Opkomst zeer laag bij stop ACTA2 Demonstratie

Momenteel stemt de Europese Unie over de hervorming van het copyright. Twee van de nieuwe artikelen liggen nogal onder vuur: Artikel 11 (linkbelasting) en Artikel 13 (het uploadfilter). Deze artikelen worden bekritiseerd door veel verschillende groepen en internetwaakhonden. Artikel 13 behelst het introduceren van een uploadfilter waardoor "copyrighted" content automatisch geblokkeerd wordt. Dit houdt ook in dat bijvoorbeeld memes of parodieën kunnen worden gecensureerd.

De organisatie Stop ACTA2 organiseert zaterdag 23 maart in heel Europa acties om te protesteren. Stop ACTA2: "Denkt u eens in dat er een straatprotest plaats vindt, en dat er bijvoorbeeld op de achtergrond een Starbucks of een Mc Donalds zichtbaar is. Zou het uploadfilter dit protest dan ook blokkeren? En dan is er Artikel 11. De linkbelasting. Het zou inhouden dat voor het linken naar materiaal voortaan betaald zou moeten worden. Wat betekent dit voor de educatie online? Want als er moet worden betaald, en bedrijven moeten voortaan kiezen voor welke links ze betalen, besluiten zij dan uiteindelijk ook wat wij allemaal te zien krijgen op internet? Wat houdt educatie dan nog in? En om deze (en andere) redenen gaan wij dus op 23 maart de straat op. In heel Europa."

Ook in Amsterdam is het feest! Om 17:00 gaat de demonstratie op de Dam van start. Het evenement op de Facebookpagina vertelt niet waar de mars precies heengaat, dus we laten ons verrassen, want natuurlijk is FOK! erbij om live verslag te doen! Het is te hopen dat het rustig blijft, want volgens AT5 vinden er dit weekend meerdere demonstraties plaats, waaronder afgelopen middag een anti-racisme demonstratie

Update 17:50 uur:
De demonstranten trekken wat rond over De Dam en zo af en toe scanderen ze wat leuzen. Het is een trieste vertoning en daarom beëindigen wij ook het verslag. Sorry voor de teleursteling en bedankt voor het volgen! Tot de volgende keer!

 

Update 17:40 uur:
Nadat de demonstranten al waren overgegaan op het applausje voor jezelf lijkt er nu toch leven in de brouwerij te komen volgens onze verslaggever.  

Update 17:25 uur:
Vooralsnog is de demonstratie volgens onze verslaggever een 'ongeorganiseerde bende' en een 'beschamende vertoning'. De straatartiest, door onze verslaggever 'damschreeuwer' genoemd,  trekt meer publiek dan de demonstratie.

ACTA op De Dam: de demonstratie (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam: de demonstratie (Foto: FOK!)ACTA op De Dam: het publiek van 'de damschreeuwer' (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam: het publiek van 'de damschreeuwer' (Foto: FOK!)

Update 17:15 uur:
De opkomst lijkt erg laag te worden. Onze verslaggever spreekt over anderhalf man en een paardenkop.ACTA op De Dam (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam (Foto: FOK!)

Update 16:55 uur:
De Piratenpartij is aanwezig op De Dam, maar verder zijn er nog weinig demonstraten op de been. Of zoals onze verslaggever, die geterroriseerd wordt door duiven, het verwoordt: "Een of andere damschreeuwer trekt vooralsnog meer aandacht".

ACTA op De Dam (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam (Foto: FOK!)

Dit artikel zal gedurende de avond geupdate worden met een livestream en/of foto's.