travis Hamonic (Flames) zorgden in de eerste periode voor 1-1, Mitch Marner bracht de bezoekers op 1-2. In de derde periode sloegen de Flames binnen drie minuten echter hard terug: Johnny Gaudreau tekende voor de gelijkmaker, Michael Frolik zette Calgary op 3-2 en Gaudreau tekende 2,5 minuut na zijn eerste voor de 4-2 eindstand.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Nashville Predators 4-3
Florida Panthers - New York Islanders 1-3
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 1-0 OT
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 3-2
Detroit Red Wings - Winnipeg Jets 5-2
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 6-5
St Louis Blues - Vegas Golden Knights 4-2
Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 5-2
Calgary Flames - Toronto Maple Leafs 4-2
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 1-2
Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes 1-0 OT
San Jose Sharks - New York Rangers 3-6

Flames - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Massagesalon Osdorp dicht na erotische massage aan privťdetective

Een massagesalon in Amsterdam Osdorp moet over een paar weken de deuren sluiten. Dat gebeurt nadat een privédetective een erotische massage kreeg.

De detective was ingehuurd door de verhuurder van de bedrijfsruimte, die de massagesalon eruit wil hebben. De salon was begin 2018 al drie maanden gesloten vanwege de aanwezigheid van spermasporen.

Toen de salon weer open mocht, beloofde de uitbater dat klanten voortaan hun onderbroek aan moesten houden. Desondanks zette de verhuurder daarna een recherchebureau in. Een privédetective van dat bureau bezocht de massagesalon daarop vier keer.

Niet in de stemming
Hij zei dat er meerdere keren geprobeerd was om hem erotisch te masseren, toen dat gebeurde gaf hij wel snel aan 'bij nader inzien niet in de stemming' te zijn. Een van die keren lukte het ook om de massage te filmen.

'De vrouw begon hierop mijn genitaliën te masseren nadat zij deze met een flinke hoeveelheid massageolie had ingesmeerd. Na enige minuten vertelde ik de vrouw € (…) te zullen overmaken aangezien een erectie uitbleef', schreef hij in zijn rapport.

Tijdens een eerder bezoek zou de vrouw hem hebben gevraagd om te draaien. 'Nadat ik hieraan gevolg had gegeven voelde ik dat de vrouw mijn genitaliën insmeerde met massageolie en vervolgens vastpakte en begon te bewegen. Ik vertelde de vrouw na ongeveer een minuut dat ik, niet “in the mood” was en dat ik op dat moment toch geen behoefte had aan de extra massage waarop ik mij aankleedde.'

Uitlokking
De eigenaar van de massagesalon betwistte tijdens de rechtszaak dat ze het geslachtsorgaan van de detective heeft aangeraakt of met massageolie heeft ingesmeerd. Als de detective inderdaad zijn onderbroek zou hebben uitgedaan, dan zou hij dat zelf hebben gedaan en zou er sprake van uitlokking zijn geweest. De massagesalon zou nooit seksuele diensten aanbieden.

De rechtbank stelt echter dat de privédetective 'gedetailleerd verslag' deed en dat er geen reden was om te twijfelen aan zijn verklaringen. Van uitlokking is volgens de rechter ook geen sprake. De videobeelden van de detective hoefde de rechter niet te zien.

De massagesalon moet de sleutels uiterlijk op 31 december inleveren.

Realistische shooter Insurgency: Sandstorm tijdelijk gratis

De hardcore MP-shooter Insurgency: Sandstorm is tot en met 17 december gratis de spelen via Steam. Daarnaast is de game ook tijdelijk afgesprijsd van €30 naar €15. De prijsverlaging is geldig tot en met 2 januari.

Insurgency: Sandstorm is een sequel op de in 2014 uitgekomen game Insurgency en biedt vergelijkbare gameplay. De game streeft op veel vlakken realisme na met zeer dodelijke wapens en dus een enorm lage time-to-kill tijdens de competitieve online matches. Verder bevat het hardcore-elementen zoals de afwezigheid van HUD-onderdelen (geen munitie, map of health-balkje in beeld). Op FOK! waren we goed te spreken over de indie-shooter die precies een jaar geleden uitkwam. Check de gameplaytrailer hieronder voor een impressie. Voor de Steam-pagina waar je de game meteen kunt downloaden klik je hier.

Boksers Charlo en Navarrete delen stevige klappen uit

Afgelopen weekeinde ging het in de bokswereld natuurlijk vooral om het tweede gevecht tussen zwaargewichten Andy Ruiz en Anthony Joshua. Dat is inmiddels wat weggezakt en dus kijken we nog even terug op het weekeinde, want er stonden nog meer mooie gevechten op het programma.

In het Mexicaanse Puebla stonden landgenoten Emanuel Navarrete (29-1, 25 KO's) en Francisco Horta (20-3, 10 KO's) tegenover elkaar. Navarrete won bijna exact een jaar eerder de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) en de nog maar 24-jarige Vaquero verdedigde deze al voor de vierde keer. Horta bleek geen enkele partij voor Navarrete, die er in de vierde ronde met een reeks trage, harde klappen een eind aan maakte op aangeven van de scheidsrechter.

Jerwin Ancajas (31-1, 21 KO's) uit de Filipijnen is al sinds september 2016 de IBF-wereldkampioen in het supervlieggewicht (-52,2kg) en de Chileen Miguel Gonzalez (31-2, 8 KO's) probeerde dat van hem af te nemen. Echt succesvol was het niet: Ancajas was een maat groter, dwong Gonzalez meer en meer de hoek in en in de zesde ronde timmerde hij de hoop uit zijn uitdager, die door de scheidsrechter uit zijn lijden verlost werd.

Navarrete - Horta (Bron: YouTube)

Brooklyn
Het grootste gevecht van het weekeinde, buiten de strijd in de Saoedische duinen dan, ging tussen de ongeslagen Amerikaan Jermall Charlo (29-0, 21 KO's) en de Ier Dennis Hogan (28-2, 7 KO's), die probeerde om Charlo's WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) over te nemen. Ook Hogan kon echter weinig maken tegen de ongeslagen Charlo, die in de zevende ronde - na al een eerdere knockdown - met een pijnlijke linker een einde aan het gevecht maakte.

Marlon Tapales (33-2, 16 KO's) uit de Filipijnen vocht tegen de Japanner Ryosuke Iwasa (26-3, 16 KO's) om de interim-wereldtitel bij de IBF in het superbantamgewicht. Voor Tapales eindigde dat in de elfde ronde: Iwasa sloeg hem naar het canvas en voor Tapales was de hoop voorbij.

De 36-jarige Rus Matvey Korobov (28-2, 14 KO's), tweevoudig wereldkampioen bij de amateurs, mocht weer eens voor een (interim-)titel vechten, dit keer die bij de WBA in het middengewicht. Hij nam het op tegen de Brit Chris Eubank Jr (28-2, 21 KO's), die op de weg terug is na zijn nederlaag tegen George Groves in februari vorig jaar, maar het was snel klaar: in de tweede ronde liep Korobov een schouderblessure op en het gevecht was op slag voorbij.

Charlo - Hogan (Bron: YouTube)

Halsema tegen lachgasverbod: 'Mij gaat dat te ver'

Burgemeester Halsema van Amsterdam vindt het niet verstandig om van lachgas een verboden middel te maken. Dit zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester in reactie op het plan van staatssecretaris Paul Blokhuis om het middel onder de Opiumwet te plaatsen. 'Mij gaat dat te ver' 

'Je ziet dat wij in Amsterdam natuurlijk ook allerlei maatregelen nemen, voornamelijk ook om het terug te dringen uit de openbare ruimte', aldus de burgemeester. 'Want het liep de spuigaten uit, bakfietsen vol met enorme tanks. En dat is niet acceptabel. Maar dat wil niet zeggen dat je vervolgens alles moet gaan verbieden.' 

Een van de redenen om niet aan zo'n verbod te willen is de mate waarin het mogelijk is om op een dergelijk verbod te handhaven, legt de burgemeester uit. 'Dat handhaven is in dit geval ook nog eens ingewikkeld als patronen tegelijkertijd wel bij de Blokker te koop zijn, omdat je het voor slagroom moet kunnen gebruiken voor op je appeltaart. Dus nee, ik ben daar geen voorstander van.'

Ook haalt de burgemeester het RIVM-rapport over lachgas aan. 'Het RIVM heeft ook niet gepleit voor afschaffing. Die heeft eigenlijk gepleit voor wat wij doen, namelijk het terugdringen uit de openbare ruimte en het waarschuwen voor de gezondheidsgevolgen.'

'We hebben in Nederland een lange ervaring met voorzichtig zijn in het verbieden van het gebruik van drugs', gaat Halsema verder. 'En dat doen we omdat we weten dat daar waar je het verbiedt, de gezondheid van gebruikers meestal niet verbetert. Dus dat zal hier waarschijnlijk ook niet bij gebeuren.'

Ook gaat het gesprek over het gebruik van lachgas achter het stuur, iets wat volgens de burgemeester lastig zal blijven om te bewijzen. 'Verwacht niet dat dat anders wordt als je overgaat tot een algemeen verbod. De vraag is of je dat beter kan handhaven. Dus ja, we willen het beperken, maar een algemeen verbod, daar geloof ik niet zo in.' 

De burgemeester raadt de staatssecretaris dan ook aan om de RIVM-adviezen opnieuw te bekijken. 'Dus het verder terugdringen in de openbare ruimte, het kijken of het lokaal bestuur meer mogelijkheden moet gaan krijgen om daarop te handhaven. En zorgen dat jongeren met name heel erg gewaarschuwd worden voor de gevolgen van lachgas.'

Toch ziet Halsema ook een lichtpuntje in het geheel. 'Wij zijn er wel in geslaagd om het aanzienlijk te verminderen in de openbare sfeer. Nog niet voldoende naar onze zin. Het slaagt niet op alle plekken, het slaagt niet overal even goed op elk moment, maar het wordt wel beter.'

Kijk hier de hele uitzending van Het Gesprek met de Burgemeester.

Biatleten Wierer en BÝ winnen opnieuw, Duitse dames dramatisch

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de tweede World Cup van het biatlonseizoen van start gegaan. Er stond een sprint op het programma en dat leverde dezelfde winnaars op als bij World Cup één in Östersund: World Cup-kampioenen Dorothea Wierer en Johannes Thingnes Bø.

De verrassende Tsjechische Lucie Charvatova had lange tijd de leiding, maar de echte toppers waren nog onderweg. Svetlana Mironova uit Rusland hield het verrassend genoeg bij slechts één misser en Sveta-Raketa, haar in de IBU Cup verdiende bijnaam, was zoals altijd prima onderweg op de ski's. Wierer was echter sneller: de Italiaanse schoot weer eens snel en haar ene misser was genoeg om achttien tellen onder Mironova's tijd door te duiken.

Ingrid Landmark Tandrevold kwam er gelijk achteraan en was zelfs foutloos, maar de Noorse kwam wel zes seconden tekort om Wierer te kloppen en werd tweede. Voor Tandrevold was het haar tweede World Cup-podium, Mironova stond er voor het eerst op. De van een knieblessure vroegtijdig teruggekeerde Paulina Fialkova uit Slowakije werkte zich geholpen door tien treffers naar een knappe vierde plek.

