FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 oktober 2017

Burgers Raqqa moeten aftocht IS dekken

Alle strijders van terreurgroep Islamitische Staat die in Raqqa zijn achtergebleven moeten die Syrische stad zaterdagavond nog verlaten. Ze nemen ongeveer vierhonderd burgers mee als menselijk schild, zo zei Omar Alloush, een lid van de Burgerraad van Raqqa die is opgericht om de stad na het vertrek van IS te besturen.

Raqqa was feitelijk de hoofdstad van het gebied dat IS in handen had. Na een zware strijd waarin een groot deel van de stad is verwoest staat Raqqa op het punt te vallen. Om verdere verwoesting en verlies van mensenlevens te voorkomen proberen lokale leiders de overgebleven jihadisten over te halen de stad te verlaten, desnoods met burgers als schild. Als ze eenmaal ver van Raqqa vandaan zijn, moeten de burgers worden vrijgelaten, zei Alloush.

Volgens verslaggevers van de groep Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Raqqa wordt in Stilte Geslacht) zijn in de afgelopen nacht tientallen autobussen Raqqa vanuit het noorden binnengereden. De door de Verenigde Staten geleide coalitie die tegen IS vecht liet weten niet bij de onderhandelingen betrokken te zijn. De coalitie sprak van een "evacuatie van burgers" en herhaalde dat IS-strijders zich onvoorwaardelijk dienen over te geven.

Evacuatie
Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten wist te melden dat Syrische IS-strijders al met hun gezinnen uit Raqqa zijn vertrokken. Met de bussen zouden de overgebleven buitenlandse jihadisten en hun gezinnen geëvacueerd worden.

Eind augustus had er ook een evacuatie plaats van IS-strijders uit een gebied aan de grens van Syrië en Libanon. Toen dat konvooi op weg ging naar IS-gebied in het oosten van Syrië bombardeerden vliegtuigen van de coalitie wegen en bruggen om ze tegen te houden.

Burgers Raqqa moeten aftocht IS dekken
Burgers Raqqa moeten aftocht IS dekken (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

FC Utrecht heeft in eigen huis een zege geboekt op sc Heerenveen. Stijn Schaars opende de score uit een vrije trap, maar Yassin Ayoub deed dat drie minuten later eveneens via een vrije trap al teniet. 

Jean-Christophe Bahebeck knalde de bal kort voor rust hard in het Friese doel en het was de Fransman die na ruim een uur spelen met het hoofd voor de 3-1 eindstand tekende. Heerenveen probeerde het nog wel, maar een goal zat er niet meer in.

FC Utrecht

3 - 1

sc Heerenveen

 26' Ayoub
 41' Bahebeck
 63' Bahebeck
   23' Schaars
 
 Gele kaart: v.d.Meer, Görtler, (FC Utrecht), Woudenberg, Dumfries, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.771
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen
v.d.Meer
Strieder (Braafheid/ 77)
Emanuelson
Labyad (v.d.Streek/71)
Ayoub
Bahebeck
Dessers (Görtler/46)
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Thorsby (Veerman/77)
Schaars (Mihajlovic/86)
Kobayashi
ödegaard
Ghoochannejhad
Rojas (Vlap/ 61)

Arsenal onderuit bij Watford

Het gaat nog niet geweldig met Arsenal in de Premier League. Zaterdag gingen The Gunners op bezoek bij Watford, maar ze keerden met nul punten terug in Londen.

Zes minuten voor rust had Per Mertesacker Arsenal uit een corner nog op een 0-1 voorsprong gekopt. Arsenal speelde prima, maar in de laatste twintig minuten keerde het tij. Troy Deeney mocht vanaf elf meter aanleggen en trok de stand gelijk, waarna het nog erger werd voor de bezoekers: Tom Cleverley knalde de bal in blessuretijd in het doel en bezorgde Watford daarmee de 2-1 zege.

Met dertien punten uit acht wedstrijden staat Arsenal zesde, ruim achter Manchester City (22) en Manchester United (20). 

Nieuw-Caledonië stunt met punt op WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 17 jaar in India zijn zaterdag de laatste groepswedstrijden gespeeld. In groep E en F stonden nog twee wedstrijden op het programma. Die zijn afgewerkt en dus zijn inmiddels alle zestien teams voor de knock-outfase bekend.

In groep E slaagden de debutanten van Nieuw-Caledonië er zeer knap in een punt te pakken tegen Japan. Keito Nakamura had de Japanners al vroeg op 1-0 gezet, maar in de 83e minuut trok Jakob Jeno de stand gelijk en daar bleef het bij: het eerste Nieuw-Caledonische punt ooit op een FIFA-toernooi. 

Frankrijk won ondertussen met 5-1 van Honduras, door twee goals van Alexis Flips en treffers van Wilson Isidor, Yacine Adli en topscorer Amine Gouiri. Carlos Mejia trof doel namens Honduras. Met negen punten gaat Frankrijk als groepswinnaar door, gevolgd door Japan (4) en Honduras (3).

Engeland won in groep F ook hun derde wedstrijd, door dankzij goals van Angel Gomes, Emile Smith-Rowe en Danny Loader (2x) met 4-0 te winnen van Irak. Mexico en Chili tekenden voor een doelpuntloos gelijkspel, wat voor Chili de uitschakeling betekende. Engeland, Irak en Mexico gaan naar de achtste finales, die maandag beginnen.

Achtste finales
Colombia - Duitsland
Paraguay - VS
Iran - Mexico
Frankrijk - Spanje
Engeland - Japan
Mali - Irak
Ghana - Niger
Brazilië - Honduras

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft in de eigen Kuip puntverlies geleden tegen PEC Zwolle. Ondanks de rentree van Nicolai Jörgensen in de tweede helft kwam het niet tot scoren. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Feyenoord

0 - 0

PEC Zwolle

 
 Gele kaart: Amrabat, (Feyenoord), Ehizibue, Mokhtar, Nijland, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Amrabat
St.Juste
Tapia (v.Beek/21)
Haps
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Boëtius (Jörgensen/59)
Larsson (Basacikoglu/ 85)
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Freire
v.Polen
Thomas
Dekker (E.Bakker/ 72)
Saymak
Namli (Marinus/83)
Nijland
Mokhtar (Ondaan/58)

Hennis (nog) niet in nieuw kabinet

Jeanine Hennis-Plasschaert is niet beschikbaar voor het nieuwe kabinet. De VVD-politica die begin deze maand aftrad als minister van Defensie, gaat terug naar de Tweede Kamer, maakte ze zaterdag via Twitter bekend.

"Om een eind te maken aan alle speculaties: ik heb besloten om terug te keren in de Tweede Kamer en ben dus niet beschikbaar voor Rutte III", schrijft Hennis.

Dat zal slecht nieuws zijn voor een zekere VVD'er op de kieslijst van de liberalen. Bij de huidige samenstelling zou ene Antoinette Laan-Geselschap pech hebben gehad vanwege de terugkeer van Hennis in de Kamer, maar omdat we nog niet weten welke ministersposten van binnen en van buiten het parlement worden ingevuld, moeten we nog eventjes wachten voordat bekend is wie de pineut is.

Maar niet getreurd voor dit afvallende lid op de VVD-lijst noch voor Hennis. De afgelopen kabinetsperiode stapten immers vijf VVD-bewindslieden op. Er mag dan ook worden verwacht dat Hennis het bewindsstokje op een gegeven moment op een of ander departement wel weer op zal kunnen pakken.

Hennis niet in nieuw kabinet
Hennis (nog) niet in nieuw kabinet (Foto: ANP)

Man meldt zich met dood kind in de auto

Bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen hebben agenten zaterdagavond een overleden kind aangetroffen in een auto. De bestuurder van de auto werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het kind. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.

De man meldde zich bij het bureau aan de Balkengracht. Hij zocht contact met de agenten die daar op dat moment aan het werk waren. Ze gingen met hem in gesprek en liepen met hem mee naar zijn auto. In het voertuig werd vervolgens een overleden kind aangetroffen. De man werd direct aangehouden en ingesloten. De politie doet inmiddels onderzoek naar de identiteit van het kind en naar de doodsoorzaak.

33-jarige aangehouden om misbruik 8-jarige

Zaterdagmiddag rond 17.30 uur is een 33-jarige man uit Valkenswaard aangehouden op verdenking van het seksueel misbruiken van een 8-jarig jongetje uit Dommelen. Het misbruik zou daar woensdag hebben plaatsgevonden.

Het jongetje werd die middag rond 16.30 uur door een man benaderd op het Cornelisdal en zou vervolgens in de bosjes achter de Dommel zijn misbruikt. De politie startte direct een groot onderzoek. Zo werd er uitgebreid naar sporen gezocht en werd met tientallen buurtbewoners gesproken. Veel mensen dachten met het onderzoeksteam mee en meerdere buurtbewoners deelden camerabeelden met de politie. De beelden werden zorgvuldig door de recherche bekeken.

Onder meer dankzij deze  tips kwam de nu aangehouden man als verdachte naar voren. Hij werd zaterdag aan het eind van de middag gearresteerd in zijn woning in Valkenswaard. Het slachtoffer en zijn familie zijn door zedenrechercheurs op de hoogte gebracht van de aanhouding. Voor het jongetje werd eerder deze week al professionele hulp geregeld.

Onder meer op basisscholen in het dorp werd er afgelopen week veel over de zaak gesproken door kinderen, ouders en leerkrachten. Iedereen die met vragen of gevoelens van onrust zat kon terecht bij de GGD. Burgemeester Ederveen van Valkenwaard: “Op de eerste plaats is zo’n gebeurtenis natuurlijk verschrikkelijk voor het jonge slachtoffer en zijn directe omgeving. Het is goed dat er ook voor anderen de nodige hulp beschikbaar is, want zoiets heeft op veel mensen in het dorp de nodige impact. Ik wacht het verdere onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie af.”

Marokkaanse politie rolt IS-cel op

De Marokkaanse politie heeft een cel opgerold die banden had met de terreurgroep Islamitische Staat. De cel was in acht steden actief en beraamde terreuracties, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekend.

In totaal werden elf personen opgepakt, onder wie een explosievenexpert. De hoofdverdachte werd aangehouden in een woning in Fez. Daar werden ook vuurwapens, een grote voorraad kogels en spullen voor het maken van bomgordels in beslag genomen. Ook werd een "verdachte auto" aangetroffen.

In Marokko zijn sinds 2002 tientallen jihadistische cellen opgerold. Ongeveer vijftig daarvan zouden banden met IS hebben gehad.

Marokkaanse politie rolt IS-cel op
Marokkaanse politie rolt IS-cel op (Foto: ANP)

Jongen (13) overleden in zwembad Goes

Een dertienjarige jongen is zaterdagmiddag overleden in een zwembad in Goes. Vermoedelijk is de jongen verdronken doordat hij een epileptische aanval kreeg, meldde de politie na onderzoek. Het slachtoffer komt uit de Zeeuwse stad.

Vrienden haalden hem uit het water. Hij bleek geen hartslag meer te hebben. Pogingen om de jongen te reanimeren mochten niet baten. Zwembad Omnium werd gesloten.

Jongen (13) overleden in zwembad Goes
Jongen (13) overleden in zwembad Goes (Foto: ANP)

Voetbalclub Hertha BSC knielt als steun voor Amerikaanse sporters

Spelers,onder wie Oranje-speler Karim Rekik, staf en managers van de Duitse Bundesliga-club Hertha BSC deden een opvallende actie voor de aftrap van de competitiewedstrijd tegen Schalke 04. Ze knielden.

Dit deed de Duitse club als steunbetuiging aan de protesten van Amerikaanse sporters tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen.

"Hertha BSC staat voor tolerantie en verantwoordelijkheid! Voor een tolerant Berlijn en een ruimdenkende wereld, nu en in de eeuwigheid! #TakeAKnee", zo zei de club via het Twitteraccount.

Steeds meer sporters in de Verenigde Staten knielen als protest tijdens het spelen van het volkslied. Vorig seizoen startte American Football-speler Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers daarmee.

Caljouw in halve finales Dutch Open onderuit, Arends/Piek naar finale

Badmintonner Mark Caljouw is er niet in geslaagd de finale van de Dutch Open te bereiken. De Nederlandse nummer 47 van de wereld was in Almere niet opgewassen tegen het Japanse enfant terrible Kento Momota, voormalig nummer twee van de wereld: 21-16, 21-6.

In het gemengd dubbelspel was er wel Nederlands succes. Jacco Arends en Selena Piek bereikten de finale door de Britten Ben Lane en Jessica Pugh opzij te zetten in drie games: 21-19, 16-21, 21-12. De landgenoten van Lane en Pugh, Marcus Ellis en Lauren Smith, wachten zondag in de finale.

Zarco pakt poleposition Grand Prix van Japan, Bendsneyder 11e in Moto3

Johann Zarco zal zondag vanaf poleposition beginnen aan de Grand Prix van Japan in de MotoGP. De Fransman was op de natte Twin Ring Motegi de beste in de kwalificatie, waarin hij vooral aan het einde van zijn snelste ronde hard uithaalde. Voor Zarco is het de tweede pole in zijn debuutseizoen in de MotoGP, nadat hij de TT van Assen ook vanaf plek één aan mocht vangen.

Zarco stuurde zijn Tech 3 Yamaha uiteindelijk in 1:53,469 minuten rond het circuit, ruim drie tienden sneller dan de in de regen vaak sterke Ducati-rijder Danilo Petrucci. Marc Marquez probeerde het even op droogweerbanden, maar dat mocht niet baten en hij bleef op ruim vier tienden op de derde plek steken, vlak voor Aleix Espargaro. Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa completeren de tweede startrij, Valentino Rossi probeerde het op droogweerbanden, maar kwam er totaal niet aan te pas en start als twaalfde, nog wel voor teamgenoot Maverick Viñales.

In de Moto3 ging de pole naar Nicolo Bulega, die zijn Italiaanse landgenoot Niccolo Antonelli aftroefde. Diens teamgenoot, de Nederlander Bo Bendsneyder, verbeterde zich in de slotfase nog en kwam tot de elfde tijd. Aron Canet maakt de eerste startrij vol. Takaaki Nakagami uit Japan begint in de Moto2 vanaf de eerste plek aan zijn thuisrace, naast Alex Marquez en diens verrassend snelle landgenoot Xavi Vierge.

