Olympische Spelen dichterbij voor skeletonster Bos na sterk resultaat

Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck uitstekende zaken gedaan met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Pyeongchang, die op 9 februari van start gaan.

De Nederlandse kwam in Oostenrijk tot de zevende plek, het beste resultaat van haar seizoen. Om zich voor de Spelen te plaatsen moet ze na de World Cups in januari in de top-12 van de ranglijst staan en dankzij haar zevende plek schuift Bos nu op naar de dertiende plek. Onder meer de Amerikaanse Katie Uhlaender staat voor haar en dat kan gunstig zijn: Uhlaender heeft een beenblessure en het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voor ze weer met volle kracht kan starten.

Bos zette in Innsbruck in de eerste run de zesde tijd neer en moest in de tweede manche een plekje afstaan aan de Canadese Mirela Rahneva. Die stond na run één nog zevende, maar klom uiteindelijk naar de derde plek. Landgenote Elisabeth Vathje voegde zich vlak voor Rahneva op de tweede plek, maar de winst was buiten bereik: die ging naar de Russische startraket Elena Nikitina, die met een in de skeletonsport grote voorsprong van 0,58 seconden haar tweede zege van het seizoen pakte.

Joska le Conté, de tweede Nederlandse die zich voor de Spelen hoopt te plaatsen, eindigde als 22e en zag haar kansen slinken.