Overigens zat het voor een ander land niet mee: Denise Herrmann was op de 41e stek de beste Duitse en greep dus naast de punten, waar de top-40 voor nodig is. Nooit eerder eindigde een World Cup-wedstrijd met welgeteld nul punten voor de Duitse vrouwen.

Bij de mannen was het allemaal lange tijd niet echt spannend. Bø ging bij het staand schieten één keer de mist in, maar was op de ski's veel te snel voor de rest - de enigen die in de buurt bleven schoten te vaak mis. De Fransman Simon Desthieux kwam met een geweldige slotronde en één misser nog tot op acht seconden en werd tweede, voor de foutloze Rus Alexander Loginov. De Belg Thierry Langer eindigde als 21e, een enorme verbetering van zijn beste resultaat ooit: 43e in Östersund een dikke week eerder.

Zaterdag staat om 11.30 uur de estafette bij de vrouwen op het programma, om 14.55 uur gevolgd door de achtervolging bij de mannen.

Ymere start begin januari met vervangen van loden leidingen in Amsterdam Noord

Woningcorporatie Ymere start 8 januari met het vervangen van loden toevoerleidingen in woningen in Amsterdam Noord. Als eerste wordt een aantal huizenblokken van 6 tot 10 woningen aangepakt. De ervaringen die daarbij worden opgedaan, worden daarna toegepast op de rest van het stadsdeel.

De laatste maanden heeft de woningcorporatie bijna 6.400 woningen onderzocht. Daarbij zijn loden leidingen opgespoord en zijn er honderden watertesten gedaan. 'Nu breekt de volgende fase aan om de leidingen te vervangen', aldus een woordvoerder van Ymere.

Proefblokken
Vanaf volgende week wordt contact gelegd met huurders van de huizenblokken die als eerste worden aangepakt. Het eerste proefblok is in de Westwouderstraat, volgens de corporatie hebben bewoners hierover onlangs bericht gehad.

'Op 8 januari wordt de eerste woning van boven tot onder geanalyseerd. Die kennis wordt daarna gebruikt om kort daarop bij verschillende proefblokken aan de slag te gaan. We weten niet wat we tegenkomen en iedere situatie is anders, dus we rekenen op veel creatieve oplossingen. Zo houden we de snelheid erin', aldus de woordvoerder.

Mega-operatie
Nadat de loden toevoerleidingen in de proefwoningen zijn vervangen volgt de rest van Noord. 'Het is een mega-operatie. Het gaat om vele honderden woningen. Die kun je niet allemaal tegelijkertijd aanpakken, dus dat kost wel tijd. We werken zo snel als mogelijk is', aldus de corporatie.

Meerdere bouwbedrijven worden ingeschakeld bij de operatie. De corporatie benadrukt dat medewerking van de bewoners belangrijk is. 'We willen vertraging bij de werkzaamheden zoveel mogelijk voorkomen.'

Inloopmiddag
Bewoners die meer informatie willen, kunnen op 18 december tussen 15.00 en 20.00 uur terecht bij een extra inloopbijeenkomst in buurtcentrum De Driehoek.

Hockeyster Matla terug in selectie Oranje

Bondscoach Alyson Annan heeft 22 speelsters aangewezen die zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Frédérique Matla – genomineerd als wereldspeelster en wereldtalent van het jaar – is weer teruggekeerd in de selectie, nadat ze in september was gepasseerd. Opvallend is de selectie van Ilse Kappelle van Amsterdam en het afvallen van strafcornerkanon Yibbi Jansen.

Annan heeft aanvaller Matla opgenomen in haar kerngroep voor Tokio. In vergelijking met de trainingsgroep die Annan in september selecteerde, maken Noor de Baat (Amsterdam), Yibbi Jansen en Famke Richardson (SCHC) geen deel meer uit van de groep. Kelly Jonker van Amsterdam nam eerder zelf afscheid van Oranje in verband met haar zwangerschap.

Bondscoach Annan geeft aan het belangrijk te vinden al in dit stadium duidelijkheid te creëren in haar selectie. Annan: ‘Dat betekent ook dat ik een aantal speelsters heb moeten teleurstellen. Wij zijn er als staf echter van overtuigd dat we met deze 22 de juiste groep hebben samengesteld op weg naar de Olympische Spelen in Tokio.

De selectie van Annan: Felice Albers (Amsterdam), Ireen van den Assem (Den Bosch), Kyra Fortuin (SCHC), Margot van Geffen (Den Bosch), Eva de Goede (Amsterdam), Ilse Kappelle (Amsterdam), Marloes Keetels (Den Bosch), Josine Koning (Den Bosch), Sanne Koolen (Den Bosch), Laurien Leurink (SCHC), Caia van Maassakker (SCHC), Frédérique Matla (Den Bosch), Laura Nunnink (Oranje-Rood), Malou Pheninckx (Kampong), Pien Sanders (Den Bosch), Lauren Stam (Amsterdam), Marijn Veen (Amsterdam), Anne Veenendaal (Amsterdam), Maria Verschoor (Amsterdam), Xan de Waard (SCHC), Lidewij Welten (Den Bosch), Ginella Zerbo (SCHC).

FIH Pro League 2020
Marijn Veen is nog niet honderd procent hersteld van de hersenschudding die zij eerder in het seizoen opliep. Veen reist daarom begin januari niet met de selectie mee naar Azië. Het Nederlands Elftal Dames vliegt na een trainingsstage in Singapore door naar China voor de start van de FIH Pro League op 11 en 12 januari 2020. Pien Dicke en Yibbi Jansen (beiden SCHC) zijn voor deze wedstrijden aangewezen als reserve en reizen met de selectie mee. Voor Dicke is het de eerste keer dat zij wordt opgeroepen voor de selectie van het Nederlands Elftal Dames.

Omdat de regels van de Internationale Hockey Federatie (FIH) aangeven dat ieder land uiteindelijk van 32 speelsters gebruik mag maken in de FIH Pro League, biedt het toernooi Annan de ruimte om waar nodig andere speelsters op te roepen.

ADO Den Haag brengt update over De Graaf na vechtpartij met Gorter

Assistent-trainer Edwin de Graaf hoeft zich voorlopig niet te melden bij ADO Den Haag, zo laat de club vrijdag weten via de officiële kanalen. Beide partijen voeren gesprekken over hoe de toekomst eruit zal zien. De Graaf kreeg het afgelopen dinsdag aan de stok met Donny Gorter en dat conflict liep hoog op. De ruzie tussen tussen De Graaf en Gorter zou betrekking hebben op de 'relationele sfeer'. Volgens De Telegraaf zou de ruzie zijn uitgelopen op een vechtpartij. ADO meldt vrijdag dat De Graaf door 'privé-omstandigheden momenteel niet actief als assistent-trainer' is.

"We zijn momenteel met Edwin in gesprek en in afwachting van de uitkomsten van de gesprekken is er in gezamenlijk overleg besloten dat hij zich tot nader order niet op de club zal melden", reageert manager voetbalzaken Jeffrey van As.

"Door de afwezigheid van De Graaf en het eerdere vertrek van Fons Groenendijk zal Virgilio Teixeira voorlopig een belangrijkere rol spelen in de technische staf van ADO Den Haag. Hij zal in ieder geval bij de laatste twee wedstrijden voor de winterstop op de bank zitten", aldus Van As.

Teixeira is trainer van Jong ADO Den Haag en liep al twee dagen per week stage bij het eerste elftal. Hij gaat nu dus een grotere rol spelen bij de hoofdmacht.

Het is nog maar de vraag of De Graaf terugkeert bij ADO. Voor hem zou volgens De Telegraaf haast geen weg terug zijn. Algemeen directeur Mohammed Hamdi stelde, zonder in detail te treden, dat hij zich achter de beslissing van Van As schaart om De Graaf naar huis te sturen.

'VVV ziet in De Koning opvolger van Maaskant'

VVV-Venlo wil Hans de Koning op korte termijn benoemen tot nieuwe hoofdtrainer, zo weet het Algemeen Dagblad vrijdagmiddag te melden. De momenteel clubloze coach moet in de plannen van VVV na de winterstop aan de slag gaan, met de huidige interim-trainer Jay Driessen aan zijn zijde. De Limburgers zoeken een permanente opvolger van Robert Maaskant, die vorige maand na een serie slechte resultaten werd ontslagen.

VVV moet sowieso een nieuwe oefenmeester benoemen, want Driessen beschikt niet over de benodigde trainerspapieren, al zit hij sowieso nog op de bank tijdens de aankomende duels met PEC Zwolle en Vitesse.

De Koning wil vanaf zijn vakantieadres niet bevestigen of hij al heeft gesproken met een afvaardiging van de nummer vijftien in de Eredivisie. De ex-trainer van onder meer Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk beschikt volgens bovengenoemde krant over de kwaliteiten waar VVV naar op zoek is.

De Koning staat in de voetballerij te boek als een 'type-Guus Hiddink', iemand die heel goed met spelers kan omgaan. In een eerder stadium werd Maurice Steijn naar voren geschoven als mogelijke nieuwe trainer in Venlo. De Haagse coach werkte eerder tot afgelopen zomer vijf seizoenen lang met veel succes bij de laagvlieger en is nog steeds zeer populair bij de aanhang van VVV. Steijn begon na zijn vertrek uit Noord-Limburg met veel ambitie aan de trainersklus bij Al-Wahda FC in de Verenigde Arabische Emiraten, maar na drie duels werd hij alweer op non-actief gezet.

VVV neemt zaterdag rondom het thuisduel met PEC officieel afscheid van Steijn, die sowieso niet terugkeert bij ADO Den Haag, zo wisten Omroep West en Johan Derksen in Veronica Inside te melden. De momenteel clubloze trainer heeft wel gesproken met algemeen directeur Mohammed Handi over een hernieuwde samenwerking in het Cars Jeans Stadion, maar direct bij ADO instappen leek hem toch geen goed idee.

ADO zoekt net als VVV een nieuwe hoofdcoach, daar Alfons Groenendijk onlangs zijn functie neerlegde.

'Feyenoord gaat transferbeleid baseren op Moneyball-principe'

Feyenoord lijkt zijn transferbeleid in de toekomst anders aan te gaan pakken. RTV Rijnmond meldt vrijdagmiddag namelijk op basis van gesprekken met 'ingewijden' dat de Rotterdammers de aankoop van spelers in het vervolg zullen gaan doen op basis van het 'Moneyball-principe'.

Deze werkwijze werd jaren geleden door manager Billy Beane geïntroduceerd in het honkbal. Hij besloot destijds om zijn aankoopbeleid te baseren op statistieken en mathematische modellen en boekte hier uiteindelijk grote successen mee.

Zijn voorbeeld kreeg daarna ook navolging in het voetbal, waaronder bij AZ, en Feyenoord wordt naar verluidt een van de gebruikers van het principe.

Verdediger Marcos Senesi werd afgelopen zomer volgens bovengenoemde regionale omroep al op basis van data-analyse aangetrokken. De stopper kende na zijn komst een moeizame start in De Kuip, maar de Argentijn is inmiddels uitgegroeid tot basisspeler.