De races zijn in Japan en dus raden we een ieder die het live wil zien aan om de wekker op het standje 'veel te vroeg' te zetten. Om 04.00 uur begint de Moto3, om 05.20 uur gaat de Moto2 van start en de MotoGP-machines gaan er om 07.00 uur aan beginnen. Alles is uiteraard live te zien op Eurosport.

Uitslag Roda JC - NAC Breda

Roda JC heeft de tweede zege van het seizoen binnen. Dat had wel even wat voeten in de aarde, want pas in blessuretijd werd NAC verslagen: 1-0. Beide ploegen kregen een stuk of twee serieuze kansen, maar bijzonder spectaculair was het verder niet. Adil Auassar legde in de 91e minuut aan voor een vrije trap en die schoot hij binnen, waarmee de zege voor Roda een feit was.

Roda JC

1 - 0

NAC Breda

 90+1' Auassar    
 
 Gele kaart: Auassar, (Roda JC), Vloet,Sprangers, (NAC Breda)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.230
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Götz
Kum
Auassar
Vansteenkiste
Gnjatic (Ndenge/66)
Gustafson
El Makrini (Rutjes/74)
Rosheuvel
Schahin
Engels (v.Velzen/79)
  Birighitti
Verschueren (Horsfield/46)
Koch
Marí
Angelino
Mets
Vloet
El Allouchi
Korte
Ambrose (Enevoldsen/79)
García (Sprangers/86)

Uitslag Ajax - Sparta

Ajax heeft in voorbereiding op De Klassieker de volle buit gepakt tegen Sparta Rotterdam: 4-0. Zonder groots te spelen, liepen de Amsterdammers uit naar een ietwat geflatteerde overwinning. 

Voor de wedstrijd was er een indrukwekkend eerbetoon voor de overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Er lagen bloemen op zijn stoel in het stadion en er kletterde een luid applaus van de tribunes. 

AFC Ajax

4 - 0

Sparta Rotterdam

 39' Sanusi (e.d.)
 64' Floranus (e.d.)
 73' Neres
 76' Younes
   
 
 Gele kaart: Viergever (AFC Ajax), Fischer, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51567
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Dolberg mist strafschop. (90+2')
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (Sinkgraven/80)
Viergever
v.d.Beek (S.de Jong/74)
Schöne
Ziyech
Neres
Huntelaar (Dolberg/68)
Younes
  Kortsmit
Holst
Breuer (Chabot/67)
Fischer
Floranus
Sanusi
Dougall
Duarte
Spierings
Brogno (Veenhoven/79)
Mühren (Ache/74)

 Ajax herdenkt burgemeester Van der Laan. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Ajax herdenkt burgemeester Van der Laan. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Brand legt school in Enkhuizen in de as

Basisschool het Driespan in Enkhuizen is waarschijnlijk volledig in vlammen opgegaan. De brand die in meerdere lokalen woedde heeft voor veel rookoverlast gezorgd. Meerdere omwonenden moesten evacueren vanwege neerslaande brandende deeltjes. 

Om de brandhaard(en) te kunnen bereiken zijn diverse ruiten ingegooid door de brandweer, de hitte maakt het onmogelijk om het gebouw te betreden. De school, gelegen aan de Flosbeugel, ligt midden in een woonwijk. Er is een NL-Alert verstuurd met het advies om ramen en deuren gesloten te houden. 

PSG slaat in extremis toe na wereldgoal Dijon

Paris Saint-Germain heeft op de valreep puntverlies afgewend door een late treffer van Thomas Meunier. De koploper van de Ligue 1 worstelde op bezoek bij het stugge Dijon en incasseerde kort voor tijd de 1-1, maar in de blessuretijd werd het 1-2 dankzij Thomas Meunier. De Belg nam beide Parijse doelpunten voor zijn rekening. PSG heeft dankzij de zege 25 punten verzameld uit negen wedstrijden; AS Monaco volgt met 19 punten.

Makkelijk was het niet voor PSG in de eerste helft. De ploeg van Unai Emery vond het moeilijk om door het middenveld te komen; Dijon stond goed georganiseerd en hield de rijen ook achterin gesloten. PSG probeerde het daarom met lange ballen richting het aanvalstrio van Ángel Di María, Kylian Mbappé en Neymar. Zij konden er echter weinig mee en daarom bleef de thuisploeg overeind. Het leidde tot een evenwichtige eerste helft, waarin het de bezoekers geenszins lukte om in het eigen spel te komen.

Twee van de beste kansen van de eerste helft waren zelfs voor Dijon. De thuisploeg moest het voornamelijk hebben van afstandsschoten: Jordan Mane volleerde rakelings naast en Kwon Chang-Hoon dwong doelman Alphonse Aréola tot een ingreep. Het dichtst bij een doelpunt was Dani Alves, wiens vrije trap van net buiten het strafschopgebied in de slotfase van de eerste helft tegen de lat vloog. Voor PSG was het duidelijk dat het tempo in de tweede helft omhoog moest om Dijon de wil op te leggen.

Negen minuten na de onderbreking kwam de thuisploeg bijzonder goed weg. Een lange bal van Marquinhos bracht de verdediging van Dijon in de problemen en via keeper Baptiste Reynet kreeg Di María de bal voor de voeten. De Argentijn moest scoren, maar zijn halve volley zeilde over het doel. PSG speelde na rust wat overtuigender dan in het eerste bedrijf. Er kwamen meer kansen: Mbappé vond Reynet op zijn pad na een heerlijke pass van Dani Alves, terwijl Marquinhos op de lat kopte. De druk op Dijon nam alsmaar toe en de gastheer werd teruggedrongen op de eigen helft.

Reynet had nog een uitstekende redding met de voet in huis op een schot van Mbappé, maar via Meunier was het twintig minuten voor tijd alsnog raak. Nadat Reynet een indraaiend schot van de verder onzichtbare Neymar pareerde, stond Meunier op de juiste plek om de rebound binnen te werken. Daarmee leek de zege binnen. Dijon stuurde echter steeds meer mensen naar voren om de gelijkmaker te forceren. De 1-1 volgde uit een zondagsschot van Benjamin Jeannot, die prachtig volleerde in de bovenhoek. In de blessuretijd was het opnieuw Meunier die de droom van Dijon verstoorde bij de tweede paal: 1-2.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Dijon - Paris Saint-Germain 1-2
Caen - Angers 0-2
Guingamp - Rennes 2-0
Lille - Troyes 2-2
St Etienne - Metz 3-1
Toulouse - Amiens 1-0

Bigfoot wil nu potje MMA tegen Rico Verhoeven

Nadat Rico Verhoeven zich zaterdagmiddag met speels gemak had ontdaan van MMA-veteraan en debutant in het kickboksen Antonio Silva, broedde de Braziliaan in de kleedkamer op een nieuw gevecht. Silva nodigde Verhoeven uit om een eventueel tweede gevecht in de octagon te houden, op MMA-regels.

De manager van Bigfoot, Alex Davis, vertelde na kickboksgala Glory 46 voor de microfoon van de website MMAfighting.com dat Silva niet de ring instapte met het idee dat hij kon winnen. 'Antonio stapte voor de allereerste keer een kickboksring in en dat nog wel met de regerend kampioen. Het zou moeilijk zijn om te winnen, maar hij vocht als een leeuw! Hij hoeft zich nergens voor te schamen, het was niet de slachtpartij die iedereen had voorspeld. Dus, nu nodigt Antonio Rico met veel respect uit om het hetzelfde te proberen in MMA.'

Ook Silva reageerde persoonlijk op zijn verlies. Op zijn Instagrampagina liet de Braziliaan weten trots te zijn op zijn gevecht van zaterdag, wetende dat het zijn allereerste kickboksgevecht ooit was. 'Rico is de kampioen en heeft een carrière van meer dan zestig gevechten achter de rug. Het was een eer om de ring met hem te delen. Ook hoop ik vaker voor Glory actief te zijn.'

Verhoeven is niet geheel onbekend met het spelletje MMA en heeft onder andere in 2015 een officieel gevecht via een prachtig ground-and-pound gewonnen van Viktor Bokutzki.

Voor degenen die onderstaande Instagramfoto niet kunnen zien, klik hier.

 

No excuses... this was my first kickboxing fight, I knew the risks of fighting against @ricoverhoeven because he is the champion of @glorykickboxing and he has more than 61 fights in he’s carrier. It was a honor the be in the ring with him. I hope to have more opportunities to fight in Glory events again.... 👊🏼👊🏼 Sem desculpas nessa hora pois essa foi minha primeira luta de kickboxing, eu sabia de todos os riscos e desafios q eu teria pela frente pois aceitei lutar com o campeão do evento onde ele tem mais de 60 lutas de kickboxing, foi uma grande experiência e um enorme prazer dividir o ringue com uma pessoa como o Rico, um cara super respeitador mesmo sendo o campeão e lutando com um lutador que nunca lutou em sua área.... Obrigado Rico q Deus te abençoe e espero voltar a lutar aqui no Glory novamente. #glorykickboxing #china #rkt #thugkickboxing #brasilia

A post shared by Antonio Silva (@bigfootsilva) onOct 14, 2017 at 7:12am PDT

FOK! Wat een weer: warme lucht

Zon in oktober, maakt het allemaal wat minder somber.

Orkaan Ophelia:

Goedenavond mensen.

Het is toch wel heel bijzonder dat er op Europees grondgebied een orkaan actief is. Ophelia trekt komende nacht vlak langs de Azoren en trekt dan noordoostwaarts richting Ierland. De verwachting is, is dat zij uiteraard wel wat afzwakt door het koudere zeewater. Het is nog niet helemaal zeker of zij als Categorie 1 de kust haalt, of als tropische storm. Feit is natuurlijk wel dat het daar flink tekeer zal gaan met windstoten dit wij hier zelden tot nooit halen. Rond de 140 km/u. Uiteraard krijgt de rest van het Britse Koninkrijk hier ook mee te maken, maar hoe oostelijker, hoe minder. Uiteraard valt er in de getroffen gebieden ook een heleboel regen. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken de komende dagen.

Ik vertelde het gisteren al, Ophelia heeft in ons land alleen maar een gunstig effect. Morgen beloofd dan ook een prachtige zomerdag te worden met heel veel zon en temperaturen tussen de 19 en 24 graden. Dit allemaal door de stuwing van onze orkaan.

Maandag is ook zo'n prachtige dag en dan kan het in Limburg misschien wel 25 graden worden!

Vanaf dinsdag wordt het wat koeler, maar eerst nog droog. Pas op donderdag lijkt er weer wat regen te gaan vallen, maar dat is nog ver weg. 

Fijne zondag!

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:07
Zon onder: 18:47
Zonkracht: 2/1

Zomerdag in Haarlem (Foto: Stephan)
Een zomerdag in het park, toen het nog droog was. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kramer rijdt wederom baanrecord

Het schaatsseizoen moet nog van start gaan, maar Sven Kramer heeft al laten zien dat er niets mis is met zijn vorm. De Fries reed in Inzell op de 5.000 meter met 6.11,40 een nieuw baanrecord. Het oude baanrecord uit februari 2013 stond met 6.11,76 ook op zijn naam.

Vorig weekeinde, ook in Inzell, reed Kramer op de 3.000 meter met 3.37,45 ook al een nieuw baanrecord. De drievoudig olympisch kampioen bereidt zich voor de NK afstanden eind deze maand in Heerenveen.

Kjeld Nuis won de trainingswedstrijd op de 1.000 meter in  een tijd van 1.08,64. De ploeggenoot van Kramer was met die tijd iets langzamer dan vorige week. Toen verbeterde Nuis in Inzell zijn eigen baanrecord met een tijd van 1.08,24. Hein Otterspeer kwam op de kilometer ten val, maar had eerder wel de 500 meter gewonnen in een tijd van 35,17.

Kramer is nu al aan het schroeien. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Kramer is nu al aan het schroeien. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Mapfre pakt eerste dagzege in Volvo Ocean Race

Team Mapfre heeft in Alicante de eerste havenrace in de Volvo Ocean Race 2017/2018 gewonnen. De Spaanse formatie zegevierde in de zeilrace rond de wereld voor het Chinese Dongfeng en Vestas. Team Brunel eindigde op plek vier, terwijl de tweede Nederlandse boot Team AkzoNobel met plek zes genoegen moest nemen.

Mapfre ging bij de start achter de andere zes schepen langs en wist door deze goede slag net als eerste de eerste boei te bereiken. De Spanjaarden gaven deze voorsprong in het vervolg niet meer weg. Achter Dongfeng vochten Vestas en Brunel een strijd uit om de derde plek. Vestas ging hier uiteindelijk mee aan de haal. AkzoNobel zette gisteren schipper Simeon Tienpont vanwege contractbreuk op straat en heeft nog geen vervanger benoemd. De formatie kwam vandaag niet verder dan plek zes.

Volgende week zondag begint het veld aan de reis rond de wereld. De eerste etappe is gepland richting Lissabon, waarna etappes op andere continenten volgen. De finish is eind juni voor de kust van Scheveningen gepland.

De havenraces tellen niet mee voor het klassement, maar goede resultaten kunnen bij een gelijke eindstand in het eindklassement wel de doorslag geven.

Ronaldo maakt enorme misser goed met eerste goal van het seizoen

Cristiano Ronaldo heeft Real Madrid een overwinning bezorgd op Getafe. De aanvaller miste bij 1-1 nog gigantisch, maar tekende later voor de 1-2. Het was voor Ronaldo het eerste competitiedoelpunt van het seizoen. Real, dat een moeizame wedstrijd speelde in het Coliseum Alfonso Pérez, komt dankzij de zege op vier punten achterstand van Barcelona. De koploper komt zaterdag in actie tegen Atlético Madrid.

In de voorgaande drie onderlinge duels scoorde Real in totaal zestien keer en daar leek Getafe van geleerd te hebben. De thuisploeg verdedigde compact, werkte hard en schuwde overtredingen niet. Daarmee werd de bezoekers het combineren onmogelijk gemaakt in de openingsfase. Het team van Zinédine Zidane probeerde via de flanken een doorbraak te forceren in de eerste helft, maar dat leidde niet tot grote kansen. Een hard schot van Ronaldo was de enige serieuze mogelijkheid in het eerste half uur; doelman Vicente Guaita had een fraaie reflex in huis.

