Zarco pakt poleposition Grand Prix van Japan, Bendsneyder 11e in Moto3

Johann Zarco zal zondag vanaf poleposition beginnen aan de Grand Prix van Japan in de MotoGP. De Fransman was op de natte Twin Ring Motegi de beste in de kwalificatie, waarin hij vooral aan het einde van zijn snelste ronde hard uithaalde. Voor Zarco is het de tweede pole in zijn debuutseizoen in de MotoGP, nadat hij de TT van Assen ook vanaf plek één aan mocht vangen.

Zarco stuurde zijn Tech 3 Yamaha uiteindelijk in 1:53,469 minuten rond het circuit, ruim drie tienden sneller dan de in de regen vaak sterke Ducati-rijder Danilo Petrucci. Marc Marquez probeerde het even op droogweerbanden, maar dat mocht niet baten en hij bleef op ruim vier tienden op de derde plek steken, vlak voor Aleix Espargaro. Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa completeren de tweede startrij, Valentino Rossi probeerde het op droogweerbanden, maar kwam er totaal niet aan te pas en start als twaalfde, nog wel voor teamgenoot Maverick Viñales.

In de Moto3 ging de pole naar Nicolo Bulega, die zijn Italiaanse landgenoot Niccolo Antonelli aftroefde. Diens teamgenoot, de Nederlander Bo Bendsneyder, verbeterde zich in de slotfase nog en kwam tot de elfde tijd. Aron Canet maakt de eerste startrij vol. Takaaki Nakagami uit Japan begint in de Moto2 vanaf de eerste plek aan zijn thuisrace, naast Alex Marquez en diens verrassend snelle landgenoot Xavi Vierge.

De races zijn in Japan en dus raden we een ieder die het live wil zien aan om de wekker op het standje 'veel te vroeg' te zetten. Om 04.00 uur begint de Moto3, om 05.20 uur gaat de Moto2 van start en de MotoGP-machines gaan er om 07.00 uur aan beginnen. Alles is uiteraard live te zien op Eurosport.