Naast het invoeren van het 'Moneyball-beleid', noemt RTV Rijnmond overigens nog drie grote speerpunten van de leiding van Feyenoord voor de aankomende periode. De club richt zich verder op het eigenaarschap van het stadion, het met Jong Feyenoord instromen in de voetbalpiramide en het binnenhalen van een externe financier.

Handbalsters naar WK-finale na geweldig gevecht met olympisch kampioen

De Nederlandse handbalsters staan in de finale van het wereldkampioenschap. In het Japanse Kumamoto werd niemand minder dan olympisch kampioen Rusland in een zinderend gevecht met 33-32 aan de kant geschoven.

Nederland had een belangrijk potentieel voordeel op de Russische dames: Lois Abbingh speelt in Rusland bij Rostov-Don en zowel de Russische bondscoach Ambros Martin als acht Russische speelsters - waaronder de sterspeelster - zitten daar ook. Abbingh kent de ploeg dus door en door en dat kon wel eens de doorslag geven.

Het ging er al gelijk stevig aan toe en na tien minuten stond Nederland op 8-6, hoewel dat uit handen gegeven werd. Na twintig minuten stond het gelijk en in de laatste seconde van de eerste helft gooide Anna Sen Rusland vanaf zeven meter met een gelijke stand de rust in: 16-16.

Onder meer dankzij Estavana Polman pakte Nederland in de tweede helft weer snel een voorsprong, maar Rusland was nooit ver weg en draaide het om naar 24-25 met een kwartier te spelen. Debbie Bont schoot Nederland even later op 28-27 en met een minuut te spelen stond het gelijk: 32-32.

Met enkele seconden te gaan schoot Laura van der Heijden de 33-32 binnen, waarna de laatste Russische aanval eindigde met een schot in het zijnet. De finale was zo een feit, net als op het WK van 2015 en het EK van 2016. Zondag wordt de finale vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd gespeeld, met als tegenstander Noorwegen of Spanje.

Update 17.00 uur
Nederland neemt het in de WK-finale zondag op tegen Spanje. De Spaanse dames speelden tegen vicewereldkampioen Noorwegen, in 2015 nog te sterk voor Nederland in de WK-finale, en halverwege ging het gelijk op: 13-13. In de tweede helft trok Spanje de gashendel open en onder meer dankzij zeven treffers van Alexandrina Cabral won de ploeg met 28-22. Het wordt de eerste mondiale finale voor de nummer drie van het WK van 2011 en de Spelen van 2012, die in 2008 en 2014 de EK-finale verloor.

Brexit lastig voor FVD, Baudet mogelijk naar Europa

De overwinning van de Conservatieven bij de verkiezingen in Groot-Brittannië werd met gejuich ontvangen door Thierry Baudet. Logisch ook want de voorvechter van een Nexit ziet nu eindelijk de Brexit binnen korte termijn plaats vinden, daarnaast waren de Conservatieven in het Europees parlement fractiegenoot van het Forum voor Democratie. Door het vertrek van de Britten zal Nederland drie zetels extra in het Europees parlement krijgen en dat kan een probleem opleveren voor het FVD.

Die drie extra zetels voor Nederland komen bij PVV, VVD en zoals eerder genoemd FVD terecht. Door het grote succes van het Forum bij diverse verkiezingen en door interne ruzies en de scheuring binnen de partij is het bemensen van de vrijgekomen zetel een ingewikkelde zaak geworden. Het is zelfs geen ondenkbare gedachte dat Thierry Baudet de overstap naar Europa maakt en daarbij een rol als Nigel Farage voor zichzelf ziet weggelegd.

Haagse Insider, een goed ingevoerd Twitter-account, zette de opties voor Forum voor Democratie op een rij. Wat het de oplossing ook zal zijn, duidelijk is dat de politieke gevolgen verder gaan dan 'alleen' een zeteltje vullen. Omdat Baudet met voorkeurstemmen in het Europees Parlement is gekozen maakt hij als eerste aanspraak op de Europese zetel. Gevolg zou wel zijn dat hij zijn Tweede Kamerzetel op moet geven. Vanuit Europa zou de FVD-voorman nog steeds politiek leider van de partij kunnen blijven en aandacht van de media zal hij ook ook vanuit Brussel voldoende krijgen. Ook lijkt Baudet niet altijd even goed op zijn plaats in de Tweede Kamer.

Gevolg van deze keuze zou zijn dat de vrijgekomen Tweede Kamerzetel naar nummer drie op de FVD-lijst, Susan Teunissen, zou gaan. Teunissen heeft echter haar lidmaatschap opgezegd en of zij nog politieke ambities heeft is ongewis. Nummer vier is Henk Otten, de medeoprichter van het FVD waarmee Baudet inmiddels in onmin leeft. Na ruzies over de koers van de partij en geharrewar over de financiën van het Forum vertrok Otten bij FVD en nam zijn Eerste Kamerzetel mee. Inmiddels hebben twee andere oud Forum voor Democratie-leden zich bij Otten gevoegd en samen zijn ze de Groep Otten.

Mocht Baudet dit niet prettig vinden dan zal hij vasthouden aan zijn Tweede Kamerzetel en gaat de zetel in het Europees Parlement naar de volgende op de Europese kieslijst, Dorien Rookmaker. Deze oplossing zal ook buikpijn opleveren voor de politiek leider aangezien Rookmaker ook de partij heeft verlaten en zich heeft aangesloten bij de eerder genoemde Otten. Voor de Groep Otten heeft een Europese zetel veel voordelen. Zo hebben leden van het Europees Parlement een groot budget voor persoonlijke medewerkers. Het subsidiegeld wat de Groep Otten op deze manier binnen kan krijgen kan de partij goed gebruiken om Groep Otten uit te bouwen tot een volwaardige rechts conservatieve partij en concurrent voor Forum voor Democratie.

Als deze route bewandeld wordt zal Groep Otten wel een Eerste Kamerzetel inleveren die weer terechtkomt aan de eerstvolgende op de FvD-kieslijst, Otto Hermans. De man die wereldberoemd in Nederland werd nadat hij Baudet de beste spreker noemde op een partijcongres van de partij. Hermans verving eerder dit jaar tijdelijk Nicki Pouw-Verweij in de FVD-Eerste Kamerfractie. Hij werd in juni 2019 met voorkeurstemmen gekozen, maar zag af van het Kamerlidmaatschap.

Met deze constructie zou Groep Otten dus een zeer interessante Europese zetel winnen maar een Eerste Kamerzetel verliezen waardoor de politieke macht van de partij rond Otten flink zal afnemen. Dit omdat ze dankzij hun drie zetels een interessante partner voor de coalitie zijn in de Eerste Kamer om tot meerderheden te komen. 

De spoeling begint voor het FVD in de Eerste Kamer zo langzamerhand ook dun te worden. Na Hermans staan de in Cyprus wonende Hugo Berkhout en Tweede Kamerlid Theo Hiddema op de lijst. Daarna volgt de inmiddels ook naar Otten overgestapte Robert Baljeu. Dit kan bij ziekte of nog meer onrust binnen het Forum in de toekomst ook nog voor de nodige problemen voor Baudet gaan zorgen.

Brexit lastig voor FvD, Baudet mogelijk naar Europa (Pro Shots / Koen Laureij)
Brexit lastig voor FvD, Baudet mogelijk naar Europa (Pro Shots / Koen Laureij)

Uitgebrande bestelbus is vluchtauto Amstelveense liquidatie

De politie gaat er vanuit dat de uitgebrande VW transporter, die is aangetroffen op de Buitensingel in Duivendrecht de vluchtauto is geweest van de daders die betrokken waren bij het dodelijk schietincident op Escapade in Amstelveen. De recherche heeft een aantal vragen ten behoeve van het onderzoek.

Het schietincident vond plaats op donderdag 12 december 2019 rond 17.15 uur. Hierbij is de 39-jarige Rachid Kotar om het leven gekomen. De recherche vraagt of iemand informatie heeft wat er rondom dit slachtoffer heeft gespeeld wat mogelijk te maken heeft met deze gerichte actie.

Uitgebrande bestelbus
De daders hebben gebruikt gemaakt van een vluchtauto van het merk Volkswagen, type transporter, oud model, voorzien van geblindeerde achterruiten. Deze auto, welke was voorzien van valse kentekenplaten, is ongeveer 20 minuten later brandend aangetroffen op de Buitensingel in Duivendrecht. De recherche zou graag getuigen willen spreken die deze auto hebben zien rijden voor het schietincident, ten tijde van de vlucht naar en verdachte omstandigheden op de Buitensingel.

De verdachte omstandigheden op de Buitensingel kunnen ook een aantal dagen voor het uitbranden van de transporter zijn en zowel daarna, bijvoorbeeld het overstappen in een andere auto. De recherche zou ook graag willen weten of getuigen deze auto hebben zien rijden op de A9 of de Burgemeester Stramannweg in de richting van de Buitensingel.

Afbeelding: politie
Afbeelding: politie

Patrouilleschip onderschept ruim 1.400 kilo coke

Voor de 4e keer in 2 maanden tijd heeft Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. In de nacht van 2 op 3 december dwong het patrouilleschip in het Caribisch gebied een zogenoemde go-fast tot stoppen met 1.421 kilo cocaïne aan boord.

Het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de kustwacht ontdekte de snelle drugsboot. Hierop stuurde de Groningen er haar maritieme NH90-gevechtshelikopter en een snelle Frisc-motorboot op af.

De helikopter wist de go-fast te stoppen. Een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers aan boord van de Frisc vond vervolgens de drugs. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten.

Stationsschip
Sinds april 2019 is Zr.Ms. Groningen als stationsschip actief in het Caribisch Gebied. Het schip opereert 2 jaar in de regio, terwijl de bemanning periodiek rouleert. Het schip voert antidrugsoperaties uit en ondersteunt de Kustwacht Caribisch Gebied.

Daarnaast is het schip in het orkaanseizoen beschikbaar voor noodhulp. De huidige bemanning deed sinds september al 2 keer een drugsonderschepping, in totaal 2.900 kilo.

Man die dreigde met explosief aangehouden op station Sloterdijk

Op station Amsterdam Sloterdijk is zojuist een man aangehouden die dreigde met een explosief. Volgens de politie is er geen explosief bij hem aangetroffen. De verdachte is geblinddoekt afgevoerd. 

De verdachte zou een rolkoffer bij zich hebben gehad en de bommelding in een trein hebben gedaan. Volgens een passagier was er flinke paniek in de trein. 'Er waren mensen aan het huilen', vertelt hij. Geschrokken passagiers worden door NS-personeel opgevangen. 

De trein waar de verdachte in heeft gezeten wordt momenteel doorzocht door de politie. Door het incident was het station korte tijd helemaal afgesloten voor reizigers. 

Het station is weer vrijgegeven en de dienstregeling komt inmiddels weer op gang. 