De supporters van Getafe vermaakten zich ondertussen uitstekend. Van beide ploegen liet het aanvallend vermogen echter te wensen over. Getafe loerde op de counter, maar gaf de bal eenvoudig weg op de helft van Real. Het verzet van de ploeg van José Bordalás werd na 38 minuten toch gebroken door Karim Benzema. Getafe raakte de bal knullig kwijt aan Benzema, die opstoomde en tegenstander Cala behendig omzeilde. Oog in oog met doelman Guaita schoot de Fransman raak in de linkerhoek. Het was zijn eerste treffer van het nieuwe seizoen in La Liga.

Door de achterstand speelde Getafe na rust gedurfder. Daar profiteerde Marcelo bijna van, maar zijn vurige uithaal werd gekeerd door de vingertoppen van Guaita. Niet veel later was Getafe weer helemaal terug in de wedstrijd. Fayçal Fajr speelde een hoofdrol bij de gelijkmaker: zijn voorzet vanaf de rechterflank resulteerde in een doelpunt. Wie de bal als laatste raakte werd niet meteen duidelijk, maar spits Jorge Molina claimde de treffer in ieder geval. Het leidde tot een interessantere wedstrijd, waarin Getafe geloofde in een overwinning en Real naarstig naar de 1-2 zocht.

De bezoekers verkregen gaandeweg de tweede helft duidelijk de overhand. De kansen die er kwamen waren nagenoeg alleen nog maar voor de bezoekers en verreweg de grootste was voor Ronaldo. Bij de tweede paal kon de Portugees de bal ongehinderd binnenwerken, maar hij faalde en schoot naast. Het werd Real niet fataal, want Ronaldo maakte zijn misser enkele minuten voor tijd goed. Isco lanceerde zijn ploeggenoot met een heerlijke pass, waarna Ronaldo de bal op de slof nam en de verre hoek vond. Real boekte zodoende de derde competitiezege op rij en zowel Benzema als Ronaldo is van 'de nul' af, dit seizoen. Voor Zidane was het overigens zijn honderdste officiële duel op de bank bij Real.

Ex-vriendin parkeert auto in zwembad uit wraak

Zakenman Guy Gentile dacht zonder problemen zijn vriendin Kristina Kuchma te kunnen dumpen tijdens hun vakantie op de Bahama's. Het Russische model dacht dat Gentile in haar bedrijf zou gaan investeren, maar in plaats van een mooie toekomst werd ze ijskoud aan de kant gezet tijdens een diner vlakbij hun vakantiewoning. Deze actie is de zakenman duur komen te staan.

De avond begon nog zo leuk. De voormalig tortelduifjes ging romantisch uit eten en tijdens het diner zei Kuchma dat ze zwanger was! Niet van een kind maar van een idee voor een bedrijf en ze wilde dat Gentile met een flink bedrag zou bijdragen aan het opstarten van haar nieuwe zaak. Dat schoot de zakenman echter in het verkeerde keelgat.

"Ik zei:' Weet je wat? Je hebt de verkeerde man. Als je een man wil die je zomaar geld geeft, heb je aan mij de verkeerde", zo legde Gentile uit aan zijn vriendin. Dat pikte het model niet en ze smeet de inhoud van haar kopje thee in het gezicht van de Amerikaan en verliet het restaurant. Maar daar bleef het niet bij.

Later die avond, nadat hij Kuchma ter zijde had geschoven, kreeg Gentile een berichtje van zijn ex. "Je hebt me gezegd dat je mij zou helpen een bedrijf te starten! Dat waren jouw woorden! Nu wil je een belegger zijn? Nou belegger, ik heb een verrassing voor jou in de achtertuin, begin eerst met dat beleggingsidee."

Aangekomen bij de vakantiewoning kreeg Gentile de schrik van zijn leven. Zijn Mercedes S400 hybrid was in de achtertuin van de vakantiewoning geparkeerd, op de bodem van het zwembad om precies te zijn. "Ik heb haar gedumpt en zij heeft mijn auto gedumpt", zo vatte de zakenman het geheel samen.

De relatie van  1,5 jaar lijkt nu wel definitief over. "Ik hield echt van deze vrouw en had met haar willen trouwen", aldus Gentile, "maar ze ging te ver!"

Crystal Palace scoort eindelijk en stunt tegen Chelsea, City haalt uit

Manchester City heeft optimaal geprofiteerd van het puntverlies van buurman Manchester United. The Citizens lieten zaterdag weinig heel van Stoke City, wonnen met 7-2 en staan nu met 22 punten bovenaan in de Premier League. Man City is de eerste ploeg sinds Tottenham Hotspur in 1964 die in de eerste acht speelronden van het Premier League-seizoen 28 keer heeft gescoord. Datzelfde Tottenham won zaterdag overigens door een doelpunt van Christian Eriksen en Chelsea verloor van Crystal Palace.

Manchester City - Stoke City 7-2
Manchester City is nu alweer twintig thuiswedstrijden, over alle competities, ongeslagen en dat is haar beste reeks sinds januari 2012, toen men dertig duels ongeslagen bleef in het Etihad Stadium. Het team van Josep Guardiola keek binnen 27 minuten tegen een 3-0 voorsprong aan: Gabriel Jesus tikte binnen na een voorzet van Kyle Walker, Raheem Sterling was het eindstation van een prachtige aanval en schoof de 2-0 tegen de touwen, terwijl David Silva de 3-0 verzorgde door van dichtbij binnen te prikken na knap voorbereidend werk van Leroy Sané en Sterling. De score had nog hoger op kunnen lopen, maar onder anderen Sané, Silva en Sterling lieten goede mogelijkheden liggen.

City kreeg voor de pauze overigens nog wel een treffer om de oren: Mame Diouf schoot binnen na een combinatie met Jesé Rodríguez. Desondanks was City er bij de thee van overtuigd dat men de punten binnen had, maar na 47 minuten werd het door een eigen treffer van Kyle Walker opeens 3-2. De fans in Etihad werden ongeduldig, maar hoefden dat niet lang te zijn. Gabriel Jesus maakte er na 55 minuten 4-2 van en de overige treffers werden gemaakt door Fernandinho, met een snoeihard schot, Sané en Bernardo Silva. Met name de 6-2 van Sané was er een om de vingers bij af te likken, want de Duitser schoot binnen na een schitterende steekpass van de uitblinkende Kevin De Bruyne.

Crystal Palace - Chelsea 2-1
Crystal Palace opende na elf minuten de score en maakte daarmee na 641 minuten zijn eerste treffer in het huidige Premier League-seizoen. Het record van alle ploegen uit de zogeheten Football League blijft zodoende in handen van Halifax Town, dat het met 730 doelpuntloze minuten in het seizoen 1990/91 nog slechter deed dan the Eagles. César Azpilicueta werkte de bal na een goede aanval van Palace over de rechterflank achter zijn eigen doelman, maar Chelsea hoefde niet lang te treuren. De bezoekers kwamen na achttien minuten namelijk langszij op Selhurst Park: Tiemoué Bakayoko kopte raak uit een hoekschop van Cesc Fàbregas.

Wilfried Zaha en Eden Hazard kregen hierna mogelijkheden om te scoren, alvorens Zaha na 45 minuten alsnog zijn doelpunt vond. De aanvaller ontving de bal na goed doorzetten van Mamadou Sakho en werkte af: 2-1. Het Chelsea van manager Antonio Conte moest na de pauze twee keer zien te scoren, maar er zat zelfs niet één treffer in. Julian Speroni hield zijn doel schoon, want onder anderen Pedro Rodríguez, Davide Zappacosta en Marcos Alonso kregen de bal er niet in. Chelsea staat door de nederlaag met dertien punten op een gedeelde vierde plaats en heeft zeven punten minder dan Manchester United.

Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth 1-0
Tottenham verloor in het seizoen 1956/57 voor het laatst een officieel duel van Bournemouth; in de vijfde ronde van de FA Cup werd het toen 3-1 voor the Canaries. Dat kunststukje kon zaterdagmiddag niet worden herhaald door de ploeg van de in de basis startende Nathan Aké, al hielden de bezoekers in de eerste helft prima stand en was ook de eerste grote kans van de wedstrijd voor Bournemouth. Lewis Cook mocht na een voorzet uithalen en dacht al te kunnen juichen, maar dat was buiten Hugo Lloris gerekend, die met een uiterste inspanning zijn doel schoon wist te houden.

In de tweede helft werd het overschot aan balbezit voor the Spurs, die het leer bijna driekwart van de tijd in hun bezit hadden, echter toch beloond met een doelpunt. Een instormende Christian Eriksen wist de bal maar net onder controle te houden, waarna hij een tegenstander omspeelde en van net binnen de zestien Asmir Begovic wist te verschalken. De ploeg van Mauricio Pochettino kwam daarna niet meer in de problemen en nestelt zich op drie punten achter nummer twee Manchester United.

Burnley - West Ham United 1-1
In de openingsfase leek er geen vuiltje aan de lucht voor West Ham nadat Michail Antonio na een verre uittrap van Joe Hart door mocht lopen en de openingstreffer binnen kon prikken. Na een klein halfuur speler dreigde het echter helemaal mis te gaan voor the Hammers, die Andy Carroll twee gele kaarten in anderhalve minuut tijd zagen ontvangen en een groot deel van de wedstrijd met tien man moesten volmaken. Echt in de problemen kwamen de bezoekers, op een schot van Johann Gudmundsson op de paal na, niet tot de slotfase aangezien Burnley er nauwelijks in slaagde om een vuist te maken. Via Chris Wood kwamen the Clarets echter vier minuten voor tijd toch nog langszij: zijn kopbal was Hart te machtig.

Swansea City - Huddersfield Town 2-0
Swansea City bivakkeerde voor het begin van de wedstrijd tegen de verrassend goed presterende promovendus nog in de degradatiezone, maar Tammy Abraham bezorgde manager Paul Clement weer reden tot lachen. De Chelsea-huurling zette the Swans, waar Leroy Fer en Luciano Narsingh aan de aftrap verschenen, een paar minuten voor rust op aangeven van Thomas Carroll op voorsprong en was een paar minuten na de onderbreking opnieuw trefzeker. Hij velde op aangeven van Jordan Ayew het vonnis over de ploeg van Rajiv van La Parra, die Swansea echter wel een punt voorblijft op de ranglijst.

Keniaan na bloedbad op school gelyncht

 Een jongeman heeft zaterdagochtend met twee anderen een bloedbad aangericht op zijn vroegere school in het noordwesten van Kenia. Ze schoten zeker vijf scholieren en een nachtwaker dood en verwondden nog eens twintig andere mensen. Ook verkrachtten ze twee meisjes, zei een ziekenhuismedewerker in Kakuma, de dichtstbijzijnde stad op 80 kilometer van de school in Lokichogio.

De drie indringers waren op zoek naar de directeur en een leerling, met wie de hoofdverdachte nog een appeltje te schillen had. Toen ze die niet konden vinden, namen ze de anderen onder vuur, zei de politie.

De ex-scholier kon worden opgepakt, de twee anderen wisten te ontkomen. Een woedende menigte haalde de arrestant echter uit zijn cel en bracht hem om, meldde de krant Daily Nation. Daders en slachtoffers behoorden tot verschillende bevolkingsgroepen die het in het noordwesten van Kenia vaker met elkaar aan de stok hebben.

Keniaan na bloedbad op school gelyncht
Keniaan na bloedbad op school gelyncht (Foto: ANP)

Roosen de beste in de Ronde van Zeeland

Timo Roosen heeft de Ronde van Zeeland gewonnen. De 24-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo was in de laatste acht kilometer samen met Taco van der Hoorn en Dimitri Claeys weggereden. In de laatste kilometer kwam het peloton nog dicht, maar de Nederlanders Roosen en Van der Hoorn wisten het peloton nog net voor te blijven. Dylan Groenewegen won de sprint van het peloton en zou derde worden. Claeys zou als vijfde over de meet komen.

Na de start zouden negen renners wegrijden: Mathieu Burgaudeau (Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dries de Bondt (Vérandas Willems-Crelan), Joey van Rhee (Destil-Jo Piels) het SEG Racing Academy-duo Jordi Meeuws en Ide Schelling, Stef Krul (Metec-TKH Continental), Luuc Bugter (Delta Cycling Rotterdam) en Patrick Van der Duin (Baby-Dump). Het negental zou iets meer dan drie minuten krijgen van het peloton, waar LottoNL-Jumbo het tempo aangaf.

Met nog zeventig kilometer te gaan trok LottoNL-Jumbo samen met Cofidis en Lotto Soudal het in waaiers. Dat zorgde ervoor dat er een veertigtal renners overbleef in de eerste deel van peloton, maar alles zou toch weer bij elkaar komen. Voorin zou ook de kopgroep uit een vallen en uiteindelijk zouden Burgaudeau, Turgis, De Bondt en Bugter voorop blijven.

Turgis zou het langst volhouden van de vier, maar werd op acht kilometer van de streep gegrepen. Op dat moment was het Van der Hoorn die in de aanval trok. De Nederlander van Roompot - Nederlandse Loterij kreeg het gezelschap van Claeys en Roosen. Al snel werd duidelijk dat Roosen niet zou meerijden met de andere koplopers, doordat de Nederlander nog Groenewegen in achtergrond had.

In de laatste kilometer leek het peloton met onder meer Moreno Hofland en Groenewegen nog terug te komen op het drietal, maar op de licht oplopende finishstrook bleef Roosen nog ruim het peloton voor. Van der Hoorn zou nog tweede worden voor Groenewegen, die de sprint won voor Hofland.

Van der Poel eenvoudig naar winst in Kruibeke

Onder zonnige omstandigheden heeft Mathieu van der Poel de Polderscross in het Belgische Kruibeke gewonnen. Voor de Nederlander was dit zijn zevende zege van het seizoen. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katie Compton.

Van der Poel had de beste start en kreeg in zijn kielzog een vijftiental renners met zich mee. In de derde ronde plaatste Van der Poel een versnelling. Wout van Aert deed een poging om aan te sluiten bij de Nederlander maar bleef hangen op vijf seconden. Ronde na ronde werd de voorsprong voor Van der Poel groter.

