IJsspeedway in Thialf levert weer Russische wereldkampioen op

Afgelopen weekeinde was het op de ijsbaan van Thialf in Heerenveen tijd voor een ouderwets staaltje Russische folklore: het WK ijsspeedway streek neer in Friesland, waar de laatste en beslissende ronde van het kampioenschap van dit seizoen gehouden werd.

Over het algemeen zijn de Nederlandse schaatsers in Thialf de baas, maar dat komt nog niet eens in de buurt van de Russische dominantie in het ijsspeedway: sinds 1966 wonnen twee Tsjechen een keer en was er één keer een Finse en vier keer een Zweedse wereldkampioen, de andere titels gingen allemaal naar de Sovjets of Russen.

Sterker nog, sinds 2004 is de gehele top-3 van het WK jaar na jaar Russisch, op derde plekken van de Oostenrijker Franz Zorn in 2008 en 2009 na. Regerend wereldkampioen Dmitry Koltakov trok naar Thialf als leider en dat leverde succes op: nadat Dmitri Khomitsevich, de kampioen van 2016, uit werd geschakeld was de derde wereldtitel voor Koltakov binnen. 

Jasper Iwema kwam er zoals het hele seizoen niet echt aan te pas en eindigde als vijftiende in het WK. De Zweed Martin Haarahiltunen was op de vierde plek de eerste niet-Rus, op gepaste afstand van de wederom volledig Russische top-3.

Beelden van dag één van de Ice Speedway Gladiators in Heerenveen (Bron: YouTube)