FOK! op het ijshockey-OKT

OKT staat logischerwijs voor Olympisch Kwalificatie Toernooi, met in het geval van de Nederlandse ijshockeyers deelname aan de Olympische Spelen van Beijing in 2022 als ultieme beloning. Deze speelronde wordt gespeeld in drie verschillende toernooien: Nederland speelt in Barcelona, terwijl er ook gespeeld wordt in Brasov (Roemenie) en Sisak (Kroatië).

Nederland speelt in deze ronde tegen Chinees Taipei, beter bekend als Taiwan, dat de eerste ronde heeft gewonnen van toplanden als Thailand, Hong Kong en Koeweit. De andere tegenstanders zijn Mexico en gastland Spanje. Er is mij eigenlijk heel weinig bekend over de landen, dus ik durf niet te zeggen hoe sterk ze zijn, maar Oranje moet hier normaal gesproken gewoon van winnen. Spanje speelt op het WK volgend jaar net als Nederland in divisie 2A - vergelijkbaar met de C-poule van vroeger - terwijl Mexico en Taiwan het een trapje lager gaan proberen.

De winnaar van dit toernooi gaat door naar de volgende ronde, die in Slovenië, Kazachstan of Groot-Brittannië afgewerkt gaat worden. Daarna volgt nog één ronde, gevolgd door de Olympische spelen.

Het Palau de Gel in Barcelona (Foto: Karina/FOK!)
Het Palau de Gel in Barcelona (Foto: Karina/FOK!)

Normaal gesproken is er na maximaal twee wedstrijden een rustdag, maar dit jaar spelen we blijkbaar alle wedstrijden achter elkaar en dus is FOK! een dag te vroeg ter plaatse. Dat geeft ons dan weer wel de mogelijkheid om de boel eens goed te bekijken. Allereerst de dingen die je gezien moet hebben, waaronder de Ramblas (een soort winkelstraat) de Sagrada Familia (een soort grote kerk) en de Kathedraal van Barcelona, wat ook een soort grote kerk is, maar dan met een superschattig kerstmarktje voor de deur waar ze vooral spulletjes voor je kerstmarktje verkopen.

Althans dat lijkt schattig tot je merkt dat de helft van de kraampjes poppetjes verkoopt die zitten te poepen. Van Donald Trump tot Deadpool en van Che Guevara tot Spiderman, ze zitten allemaal lekker te knallen en dat geeft Spanjaarden blijkbaar een heerlijk kerstgevoel.

Dan op naar het stadion: het is niet heel groot, maar wel netjes verzorgd met een stuk of 1000 zitplaatsen. Het is wel gelegen op het terrein van FC Barcelona tegenover het grote voetbalstadion. Nederland speelt vrijdag tegen Mexico om 16.00 uur, terwijl Spanje het om 20.00 uur opneemt tegen Taiwan.

Livestreams zouden als het goed is via deze link te vinden moeten zijn.

Bekir E. krijgt 14 jaar en tbs voor doodslag op 16-jarige HŁmeyra

Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak van Bekir E. die wordt verdacht van het doden van de 16-jarige Hümeyra op het Design College te Rotterdam. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS geëist voor moord.

Geen moord wel doodslag
De rechtbank spreekt de aangeklaagde vrij van moord. De voorbedachte raad kan niet bewezen worden. Er is niet gebleken van een vooropgezet plan bij de verdachte om Hümeyra die dag om het leven te brengen. Dit kan niet volgen uit het gedrag van de verdachte in de periode voorafgaand aan de confrontatie met Hümeyra, en ook niet uit zijn gedrag tijdens de achtervolging van Hümeyra op school en het fatale schieten. Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte impulsief heeft gehandeld uit boosheid en opwinding en niet na kalm en rustig beraad. De rechtbank acht doodslag bewezen.

De medeverdachte wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Hümeyra. De verdachte heeft alleen gehandeld. Net als de officier van justitie acht de rechtbank niet bewezen dat de verdachte Hümeyra die dag wilde ontvoeren. Hij wordt daarvan vrijgesproken.

De verdachte heeft in luttele ogenblikken een jonge vrouw het leven ontnomen. Hij heeft daarmee onpeilbaar verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden. Aan de verdachte wordt de maximumstraf opgelegd voor doodslag, verhoogd met de straf die hij tevens krijgt voor het op straat lopen met een geladen vuurwapen. De rechtbank houdt anderzijds rekening met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Bij de verdachte zijn stoornissen vastgesteld, waarvoor hij behandeld moet worden. Naast de gevangenisstraf wordt hem de maatregel TBS met dwangverpleging opgelegd.

NBA: Doncic impresiona en Mexico

De NBA werkt er al jaren aan om zich te profileren als een internationale competitie voor een globaal publiek. Als onderdeel van deze strategie wordt jaarlijks een aantal wedstrijden in Mexico-Stad gespeeld. Gisteravond was het de beurt aan de Dallas Mavericks en de Detroit Pistons om een wedstrijd te spelen voor een enthousiaste Mexicaanse menigte.

Op een persconferentie voor de wedstrijd maakte NBA-baas Adam Silver bekend dat de G-League, het kleinere broertje van de NBA, vanaf volgend seizoen voor het eerst een Mexicaans team krijgt. Hiermee hoopt de NBA de sport in het land weer wat populairder te maken. Het Mexicaanse basketbal zit in de lift. In 2013 won het land verrassend het Pan-Amerikaanse kampioenschap, waardoor het zich ook plaatste voor het WK. Hier speelde Mexico verdienstelijk en kwalificeerde het zich voor de play-offs, waar de Verenigde Staten ruim te sterk bleken.

Voordat de wedstrijd tussen Dallas en Detroit startte, mochten Luka Doncic en Blake Griffin het publiek even toespreken. Doncic, die een paar jaar bij Real Madrid heeft gespeeld, deed dit in vloeiend Spaans. Voor zover hij het publiek nog niet voor zich had gewonnen met zijn speech, deed hij dit wel op het veld. De Sloveen maakte er een wervelende show van. Hij strooide met mooie passes en schoot met scherp. Met 41 punten, 12 rebounds en 11 assists leidde hij de Mavericks naar een 122 – 111 overwinning.

Seth Curry speelde ook een cruciale rol in de wedstrijd. Seth is het jongere broertje van Steph Curry, een iets mindere basketballer ook, maar net zo goed een dodelijke schutter. Seth Curry schoot 11 op 15, maakte zes driepunters en eindigde met dertig punten.

Komend weekend spelen ook de Phoenix Suns en de San Antonio Spurs nog een wedstrijd in Mexico-Stad. Niet geheel toevallig teams uit steden met een grote Mexicaanse populatie. Devin Booker, sterspeler van de Suns heeft deels Mexicaanse roots en wordt door basketbalfans uit Mexico omarmd.

Dallas tegen Detroit in Mexico. Bron: Ximo Pierto

De afgelopen jaren lag de drempel om in het westen de play-offs te halen erg hoog. Van de 82 wedstrijden moest zeker de helft gewonnen worden om in aanmerking te komen voor een play-off plaats. Dit seizoen lijkt, door het wegvallen van de Warriors en de tegenvallende resultaten van de Trail Blazers en de Spurs, die drempel wat lager te zijn. Ook ploegen die een tegenvallende start van het seizoen hebben, zijn nog lang niet kansloos.

De Trail Blazers en de Spurs lieten beiden echter een kans liggen om aan te sluiten bij de middenmoot. Portland ging onderuit bij de Denver Nuggets: 114 – 99. Het was een terugkeer van Carmelo Anthony bij de ploeg waar hij zestien jaar geleden zijn carrière begon. Anthony werd warm onthaald, maakte twintig punten, maar in de buurt van een overwinning kwamen de Trail Blazers nooit.

San Antonio ging na verlenging onderuit tegen de Cleveland Cavaliers: 109 – 117. Cleveland wil graag af van Kevin Love, en dan vooral van zijn contract van 30 miljoen dollar per jaar. Vooralsnog hebben zich nog geen geïnteresseerden gemeld. Love liet in de overwinning een ouderwetse 30 punten en 17 rebounds noteren en bewees dat hij nog altijd een prima speler is.

San Antonio kan zich dit soort nederlagen niet permitteren als het wil voorkomen dat het voor het eerst sinds 1996/1997 de play-offs niet haalt.

De Boston Celtics verloren de tweede wedstrijd op rij. De ploeg kan weer beschikken over Gordon Hayward. De forward miste dit seizoen zes weken door een gebroken hand en moest in de tweede wedstrijd na zijn terugkeer het veld verlaten na een harde klap op zijn neus. Die bleek gelukkig niet gebroken en Hayward kon tegen de 76ers aantreden.

Driekwart van de wedstrijd gingen de Celtics aan kop, maar in het vierde kwart liep Philadelphia uit naar een 109 – 115 overwinning. Boston had geen antwoord op Joel Embiid, die onder de basket heerste met 38 punten en 13 rebounds. Philadelphia had ook zo’n avond waarin de helft van de driepunters raak vielen en dan is er als tegenstander weinig te beginnen.

Uitslagen

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 109 - 115
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 109 - 117 (OT)
Detroit Pistons - Dallas Mavericks 111 - 122
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 114 - 99

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 22-3
Miami Heat 18-6
Philadelphia 76ers 19-7
Boston Celtics 17-7
Toronto Raptors 16-8
Indiana Pacers 16-9
Brooklyn Nets 13-11
Orlando Magic 11-13
Charlotte Hornets 11-16
Detroit Pistons 10-15
Chicago Bulls 9-17
Washington Wizards 7-16
Atlanta Hawks 6-19
Cleveland Cavaliers 6-19
New York Knicks 5-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 22-3
Los Angeles Clippers 19-7
Dallas Mavericks 17-7
Houston Rockets 16-8
Denver Nuggets 15-8
Utah Jazz 14-11
Sacramento Kings 11-13
Phoenix Suns 11-13
Oklahoma City Thunder 11-13
Minnesota Timberwolves 10-14
Portland Trail Blazers 10-16
San Antonio Spurs 9-15
Memphis Grizzlies 8-16
New Orleans Pelicans 6-19
Golden State Warriors 5-21

Taakstraf voor verboden wapenbezit

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag, vrijdag 13 december, een taakstraf  van 40 uur opgelegd aan een 53-jarige verdachte uit Amsterdam. Dat is gebeurd tijdens een besloten OM-zitting.

De man wordt verweten een verboden wapen voorhanden te hebben gehad. Het betrof een gas/alarm revolver, met een versperring in de loop, waarvoor verdachte geen vergunning had. Het voorhanden hebben van zo’n wapen, waarvan de werking berust op het afschieten van stoffen of gassen die een ontploffing teweeg brengen, is verboden op grond van de Wet Wapens en Munitie.

Op basis van de onderzoeksgegevens, waaronder bevindingen van de politie en forensisch onderzoek aan het wapen, heeft de officier van justitie vastgesteld dat verdachte de Wet Wapens en Munitie heeft overtreden.

De bestrafte heeft twee weken de tijd om in verzet te gaan tegen de beslissing van de officier van justitie. Indien verzet wordt ingesteld zal de zaak aan de rechter worden voorgelegd.

Update 10:37 uur:
Volgens de Telegraaf gaat het om Robert Oey, de man van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het is het wapen waarmee de zoon van Halsema een gewapende inbraak gepleegd zou hebben.

