SP eist vrijlating van Murat Memis

Eind april is Murat Memiş, raadslid en voorzitter van de SP in Eindhoven, in Turkije gearresteerd. In afwachting van zijn proces mag hij het land niet uit. "Murat is een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om uitingen die hij in Nederland heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden," zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

De SP heeft daarom een manifest gelanceerd, waarmee de ondertekenaars willen dat Minister Blok van Buitenlandse Zaken zich uitspreekt voor vrijlating van Murat en andere Nederlandse politieke gevangenen, en de Nederlandse regering dit op het hoogste niveau kenbaar maakt in Turkije. Het manifest wordt gesteund door een reeks bekende Nederlanders, lokale politici en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer van de SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD, CDA en ChristenUnie.

Vanmorgen vond er een demonstratie plaats voor de deur van het Turkse consulaat aan het Museumplein waar werd aangedrongen op de vrijlating van Murat. Volgende week zal er op verzoek van SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer. Murat wordt beschuldigd van zaken die in een functionerende rechtsstaat, wat Turkije niet meer is, onder de vrijheid van meningsuiting en vereniging vallen. Het betreft uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat.

SP eist vrijlating Murat Memis  (Foto: SP)
SP eist vrijlating Murat Memis (Foto: SP)