Rutte: 'Boerkaverbod geldt straks overal'

Nadat diverse leden van het kabinet dat al eerder deden heeft nu ook premier Rutte gereageerd op de uitspraken van burgemeester Halsema van Amsterdam over het boerkaverbod.

Halsema zei dat ze de handhaving van het boerkaverbod in haar stad geen prioriteit heeft en suggereerde zelfs dat het verbod in de hoofdstad helemaal niet gehandhaafd zal worden. 

Dat schiet bij Rutte in het verkeerde keelgat: “Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt”. Ook andere politici lieten weten dat Halsema haar boekje te buiten is gegaan. Zo zei Sybrand Buma van het CDA: “In ieder gemeente moet de wet worden gehandhaafd, burgemeester zijn ingehuurd om de wet te handhaven. Om te zeggen bij een nieuwe wet: ‘dat is niet wat we gaan handhaven’, dat moeten burgemeesters niet doen.”

Ook D66, tegenstander van het boerkaverbod, kan zich niet vinden in de opstelling van Halsema. Rob Jetten zegt er dit over: “Burgemeesters hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid voor het inzetten van de politiecapaciteit, maar elke burgemeester moet zich aan de wet houden.”

Het boerkaverbod moet in 2020 ingaan en betreft enkel openbare gebouwen, scholen, de zorg en het openbaar vervoer.