Rusland wint teamsprint mannen, Oranje vijfde

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Japanse Nagano heeft Rusland de teamsprint voor mannen gewonnen. Hun 1.20,13 was de snelste tijd. De Russische mannen kende tot vandaag een zeer onfortuindelijk seizoen met tweemaal een diskwalificatie en eenmaal en valpartij.

Japan werd tweede, Canada derde. Nederland met Ntab, Velema en Otterspeer, kwam vandaag niet verder dan plek vijf, maar blijft wel aan de leiding in de stand om de wereldbeker.

Kwaliteit verpleeghuizen gaandeweg merkbaar en meetbaar beter

De kwaliteitsverbetering van de verpleeghuizen is goed op gang gekomen. De zorg voor ouderen in verpleeghuizen wordt merkbaar en meetbaar beter. De uitstroom van het personeel, het ziekteverzuim en de ervaren werkdruk vormen echter nog steeds een uitdaging. Dat blijkt uit de derde Voortgangsrapportage Thuis in het Verpleeghuis.

In het voorjaar van 2018 startte minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met het programma Thuis in het Verpleeghuis om de kwaliteit in de verpleeghuiszorg te verbeteren. Het programma richt zich op het bieden van meer tijd en aandacht voor de bewoners, het werven van voldoende, gemotiveerde en deskundige zorgverleners en het werken aan verpleeghuizen die leren, verbeteren en innoveren.

Op bijna alle vlakken slagen de verpleeghuizen erin vooruitgang te boeken. De tevredenheid van cliënten is gestegen; zij waarderen de zorg nu gemiddeld met een 8,3 (eerste tot en met het derde kwartaal van 2019) (2017: 7,9; 2018: 8,0) en ervaren dat er meer tijd en aandacht voor hen is. De werknemers in de verpleeghuiszorg zijn in 2019 meer tevreden met hun werk dan in 2017. De algemene tevredenheid met het werk is gestegen van 59% in 2017 naar 76% in 2019 en de tevredenheid met de organisatie van 52% naar 61%.

Er komen ook steeds meer werknemers bij in de verpleeghuiszorg. In totaal zijn er 29.000 werknemers bijgekomen sinds 2017, gemiddeld 13 per locatie. Het aantal cliënten is in die periode ook gegroeid, maar de personeelsgroei was sterker en is ingezet voor extra zorg per bewoner. De instroom van nieuwe medewerkers neemt toe; de uitstroom van medewerkers neemt tegelijkertijd af, maar blijft in vergelijk met andere sectoren wel een punt van zorg. De ervaren werkdruk onder medewerkers daalt en hun werktevredenheid neemt toe.

300 locaties doen inmiddels mee aan het ondersteuningsprogramma ‘Waardigheid en Trots op Locatie’ dat beoogt de kwaliteit van de zorg te verbeteren. En verpleeghuizen maken inmiddels volop gebruik van technologie.

Minister De Jonge ziet deze ontwikkelingen op het gebied van de kwaliteitsverbeteringen als bemoedigend. Hij voegt er direct aan toe dat er nog veel werk moet worden verricht: “Er is echt een flinke slag geslagen Meer tijd en aandacht voor meer liefdevolle zorg – dat was waar het om te doen was. Ik vind het mooi om te zien dat die beweging omhoog is ingezet. Maar we zijn er zeker nog niet.”

In de eerste plaats groeit de vraag naar verpleeghuiszorg sterker dan was verwacht en blijft deze de komende jaren ook flink stijgen. Dat betekent dat de beschikbare capaciteit onder druk staat en mensen soms lang moeten wachten op een plek in het verpleeghuis van hun voorkeur. Ook is de ruimte voor persoonlijke aandacht nog niet op het gewenste niveau. En de uitstroom van medewerkers daalt wel, evenals de ervaren werkdruk, maar er is nog veel ruimte voor verdere verbetering. Goed werkgeverschap blijft daarbij onverminderd van belang. Daarover gaat de minister in gesprek met de bestuurders van de verpleeghuizen.

De minister spreekt in zijn brief grote waardering uit voor de verpleeghuizen en hun medewerkers. Het laat zien dat over de volle breedte niet alleen met enthousiasme is gewerkt aan betere zorg, maar dat dit zich nu ook vertaalt in meetbare resultaten.

Oranje vrouwen winnen wederom teamsprint

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Japanse Nagano heeft Nederland voor de derde maal dit seizoen de teamsprint voor vrouwen gewonnen. Sanneke de Neeling, Michelle de Jong en nieuwkomer Dione Voskamp waren de snelsten in 1:28.056.

De Russische vrouwen leken lange tijd naar de overwinning te grijpen, maar in de laatste ronden van hun race tegen Nederland viel het drietal uiteen en kon Oranje toeslaan. Japan eindigde op plek drie.

'Vertrouwen is goed, maar controleren is beter'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank Zwolle een taakstraf van 180 uur/subsidiair 90 dagen hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden geëist tegen een 69-jarige verdachte van verduistering van stichting gelden. Het OM verwijt de man dat hij, in zijn hoedanigheid van penningmeester, geld heeft verduisterd en vergokt van een stichting in een dorp in Friesland.

Verdachte kwam in beeld na een onderzoek van de Belastingdienst naar betaalverkeer via een Payment Serviceprovider die betaalverkeer van goksites afhandelt. Het is volgens de officier onnodig te zeggen dat dergelijk betaalverkeer niet paste bij de doelstelling van de betreffende stichting. Verdachte had hiervoor geen toestemming en de stichting heeft dan ook aangifte van verduistering gedaan.

Volgens de officier heeft verdachte een lange periode geld van de stichting verduisterd ten behoeve van zijn gokverslaving. De stichting functioneerde op basis van vertrouwen. Zo werd kasgeld bij verdachte door de brievenbus gedaan en werd hij geacht dat te storten. Controle was daar niet op, zodat niet meer is na te gaan wat er aan de strijkstok van verdachte is blijven hangen, aldus de officier.

Vertrouwen is goed, maar controleren is beter
In deze zaak evenals in diverse andere afgedane en nog lopende strafzaken is te zien dat penningmeesters als heer en meester kunnen beschikken over het geld van de betreffende stichting of vereniging en dat zij van die gelegenheid misbruik kunnen maken om zichzelf te verrijken, aldus de officier. Bij een tekortschietende controle komt de penningmeester er volgens haar vaak gewoon mee weg. “Vertrouw niet enkel op de eigen stukken en spreekwoordelijke blauwe ogen van de penningmeester, maar controleer ook daadwerkelijk de bankafschriften en onderliggende stukken. Stel vragen en wees kritisch. Want als het mis gaat, is de schade groot. “

Ook in deze zaak is volgens de officier te zien hoe erg het mis kan gaan als één persoon verantwoordelijk is voor de financiële handel en wandel. In deze zaak had verdachte namelijk de volledige controle over de financiën en de administratie daarvan. Verdachte had zijn werkzaamheden voor de stichting zo ingericht dat hij vrijwel zonder verantwoording en controle kon beschikken over het geld. Het was de verdachte die het geld jarenlang kon vergokken, in plaats van dat het aan de doelstelling van de stichting ten goede kwam.

Strafeis
Het door de stichting in verdachte gestelde vertrouwen is ernstig beschaamd en dat rekent de officier verdachte zwaar aan. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de stichting. Het is het algemeen maatschappelijk vertrouwen dat is geschonden, het gaat om schending van het vertrouwen van de bewoners van het dorp en de omgeving.”, aldus de officier.

Een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar is hier volgens haar dan ook op zijn plaats met daaraan verbonden een verplichte behandeling voor zijn gokverslaving. Ook vraagt zij de rechtbank als bijzondere voorwaarde op te leggen dat het verdachte wordt verboden gedurende de proeftijd een bestuursfunctie van een vereniging of stichting te bekleden. Ook zal verdachte zich gedurende de proeftijd dienen te onthouden van (financieel) advieswerk ten behoeve van derden omdat er nog sprake is van een onbehandelde gokverslaving.

De rechtbank doet op 20 december 2019 uitspraak.

Davina Michelle debuteert als jurylid in We Want More

De nieuwe zangwedstrijd We Want More heeft rising popstar Davina Michelle weten te strikken als één van de vijf juryleden. Zij zal schitteren naast Nederlands grootste souldiva Trijntje Oosterhuis. Daarmee zijn de eerste twee namen bekend, de drie andere namen van juryleden volgen nog. Met deze twee grote sterren is de toon gezet. De lat ligt hoog. Heel hoog. De vijf juryleden representeren allemaal verschillende muziekgenres. Net als de kandidaten trouwens, want bij We Want More zijn alle stijlen welkom. Van opera tot fado en van gospel en hardrock tot reggae. De kandidaten komen bovendien uit alle windstreken, zijn van alle leeftijden en er zijn solozangers, duo’s en zelfs koren. Het enige waar het om gaat bij We Want More: zing de sterren van de hemel, want er staat veel op het spel. De winnaar gaat er vandoor met 100.000 euro. Cash. No strings attached.

Tijdens de auditierondes krijgen de kandidaten de kans om vier van de vijf juryleden te overtuigen van hun zangtalent. Dan zijn ze door naar de volgende ronde. Ze moeten de hele auditie lang alles geven en vooral niet verslappen. De juryleden mogen namelijk tot het eind van de auditie hun stem geven, maar ook weer intrekken. Elke auditie blijft daardoor bloedstollend spannend tot de laatste seconde: zingen de kandidaten zich naar de volgende ronde of vallen ze bij de laatste noot toch nog af?

Na twee rondes is het tijd voor de grote LIVE finale. De tien overgebleven acts maken nu allemaal kans op fantastische geldprijzen. De derde plaats is goed voor 10.000 euro, op plek twee ga je er met 25.000 euro vandoor en de winnaar heeft zich rijk gezongen: die krijgt 100.000 euro! Ze mogen het prijzengeld helemaal vrij besteden. Bij We Want More zit de winnaar namelijk niet vast aan een contract. Maar eerst moeten de tien finalisten nog wel even de jury omverblazen én de kijker, want die krijgt in de finale ook een stem. Wie gaat er met het waanzinnige bedrag vandoor? Wie weet iedereen met zijn stem te ontroeren en raken? Van wie krijgen we niet genoeg?

De auditierondes van We Want More lopen nog tot 15 januari 2020. Bandjes, duo’s, groepen en solozangers van 8 tot 88 jaar en uit alle windstreken kunnen zich aanmelden via www.sbs6.nl/wewantmore.

Uitzending: dit voorjaar op SBS6.

Belchos pakt winst op massastart mannen

Jordan Belchos heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Japanse Nagano de massastart voor mannen gewonnen. Twee ronden voor het einde schaatste de Canadees weg uit het peloton en hij hield op het einde genoeg over om de winst voor zich op te strijken. Joey Mantia werd tweede en neemt de leiding in het klassement om de wereldbeker over van Bergsma.

De leider in de stand om de wereldbeker tot vandaag, Jorrit Bergsma, deed niet mee in Japan. Er deed maar 1 Nederlander mee in de finale, junior Harm Visser.

