Trump geeft Democraten sigaar uit eigen doos

De Amerikaanse president Donald Trump wil het zogeheten Dreamers-programma met drie jaar verlengen. Dat beschermt kinderen van illegaal naar de VS geëmigreerde ouders tegen uitzetting. Als de Democraten dan ruim vijf miljard dollar voor zijn grensmuur goedkeuren, wil hij de shutdown van de overheid beëindigen. Maar de Democraten zien er niets in, want Trump wil eigenlijk van het Dreamers-programma af.

De president had de regeling van zijn voorganger Barack Obama al geschrapt, en de Democraten zeggen iedere begroting te zullen wegstemmen zolang er geen afspraken zijn voor deze groep van ruim 700.000 mensen, aldus de NOS.

Trump maakte zijn aanbod bekend in een tv-toespraak, waarin hij verder zei 800 miljoen dollar uit te willen trekken voor humanitaire hulp bij de grens met Mexico. Ook zou van 300.000 anderen die tijdelijke bescherming genieten, deze status met twee jaar worden verlengd.

"Het plan van Trump is geen goede poging om de zekerheid voor mensen te herstellen", aldus Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De Democraten zien de voorstellen volgens correspondent Arjen van der Horst als een sigaar uit eigen doos. "Onder president Obama werden die Dreamers beschermd. Zij willen het liefst dat ze een permanente status krijgen."

Door de shutdown zijn verschillende overheidsdiensten al bijna een maand dicht. Circa 800.000 ambtenaren moeten ofwel thuisblijven of onbetaald doorwerken.