Langlaufer Klæbo jongste eindwinnaar World Cup ooit

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft als jongste man ooit de eindzege gepakt in de World Cup. De 21-jarige Noor eindigde in het Zweedse Falun als 25e in de afsluitende driedaagse wedstrijd en dat was voldoende.

De Rus Alexander Bolshunov vertrok als leider in het klassement als eerste, 38 seconden voor Klæbo. In de twintig seconden na de Noor vertrokken nog zeven mannen, maar al na amper een kilometer was die hele groep bij elkaar gekomen, om zo gezamenlijk te jagen op Bolshunov. 

De Fin Ristomatti Hakola werd al snel gelost uit de groep, die toch tijd verloor op Bolshunov: na ruim vijf kilometer lag men zo'n 55 seconden achter de Rus, die nog geen enkel teken van zwakte toonde. Een tweede groep sloot ondertussen aan bij de achtervolgers, waardoor dat er ruim vijftien werden.

Dat Bolshunov niet meer bijgehaald ging worden was wel duidelijk en dus ging het om plaats twee. Het was Alex Harvey die het tempo omhoog gooide en de Zwitser Dario Cologna sprong gelijk mee met de Canadees, net als Martin Johnsrud Sundby uit Noorwegen.

Ook Maxim Vylegzhanin sloot weer aan bij de drie, terwijl Bolshunov verderop de winst pakte. Harvey bleek in de sprint om plek twee de rapste: de Canadees klopte Cologna en Sundby, terwijl Klæbo als 25e over de streep bolde. Voor hem was dat genoeg om de eindzege in de World Cup definitief veilig te stellen, als jongste winnaar ooit.