Na bijna vijfenzestig minuten wedstrijd kwam de renner van Beobank-Corendon als winnaar over de streep. Met twintig seconden achterstand kwam Van Aert als tweede over de finish. Op de derde plaats eindigde eerstejaars prof Quinten Hermans.

Het Britse supertalent Tom Pidcock maakte in Kruibeke zijn debuut bij profs. De 18-jarige Brit had lange tijd zicht op de vierde plaats maar kwam op het einde te kort en finishte als negende.

In de wedstrijd voor de vrouwen was Maud Kaptheijns als beste weg en reed lange tijd solo aan kop. Halverwege de wedstrijd sloot Compton bij Kaptheijns aan. Op een ronde voor het einde reed Compton weg bij de Nederlandse en pakte de overwinning.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Corné van Kessel (NED)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Michael Boros (CZE)
9. Tom Pidcock (GBR)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Katie Compton (USA)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Ellen Van Loy (BEL)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Loes Sels (BEL)
6. Alicia Franck (BEL)
7. Jolien Verschueren (BEL)
8. Kim Van De Steene (BEL)
9. Maria Alice Arzuffi (ITA)
10. Joyce Vanderbeken (BEL)

Bayern boekt grote winst bij rentree Heynckes, Haller belangrijk voor Frankfurt

Bayern München heeft de rentree van Jupp Heynckes bij de club opgeluisterd met een overwinning. Der Rekordmeister was zaterdagmiddag met 5-0 te sterk voor SC Freiburg en heeft nu nog maar twee punten minder dan Borussia Dortmund. De formatie van trainer Peter Bosz komt later op de zaterdag echter nog in actie. Sébastien Haller maakte intussen zijn vierde treffer in negen duels voor Eintracht Frankfurt.

Bayern München - SC Freiburg 5-0
SC Freiburg won nog nooit in München en pakte in zeventien uitwedstrijden tegen Bayern slechts twee punten. Ook dit keer bleef de club uit Baden-Württemberg met lege handen achter en na acht minuten was al duidelijk dat Bayern waarschijnlijk zou winnen. David Alaba trok de bal laag voor en Schuster maakte een eigen doelpunt. Bayern bleef hierna domineren en drie minuten voor de pauze maakte Kingsley Coman er met een kopbal 2-0 van. De Fransman scoorde nadat doelman Alexander Schwolow een schot van Arjen Robben had gekeerd en maakte zodoende zijn eerste Bundesliga-treffer sinds februari.

Freiburg liet in aanvallend opzicht niet veel meer zien dan een kopbal van Christian Günter, die naast ging. In de tweede helft scoorde Bayern nog drie keer: Thiago Alcántara schoot de bal van buiten het strafschopgebied laag in de hoek, Robert Lewandowski drukte af na een pass van Thomas Müller en het slotakkoord was aan Joshua Kimmich. Bayern dacht in de tweede helft overigens ook nog een strafschop te krijgen, maar na ingrijpen van de videoscheidsrechter ging dat feest niet door. Robben bleef negentig minuten op het veld staan in de Allianz-Arena.

Hannover 96 - Eintracht Frankfurt 1-2
Hannover verloor slechts één van zijn laatste twintig officiële thuiswedstrijden: in februari werd er in de DFB-Pokal met 2-1 verloren van nota bene Frankfurt. Ook dit keer ging men dus de boot in tegen de bezoekers uit Frankfurt am Main. Sébastien Haller opende al na tien minuten de score: hij werd vrijgespeeld door Marius Wolf en stiftte de bal in het doel. SGE kon die voorsprong echter niet vasthouden: Salif Sané kopte raak uit een hoekschop. Lange tijd leek het bij die 1-1 te blijven, maar in de slotminuut maakte Ante Rebic er na voorbereidend werk van Haller 1-2 van.

Hertha BSC - Schalke 04 0-2
Schalke 04 ging de wedstrijd tegen de hoofdstedelingen in met een punt voorsprong en wist ervoor te zorgen dat Hertha in de eerste helft geen enkel schot op doel kon lossen. Gescoord werd er verder niet in het eerste bedrijf, maar het eindigde voor de thuisploeg alsnog in mineur: Genki Haraguchi maakte vlak voor de onderbreking een stevige overtreding en kon meteen inrukken. In de tweede helft waren die Knappen opnieuw de bovenliggende partij en Schalke slaagde er na de onderbreking wel in om dat verschil op het scorebord tot uiting te brengen. Leon Goretzka zette zijn ploeg met een penalty op voorsprong en Guido Burgstaller gooide het duel tien minuten voor tijd in het slot.

TSG 1899 Hoffenheim - FC Augsburg 2-2
Jeffrey Gouweleeuw verscheen aan de aftrap bij Augsburg en leek na zes minuten al de openingstreffer van Sandro Wagner te moeten incasseren. De goal van de Duits international werd echter afgekeurd, waarna het spel op en neer golfde en ook de bezoekers goede kansen kregen. Alfred Finnbogason trof de paal, terwijl Mark Uth aan de andere kant maar net door Marwin Hitz van het scoren af kon worden gehouden. Vrij kort na de onderbreking had Benjamin Hübner het vizier wel op scherp staan en de Duitser zette Hoffenheim met het hoofd op voorsprong. Via Michael Gregoritsch kwam Augsburg een kwartier voor tijd weer langszij, voordat het in de slotfase toch mis dreigde te gaan voor de bezoekers. De late 2-1 van Uth werd echter in de slotminuut nog weggepoetst door Kevin Vogt, die een voorzet van Gouweleeuw in zijn eigen goal werkte. 

Mainz 05 - Hamburger SV 3-2
Rick van Drongelen moest tegen Mainz 05 genoegen nemen met een wisselplaats. HSV keek al vroeg tegen een achterstand aan. Al na twee minuten kwam Mainz namelijk op voorsprong door een treffer van Alexandru Maxim. Zeven minuten later trokken de bezoekers uit Hamburg de stand alweer gelijk na een doelpunt van middenvelder Walace. Na de rust liep Mainz uit door treffers van Stefan Bell en Danny Latza: 3-1. Sejad Salihovic benutte nog een strafschop namens de bezoekers, maar de treffer kwam te laat. Van Drongelen bleef negentig minuten op de bank.

Houston Astros winnen eerste duel tegen New York Yankees

Houston Astros heeft het eerste duel in de American League Championship Series gewonnen. De Astros wonnen thuis met 2-1 van de New York Yankees. De winnaar van de best-of-7-serie bereikt de World Series.

Dallas Keuchel, de startende werper van de Houston Astros, was de grote man bij de thuisploeg. In zeven innings gooide de 29-jarige pitcher tien maal drie slag en kreeg maar vier honkslagen tegen.

In de vierde inning kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong dankzij honkslagen van Carlos Correa en Yuli Gurriel. In inning vijf was de Yankees dicht bij de 2-1 op een honkslag van Aaron Judge, maar een perfecte worp van outfielder Marwin Gonzalez zorgde ervoor dat Greg Bird werd uitgetikt op de thuisplaat door Houston-catcher Brian McCann. In inning negen kwamen de Yankees wel op het scorebord dankzij een homerun van Bird, maar meer zat er niet in voor de uitploeg.

Zaterdagavond 22.00 (Nederlandse tijd) staat de tweede wedstrijd op het programma. Bij Houston komt Justin Verlander op de heuvel, terwijl Luis Severino zal starten bij de New York Yankees.

Federer tegen Nadal in finale Shanghai

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van het masterstoernooi in Shanghai. De Zwitser was in China in drie sets te sterk voor Juan Martin del Potro. 

De Argentijn was aanvankelijk beter dan Federer en won de eerste set. Vroeg in de tweede set, bij een break voor de Zwitser, begon Federer echter op dreef te komen. Del Potro leek alsmaar meer last te hebben van zijn pols, waar hij een dag eerder in het duel met Viktor Troicki op gevallen was.

Federer vocht zich terug en boekte alsnog een overwinning: 3-6, 6-3, 6-3. Het wordt de 38e ontmoeting tussen Federer en Nadal en de vierde van het jaar. Federer was zijn Spaanse opponent de baas op de Australian Open, in Indian Wells en in Miami.

Zo zagen we Britney Spears nog nooit

We kennen Britney Spears vooral van haar muziek, weinig verhullende kleding en bijzondere uitspattingen. Maar gisteren liet de Amerikaanse zangeres zich van een hele andere kant zien. Terwijl ze genoot van een stukje klassieke muziek zien we haar schilderen. Spears houdt van kleurrijke schilderijtjes en bloemetjes zo weten we nu eindelijk!

Cricketers naar Zimbabwe voor WK-kwalificatie

Het Nederlands cricketteam zal volgend jaar maart naar Zimbabwe moeten afreizen voor het kwalificatietoernooi van het WK cricket. Zimbabwe is de vervanger van Bangladesh, dat automatisch geplaatst is voor het WK. 

Het WK cricket in 2019 wordt gespeeld in Engeland en Wales. Naast Engeland is de top zeven van de ODI-ranking automatisch geplaatst. Dit zijn Australië, Bangladesh, India, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Zuid-Afrika en Sri Lanka. Het WK is bovendien gekrompen van 14 naar 10 landen. Er zijn nog twee plekken over en tien landen zullen in een kwalificatietoernooi gaan strijden voor laatste twee tickets. 

Voor het kwalificatietoernooi hebben de overige landen met een teststatus zich automatisch geplaatst. Dit zijn West Indies, Afganistan, Zimbabwe en Ierland. Nederland heeft zich geplaatst via de World Cricket League, een ééndaagse competitie met acht landen zonder teststatus. Ook Papua Nieuw Guinea heeft zich via deze route geplaatst. Er zullen nog twee landen bijkomen via deze route en daarnaast is er nog een herkansing voor twee landen via ICC World Cricket League Division Two. 

De kansen voor Oranje om zich te plaatsen zijn klein, maar ze zijn er. Verder kwam er nog meer belangijk nieuws. De Internationale Cricketbond (ICC) heeft tijdens een bestuursvergadering in Auckland, Nieuw-Zeeland, besloten dat de winnaar van het World Cricket League Championship (WCLC) wordt toegevoegd aan de twaalf huidige Full Member-landen voor een ODI-League met dertien teams.

Nederland bezet momenteel in het WCLC de eerste plaats en heeft nog twee wedstrijden tegen Namibië te gaan op 6 en 8 december in Dubai (VAE). Daar spelen de andere zes landen ook tegen elkaar. Mocht Oranje deze titel veroveren, dan zal het in de komende jaren tegen grote cricketlanden als Australië, Engeland, India, Pakistan, Zuid-Afrika spelen. Er staat dus veel op het spel in Dubai.

KNCB-directeur Alex de la Mar:  Een mooiere droom kun je niet hebben dat je met de grote landen gaat meedoen als we de World Cricket League winnen. Jammer dat we de doelstelling tegen Kenia, twee keer winnen, niet hebben gehaald. Maar de kans is nog steeds aanwezig, Namibië heeft pas drie keer gewonnen. Maar het blijft cricket, dus spannend en onvoorspelbaar.”

“Voor de toekomst van het Nederlandse cricket zou dit heel veel betekenen. We gaan dan enorm grote internationale wedstrijden spelen, waar we dan ook nog eens grotere faciliteiten voor nodig hebben. Die wedstrijden trekken internationaal de nodige aandacht en hopelijk haken er dan ook sponsors aan. Maar eerst maar eens die twee wedstrijden in Dubai winnen in december!”

En dat is vier voor Bennett in Turkije

Sam Bennett heeft ook de vijfde etappe in de ronde van Turkije op zijn naam geschreven. Na 166 kilometer koersen, van Seçuk naar Izmir, was de Ier de snelste in de massasprint. Het is voor Bennett de vierde ritzege deze ronde.

Er was een kopgroep van acht man dat voor de ontsnapping van de dag zorgde. Op 31 kilometer voor de finish werden ze echter weer ingerekend door het peloton.

Pantano en daarna Maestri probeerden in de finale tevergeefs een massasprint te voorkomen. In de eindsprint leek Bennett aanvankelijk te zijn ingesloten. De Ier vond echter toch nog een gaatje en versloeg Ahmet örken in de eindsprint.

Diego Ulissi behield de leiderstrui. Hij heeft twaalf seconden voorsprong op Jesper Hansen en 24 op Fausto Masnada. Morgen is de laatste etappe.

Liverpool en Manchester United scoren niet in matige 'North-West Derby'

De Engelse klassieker tussen Liverpool en Manchester United is zaterdag geëindigd in een bloedeloos 0-0 gelijkspel. De aartsrivalen kwamen in een teleurstellende North-West Derby op Anfield Road niet tot scoren. United staat door dit gelijke spel wel even aan kop. Stadgenoot City heeft één punt minder en speelt later nog tegen Stoke City.

Liverpool schoot weinig op met het punt en bleef steken in de subtop. The Reds hebben zeven punten minder dan The Mancunians en staan zesde. Bij de thuisploeg stond Georginio Wijnaldum negentig minuten op het middenveld. Collega-international Daley Blind bleef bij United de hele wedstrijd op de bank zitten. 

Liverpool had voor rust weliswaar het betere van het spel, maar kon dat overwicht niet omzetten in doelpunten. Joe Gomez en Mohamed Salah hadden het vizier niet op scherp staan, maar dat gold aan de andere kant ook voor Romelu Lukaku. Na de rust bleef het spelbeeld het zelfde. Beide ploegen kregen nauwelijks tot grote kansen. Emre Can was er met een lastige volley dichtbij, maar verder werden David De Gea en diens collegadoelman Simon Mignolet maar zelden aan het werk gezet.

Liverpool moest zich na negentig minuten tevredenstellen met een gelijkspel, het veldoverwicht ten spijt. Jose Mourinho wilde vooral niet verliezen en zette de boel achterin met succes op slot. 

Romelu Lukaku in actie met Dejan Lovren. (PRO SHOTS/Action Images)
Romelu Lukaku in actie met Dejan Lovren. (PRO SHOTS/Action Images)

Beachvolleyballers Boehlé/Van de Velde uitgeschakeld in China

Beachvolleyballers Dirk Boehlé en Steven van de Velde zijn in de kwartfinales van het World Tour-toernooi in het Chinese Qinzhou uitgeschakeld. De Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle waren een maatje te groot: 21-15, 21-16.

