Olympische Winterspelen 2026 naar ItaliŽ

De Olympische Winterspelen van 2026 worden gehouden in Italië. Het Internationaal Olympisch Comité koos maandag voor het bid van Milaan en Cortina d'Ampezzo en niet voor het Zweedse Stockholm en Åre.

Een van de problemen van het Zweedse bid was dat drie sporten - skeleton, rodelen en bobsleeën - niet in het land gehouden zouden worden: de klassieke baan van het Letse Sigulda zou gebruikt worden. Cortina, zelf een voormalige olympische gaststad (1956), heeft al een ijsbaan. Die is weliswaar wat vervallen, maar kan prima heropgebouwd worden.

In Milaan staat het ijshockey, kunstschaatsen en shorttrack gepland, net als de openingsceremonie, terwijl de sluitingsceremonie in Verona gehouden wordt. Voor de snelheidsonderdelen van het alpineskiën trekt men naar het klassieke Bormio, terwijl de technische onderdelen gehouden worden in Cortina, waar in 2021 ook het WK alpineskiën op het schema staat.

Het snowboarden en freestyleskiën staat gepland voor het hooggelegen Livigno, trainingsbasis voor bijzonder veel duursporters, winter en zomer. Voor het biatlon gaan we naar een andere klassieker: Antholz, waar de sfeer altijd goed is, zoals gebruikelijk bij wintersportevenementen in het immer fraaie Süd-Tirol.

Het curling staat gepland voor Cortina, net als de drie glijsporten, waarvoor de uit 1923 stammende Pista Eugenio Monti nog wel wat opgefrist moet worden. In Val di Fiemme wordt uiteraard het langlaufen en schansspringen gehouden, net als de noordse combinatie. Slecht nieuws is er wel voor de schaatsfans: het prachtige Baselga di Piné zal overdekt worden en dus blijven er nóg minder openluchtbanen over.