Vrouw ontwaakt na 27 jaar uit coma

Er lijkt zich een zeldzaam geval van ontwaken na een langdurige comateuze staat te hebben afgespeeld met een vrouw uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die in Duitsland werd behandeld. Ze zou al vorig jaar weer bij bewustzijn zijn gekomen, maar haar zoon heeft dit nu pas aan de media verteld.

De destijds 32-jarige Munira Abdulla liep in 1991 ernstig hersenletsel op bij een verkeersongeval. De zoon was destijds vier, en zou het voertuig ongedeerd hebben kunnen verlaten omdat zijn moeder de klap zag aankomen en het kind in haar armen vastpakte.

Die zoon, Omar Webair, is inmiddels net zo oud als zijn moeder destijds. Hij zegt het verhaal nu te willen delen opdat andere naasten in vergelijkbare situaties de hoop niet verliezen.

Na verschillende behandelingen werd in een Londens ziekenhuis de diagnose gesteld dat de vrouw in een vegetatieve toestand verkeerde. Vervolgens werd ze jarenlang in de VAE behandeld, kreeg sondevoeding, en onderging onder meer fysiotherapie om spierverzwakking tegen te gaan. Twee jaar geleden stuurde de regering haar op kosten van de staat naar een kliniek in Duitsland.

Daar kreeg ze medicatie om haar bewustzijnstoestand te verbeteren. Een jaar later had de zoon woorden met het behandelteam waarop de vrouw reageerde door geluiden te maken. "Er was een misverstand en ze voelde dat ik risico liep en dat shockeerde haar", aldus de zoon. De artsen hielden echter vol dat er niks abnormaals was. "Maar drie dagen later werd ik plotseling wakker van het geluid van iemand die mijn naam riep", vervolgt hij. "Ik had jaren van dit moment gedroomd, en het eerste dat ze zei was mijn naam!"

Gesprekken
Naderhand zou de toestand van de vrouw verder zijn verbeterd. Ze kan weer pijn voelen en is in staat gesprekken te voeren. "Als ze tenminste in het onderwerp is geïnteresseerd", zegt de zoon. Wat dat verder precies betekent is onduidelijk, maar volgens de zoon kan ze ook gebeden oplepelen. "Als ik ermee begin gaat zij door."

Er zijn weinig van dit soort gevallen bekend, aldus de BBC. Het zou onmogelijk zijn de kans te bepalen dat iemand weer bij bewustzijn komt, en hoe langer de coma duurt hoe onwaarschijnlijker dit is. En als het wel gebeurt is er vaak sprake van ernstige invaliditeit. Een eerder opvallend geval is alweer zestien jaar geleden; toen kwam een Amerikaan na 19 jaar weer bij. Bij hem wordt vermoed dat er nieuw hersenweefsel of -functionaliteit ontstond, mogelijk omdat zijn familie hem mee bleef nemen tijdens uitjes.

Misschien wel het bekendste comageval is voormalig Formule 1-kampioen Michael Schumacher. Die liep in 2013 ernstig hoofdtrauma op bij een skiongeluk. Hij werd de eerste maanden daarna kunstmatig in coma gehouden, en wordt sindsdien thuis behandeld. Over zijn toestand is weinig bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het ontbreken van goed nieuws betekent dat hij er vermoedelijk niet best aan toe is. In ieder geval tot dusver.