Voor Boehlé en Van de Velde was het de eerste keer dat ze samen op de World Tour speelden. Tom van Steenis en Ruben Penninga werden in de tweede ronde uitgeschakeld. Bij de vrouwen deden geen Nederlandse duo's mee in China.

'Robots moeten van arbeiders zijn'

Volgens de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn zou bezit en controle van robots op de werkvloer in handen moeten liggen van degenen die ermee werken. Ook vindt de Labourvoorman dat bedrijven als Uber moeten worden vervangen door cooperaties van werknemers.

Corbyn haakt in op een studie van PricewaterhouseCoopers, die zegt dat robots, kunstmatige intelligentie en andere vormen van automatisering over twintig jaar de werkgelegenheid in ongeveer een derde van de Britse banen zullen beïnvloeden en wellicht overbodig maken.

Om te voorkomen dat "de opkomst van robots" alleen maar ten bate is van "een machtige rijke minderheid", moeten de mensen op de werkvloer "controle over en bezit van robots" krijgen, aldus Corbyn tijdens een Labourconferentie zaterdag.

"De technologie van het digitale tijdperk moet zowel werkers als consumenten in staat stellen meer te bereiken, en ons te laten samenwerken op een manier die in het verleden niet mogelijk was", aldus de Labourleider. "Maar het draait maar al te vaak uit op nog meer hebberige en uitbuitende vormen van kapitalisme."

Gig economy
Corbyn bekritiseert in dezelfde toespraak de lonen en arbeidsomstandigheden van bedrijven als Uber en Deliveroo. Dat zijn voorbeelden van werkgevers uit de opkomende zogeheten gig economy, waarbij werknemers steeds meer in flexdienst zijn en steeds minder op vastigheid kunnen rekenen.

Volgens de bedrijven zelf zijn de werknemers zzp'ers, die in ruil voor het feit dat ze hun eigen uren kiezen, niet dezelfde voordelen genieten als 'gewone' arbeidskrachten.

Corbyn zegt dat het veel beter zou zijn om cooperaties van dit soort flexwerkers te hebben, die hun eigen loon en omstandigheden overeenkomen. Winsten zouden dan gedeeld of opnieuw geïnvesteerd worden. "Het grootste obstakel om dit te bereiken is niet technologisch maar een economisch systeem dat de voorkeur heeft voor het weghalen van rijkdom in plaats van de creatie ervan."

Turkije pakt politiemensen op om versleutelde app

De Turkse autoriteiten hebben zaterdag de arrestatie gelast van nog eens honderd voormalige politiemensen. Volgens het persbureau Anadolu hield dat opnieuw verband met de mislukte staatsgreep meer dan een jaar geleden. Van de nu gezochte functionarissen zijn er verspreid over het land al 63 opgepakt.

Allen worden verdacht van het gebruik van ByLock, een app waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Ankara meent dat de aanhang van Fethullah Gülen, de geestelijke die achter de coup zou zitten, via dat gecodeerde kanaal contact onderhield. Gülen woont sinds 1999 in de VS en ontkent alle aantijgingen.

Turkije pakt opnieuw politiemensen op
Turkije pakt politiemensen op om versleutelde app (Foto: ANP)

Tapia niet bang voor druk bij Feyenoord: "Ben je gek"

Het gaat Renato Tapia sinds kort voor de wind. De Peruviaan heeft een basisplek veroverd bij Feyenoord en kan zich met zijn land plaatsen voor het WK. Peru moet alleen nog in de play-offs zien af te rekenen met Nieuw-Zeeland. Volgens Tapia staat het Zuid-Amerikaanse land, dat in 1982 voor het laatst aanwezig was op een WK, momenteel op zijn kop.

"In Peru is iedereen helemaal gek geworden. De fans, het hele land, maar ook wij als spelers zijn door het dolle. We krijgen de kans om 35 jaar frustratie overboord te gooien als we ons plaatsen voor het WK. Iedereen is in een soort extase", zegt de Feyenoorder in gesprek met De Telegraaf.

Tapia heeft sinds kort als centrale verdediger een basisplaats bij de Rotterdammers. Toch hoopt de Peruviaan nog altijd een basisplaats als middenvelder te veroveren. Hij is in ieder geval niet bang voor de druk. "Druk? Ben je gek, als je uit Zuid-Amerika komt speel je met je land onder de moeilijkste omstandigheden. Als je Argentinië, Brazilië of Uruguay uit aankan, kan je ook elke wedstrijd in Europa aan”, aldus Tapia, die naar eigen zeggen altijd vertrouwen heeft gekregen van trainer Giovanni van Bronckhorst.

"Geduld is de sleutel", stelt de huidige centrale verdediger van Feyenoord, die afgelopen jaar meer wedstrijden voor zijn land speelde dan voor zijn club. "Ik snap best dat in sommige competities, zoals de Eredivisie, de meeste spelers al met 19 jaar in het eerste staan. Maar dan ben je nog niet volwassen en op je sterkst. Ik ben bij Feyenoord nu veel verder dan toen ik hier kwam. Mentaal, fysiek en als mens ben ik gegroeid. Mijn tijd gaat nu komen en dat is prima."

Turnster Thorsdottir twee maanden uitgeschakeld met ribblessure

Turnster Eythora Thorsdottir moet twee maanden rust houden. De negentienjarige Thorsdottir blijkt niet alleen gekneusde ribben te hebben, maar bij een röntgenonderzoek zijn er ook twee stressfracturen in haar ribben aangetroffen. Door die fysieke problemen turnde ze onlangs bij het wereldkampioenschap in Montreal geen volledige meerkamp.

Thorsdottir, vorig jaar in Rio de Janeiro negende in de olympische meerkampfinale, kwam in Canada alleen in actie op balk en vloer. De pupil van coach Patrick Kiens wist geen finaleplaatsen te veroveren. De turnster met IJslandse roots werd gehinderd door haar ribblessure. Ze liep deze blessure op twee weken voor het mondiale kampioenschap nadat ze tijdens een training was gevallen.

Onderzoek wees vrijdag uit dat Thorsdottir ook twee stressfracturen heeft. "Ik moet een pauze van twee maanden nemen om dit te laten herstellen. Ik ga er vanuit dat ik daarna helemaal hersteld ben en weer kan doen wat ik het liefste doe", schreef ze op Instagram.

Keizer: "Die Justin praat ook wel, hè?"

Justin Kluivert liet er vrijdag geen misverstand over bestaan: zijn voorkeur ligt bij een rol als linksbuiten. De aanvaller van Ajax vindt zichzelf op die positie beter, maar Amin Younes is momenteel de vaste linksbuiten. Marcel Keizer kan op de persconferentie wel lachen om de uitspraken van zijn pupil, maar wil nog niet vertellen of hij Kluivert inderdaad op de linkerflank wil gebruiken.

"Die Justin praat ook wel, hè?", zegt Keizer met een knipoog. "We weten dat dat zijn favoriete kant is. Verder heeft hij op training inderdaad weleens vanaf links gespeeld, maar hij zal ook nog wel op rechts spelen." De oefenmeester van Ajax reageert tevens op uitspraken van Bryan Roy, die ervoor pleit om David Neres een paar opeenvolgende wedstrijden het vertrouwen te geven. Zaterdag zal Neres in ieder geval spelen tegen Sparta Rotterdam, verklapt de trainer.

"Dus dat is dan twee keer achter elkaar. Ik begrijp wel wat Bryan bedoelt. Dat je een speler uit zo'n cultuur even het vertrouwen geeft een paar weken", geeft Keizer aan. Hij heeft echter te maken met 'meerdere buitenspelers die goed zijn'. "David heeft nu twee goals gemaakt, heeft vertrouwen. In het veldspel kan het nog wel wat beter, maar laten we het positieve uit de wedstrijd tegen sc Heerenveen (0-4, red.) halen."

Ruzie aanleiding voor schietpartij: 2 gewonden

Twee Rotterdammers raakten in de nacht van vrijdag op zaterdag 14 oktober gewond bij een schietpartij op de Enk. Hier ging vermoedelijk een ruzie tussen twee groepen aan vooraf. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar informatie. Kort na middernacht werd de politie gebeld voor de ruzie tussen twee groepen jongemannen op straat. Er zou ook over en weer geschoten zijn.

Meerdere agenten gingen op de melding af en stelden een onderzoek in. Daarop werden in de omgeving twee mannen aangetroffen met een schotwond. Zo hinkelde er een 23-jarige Rotterdammer op de Karl Marxstraat met een verwonding aan zijn been.

Andere agenten zagen een manke man lopen op de Rozegaarde. Deze 24-jarige man uit Rotterdam was gewond aan zijn been en voet. Beide mannen werden overgebracht naar het ziekenhuis en na behandeling aangehouden. Deze verdachten zitten nu vast. Het is overigens niet uitgesloten dat er nog meer mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartij. Deze hebben zich nog niet bij de politie gemeld.

Kickbokskampioen Verhoeven lijkt klaar voor titelgevecht

Het debuut van kickboksorganisatie Glory in China was een redelijk succesvolle. Een programma met veelal lokaal talent, maar ook een commerciële uitsmijter met een gevecht tussen Glory-kampioen Rico Verhoeven tegen MMA-ster Antonio 'Bigfoot' Silva.

Het geplande drukzetten van Bigfoot bleek nergens echt goed door te komen. De technisch superieure Verhoeven leek niet één, maar tien klassen beter dan de Braziliaanse zwaargewicht. De trage, maar lompsterke Bigfoot had echter goed gekeken naar het gevecht van Verhoeven tegen Ismael Lazaar, die Verhoeven een aantal keer goed raakte met uppercuts.

De Gory-kampioen bleef echter makkelijk overeind en bleef de Braziliaan bestoken met trappen en stoten en in het begin van de tweede ronde landde Verhoeven een prachtige rechtertrap op de nek van Silva, die dan ook neerging.

Silva was zwaar aangeslagen, maar mocht na acht tellen doorvechten en door de aanhoudende druk van Verhoeven leek het de scheidsrechter een mooi moment om het gevecht te stoppen. Misschien iets te snel, maar Verhoeven bleek onaantastbaar en lijkt fit en klaar voor zijn titelgevecht in december tegen Jamal Ben Saddik.

'De low-kicks waren gepland, want dat kent hij niet zo goed met zijn MMA-achtergrond. Ik wilde hem pijn doen op de benen en dan afmaken op zijn hoofd,' legde de winnaar uit, direct na het gevecht. 'Hij slaat heel hard en hij vocht zoals ik verwacht had, het was een mooi gevecht!'

Vol vertrouwen gaat Verhoeven trainen voor het titelgevecht op 9 december. 'In december wordt het vuurwerk, in Ahoy Rotterdam zal ik Ben Saddik verslaan. Mijn dochter zal voor het eerst toekijken hoe ik hem ga verslaan.'

Bekijk hieronder alle Superfights tijdens Glory 46. Het gevecht van Rico Verhoeven begint na 2 uur en 4 minuten in de video.


Glory 46 Superfights (Bron: Youtube/UFC)

Overige uitslagen Glory 46:
Alex Pereira verslaat Simon Marcus na jurybesluit (48-46 x2, 49-45 x2, 50-44) en wint titel in middengewicht
Chenglong Zhang verslaat Masaya Kubo na jurybesluit (29-27, 30-26 x4)
Junior Tafa verslaat Quanchao Luo door TKO (scheidsrechterinterventie) in ronde 1
Chenglong Zhang verslaat Quade Taranaki na jurybesluit (30-27 x4, 29-28)
Masaya Kubo verslaat Chenchen Li door knockout (trap op hoofd) in ronde 1
Rico Verhoeven verslaat Antonio “Bigfoot” Silva door TKO (scheidsrechterinterventie) in ronde 2
Wei Zhou verslaat Andre Walker na jurybesluit (29-28, 30-27 x4)
Alan Scheinson verslaat Shanghai Gao na jurybesluit (27-29 x3, 30-26, 28-28)
Sanda: Hongxing Kong verslaat Yang Sun door knockout (trap op hoofd) in ronde 1
Jia Liu vs. Zaza Sor Aree eindigt in no contest (illegale elleboogstoot van Aree)
Petchpanomrung Kiatmookao verslaat Lei Xie na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x3)
Pascal Schroth verslaat Qinghao Meng na jurybesluit (30-27 x2, 27-30, 29-28 x2) 

Tieners aangehouden voor afpersing en bedreiging

De politie heeft vrijdagavond vier jongens, in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar, uit Purmerend aangehouden voor het bedreigen en afpersen van een 15-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd door de jongens in het Leeghwaterpark bedreigd met iets dat op een vuurwapen leek.

De jongen moest zich later weer melden bij zijn belagers en besloot de politie in te schakelen. Op de afgesproken locatie trof de politie drie van de vier jongens aan (14 en twee van 15 jaar) die voldeden aan het opgegeven signalement. Het drietal werd aangehouden, maar er werden geen wapens aangetroffen.

Na onderzoek kwam de politie de 13-jarige verdachte op het spoor. Deze jongeman zou in het bezit zijn van het nepvuurwapen waarmee het slachtoffer was bedreigd. Deze jongeman kon in zijn woning worden aangehouden. Daar nam de politie een luchtdrukpistool in beslag. De ouders van de jeugdige verdachten zijn in kennis gesteld.

Universiteit Leuven schrapt naam Suu Kyi

De Katholieke Universiteit Leuven heeft de naam van de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi verwijderd van een leerstoel. Volgens de Belgische krant Le Soir vinden de stichters van de leerstoel dat de Nobelprijswinnares "niet langer een positief voorbeeld" is omdat zij zich onvoldoende uitspreekt over de Rohingya-crisis. Inmiddels zijn meer dan een half miljoen mensen van de islamitische minderheidsgroepering op de vlucht geslagen voor het geweld van het regeringsleger.

Voor haar vreedzame strijd voor democratisering in Myanmar kreeg Aung San Suu Kyi de Nobelprijs voor de Vrede en verscheidene andere internationale onderscheidingen, waaronder de afwisselend in de Verenigde Staten en in Nederland uitgereikte Four Freedoms Award. Sinds ze echter aan het hoofd van de regering staat, krijg zij internationaal veel kritiek omdat ze te weinig voor de Rohingya's zou doen. Eerder deze maand nam de stad Oxford haar al een eretitel af.