Betere arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers

Werknemers uit andere EU-lidstaten die voor hun buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland komen werken voor een tijdelijke klus krijgen straks recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden. Het belangrijkste uitgangspunt is gelijke beloning voor gelijk werk op dezelfde plaats. Dit is het gevolg van de implementatiewet herziene detacheringsrichtlijn die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door deze herziene richtlijn ontstaat een nieuwe, betere balans tussen vrije dienstverlening binnen de EU en de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers. De richtlijn moet uiterlijk 30 juli 2020 geïmplementeerd zijn.

Op grond van de detacheringsrichtlijn uit 1996 hebben deze werknemers al recht op een aantal Nederlandse arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. Die zijn vastgelegd in wettelijke bepalingen of in algemeen verbindend verklaarde cao’s. Deze voorwaarden gaan onder meer over minimumbeloning, werk- en rusttijden, vakantiedagen, arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling.

Om gedetacheerde werknemers beter te beschermen, wordt de bestaande richtlijn uit 1996 nu uitgebreid. Zo komen er nu bepalingen over huisvesting en aanvullende vergoedingen bij. Als een gedetacheerde werknemer meer dan twaalf maanden in Nederland heeft gewerkt, gelden er nog meer arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat vrijwel het hele wettelijke regime van het tijdelijke werkland van toepassing wordt (ontslagrecht en aanvullende bedrijfspensioenregelingen uitgezonderd). De periode van twaalf maanden kan onder voorwaarden verlengd worden naar achttien maanden.

De rechten van gedetacheerde uitzendkrachten worden hiermee bijna helemaal gelijkgetrokken met die van nationale uitzendkrachten. Uitzendbureaus blijven daarbij verantwoordelijk voor hun werknemers, ook als een uitzendkracht door de opdrachtgever wordt doorgezonden naar een tweede opdrachtgever.

Blondin wederom de rapste op massastart

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Nagano is de massastart voor vrouwen gewonnen door Ivanie Blondin. De Canadese, die haar tweede WB-zege van dit seizoen boekte, was de rapste in de eindsprint.

Olympisch kampioene Nana Takagi werd tweede, Mia Kilburg-Manganello  werd derde. Marijke Groenewoud kon niet meesprinten in de finale nadat ze ten val kwam.

Wereldkampioene Irene Schouten, die voorafgaand aan deze dag gedeeld eerste stond in de stand om de wereldbeker, deed niet mee in Japan.

78-jarige motorrijder ernstig gewond na vermoedelijk eenzijdig ongeval

Een 78-jarige man uit Wagenberg is donderdag 12 december ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de A58 tussen Kapelle en Kruiningen. De hulpdiensten kregen rond 13.45 uur een melding van een passant dat er vermoedelijk een ongeval met een motorrijder had plaatsgevonden. Hulpdiensten zijn direct ter plaatse gegaan.

De motorrijder is nog door onbekende oorzaak van de snelweg geraakt en in de lagergelegen bosschages terecht gekomen. De brandweer heeft het slachtoffer bevrijd. Een traumahelikopter met een medisch team is op de snelweg geland. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Uit het eerste onderzoek op de plaats van het ongeval lijkt er geen sprake te zijn dat er andere voertuigen bij het ongeval betrokken zouden zijn.

De snelweg is enige tijd afgesloten geweest vanwege hulpverlening aan het slachtoffer. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Ghost of Tsushima komt in de zomer van 2020

Na een lange stilte en geruchten dat de game werd uitgesteld voor PlayStation 5, is de bevrijdende aankondiging gemaakt dat Ghost of Tsushima in de zomer van 2020 uitkomt voor PlayStation 4. De aankondiging ging gepaard met een nieuwe trailer.

In de game speel je als Jin, een samurai die zijn thuis wil en moet redden. In de game moet je echter groeien in de identiteit die je aanneemt als Ghost. Je leert vaardigheden die buiten de gebruikelijke manieren van een samurai gaan.

De komende maanden deelt het team meer over de game, de personages en vijanden van de game. Tot die tijd doen we het met onderstaande trailer.

Ook Japanse overwinning op 500m heren

Yuma Murakami heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Nagano de 500 meter voor mannen gewonnen. De Japanner zegevierde in 34,58.

Plek twee was voor zijn landgenoot Tatsuya Shinhama in 34,67. De Rus Pavel Kulizhnikov eindigde in een tijd van 34,73 als derde. De Nederlanders konden niet meedingen om de medailles. Lennart Velema werd in 34,98 negende, Dai Dai Ntab werd elfde in 35,00 en Kai Verbij reed met 35,21 naar de vijftiende tijd.

Kodaira wint 500m in Nagano

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Nagano heeft Nao Kodaira voor eigen publiek de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Japanse zegevierde in 37,49.

De Russin Angelina Golikova werd tweede in 37,51, Wereldkampioene Vanessa Herzog werd derde in 37,65. Sanneke de Neeling was met plek elf de beste Nederlandse. Haar tijd van 38,48 was goed voor plaats elf. Dione Voskamp (38,73) en Michelle de Jong (38,97) werden respectievelijk vijftiende en negentiende.

Strafzaak tegen vier verdachten No Surrender volgende week hervat

De strafzaak tegen de verdachten in het onderzoek No Surrender gaat na een oponthoud van bijna zes maanden verder. Hoe zat het ook al weer?

De 55-jarige verdachte uit Emmen wordt op 12 december 2017 aangehouden op verdenking van meerdere bad standings, afpersingen en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Naast deze verdachte worden nog drie andere mannen aangehouden op verdenking van strafbare feiten. Daarnaast wordt de voormalig generaal van No Surrender, een 52-jarige van uit Bergen op Zoom verdacht van het leidinggeven aan de criminele organisatie.

Uit onderzoek van politie en OM is gebleken dat binnen het voormalig clubhuis van No Surrender in Emmen structureel en veelvuldig sprake was van harddrugsgebruik en dat er gedurende een periode van enkele jaren is gehandeld in softdrugs en harddrugs. Met name de handel in harddrugs blijkt een structurele activiteit te zijn binnen de club. Ook zijn er aanwijzingen dat ernstige mishandelingen hebben plaatsgevonden, zogenaamde ‘bad standings’ waarbij clubleden door verdachten worden opgezocht en onder druk gezet. Zij moesten dan een boete betalen, hun auto inleveren of worden slachtoffer van mishandeling en afpersing.

De Emmenaar heeft twaalf strafbare feiten op zijn tenlastelegging staan. Het gaat om afpersing in mei 2014 tot een bedrag van € 525.000,--, poging afpersing van € 91.000,-- in mei/juni 2014, poging afpersing van € 250.000,-- in februari 2015, valsheid in geschrifte in 2016, afpersing van een hesje in januari 2017, mishandeling in november 2016, toebrengen zwaar lichamelijk letsel en diefstal met geweld van een hesje en telefoon in maart 2016, mishandeling op 15 oktober 2015, mishandleing nop 22 januari 2015, diefstal met geweld van een horloge en hesje op 8 mei 2014 én een poging afpersing van € 5.000,-- op 8 mei 2014, diefstal met geweld van een hesje en andere goederen op 21 april 2014 en als leider en bestuurder hebben deelgenomen aan de criminele organisatie No Surrender in de periode 2014 – februari 2018).

Op maandag 16 december wordt de inhoudelijke behandeling tegen vier verdachten in de rechtbank in Groningen hervat. 

Bijna 6,1 miljard euro aan wegenbelasting in 2020

Autobezitters in Nederland gaan 147 miljoen euro meer betalen aan wegenbelasting in 2020 dan in 2019. De toename komt onder andere door een groeiend wagenpark, hogere tarieven, en de fijnstoftoeslag, ook wel ‘roettaks’ genoemd. In totaal verwachten het Rijk en provincies bijna 6,1 miljard euro te innen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek van begrotingen van het Rijk en provincies.

De wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) bestaat uit een rijksdeel en deel bestemd voor provincies. Het Rijk verwacht 131 miljoen euro meer te innen. De opbrengsten van het Rijk stijgen onder andere door inflatiecorrectie van het tarief en door een groeiend wagenpark. Daarnaast stijgen de opbrengsten van het Rijk 49 miljoen euro vooral door invoering van de fijnstoftoeslag per 2020.

Provincies merken niets van de invoering van de fijnstoftoeslag, die alleen van toepassing is op het rijkstarief. In 2020 verwachten zij gezamenlijk ongeveer 16 miljoen euro meer te ontvangen. De verschillen per provincie zijn aanzienlijk, omdat provincies zelf het opslagpercentage, het zogenoemde opcententarief, mogen bepalen. Voor provincies is de motorrijtuigenbelasting een belangrijke inkomstenbron waarvan de opbrengst vrij besteedbaar is. Dit laatste geldt ook voor het Rijk. De totale lengte van de wegen in Nederland was in 2018 bijna 140.000 kilometer.

Friese autobezitters betalen weer ‘oude’ tarief
In de provincie Friesland neemt zowel het tarief als de opbrengst meer dan 20 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Een maatregel uit de vorige collegeperiode van 2015-2019, met als doel tijdelijke lastenverlichting voor de autobezitters, is ten einde. Friezen betalen nog altijd minder aan opcenten dan in 2015. De opbrengsten nemen niet alleen toe door een stijging van het tarief, maar ook door een groeiend wagenpark. Dit beeld is bij de meeste provincies zichtbaar en zorgt voor hogere opbrengsten. Nederland telde begin 2019 ruim 8,5 miljoen personenauto’s en 1,1 miljoen bedrijfsvoertuigen, een stijging van bijna 0,2 miljoen voertuigen ten opzichte van een jaar eerder.

In de provincies Flevoland en Zuid-Holland doet zich in 2020 een daling van de opbrengsten voor. In Flevoland is de daling te verklaren door het vertrek van een leasemaatschappij naar de provincie Noord-Holland, de goedkoopste provincie qua tarief, halverwege 2019. De wegenbelasting wordt altijd opgelegd aan de eigenaar, in dit geval de leasemaatschappij, en niet aan de gebruiker van de (lease)auto. Ook in de provincie Zuid-Holland groeit het wagenpark. De provincie meldt echter dat ontwikkelingen zoals een groeiende (private-)leasemarkt en (gedeeltelijke) vrijstelling van belasting voor personenauto’s met een lage emissie de groei van de opbrengst temperen.

Dieselrijders betalen meer in 2020
In 2020 betaalt een autobezitter voor een voertuig van 1 200 kilogram rijdend op benzine in Noord-Holland afgerond 139 euro per kwartaal (138 euro in 2019). Voor diezelfde auto betaalt iemand in de provincie Drenthe 156 euro per kwartaal (154 euro in 2019). Het verschil tussen provincies is te verklaren doordat zij een verschillend opcententarief, een heffing boven op de motorrijtuigenbelasting die automobilisten en motorrijders moeten betalen, hanteren. Zo heeft Noord-Holland met 67,9 procent het laagste tarief, Drenthe met 92 procent het hoogste. Voor een auto met eenzelfde gewicht van 1 200 kilogram maar rijdend op diesel betaalt een bezitter 162 euro meer. En indien een auto bijvoorbeeld geen roetfilter of een te hoge fijnstofuitstoot heeft, betaalt de bezitter nog eens afgerond 48 euro boven op de dieseltoeslag en het standaardtarief, een opslag van 19 procent. In totaal betaalt een bezitter van een meer milieubelastende auto afgerond 349 euro in Noord-Holland en in Drenthe afgerond 366 euro per kwartaal in 2020. In 2019 betaalde men (nog zonder fijnstoftoeslag) respectievelijk 297 en 314 euro.

