Trump wil af van atoomakkoord met Russen

Amerikaans president Donald Trump heeft het gehad met de spelletjes van Rusland. Tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Nevada gaf Trump aan dat het niet eerlijk is dat Rusland stiekem middellange afstandraketten test, terwijl de Verenigde Staten zich op dat vlak redelijk koest houden.

"Rusland houdt zich niet aan het akkoord. Dat doen ze al jaren niet", aldus de president. "We gaan niet toelaten dat zij wel wapens doorontwikkelen, terwijl wij ons houden aan eerder gemaakte afspraken." Het gaat dan voornamelijk om de korte tot middellange afstandsraketten die onder het Intermediate Nuclear Forces Treaty vallen, toendertijd getekend door Amerikaans president Ronald Reagan en zijn Sovjet-collega Michail Gorbatjov.

Trump wil ook dat China zich aan het atoomakkoord gaat houden, alhoewel dit land niet getekend heeft voor het originele akkoord. "Wij zullen deze wapens ook moeten ontwikkelen, mits Rusland naar ons toe komt en China naar ons toe komt en zij allemaal iets heel verstandigs gaan zeggen, zoals 'laten geen van ons deze wapens gaan ontwikkelen'. Maar als Rusland wapens maakt en China maakt wapens en wij houden ons aan het akkoord, dat is niet verstandig."

Trump gaf geen specifieke voorbeelden van het breken van het atoomverdrag door Rusland, maar in 2017 heeft de Amerikaanse geheime dienst bekendgemaakt dat Rusland een raket aan het testen was die een schending van het atoomakkoord betekende. De regering onder president Obama heeft zich ook al eens kritisch uitgelaten over de Russen, maar het Kremlin ontkent telkens dat ze het akkoord schenden.

Een Kremlincriticus verwoordde de angstige situatie. "We glijden langszaam weer af naar een situatie zoals tijdens de Koude Oorlog ten tijde van het einde van de Sovjet Unie, maar dit kan ernstigere gevolgen hebben dan toen. Putin komt van een generatie die nog geen grote oorlogen heeft gevoerd, in tegenstelling tot de generatie onder Brezjnev. De nieuwe generatie denkt dat als ze het Westen kunnen intimideren, dat zij dan bang worden."