Universiteit Leuven schrapt naam Suu Kyi
Universiteit Leuven schrapt naam Suu Kyi (Foto: ANP)

'Raqqa staat op punt te vallen'

De Syrische stad Raqqa, door Islamitische Staat in 2014 uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat, staat op het punt van vallen. Dat heeft een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische militie YPG zaterdag gezegd. Het is eerder een kwestie van uren dan van dagen. "De strijd gaat nog door, maar IS is bijna verslagen. De stad kan vandaag of morgen al bevrijd zijn", aldus Nouri Mahmoud.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten berichtte dat bussen Raqqa zijn ingereden om de laatste IS-strijders en hun familie de stad uit te brengen. Dat zou onderdeel zijn van een deal tussen IS en de door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waartoe de YPG behoort.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie in de strijd tegen IS is eveneens hoopvol gestemd en liet weten dat de afgelopen 24 uur ongeveer honderd jihadisten zich hebben overgegeven en zijn afgevoerd. Waarheen is niet bekendgemaakt.

Zware gevechten
"We verwachten de komende dagen nog zware gevechten en zeggen dus niet precies wanneer we denken dat IS compleet is verslagen in Raqqa", reageerde kolonel Ryan Dillon per e-mail. Hij voegde eraan toe dat ongeveer 85 procent van de stad is heroverd op de terreurorganisatie. De afgelopen week zijn zo'n 1500 burgers door de linies heen in veiligheid gebracht.

Als Raqqa valt, maakt IS eigenlijk alleen nog de dienst uit in delen van de Syrische provincie Deir al-Zor, die grenst aan Irak. Dat gebied langs de rivier de Eufraat wordt van twee kanten aangevallen, door de SDF vanuit het noorden en door het Syrisch regeringsleger met Russische luchtsteun vanuit het zuidwesten.

'Raqqa staat op punt te vallen'
'Raqqa staat op punt te vallen' (Foto: ANP)

'DNA op jas Anne leidde naar Michael P.'

Een DNA-spoor op de teruggevonden jas van Anne Faber heeft geleid naar verdachte van haar dood Michael P. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen dichtbij het onderzoek. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) kan het verhaal bevestigen noch ontkennen.

Volgens De Telegraaf matchte het spoor op de jas met een profiel van P., dat na een eerdere veroordeling werd opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. De woordvoerder van het OM wil niet meer kwijt dan dat "alle bevindingen in het onderzoek zondagochtend hebben geleid naar P." Over de verdere onderzoeksresultaten wil het OM nu geen mededelingen doen in het belang van het onderzoek en omdat P. in beperkingen zit.

Het AD meldt daarnaast dat momenteel ook wordt onderzocht of P. in de nacht van 23 op 24 september in Nijkerk een vrouw heeft aangerand. Het signalement dat de politie eerder vrijgaf van deze dader zou overeenkomen met dat van P. De woordvoerder van het OM kan hier echter ook niets over vertellen. ,,Wij zijn de gangen van die man heel nauw aan het nagaan. Wat daarbij naar boven komt, zullen we bevestigen en erover vertellen zodra de tijd daar rijp voor is. Onze hoofdverantwoordelijkheid nu is ervoor te zorgen dat we een goede zaak hebben."

'DNA op jas Anne leidde naar Michael P.'
'DNA op jas Anne leidde naar Michael P.' (Foto: ANP)

Nadal naar finale Shanghai

Rafael Nadal heeft de finale van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De Spanjaard, die in 2009 de finale verloor, was vandaag in de halve eindstrijd Marin Cilic de baas met 7-5 en 7-6.

In de eerste set wist Cilic Nadal met moeite bij te benen. Bij de stand 5-4 kreeg Cilic drie setpunten maar Nadal serveerde die weg en sloeg vervolgens zelf toe.

Nadal nam in de tweede set tot tweemaal toe een break voorsprong. Cilic slaagde er echter beide keren in om zich terug te knokken. Bij de stand 4-5 overleefde hij ook nog eens een matchpoint. Dat bleek echter uitstel van executie omdat Nadal in de tiebreak duidelijk de betere was en zijn zestiende overwinning op rij boekte.

In de finale moet Nadal het nu opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Juan Martín del Potro.

Devils en Golden Knights geklopt, geen NHL-teams meer ongeslagen

Na een ruime week zijn er geen ongeslagen teams meer over in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De New Jersey Devils en de nieuwe Vegas Golden Knights hadden hun eerste drie duels gewonnen, maar beide teams kregen vrijdagavond hun eerste nederlaag te verwerken.

In het Prudential Center in Newark namen de Devils het op tegen de Washington Capitals. Die zagen TJ Oshie de score in de eerste periode openen, ma een fraaie steal van Nicklas Bäckström. Halverwege de tweede periode verdubbelde Alex Ovechkin de score in de powerplay, maar Taylor Hall deed namens de Devils wat terug. De Tsjech Jakub Vrana tikte een schot van Devante Smith-Pelly binnen en bracht de Capitals op 1-3 na de tweede periode.

Kyle Palmieri bracht de fans van de Devils al in de eerste minuut op de banken door de 2-3 binnen te schieten, maar daar bleef het bij. Oshie, Ovechkin, Bäckström en assist-koning Evgeny Kuznetsov rolden de Devils vijf minuten later op: Oshie schoot de 2-4 binnen na werk van Bäckström en Kuznetsov, de Zweed zorgde voor de 2-5 eindstand na voorbereidend werk van Ovechkin - zijn eerste assist van het seizoen - en Oshie.

In de T-Mobile Arena in Las Vegas namen de Golden Knights het op tegen de Detroit Red Wings. Dat ging aanvankelijk niet verkeerd, want de Golden Knights werkten twee keer een achterstand weg en stonden na de tweede periode met 3-2 voor. In de derde en laatste periode ging het echter helemaal fout: Anthony Mantha, Frans Nielsen, Gustav Nyquist en Luke Glendening scoorden namens de Red Wings en bezorgden hun ploeg een 3-6 overwinning.

Voor het social media-team van de Golden Knights was het overigens een pijnlijk avondje. Vooraf deelden ze een speelse sneer uit naar de Red Wings, die vorig seizoen na 25 achtereenvolgende seizoenen de play-offs niet haalden. "Beide teams vanavond hebben in hetzelfde aantal achtereenvolgende seizoenen de play-offs gehaald", grapte men. Niet verstandig, zo bleek. Toch sloeg men nog wel een beetje terug: "We zijn nu het team met de minste nederlagen ooit in de NHL-geschiedenis", schreef men na de eerste nederlaag ooit voor de dit jaar in de NHL begonnen ploeg.

Uitslagen NHL vrijdag
Vegas Golden Knights - Detroit Red Wings 3-6
New Jersey Devils - Washington Capitals 2-5
Columbus Blue Jackets - New York Rangers 3-1
Calgary Flames - Ottawa Senators 0-6
Colorado Avalanche - Anaheim Ducks 3-1

Devils - Capitals (Bron: YouTube)

Vliegtuig stort in zee bij Abidjan

Een vrachtvliegtuig is zaterdag vlak na vertrek vanaf het vliegveld van Abidjan in Ivoorkust in zee gestort. Dat heeft een ooggetuige gemeld. Er zijn waarschijnlijk ten minste vier doden te betreuren. Het propellertoestel crashte tijdens een zwaar onweer met hevige regen en stormachtige wind.

Het vliegtuig kwam neer in ondiep water niet ver van het strand en viel in stukken uiteen. Reddingswerkers hebben volgens de getuige twee lichamen geborgen. Tussen de brokstukken waren nog twee andere slachtoffers te zien. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er precies aan boord waren.

Vliegtuig stort in zee bij Abidjan
Vliegtuig stort in zee bij Abidjan (Foto: ANP)

Vader en zoon zwaar gewond door alcomobilist

Vrijdagavond is een 47-jarige man uit Roosendaal aangehouden op de Langevieleweg in Middelburg nadat hij met zijn auto twee fietsers heeft geschept. Een 41-jarige man en zijn 6-jarige zoontje raakten daarbij zwaar gewond. Het ongeluk gebeurde rond 19.15 uur. Getuigen verklaarden aan agenten dat de man met zeer hoge snelheid door de straat reed. 

Na de aanrijding vlogen de man en zijn zoontje door de lucht en kwamen zwaar gewond op de straat terecht. Diverse omstanders hebben direct eerste hulp verleend in afwachting van de hulpverlening. Het kind is met de traumaheli naar het Leids Medisch Centrum gebracht en zijn vader naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Onbekend is hoe zij er op dit moment aan toe zijn.

Onder invloed
De bestuurder van de auto, die ongedeerd is gebleven, bleek onder invloed van alcohol te hebben gereden. Op het bureau werd bij hem een ademanalyse afgenomen. Daaruit bleek dat hij meer dan twee maal de toegestane limiet heeft overschreden (490 ug/l). Hij werd voor verhoor naar het politiecellencomplex Torentijd overgebracht en in verzekering gesteld.  Zijn rijbewijs is ingevorderd. 

Vrouw en dochtertje dood gevonden in Haren

In een woning aan het Jufferpad in Haren (Groningen) zijn zaterdagochtend een overleden vrouw en kind aangetroffen. De bewoner werd door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de twee. Het politieonderzoek in en rondom de woning is inmiddels in volle gang.

De hulpdiensten kregen zaterdagochtend een melding dat in de betreffende woning een ernstig incident had plaatsgevonden. Meerderen agenten gingen naar de woning. Ook de ambulancedienst en de traumahelikopter gingen naar het opgegeven adres.

In de woning vonden agenten de overleden vrouw en het kind. Vervolgens hielden agenten een man in de woning aan. Hij werd direct overgebracht naar een politieburau en daar ingesloten. De straat werd door agenten afgezet. Inmiddels is gestart met (sporen) onderzoek in en rondom de woning.

Update 12:23 uur
De twee doden zijn een moeder en haar dochtertje. Een buurtbewoner heeft tegenover de krant verklaard dat het zou gaan om een Afrikaans gezin ('Somalisch of Eritrees'). De bewoner zegt: “Er waren vaak slaande ruzies, heel luidruchtig, waarbij de vrouw werd mishandeld. Buren hebben vaker de politie moeten bellen. Volgens mij is er zelfs een poosje een contactverbod geweest en mocht die man daar niet komen. Ook waren er hulpinstanties betrokken bij het gezin.”

De vader is inmiddels geboeid afgevoerd naar het politiebureau. Het zoontje is ongedeerd uit de woning gehaald. 

'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen

Er moeten meer twintigers en dertigers betrokken worden bij de gemeentepolitiek. Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van een gemeente. Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad een evenwichtige afspiegeling van de samenleving is. Het is echter een probleem om jonge kandidaat-raadsleden te vinden; gemiddeld zijn raadsleden 53 jaar oud. Het ministerie van Binnenlandse zaken wil daar verandering in brengen en schreef de Battle of Concepts uit.

Escape Room
Een jury koos het beste idee uit 96 inzendingen. Het winnende idee van Pim Meijer, dat Baas voor een Uur heet, krijgt 2.000 euro en wordt onder begeleiding van BZK verder uitgewerkt. Het idee is gebaseerd op het spelidee van de escape room. Men moet uit een raadszaal ontsnappen door opdrachten uit te voeren die over belangrijke maatschappelijke vraagstukken gaan waar raadsleden dagelijks mee te maken hebben. 

Het winnende idee is uit een top 5 gekozen. Ook de andere 4 ideeën ontvangen een geldprijs en wordt gekeken of deze ook ingezet kunnen worden om betrokkenheid van jongeren bij de gemeentepolitiek te bevorderen.

'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen (Foto: Rijksoverheid)
'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen (Foto: Rijksoverheid)

Pavlyuchenkova, Gavrilova naar finale Hong Kong

Anastasia Pavlyuchenkova en Daria Gavrilova spelen de finale van het tennistoernooi van Hongkong. De als zevende geplaatste Gavrilova versloeg de Amerikaanse Jennifer Brady vrij eenvoudig met 6-0 en 7-5. Pavlyuchenkova was de Chinese Qiang Wang met 6-3 en 6-4 de baas.

Gavrilova was in de eerste set tegen Brady veel beter dan de Amerikaanse. In de tweede set kon Brady de Australische tennisster tot 5-5 bijbenen. Daarna brak Gavrilova Brady en de game erop behield ze, waardoor ze de wedstrijd naar zich toetrok.

Dekker via Kist naar tweede ronde European Darts Trophy, Wattinema en VdV door

Jan Dekker, Vincent van der Voort en Jermaine Wattinema hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de European Darts Trophy, het laatste toernooi van de Pro Tour in 2017. Voor Yordi Meeuwisse, Jeffrey de Zwaan en Kist viel het doek al vroeg. 

Dekker won met 6-0 van Kist. Dekker kan deze overwinning goed gebruiken met het oog op het EK, hij is nog niet zeker van deelname. Kist kampte met een armblessure en haalde de 70 gemiddeld niet. In de volgende ronde wacht Mervyn King. 

Van der Voort had geen problemen met Nico Blum. Het werd 6-3. Wattinema won met dezelfde cijfers van Mick Todd. Van der Voort is al zeker van het EK. Wattinema heeft een plek bij de laatste vier nodig. Meeuwisse verloor met 6-2 van Jamie Caven. De Zwaan redde het net niet tegen Rene Eidams. Het werd 6-5.  

Dit seizoen zijn er twaalf Euro Tour-toernooien geweest. De 32 beste spelers plaatsen zich voor het EK in Hasselt. Zaterdag is de tweede ronde van de European Darts Trophy. Benito van de Pas, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen zullen instromen. 