28 tractoren voor boerenprotest op de Dam

De eerste trekkers zijn zojuist Amsterdam binnengereden. De boeren zijn onderweg naar de Dam waar zij vandaag demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Ze kwamen even voor 06:00 aan in Amsterdam. De eerste trekkers staan inmiddels op de Dam. Op beeldmateriaal toegestuurd door enkele demonstranten is te zien dat het om tientallen tractoren gaat. Sommige voertuigen zijn voorzien van vlaggen en spandoeken met teksten als 'No farmers no food'.

Burgemeester Halsema heeft met de organisatie afgesproken dat er maximaal 25 tractoren bij het protest aanwezig mogen zijn. Of de demonstranten zich hier aan houden is nog de vraag. Zo gaf organisator Agractie Nederland vorige week aan veel meer trekkers te verwachten. 

De actie op de Dam duurt officieel van 12.00 uur tot 16.00 uur. Er staat een brunch gepland op de Dam en het Rokin. Boerenbedrijven nemen eten mee en nodigen Amsterdammers uit om te komen brunchen.

Update 08:00 uur
Boeren hebben zich momenteel met 28 tractoren verzameld op de Dam en het Rokin voor het aangekondigde boerenprotest. Dat zijn er drie meer dan toegestaan, maar volgens de organisatie blijft het daarbij.

Extra investering werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking

Het kabinet zet in op het vergroten van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een beperking, zodat ze makkelijker aan het werk komen én blijven. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het voor werkgevers simpeler moet worden om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. Daarom is er 8 miljoen euro beschikbaar voor de pilot generieke werkvoorziening. Werkgevers kunnen via deze pilot een aanvraag indienen voor de aanpassing van één of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

UWV start op 1 maart 2020 met de pilot generieke werkvoorziening. De 8 miljoen euro is vrijgemaakt binnen het re-integratiebudget op de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. UWV kan dit bedrag besteden in 2020. Hulpmiddelen voor mensen met een arbeidsbeperking in de vorm van werkvoorzieningen spelen een belangrijke rol bij de participatie van arbeidsgehandicapten. Uit afstemming met de doelgroep blijkt dat gebruikers eveneens de generieke voorziening als een kans zien om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Op dit moment kunnen werkgevers met behulp van UWV hun werkplek laten aanpassen, pas nadat ze iemand hebben aangenomen met een arbeidsbeperking. De voorziening is daarmee verbonden aan een specifiek dienstverband, niet aan de werkplek zelf. Werkgevers ervaren dat vaak als een drempel. Daarom zet ik nu de volgende stap door de focus te verbreden naar werkvoorzieningen die de werkplek zelf inclusief maken."

In de pilot generieke werkvoorzieningen zal worden geëxperimenteerd met stapsgewijs loslaten van het individuele dienstverband als voorwaarde voor een werkvoorziening. Een werkgever kan bij UWV een aanvraag doen voor een werkplekaanpassing vanuit de intentie om daarmee meerdere of opeenvolgende werknemers met een vergelijkbare beperking in dienst te nemen. Daar staat tegenover dat de werkgever duurzame werkgelegenheid voor ten minste drie jaar aanbiedt. De reguliere werkgeversvoorziening van UWV met maatwerk op het individuele dienstverband blijft los van de pilot bestaan. Een werknemer uit de doelgroep moet bij de start van de pilot in 2020 wel in beeld zijn op het moment van de toekenning.

UWV start vanaf 1 februari 2020 de communicatie richting werkgevers en zal werkgevers desgewenst ondersteunen bij het vinden van geschikte werknemers met een beperking bij het bieden van duurzame werkgelegenheid.

Wie doet de auto weg?

Het aantal personenauto’s in ons land groeit elk jaar. Toch zijn er elk jaar ook mensen die hun auto wegdoen. In 2017 waren dat 302.000 personen. Het wegdoen van de auto gebeurde vaak bij een verhuizing of bij een verandering van de huishoudenssamenstelling. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

In het onderzoek is geanalyseerd hoeveel personen begin 2017 autobezitter waren maar geen auto meer hadden op 1 januari 2018. Nagegaan is of dit gebeurde bij een verhuizing of bij een wijziging in de huishoudenssamenstelling, zoals (al dan niet gehuwd) gaan samenwonen, een echtscheiding of verweduwing. Andere motieven om de auto weg te doen zijn niet onderzocht. Voor dit onderzoek zijn voertuiggegevens van de RDW gekoppeld aan achtergrondkenmerken van personen uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB). De onderzoekspopulatie is de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder.

Weinig wijzigingen in autobezit
Van 757.000 personen (5,5 procent van de volwassenen) wijzigde het autobezit in 2017. 302.000 personen (2,2 procent) deden hun auto weg, 455.000 personen (3,3 procent) schaften een auto aan. Voor het grootste deel van de volwassenen (94,5 procent) veranderde er niets in het autobezit gedurende 2017: 6,4 miljoen personen (46,6 procent) bleven autobezitter, 6,6 miljoen personen (47,9 procent) bleven autoloos. Van deze laatste groep had 41,0 procent geen autorijbewijs.

Vooral jongeren doen auto weg
Van de jongeren die begin 2017 een auto hadden, had 8,8 procent geen auto meer op 1 januari 2018. Van de ouderen (75 jaar of ouder) was dat 5,2 procent. Van 20,4 procent van deze ouderen verliep in 2017 ook het autorijbewijs.

Vaker auto weg bij verhuizing
Van de autobezitters die in 2017 verhuisden deed 8,1 procent de auto weg. Bij de autobezitters die niet verhuisden was dat 4,2 procent. Van de 75-plussers met een auto die verhuisden deed 18,6 procent de auto weg. Als deze ouderen verhuisden naar een verpleeg- of verzorgingshuis deed 49,5 procent hun auto weg. Ter vergelijking: van de 75-plussers met een auto die wel verhuisden maar niet naar een instelling deed 12,0 procent de auto de deur uit.

Auto weg na echtscheiding of verweduwing
Ten slotte speelt ook de wijziging van de huishoudenssituatie een rol bij de beslissing om de auto wel of niet weg te doen. Van de autobezitters die gingen samenwonen deed 9 procent hun auto weg. In huishoudens waar iemand alleen kwam te staan, bijvoorbeeld na een echtscheiding of door verweduwing, deed 8 procent de auto weg. Ter vergelijking: van de alleenstaanden die alleen bleven deed 4 procent de auto weg, van de paren met kinderen van wie de huishoudenssamenstelling niet veranderde, deed 4 procent het voortaan zonder auto.

Geparkeerde personenauto's  (Foto: FOK!)
Geparkeerde personenauto's (Foto: FOK!)

Godfall aangekondigd voor pc en PlayStation 5

De eerste game voor PlayStation 5 (nou ja, officieel aangekondigd dan) is een feit. Godfall is in ontwikkeling voor pc (Epic Games Store) en PlayStation 5. De game wordt omschreven als een 'third-person fantasy looter-slasher.'

De game wordt ontwikkeld door Counterplay Games en uitgegeven door Gearbox. Godfall heeft een sterke focus op melee combat en kan solo en in co-op gespeeld worden. De game draait in de Unreal Engine 4. Onderstaande trailer bevat in-engine beelden. In 2020 moet de game uitkomen, wat zou kunnen betekenen dat dit een launchtitel betreft voor PlayStation 5.


Dungeons & Dragons: Dark Alliance aangekondigd

Wizards of the Coast en Tuque Games werken samen aan Dungeons & Dragons: Dark Alliance. De game is aangekondigd tijdens The Game Awards met een ietwat bizarre trailer, maar dat maakt niet uit. Dark Alliance, baby!

Voor het eerst komen Drizzt Do'Urden en 'The Compansions of the Hall' voor in een Dungeons & Dragons game. Meer weten we nog niet over de game, behalve dan dat hij in ontwikkeling is voor console en pc en in de herfst van 2020 moet uitkomen.

Halo: the Master Chief Collection (pc)

De wens van velen is eindelijk in vervulling gegaan: Halo is nu ook te spelen op de pc. De aankondiging van de Master Chief Collection voor pc heeft heel voor veel hype en pizza's gezorgd voor de ontwikkelaars, maar we weten nog allemaal hoe rampzalig de launch van de Master Chief Collection voor console was. 343 Industries moet dus bewijzen dat de launch toen slechts een eenmalig iets was.

Bravely Default 2 aangekondigd voor Nintendo Switch

Nintendo en Square Enix hebben tijdens The Game Awards Bravely Default 2 (niet te verwarren met de eerste sequel Bravely Second) aangekondigd. De game komt exclusief naar Nintendo Switch in 2020.

Bravely Default 2 wordt ontwikkeld door hetzelfde team achter de eerdere games uit de serie en Octopath Traveler. De game biedt uiteraard een nieuwe verhaallijn, nieuwe personages, nieuwe helden en meer, maar in de vertrouwde sfeer van Bravely Default. Team Revo verzorgt de muziek van de game.

Aanpak 'stikstofcrisis' vraag om breder perspectief

De vergunningverlening én de natuur zijn gebaat bij een breder palet aan maatregelen om de stikstofproblemen het hoofd te bieden, in plaats van uitsluitend in te zetten op vermindering van stikstofdepositie. Om voor de langere termijn structurele verbetering te realiseren en vergunningen te kunnen verlenen voor economische activiteiten als de bouw en de landbouw, is het noodzakelijk ook in te zetten op andere maatregelen om de natuur te versterken.

Stikstofmaatregelen om een dalende trend in stikstofdepositie te bereiken blijven - zeker op korte termijn - noodzakelijk om vergunningverlening rond natuurgebieden mogelijk te houden en de natuurkwaliteit te verbeteren. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de vandaag verschenen policy brief ‘Stikstof in perspectief’.

Waarom is stikstof een probleem?
Stikstof was voorheen voor velen een abstract begrip. Inmiddels heeft de uitstoot van stikstof – die leidt tot neerslag van die stikstof in onder meer natuurgebieden, de hiervoor al genoemde stikstofdepositie – gevolgen voor vergunningverlening en daarmee het nabije toekomstperspectief voor onder andere bouwbedrijven, woningzoekenden, en boerengezinnen. Tegelijkertijd maken natuurbeschermers zich zorgen over de concreet zichtbaar wordende gevolgen van stikstofdepositie in de natuur.

