Zweedse langlaufsters verrassen Noren en pakken wereldtitel

Op het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld hebben de Zweedse dames ietwat verrassend de wereldtitel gepakt op de estafette - twee keer vijf kilometer klassiek en twee keer vijf kilometer in vrije stijl. Noorwegen moest er na een fraaie strijd aan geloven.

De pas 21-jarige Ebba Andersson beet het Zweedse spits af en wisselden in een kopgroepje met ook nog de Noorse Heidi Weng en de Russische Yulia Belorukova. De zelfs nog maar 19-jarige Frida Karlsson, eerder al sensationeel goed voor zilver op de tien kilometer klassiek, ging vervolgens gelijk op met de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, terwijl de Russische Anastasia Sedova en de Duitse Katharina Hennig de achtervolgers vormden.

Bij de derde loopsters sloeg Zweden toe: Charlotte Kalla hielp haar ploeg in 2014 met een magistraal optreden als slotloopster naar olympisch goud, dit keer beukte ze Astrid Uhrenholdt Jacobsen aan gort, waardoor de Noorse uiteindelijk bijna twintig seconden toe moest geven op Kalla.

De Noorse slotloopster Therese Johaug, wereldkampioene op de tien kilometer klassiek, trok zichzelf helemaal leeg om bij de Zweedse Stina Nilsson te komen, wat met een kilometer te gaan eindelijk lukte. Sprintspecialiste Nilsson had echter duidelijk de rapste benen en bracht Zweden zo na tien jaar Noorse WK-dominantie naar het goud.

Ver achter de twee aartsrivalen vochten slotloopsters Natalia Nepryaeva (Rusland) en Laura Gimmler (Duitsland) om het brons, een strijd die in het voordeel van de Russische dames werd beslist, zeker na een val van Gimmler.