European Darts Trophy - Uitslagen eerste ronde
Jermaine Wattimena 6-3 Mick Todd
Zoran Lerchbacher 6-3 Ricky Evans
Keegan Brown 6-2 Jonathan Worsley
James Wilson 6-4 Madars Razma

Jonny Clayton 6-1 Manfred Bilderl
Jamie Caven 6-2 Yordi Meeuwisse
Steve West 6-1 Chris Quantock
Martin Schindler 6-3 John Bowles

Krzysztof Ratajski 6-4 Robert Thornton
Vincent van der Voort 6-3 Nico Blum
James Richardson 6-3 Dimitri Van den Bergh
Rene Eidams 6-5 Jeffrey de Zwaan

Nathan Aspinall 6-1 James Wade
Chris Dobey 6-4 Robert Allenstein
Andy Boulton 6-5 Kevin Painter
Jan Dekker 6-0 Christian Kist

Programma tweede ronde

Benito van de Pas v Keegan Brown
Alan Norris v James Richardson
Gerwyn Price v Jonny Clayton
Michael Smith v Jermaine Wattimena
Dave Chisnall v James Wilson
Joe Cullen v Steve West
Ian White v Vincent van der Voort
Stephen Bunting v Rene Eidams

Kim Huybrechts v Nathan Aspinall
Jelle Klaasen v Chris Dobey
Rob Cross v Jamie Caven
Peter Wright v Martin Schindler
Simon Whitlock v Krzysztof Ratajski
Michael van Gerwen v Zoran Lerchbacher
Mervyn King v Jan Dekker
Daryl Gurney v Andy Boulton

Sharapova en Sabalenka naar finale Tianjin

De finale van het WTA-toernooi in Tianjin gaat tussen Maria Sharapova en Aryna Sabalenka, Het is voor Sabalenka de eerste maal dat ze in een WTA-finale staat, Sharapova deed dat al 29 keer eerder.

Sharapova versloeg de als derde geplaatste Chinese Peng Shuai met 6-3 en 6-1. Sabalenka was Sara Errani met 6-1,6-3 de baas.

In haar wedstrijd tegen Peng brak Sharapova de Chinese gelijk in de eerste set en die voorsprong gaf de Russin niet meer uit handen. Peng kreeg in de tweede set drie kansen om Sharapova te breken, maar het bleef bij kansen,

Garagebedrijf dekmantel voor heroïnelab

Op vrijdag 6 oktober zijn vier Haagse broers (55, 52, 45 en 41 jaar), een 48-jarige ex-vriendin van één van de broers, en 26-jarige zoon samen met nog twee verdachten aangehouden op verdenking van drugshandel en -productie binnen een criminele organisatie en van witwassen. In augustus kreeg een politieteam lucht van mogelijke heroïneproductie in een van de kwekerijen van een bedrijf in Bergschenhoek.

Compleet drugslab
Het bedrijf stond op de naam van de ex-vriendin, maar werd feitelijk geleid door de 45-jarige broer. Het team besloot op 17 augustus een inval in die kwekerij te doen. Er waren duidelijk sporen van heroïneproductie, concludeerde de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie. Dit vormde de aanleiding om  de familieleden en hun handlangers, een 43-jarige Hagenaar (een zwager van de broers) en een 53-jarige Rotterdammer aan te houden. De handlangers worden verdacht van betrokkenheid bij de heroïneproductie.

Naast doorzoekingen in de kwekerijen werd ook een garagebedrijf in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een compleet drugslab aan. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve komkommers en paprika’s zo ver het oog reikte – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer twee miljoen euro. Azijnzuuranhydride wordt normaal gesproken gebruikt in leerlooierijen, voor ontvetting en voor de productie van aspirine en duurzaam naaldhout. Het wordt nooit in kwekerijen gebruikt en kan bij inademing dodelijk zijn. De burgemeester van gemeente Lansingerland heeft het garagebedrijf met spoed gesloten en er zal bestuursrechtelijk tegen de kwekerij worden opgetreden als daar voldoende juridische grond voor is. 

Haags café met spoed gesloten
Een Haags café werd ook aan een huiszoeking onderworpen omdat dit de vaste ontmoetingsplaats van de verdachten was. Hier trof de politie verschillende zogenoemde ponypacks met cocaïne aan. De burgmeester van de gemeente Den Haag heeft het café met spoed gesloten.

Bij de doorzoeking in een van de woningen in Den Haag van de verdachten is een hoeveelheid mdma gevonden. In andere woningen kwamen onder andere een vuurwapen en 50.000 euro contant geld tevoorschijn, plus dure sierraden en kleding. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen op vrijdag 6 oktober zijn in totaal ongeveer 250 politiemensen betrokken geweest. Er loopt inmiddels tegen de verdachten een ontnemingsvordering van 820.000 euro, naast een financieel onderzoek naar de criminele inkomsten van de verdachten. De rechter-commissaris heeft besloten de verdachten minstens twee weken in voorlopige hechtenis te houden. 

Garagebedrijf dekmantel heroïne productie  (Foto: Politie.nl)
Garagebedrijf dekmantel voor heroïnelab (Foto: Politie.nl)

Vrouwen PSV winnen topper in Eredivisie tegen FC Twente

De vrouwen van PSV hebben prima zaken gedaan in de Eredivisie. Op De Herdgang was de ploeg met 1-0 te sterk voor FC Twente, waardoor PSV de koppositie voorlopig in handen neemt - ADO Den Haag, VV Alkmaar en Ajax zouden er met de wedstrijd(en) die ze nog te gaan hebben voorbij kunnen komen. In Eindhoven zorgde de 18-jarige Aniek Nouwen na iets minder dan een half uur spelen ovor de enige treffer in de wedstrijd.

ADO Den Haag ging op bezoek bij sc Heerenveen. Dina Noordam en Carmen Simonis zorgden in een tijdsbestek van twee minuten voor 0-2, de pas 17-jarige Fenna Kalma zorgde in blessuretijd met haar derde treffer van het seizoen voor de 1-2. De zelfs pas 16-jarige Chasity Grant viel bij ADO in en wist daar haar eerste goal in de Eredivisie te maken, door diep in blessuretijd nog voor 1-3 te tekenen.

Een goal in de vierde minuut van Ingrid Schuiten bezorgde VV Alkmaar de 0-1 zege op bezoek bij Achilles '29, waardoor de club mee blijft draaien in de bovenste regionen.

JustLease.nl stopt met sponsoring schaatsploeg Wüst

JustLease.nl, de hoofdsponsor van de schaatsploeg van kopvrouw Ireen Wüst, heeft bekendgemaakt dat het aflopende contract na de Spelen komend jaar niet zal worden verlengd.

Volgens JustLease.nl is hun missie volbracht na de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. "Nu de Olympische Spelen in aantocht zijn is de tijd ook aangebroken dat wij als bedrijf aan het kijken zijn of en hoe wij onze sponsoractiviteiten gaan continueren. Aan de ploeg hebben wij aangegeven dat na het volbrengen van deze missie en aan het einde van het contract, wij als bedrijf nieuwe wegen gaan verkennen. Hoe en wat weten wij zelf nog niet, maar in ieder geval heeft het schaatsen en de samenwerking met de atleten ons veel gebracht en geleerd”, zo zegt de CEO van Terberg Leasing, het moederbedrij f van JustLease.nl, Rogier van Ewijk.

Naast Ireen Wüst rijden in de ploeg van coach Rutger Tijssen ook onder meer Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong.

Babel krijgt binnen 3 minuten rood en ziet Besiktas verliezen

Ryan Babel heeft bepaald geen lekker avondje achter de rug in de Turkse Süper Lig. Op bezoek bij Genclerbirligi kwam de aanvaller halverwege in het veld bij Besiktas, waar hij Jeremain Lens verving.

Lang duurde de wedstrijd van Babel niet, want een staaltje gevaarlijk spel - zijn hoog geheven been raakte het hoofd van een tegenstander - zorgde ervoor dat de international nog geen drie minuten na het begin van de tweede helft al een vroegtijdige douche mocht nemen. 

Vedat Muriqi had Genclerbirligi in de eerste helft al op voorsprong gezet, Aleksandar Scekic verdubbelde de score in de tweede helft. Cenk Tosun deed nog wel wat terug, maar het was niet genoeg om een punt te redden voor Besiktas: 2-1.

De landskampioen staat nu vijf punten achter op Galatasaray, dat wel nog een wedstrijd tegoed heeft.

Zaalvoetballers 't Knooppunt naar laatste 16 in Europa

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn klaar in Europa. In de Futsal Cup werden de Amsterdammers vrijdag op doelsaldo uitgeschakeld in de hoofdronde.

Onder meer door twee treffers van Mohammed Attaibi won de ploeg wel met 3-1 van het Poolse Bielsko-Biala, maar dat was niet genoeg. Slovan Bratislava, de gastheren van groep 6, versloegen de Georgians Tbilisi met 7-0 en schroefden het doelsaldo daarmee aardig op.

Zowel Slovan als 't Knooppunt eindigen op zes punten, maar de Slowaken staan op een doelsaldo van +8, tegenover de +3 van 't Knooppunt. Alleen de winnaar plaatste zich voor de eliteronde, waar de laatste zestien om een plek in de halve finales strijden.

Update 08.47 uur
Het was schijnbaar ietwat laat voor uw redacteur bij het schrijven van dit bericht. Niet het doelsaldo, maar het onderling resultaat telt eerst in het geval van een gelijke stand. 't Knooppunt won van Slovan en is dus door naar de laatste zestien. 

Badmintonner Caljouw naar halve finales Dutch Open

Badmintonner Mark Caljouw heeft zich in Almere geplaatst voor de halve finales van de Dutch Open. De Nederlandse nummer 47 van de wereld, zijn hoogste positie ooit, rekende in de kwartfinales af met de Oekraïner Artem Pochtarov.

De mondiale nummer negentig was vooral in de eerste game totaal niet wakker, waardoor Caljouw met een monsterscore van 21-4 op voorsprong kon komen. Pochtarov bood vervolgens wel meer tegenstand, maar genoeg was het bij lange na niet: 21-4, 21-14.

In de halve finales speelt Caljouw zaterdag tegen de Japanner Kento Momota. Dat is niet zomaar een speler, want Momota is de voormalige nummer twee van de wereld. Vorig jaar stond hij nog in de absolute wereldtop, maar nadat bleek dat hij in een illegaal casino gegokt had besloot de Japanse bond hem niet naar de Olympische Spelen te sturen.

Jelle Arends en Selena Piek plaatsten zich in het gemengd dubbelspel voor de halve finales dankzij een 21-17, 15-21, 21-13 zege op landgenoot Ruben Jille en zijn Franse partner Emilie Lefel. 

De Alla in Maastricht jaar dicht om harddrugs

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie de bezoekers en het personeel van uitgaansgelegenheid De Alla aan de Leliestraat preventief gefouilleerd en het pand doorzocht. Hiervoor werd de straat afgezet en het pand vergrendeld. Tijdens de actie werden drugs en wapens aangetroffen. In totaal werden 30-40 sealbags met cocaïne en kleine hoeveelheden hasj en hennep gevonden.

Ook trof de politie twee messen en een boksbeugel aan. Een werknemer van De Alla, een 26-jarige man uit Maastricht, is aangehouden voor het bezit van 5 sealbags met cocaïne. Vier anderen zijn aangehouden omdat ze niet wilden meewerken aan het fouilleren en/of voor belediging van de politie. Drie van hen zijn vannacht heengezonden. Een Maastrichtenaar van 31 jaar zit nog vast vanwege belediging.

Damoclesbeleid
De aanleiding voor deze politieactie was een groot aantal meldingen dat in De Alla harddrugs verhandeld zou worden en openlijk harddrugs gebruikt zou worden. Omdat ook tijdens deze actie harddrugs zijn aangetroffen heeft de burgemeester besloten, op basis van het Maastrichtse Damoclesbeleid Lokalen en woningen, De Alla per direct te sluiten.

In het Damoclesbeleid is opgenomen dat bij harddrugs in een publiek toegankelijk lokaal onmiddellijk tot sluiting van het lokaal wordt overgegaan. De reden hiervoor is de zeer ernstige inbreuk op de openbare orde en het feit dat ook nietsvermoedende bezoekers hieraan worden blootgesteld. De burgemeester is van mening dat de exploitant van Club Alla ernstig tekort is geschoten door niet op te treden tegen de drugshandel en het drugsgebruik in Club Alla, waardoor bezoekers van de horeca-inrichting met onaanvaardbare gezondheidsrisico’s geconfronteerd zijn.

Fortuna Sittard en N.E.C. pakken drie punten in Jupiler League

In de Jupiler League blijven Fortuna Sittard en N.E.C. Nijmegen het prima doen. Beide clubs boekten zaterdagavond een zege en ze kwamen zo op één en twee punten van koploper Jong Ajax, dat wel nog een wedstrijd te gaan heeft.

In een Limburgse derby ging Fortuna op bezoek bij MVV in Maastricht. Jonathan Okita zorgde na elf minuten voor de 1-0, maar Lisandro Semedo tekende twee minuten later al voor de gelijkmaker. De Portugees maakte zijn rijtje wel compleet: na zijn goal gaf hij kort na rust de assist op André Vidigal, die met 1-2 de eindstand bepaalde, terwijl Semedo in blessuretijd met zijn tweede gele kaart weg werd gestuurd.

Sven Braken en Mohamed Rayhi bezorgden N.E.C. in eigen huis de 2-0 zege op RKC Waalwijk, FC Emmen bleef door een 3-1 zege op Jong PSV ook nog in de buurt van de koplopers.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
N.E.C. Nijmegen - RKC Waalwijk 2-0
FC Emmen - Jong PSV 3-1
MVV Maastricht - Fortuna Sittard 1-2
SC Cambuur - FC Oss 1-3
FC Den Bosch - Jong FC Utrecht 1-0
FC Eindhoven - FC Volendam 1-0
Telstar - FC Dordrecht 3-0

'FC Barcelona gaat naam stadion verkopen'

Volgens Sport en El Mundo Deportivo gaat FC Barcelona de naam van stadion Camp Nou verkopen. De club wil extra inkomsten genereren en hoopt met de verkoop van de naam minstens tweehonderd miljoen euro te vangen.

Er zouden meerdere partijen zijn die interesse hebben in een deal, wat er dan weer toe zou leiden dat Barça de prijs vermoedelijk nog verder omhoog gaat gooien. Het geld is nodig voor een aantal flinke bouwprojecten: Camp Nou moet een grondige verbouwing ondergaan om de capaciteit uit te breiden en de club is ook bezig met het Estadi Johan Cruijff. 

Overigens blijft Camp Nou in de naam wel gewoon bestaan, zo melden de Spaanse media. Het bedrijf dat de lucratieve deal af weet te sluiten ziet de naam achter de bekende woorden verschijnen.

