Britse exitpoll: Conservatieve meerderheid verwacht

In het Verenigd Koninkrijk zijn de stembussen gesloten van de derde parlementsverkiezingen binnen vijf jaar tijd. Normaliter zijn de verkiezingen eens in de vijf jaar, maar de naderende Brexit heeft de politiek danig op de schop gegooid. Een eerste exitpoll wijst erop dat de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson met 386 van de 650 zetels op een ruime meerderheid kan rekenen.

Daarmee krijgt Johnsons partij er 50 zetels bij in vergelijking met de vorige verkiezingen medio 2017. Oppositiepartij Labour zou 191 zetels krijgen, oftewel 52 minder. De Brexit Party van Nigel Farage zou helemaal geen zetels hebben behaald.

Verder krijgen de Liberal Democrats volgens de peiling 13 zetels, een winst van 1 ten opzichte van 2017. En de Schotse nationalisten van de SNP stijgen met 20 zetels naar een totaal van 55.

Brexit-referendum
De verkiezingen van voorjaar 2015 werden nog op het gebruikelijke tijdstip uitgeschreven door toenmalig premier David Cameron. Omdat diens Conservatieve Partij tegen de verwachtingen in een meerderheid behaalde, moest Cameron zijn verkiezingsbelofte inlossen en in 2016 het Brexit-referendum organiseren.

Dat verloor de EU-gezinde Cameron, waarop hij terugtrad en Theresa May hem opvolgde als premier. Zij probeerde in 2017 haar parlementaire meerderheid te vergroten om gemakkelijker een exitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen, maar in plaats daarvan vergokte ze die meerderheid. Het gevolg was dat het EU-akkoord telkens opnieuw door het parlement werd verworpen waarop ook May afgelopen zomer aftrad en ze werd opvolgd door Boris Johnson.

Johnson wist een aantal wijzigingen in de exitdeal te krijgen waardoor deze acceptabeler werd voor de invloedrijke eurosceptische vleugel van zijn partij. Maar omdat Johnson een minderheidsregering leidt zag ook hij zich tot verkiezingen genoodzaakt.

Socialist
Oppositiepartij Labour wordt al sinds 2015 geleid door de socialist Jeremy Corbyn. Dat was met name een reactie op de rechtsere politiek van de zogeheten New Labour-beweging, waarmee toenmalig partijleider Tony Blair twee decennia geleden premier werd. Corbyn was onder druk van partijleden akkoord gegaan met het plan van nieuwe EU-onderhandelingen en een nieuw referendum, vermoedelijk tegen het zere been van kiezers die in 2016 voor de Brexit kozen, met name in het noorden van het land.

Toch zijn de Britten drieëneenhalf jaar na het referendum nog altijd tot op het bot verdeeld over de Brexit - die volgens de huidige planning op 31 januari moet plaatshebben. Johnson gokte niettemin op een meerderheid, onder meer vanwege de verwachting dat ook EU-gezinde kiezers de Europese Unie liever met zijn deal willen verlaten, dan een socialist als premier te hebben. De uitslag van de exitpoll wijst erop dat Johnson, in tegenstelling tot Theresa May, wel goed heeft gegokt.

Britse exitpoll: Conservatieve meerderheid verwacht (Twitter)