Klæbo houdt stand op monsterlijke slotklim en wint Tour de Ski

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft bij zijn eerste deelname direct de eindzege gegrepen in de Tour de Ski. De 22-jarige Noor kwam op de monsterlijke Alpe Cermis in het Italiaanse Val di Fiemme als eerste over de streep en werd zo de jongste winnaar ooit.

Klæbo begon aan de slotetappe met een voorsprong van 1:20 en 1:43 minuten op de Russen Sergey Ustiugov en Alexander Bolshunov. Het verschil met Bolshunov bleef ongeveer gelijk, maar Ustiugov kwam alsmaar dichter in de buurt. In de slotkilometer was het gat toch nog net even te groot en op het wat vlakkere slotstuk kon Klæbo standhouden, ondanks slechts de 24e klimtijd van iedereen. Ustiugov eindigde als tweede, slechts zeventien seconden achter de Noorse winnaar.

Bolshunov was achter de twee lange tijd op weg naar plek drie, maar een Noorse trein kwam alsmaar dichter in de buurt. Vooral Simen Hegstad Krüger en Sjur Røthe waren op dreef. De twee begonnen meer dan anderhalve minuut na Bolshunov, maar dichtten het gat gedurende de klim en pikten en passant ook nummer vier Francesco de Fabiani nog even op. Bolshunov moest er met de finish in zicht aan geloven: Krüger kwam voorbij gestoven en werd derde op slechts 49 seconden, terwijl hij na 3:06 minuten gestart was.

Krüger had achteraf de op één na snelste klimtijd van iedereen: alleen Røthe was een seconde sneller, dat leverde hem de vierde plek op, iets minder dan twintig seconden achter zijn landgenoot en twintig tellen voor Bolshunov.