Trump weigert voorzitter Huis van Afgevaardigden vliegtuig voor reis naar Europa

De kleuter in het Witte Huis heeft weer van zich laten horen. Nadat Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden had voorgesteld om de State of the Union uit te stellen in verband met de shutdown besloot Trump om een reis van diezelfde Pelosi naar militaire basissen te vergallen.

De State of the Union is de grote jaarlijkse toespraak van de president van de VS. Pelosi vindt het ongepast om die te houden ten tijde van de shutdown, wanneer vele ambtenaren niet betaald worden. Ook twijfelt ze of de veiligheid gewaarborgd kan worden. Ze heeft Trump verzocht de toespraak uit te stellen of schriftelijk af te doen.

Dat krenkte natuurlijk de eer van Trump, hij moet natuurlijk wel in het middelpunt van de belangstelling staan. Bij wijze van wraak besloot hij om Pelosi en haar delegatie het gebruik van een overheidsvliegtuig te ontzeggen voor haar reis naar Brussel, Egypte en Afghanistan. Pelosi zat al in de bus naar het vliegveld toen Trump het besluit nam. Formeel nam hij het besluit vanwege de shutdown en om Pelosi beschikbaar te houden voor onderhandelingen. Maar dat gelooft niemand.

De sluiting van de Amerikaanse overheid duurt nu al weken en een einde lijkt nog niet inzicht. De onderhandelingen zitten muurvast, Trump eist nog steeds geld voor zijn grensmuur. De democraten willen daar niet aan meewerken. Trump heeft al gedreigd de overheid desnoods jaren dicht te houden.