GroenLinks: Techbelasting moet er nu echt komen

Het Europees Parlement heeft zojuist een duidelijk signaal afgegeven dat grote techbedrijven in Europa gewoon belasting moeten gaan betalen, zo stelt GroenLinks in een persbericht. Een grote meerderheid van het Parlement stemde in met een belasting voor bedrijven als Google, Facebook en Amazon. “Terwijl het Parlement akkoord gaat met deze belasting op techbedrijven, kleden de Europese ministers het Commissievoorstel uit. Het vetorecht van lidstaten werkt verlammend”, zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

Nadat vorige week bekend werd dat de ministers van Financiën van de EU-landen geen akkoord bereikten over een belasting voor grote techbedrijven, wil een overgrote meerderheid van het Europees Parlement wel een techbelasting volgens Eickhout: “Dit is dé kans om te laten zien dat de EU multinationals tot een eerlijke bijdrage kan dwingen. Het is absurd dat werknemers, consumenten en kleine bedrijven netjes belasting betalen terwijl de grootste internetbedrijven de dans ontspringen."

“Onze nationale belastingstelsels stammen nog uit de tijd dat het internet niet bestond. De EU laat het daardoor afweten op een van de grootste problemen van deze tijd. Een grote meerderheid van Europeanen willen dat Google, Facebook en Amazon net als kleinere bedrijven fatsoenlijk belasting betalen, maar het vetorecht zorgt ervoor dat deze wens niet in actie wordt omgezet”, zegt Eickhout.

Bij Europese belastingwetgeving is doorgaans unanimiteit vereist van de lidstaten en heeft het Europees Parlement slechts adviesrecht. De Europese ministers kunnen dit advies echter in de wind slaan. Eickhout wijst erop dat het gebrek aan voortgang in zijn strijd voor wat hij noemt eerlijke belastingen uiteindelijk een politieke oorzaak heeft.

Het Europees verdrag biedt voldoende ruimte om maatregelen te nemen voor een eerlijkere interne markt zonder besluitvorming met vetorechten, inclusief het tegengaan van belastingontwijking. De ministers staan voor de keuze: blijven ze hun nationale belastinglokkertjes met hun vetorecht verdedigen of stellen ze de belangen van burgers eindelijk boven multinationals?”, aldus Eickhout.