De Habitatrichtlijn stelt dat om vergunningverlening mogelijk te maken de natuur niet mag verslechteren, en in sommige gevallen zelfs moet verbeteren. Daarbij wordt veel naar de effecten van stikstof op natuur gekeken omdat een brede wetenschappelijke consensus bestaat over de gevolgen van stikstofdepositie voor de natuur. Dit wil echter niet zeggen dat het reduceren van stikstofdepositie ook op langere termijn steeds de ultieme aanpak is om de natuur te verbeteren. De gewenste aanpak verschilt van Natura 2000-gebied tot Natura 2000-gebied. De Raad van State en het Europese Hof van Justitie toetsen Nederlandse vergunningverlening aan het al dan niet verslechteren van de natuur. Deze toetsing zorgt voor beperkingen bij de vergunningverlening.

Naar een wenkend perspectief
Door al voorgenomen maatregelen van Rijk en provincies verbetert naar verwachting gemiddeld over heel Nederland tussen 2015 en 2027 de kwaliteit van de natuur. Die verbetering is echter nog niet voldoende voor alle plant- en diersoorten om achteruitgang te stoppen. Om die reden stagneert vergunningverlening nu voor een groot deel en wordt in Nederland alom de noodzaak gevoeld om tot oplossingen te komen. Hoe dan ook zal het werken aan een dalende trend in stikstofdepositie om vier redenen belangrijk zijn:

  • om de kwaliteit van de natuur te bevorderen;
  • omdat het op korte termijn de enige mogelijkheid is om ruimte te creëren voor vergunningverlening, mits dit juridisch houdbaar blijkt;
  • omdat een dalende trend op termijn meer ruimte creëert voor stikstofuitstotende activiteiten;
  • omdat een dalende trend meer garantie biedt dat er van rechtswege geen reeds onherroepelijke vergunningen hoeven worden ingetrokken.


Stikstof is echter slechts één van de knoppen om aan te draaien om de kwaliteit van de natuur verder te beschermen. Kansrijke andere mogelijkheden voor de langere termijn zijn met name natuurgebieden ontsnipperen (van soms kleine ‘postzegels’ aan natuur naar grotere aaneengesloten gebieden) en de waterkwaliteit en waterkwantiteit verbeteren. Ook deze maatregelen kunnen bijdragen aan de ruimte voor vergunningverlening. Een voorwaarde hierbij is dat deze maatregelen per Natura 2000-gebied onderbouwd zullen moeten worden in een omvattend ecologisch oordeel. Dit oordeel kijkt verder dan louter de effecten van stikstof op natuur. Daarbij wordt dan breder gekeken naar regionale omstandigheden en naar oorzaak-gevolg relaties, zoals de effecten van het verhogen van de grondwaterstand.

Wetenschappelijke autoriteit
Daarom doet het PBL het voorstel om een wetenschappelijke autoriteit in te stellen. Deze autoriteit kan de plek bieden waar een omvattend ecologisch oordeel geveld wordt en gewicht krijgt. Dit oordeel kijkt dus verder dan stikstof en kan worden gebruikt als onderlegger voor beleid, besluitvorming over vergunningaanvragen, en indien nodig in juridische procedures.

Hellblade II aangekondigd voor Xbox Series X

Microsoft heeft naast hun nieuwe console ook meteen de eerste game voor de console aangekondigd. Ninja Theory is bezig met een sequel op HellbladeHellblade II: Senua's Saga heet de game officieel.

Een release periode voor de game is niet gegeven, dus of het beoogd is als launchtitel of niet is nog even afwachten. De onderstaande trailer is in zijn geheel opgenomen op Xbox Series X-hardware opgenomen, hopelijk is het hiermee een indicatie van wat de console in petto heeft.

Next-gen Xbox heet Xbox Series X

Tijdens The Game Awards heeft Microsoft verrassend de naam van hun nieuwe console aangekondigd: Xbox Series X. Sterker nog: ze hebben de console en controller getoond in een korte trailer.

De controller oogt nagenoeg hetzelfde als voor Xbox One, met enige echt duidelijke verschillen een extra knop in het midden van de controller en een meer gedetailleerde d-pad. De console zelf heeft een compleet uniek design en is ontworpen in de vorm van een torentje. We zien dat de console nog gewoon een optische drive heeft voor discs. De slogan van Xbox Series X is 'Power Your Dreams.'

De console heeft een beoogde launch eind 2020.

Xbox Series X

Miljoenen varkens ervaren ernstig ongerief

Stichting Wakker Dier vraagt minister Schouten (LNV) in een brandbrief om betere bescherming van varkens. Uit een recente analyse door Wageningen Livestock Research (WLR) in opdracht van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat miljoenen varkens langdurig en ernstig ongerief ervaren. Bovendien is er in de afgelopen acht jaar weinig verbeterd. “Het gaat slecht met de Nederlandse varkens, hoog tijd dat de minister ingrijpt,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De ongeriefanalyse (WLR, 2019) constateert negen ernstige misstanden in de gangbare varkenshouderij, waarbij veel varkens langdurig last hebben van ernstig ongerief. De misstanden zijn: eenzame opsluiting in kraamkooien, onverdoofd afbranden van de staarten, castreren, een gebrek aan stro of speelgoed, te weinig ruimte, kreupelheid, voerbeperking, last van seksueel gedrag van hokgenoten en angst bij transport naar het slachthuis.

Kraamkooien
Wakker Dier heeft aanvullend literatuuronderzoek gedaan naar de welzijnsproblemen bij kraamkooien. Moedervarkens worden tijdens de bevalling en de weken daarna individueel vastgezet in een kraamkooi. De dieren kunnen maar een stap vooruit of achteruit doen en zijn hierdoor ernstig beperkt in bewegen en sociaal gedrag. Ook leidt de opsluiting tot meer stress, meer blaasontstekingen en meer pijnlijke doorligplekken.

Nederland loopt achter
In Nederland zitten alle gangbare moedervarkens nog in een kraamkooi. We lopen hiermee achter op andere Europese landen. In Zweden, Zwitserland en Noorwegen zijn kraamkooien verboden en Oostenrijk volgt in 2033. In Engeland hoeft naar schatting veertig procent van de moedervarkens niet meer de kraamkooi in en Duitsland werkt aan een gedeeltelijk verbod.

Miljoenen varkens ervaren ernstig ongerief (Foto: copyright Wakker Dier)
Miljoenen varkens ervaren ernstig ongerief (Foto: copyright Wakker Dier)

FOK! Wat een weer: Code groen - er is niks (aan) te doen

Een gebied met regen trekt van zuidwest naar noordoost over het land. In het noordoosten kan vannacht ook natte sneeuw vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C, in het noordoosten dicht bij het vriespunt. De zuid- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard.

Overdag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen. Aan het eind van de dag verlaat de meeste regen het oosten, in de avond kan er nog wel een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur varieert van 4°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De zwakke tot matige wind komt in de ochtend uit uiteenlopende richtingen. In de middag en avond wordt de wind op steeds meer plaatsen westelijk en neemt toe tot matig, aan de westkust tot vrij krachtig of krachtig. Vooral aan de zuidwestkust kan de wind mogelijk enige tijd hard worden.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking weer verder toe en gaat het op veel plaatsen enige tijd regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind wordt zuidwestelijk, matig boven land en krachtig aan zee.

Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien over. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De west- tot zuidwestenwind is (vrij) krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Sneeuwfoto van Scherpschutter. Alweer even geleden. Dit zit er voorlopig niet in.
Sneeuwfoto van Scherpschutter. Alweer even geleden. Dit zit er voorlopig niet in.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Britse Labourleider stapt op na desastreuze verkiezingen

Jeremy Corbyn, leider van de Britse oppositiepartij Labour, heeft besloten op te stappen als partijleider. Zijn partij haalde bij de Britse parlementsverkiezingen het slechtste resultaat sinds 1935. De Labourpartij verliest volgens projecties 52 zetels.

De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson lijkt ondertussen op weg om de grootste overwinning te scoren sinds Margaret Thatcher in 1987. Johnsons partij wint naar verwachting circa 50 zetels.

Daarmee kan Johnson naar verwachting zijn exitdeal met de EU door het parlement loodsen, waarmee het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 januari kan verlaten. Corbyn was weliswaar Brexitvoorstander; hij wilde een nieuwe deal onderhandelen en die in een nieuw referendum aan de bevolking voorleggen.

De socialist Corbyn werd in 2015 tot partijleider gekozen nadat zijn voorganger Ed Miliband de verkiezingen verloor van toenmalig Conservatief partijleider David Cameron. In 2010 had Ed de Labourpartij verrast met zijn beslissing het op te nemen tegen zijn broer David Miliband, die in het kabinet van voormalig Labour-premier Tony Blair had gezeten. Dat zette een ruk naar links in, die met de verkiezing van Corbyn werd voltooid.

De gewone kiezer had echter weinig op met het socialisme van de Labourleden die Corbyn via een grassroots-campagne van de zogeheten Momentum-beweging in het zadel hielp. Corbyn heeft lang geloofd dat dat anders was, gezien hij er medio 2017 in slaagde om toenmalig Conservatief premier Theresa May van een meerderheid af te houden, maar bij de verkiezingen van donderdag slaagde zijn partij er niet in om die truc te herhalen.

Corbyn heeft aangegeven dat hij als partijleider aanblijft tot er een leidersverkiezing kan worden georganiseerd, aldus The Journal.

Britse Labourleider stapt op na desastreuze verkiezingen (Twitter)

Homopriester Valkering vecht met succes ontslag aan

De uit de kast gekomen priester Pierre Valkering heeft met succes zijn ontslag aangevochten als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk. Toch is het onduidelijk of hij daadwerkelijk terugkeert.

Dat vertelde hij vanavond in het radioprogramma Dit is de Dag, meldt de NOS. De priester werd vlak na zijn 25-jarige jubileum ontslagen, nadat hij hij een boek had uitgebracht waarin hij bekendmaakte homoseksueel te zijn.

Hoger beroep
Valkering ging in hoger beroep tegen zijn ontslag. De zaak werd in Rome behandeld door de Congregatie voor de Clerus - de afdeling van het Vaticaan die zich bezighoudt met priesterzaken. Doordat er veel procedurefouten gemaakt bleken te zijn, werd er geoordeeld dat het ontslag van Valkering inderdaad onterecht was.

Zo was het niet duidelijk wat de 59-jarige Valkering precies fout had gedaan. Daarnaast was er onvoldoende bewijs en ontbrak het aan hoor en wederhoor.

Terugkeer
Toch kan de priester niet zonder problemen terugkeren naar de Vredeskerk, zo laat hij weten. Vanuit Rome is bisschop Punt namelijk geadviseerd om Valkering zichzelf te laten terugtrekken. 'Ik moet er voor Kerst al over beslissen, dus daar denk ik nu over na. Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik voor een tijdje naar de zijlijn moet', aldus Valkering.

Zwijgcultuur
Zelf overweegt hij alsnog om door te gaan. De priester bekritiseert al langere tijd de zwijgcultuur in de kerk rond homoseksualiteit en wil dat blijven bestrijden.

'Want ik geloof nog wel in God en in de kerk, ondanks alles. Ik verlang ernaar dat de kerk weer vleugels krijgt, dat mensen er blij mee zijn. Het is dan belangrijk dat er op een wat menselijkere manier met homo's wordt omgegaan en vooral dat er niet over gezwegen wordt', concludeert hij.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.