Teamsprinters wéér dominant in World Cup

De Nederlandse teamsprinters in het baanwielrennen blijven de wereld domineren. In het Schotse Glasgow was de kampioensploeg net als tijdens de World Cup-opening in Minsk weer de beste.

In de kwalificaties reden Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee nog 'slechts' de vierde tijd, met Jeffrey Hoogland in de plaats van Ligtlee werd Rusland vervolgens ruim geklopt in de knockoutronde. In de finale ging het tegen de Britten Jack Carlin, Ryan Owens en Joseph Truman eerst nog even gelijk op, maar in de slotronde was Van 't Hoenderdaal véél te sterk voor Truman: 42,163 seconden voor Nederland tegen 43,515 voor de Britten.

Ook in de strijd om het brons reden drie Nederlanders en wel namens de BEAT Cycling Club. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos reden de derde tijd in de kwalificatie en wonnen hun knockoutrace van het Duitse Team Erdgas.2012, maar waren niet snel genoeg voor een finaleplaats. In de strijd om brons verloren ze vervolgens van de Fransen Quentin Caleyron, Melvin Landerneau en Sebastien Vigier.

Bij de vrouwen reden Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx de vijfde tijd in de kwalificatie, waarna ze geklopt werden door Lea Friedrich en Pauline Grabosch van Team Erdgas.2012, dat vervolgens Simona Krupeckaite en Migle Marozaite uit Litouwen versloeg in de strijd om brons. Het goud ging naar Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva uit Rusland, die de Chinese dames Zhong Tianshi en Zhuang Wei met enkele duizendsten de baas waren - de tijdswaarneming gaf bij de finish zelfs nog een verschil van 0,000 seconden aan.

Op de ploegenachtervolging bij de mannen waren de Denen weer de besten. Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen wonnen in een mooie finale met een dikke halve seconde verschil van Francesco Lamon, Simone Consonni, Filippo Ganna en Michele Scartezzini uit Italië. Het Franse kwartet, dat vecht om de Spelen te halen, klopte de Britten in de strijd om de derde plek.

Bij de vrouwen was er wel Brits feest: Neah Evans, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson waren eigenlijk vanaf het begin net even te sterk voor Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Gudrun Stock uit Duitsland, die op ruim twee seconden gereden werden. De Italiaanse dames pakten het brons door Frankrijk in een prima race te verslaan.