1. FC Köln ook na acht duels nog zonder zege

1. FC Köln staat er bepaald niet best voor in de Bundesliga. Uit de eerste zeven wedstrijden haalde de ploeg welgeteld één punt, vrijdagavond leek daar bij VfB Stuttgart misschien een verdubbeling aan te komen.

Anastasios Donis had Stuttgart kort voor rust op voorsprong gezet, maar Dominique Heintz tekende in de 77e minuut voor de gelijkmaker. Het leek erop dat Köln langzaam kon hopen op een tweede punt, tot nieuweling Chadrac Akolo diep in blessuretijd zijn derde goal van het seizoen maakte: 2-1.

Köln bungelt hopeloos onderaan in de competitie, Stuttgart staat met tien punten in de middenmoot.

Fekir knalt Lyon in blessuretijd langs Monaco

AS Monaco heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden in de Ligue 1. De regerend landskampioen ging in Lyon met 3-2 onderuit tegen Olympique Lyon, dat daarmee weer bijna aansluiting weet te vinden bij de Monegasken.

Mariano Diaz bracht Lyon na elf minuten al op voorsprong, maar Rony Lopes sloeg een handvol minuten later terug. Ook die stand bleef niet lang staan, want een mooie aanval stelde Nabil Fekir in staat om de thuisploeg weer op voorsprong te zetten.

Een harde trap van Adama Traoré bracht na een dik half uur spelen al de 2-2 op het bord en daar bleef het lang bij. Diaz schoot twintig minuten voor tijd een vrije trap op de paal, waarna Fekir diep in blessuretijd aan mocht leggen vanaf een meter of 25. Hij knalde de bal in één keer in het Monegaskische doel en bezorgde Lyon zo de drie punten: 3-2.

Martens: "Leven na EK totaal veranderd"

Lieke Martens mag zich al Europees Voetbalster van het Jaar noemen en kan over tien dagen ook verkozen worden tot 's werelds beste speelster. Bij de verkiezing van The Best FIFA Women's Player neemt de Oranje-international van Barcelona het op tegen Deyna Castellanos (Santa Clarita Blue Heat) en Carli Lloyd (Manchester City). Martens ziet uit naar de uitreiking.

"Het is een eer om met die fantastische spelers genomineerd te zijn", vertelt de aanvalster op de website van de FIFA. "Het wordt niet makkelijk om de prijs te winnen, maar voor mij is het al genoeg dat ik zo ver gekomen ben. Deze keer zorg ik er alleen wel voor dat ik voorbereid ben, voor het geval dat", lacht Martens, verwijzend naar het moment waarop ze werd verkozen tot Europees Voetbalster van het Jaar. Toen kwam ze niet uit haar woorden.

"Mijn leven is na het EK totaal veranderd", vervolgt ze. "Het was de belangrijkste maand uit mijn leven." Martens was in zes wedstrijden goed voor drie doelpunten en een assist. Ze werd verkozen tot beste speelster van het toernooi en verdiende een transfer naar Barcelona. Daar is ze ook goed begonnen: woensdag schoot ze haar ploeg naar de achtste finale van de Champions League. "Het gaf een fantastisch gevoel om deel uit te maken van die ploeg", vertelt ze over Oranje. "We hebben een prachtig toernooi gespeeld en ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn. Spelen en scoren in de finale is iets onvergetelijks."

"Ik ben ervan overtuigd dat vrouwenvoetbal in mijn land voor altijd veranderd is", geeft Martens verder aan. "Voor het toernooi waren de verwachtingen al hoog, maar tijdens het toernooi rezen die de pan uit. We hadden enorm veel steun, niet alleen van de aanwezige toeschouwers maar ook door het hele land van de mensen voor hun tv. Het was ongelooflijk om de kijkcijfers te zien en de persaandacht te krijgen die we hebben gekregen."

Koeman bezig met Everton, niet met Oranje

Ronald Koeman is niet bezig met het bondscoachschap van het Nederlands elftal. De trainer staat onder druk bij Everton en wil die situatie verbeteren: aan de opvolging van Dick Advocaat denkt hij totaal niet. Toch verbaast het Koeman niet dat zijn naam de ronde doet. "Dat deden ze een paar jaar geleden ook, dus dat is geen verrassing", vertelt hij aan de Liverpool Echo.

Op de persconferentie voorafgaand de hervatting van de Premier League werd Koeman gevraagd of hij het ziet zitten om bij Oranje voor de groep te staan. "Ik ben de trainer van Everton en dat is het allerbelangrijkste. Het is nu niet realistisch om over de toekomst na te denken. We hebben andere zorgen bij Everton. We moeten gaan winnen, onze situatie kantelen en opklimmen op de ranglijst. Dat begint zondag", verwees Koeman naar het duel bij Brighton & Hove Albion.

"Dat is mijn prioriteit voor de lange termijn", verzekerde de oefenmeester, die evenwel zijn visie gaf op Oranje. De ploeg is veel kwaliteit verloren en beschikt niet meer over Europese toppers, denkt Koeman. "Arjen Robben was misschien wel de laatste. We hebben wel wat goede spelers, maar in Nederland gaan jonge spelers te snel naar het buitenland. We moeten iets doen, want we zijn gekelderd en landen als België en Duitsland zijn alsmaar sterker geworden."

Overigens werden ook Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu vrijdag gevraagd naar de positie van bondscoach. Zij delen de kijk van Koeman. "Ik zit nu bij Feyenoord en daar richt ik me op. Als die vraag wel komt uit Zeist? Als, kan ik niks mee", was het enige wat Van Bronckhorst kwijt wilde. "Er zijn heel veel namen te noemen, die lees je ook. Ik ben voorlopig heel content bij PSV, daar richt ik me op. Ik houd me niet met dit soort zaken bezig", aldus PSV-collega Cocu.

Tot 7 jaar cel geëist voor mishandelen transgender

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag straffen tot zeven jaar geëist tegen vier verdachten die 25 februari 2017 op brute wijze een vrouw overvielen en mishandelden in een parkeergarage in Best. Een vijfde verdachte staat op op 20 oktober terecht. 

Een 33-jarige man uit Geldrop hoorde zeven jaar cel tegen zich eisen wegens diefstal met geweld, vrijheidsberoving en poging tot inbraak. Een 25-jarige man mag vanwege dezelfde feiten vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, de cel in van het Openbaar Ministerie. Tegen een 26-jarige man en 26-jarige vrouw is twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, cel geëist.  Zij zouden de hoofdverdachten hebben ingelicht en 'gelegenheid' hebben verschaft. Hierdoor zijn ze volgens het OM medeplichtig zijn aan de overval, mishandeling en mislukte inbraak.

Geld
Op de bewuste dag in februari trof de politie rond 23.30 uur de vrouw aan met zwart tape in haar haren, blauwe plekken en opgedroogd bloed rond haar mond. Zij zegt dat ze in de parkeergarage bij Aqua Best is geslagen, geschopt en met tape vastgebonden door meerdere mannen. Ze mist haar tas met daarin onder andere de huissleutels, telefoons, pasjes en geld.

De verdachten waren uit op geld. Volgens eigen zeggen hadden ze gehoord dat het slachtoffer contant geld zou verdienen in de prostitutie. Eén verdachte had met haar een afspraak gemaakt via internet, haar achter zich aan laten rijden naar de garage, waarna hij haar daar met twee van de andere verdachten heeft mishandeld, vast getapet en beroofd van haar tas met onder andere haar sleutels zodat ze bij haar in konden breken. Een van hen heeft het geweld zelfs gefilmd.

Misselijkmakend
De officier van justitie stond op de zitting stil bij de mate van geweld. “Op een sluwe, doordachte wijze is het slachtoffer naar een afgelegen donkere parkeergarage gelokt en zonder enige empathie overmeesterd, vastgebonden, geslagen en getrapt. Er was geen enkele reden om zo gewelddadig te zijn. Bij de eerste klappen ging zij al zelf op de grond liggen om erger te voorkomen. En terwijl ze vastgebonden lag bleef een verdachte haar trappen. En waarom?” Volgens het slachtoffer kwam dit omdat ze transgender is. De verdachte beweerde dat hij bang was dat het slachtoffer zou ontsnappen. 

“Wat de reden ook is, hij is misselijkmakend. En als ik dan lees hoe een verdachte over dit geweld vervolgens opschept in WhatsApp-berichten naar zijn vriendin, dan is er maar één conclusie mogelijk: deze verdachten hebben geen benul wat zij het slachtoffer hebben aangedaan. En dat maakt het extra pijnlijk. Voor het slachtoffer, voor mensen die werken in de prostitutie, voor transgenders en voor de veiligheid van de samenleving in zijn geheel. Bij het gebruikte nutteloze – en bijna sadistische geweld en de gepleegde strafbare feiten, passen alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur,“ aldus de officier van justitie. De rechtbank doet vermoedelijk op 3 november uitspraak in alle zaken.

Twee jaar cel geëist tegen nep-Satudarahlid

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen een 45-jarige man uit Amsterdam voor een poging tot afpersing en verboden wapenbezit. In november en december 2016 zou hij zijn slachtoffers hebben bedreigd en om geld hebben gevraagd. Ze moesten hem 16.000 euro betalen, anders zouden er nare dingen gebeuren. Bij het dreigen deed hij zich voor als lid van motorclub Satudarah.

Op 24 november stapte verdachte een garage in Lisse binnen. Ruim een kwartier heeft hij daar staan dreigen en met de vuisten op tafel geslagen. 'Wij van Satudarah willen centen zien", riep hij onder meer. "Let op je knieschijven. Als dat niet werkt, sla ik ook je kop van je romp. Dat wil je echt niet, je weet niet waartoe we in staat zijn. Satudarah kan heel nare dingen doen." Uit onderzoek is overigens niet gebleken dat verdachte ook daadwerkelijk lid is van Satudarah.

Een maand later belde hij zijn slachtoffers op en uitte opnieuw bedreigingen. Hij zou ook de familieleden van de slachtoffers iets aandoen. Volgens de officier van justitie heeft verdachte daarmee heel veel angst veroorzaakt bij de slachtoffers, angst die er nog steeds zit. Bij zijn aanhouding werd in de auto nog een ploertendoder gevonden.

Week van ons water: extreem weer en wateroverlast

Meer dan de helft van Nederland kan overstromen. Door te zorgen voor ruimte voor de rivieren en sterke dijken proberen we overstromingen te voorkomen, maar de grootste dreiging komt allang niet meer alleen van zee of van de grote rivieren. Het grootste risico op wateroverlast komt van boven: het heeft nog nooit zoveel en zo vaak geregend. 

Activiteiten
Op 18 oktober begint de Week van Ons Water. Een week met spetterende activiteiten, waarin de Oosterscheldekering kan worden bezocht of het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld: het Woudagemaal.

Tijdens het evenement ‘Heel Zuid-Holland Zakt’ komt duizend jaar watergeschiedenis tot leven: een ooggetuige van de Watersnoodramp, de machinist van een oude stoommachine en een dijkgraaf vertellen over wat er allemaal nodig is om ver onder zeeniveau toch fijn te kunnen wonen.

Ook wordt er een waterwandeling door Rotterdam georganiseerd, waar de gemeente, het waterschap en de bewoners samen slimme oplossingen hebben bedacht om de stad regenbestendig te maken. Een andere activiteit is een spannende bevertocht door de Biesbosch.

Weer wordt extremer
De buien die het KNMI voor 2050 had voorspeld, vallen nu al. De zomer van 2017 was de warmste en natste zomer sinds tijden. Op sommige dagen viel er zelfs 90 mm water uit de lucht: meer dan er gemiddeld in een maand naar beneden valt.

Hoosbuien worden pas een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade. Wat doen wij hieraan? En wat kunnen mensen zelf doen? Daarover gaat de Week van Ons Water

55-plussers op de werkvloer bijna verdubbeld

Het aantal oudere werkenden is in de periode 2003-2016 bijna verdubbeld. Er zijn meer 55-plussers dan toen, en mensen in deze groep hebben vaker betaald werk. Dat meldt het CBS op grond van een analyse van cijfers over werkende 55-plussers. De ontwikkeling is voor een deel toe te schrijven aan de samenstelling van de bevolking. In 2003 waren er 3,0 miljoen mensen tussen de 55 en 75 jaar, in 2016 waren dat er 4,0 miljoen. Daarnaast groeide het percentage mensen in deze leeftijdsgroep met betaald werk, oftewel de netto-arbeidsparticipatie. Tussen 2003 en 2016 nam die toe van 27,2 naar 39,7 procent.

Stijging arbeidsparticipatie zestigers
De netto-arbeidsparticipatie steeg het sterkst onder de 60- tot 65-jarigen. Bij vrouwen in die leeftijdscategorie steeg die van 14,2 naar 43,2 procent , bij de mannen van 29,3 naar 62,8 procent. In 2016 hadden 651 duizend vrouwen van 55 tot 75 jaar betaald werk, tegen 937 duizend mannen in dezelfde leeftijdsgroep. In totaal werkten dus bijna 1,6 miljoen van de 4,0 miljoen 55- tot 75-jarigen.

Verschil tussen 65-plussers en 65-minners
De AOW-leeftijd lag in 2016 op 65 jaar en 6 maanden. De groep 55- tot 65- jarigen verschilt nogal van de groep boven die leeftijd (65 tot 75 jaar). Van de jongste groep had bijna twee derde betaald werk; het merendeel als werknemer. Mannen werkten vaak voltijds. Van de oudste groep werkte een op de tien, veelal als zelfstandige of als werknemer met een flexibel dienstverband. Zowel mannen als vrouwen in deze leeftijdsgroep werkten voor een groot deel in deeltijd.

Van de 8,4 miljoen 15- tot 75-jarigen met een betaalde baan is 19 procent 55-plusser. In 2003 was dit nog 11 procent. In aantallen gaat het om bijna 1,6 miljoen personen tegen ruim 800 duizend 13 jaar geleden. Van alle beroepsgroepen is die van bibliothecarissen en conservatoren het meest vergrijsd. In 2016 was de helft 55-plusser. Ook onder buschauffeurs en trambestuurders naderde het aandeel de 50 procent. Het minst vergrijsd zijn militairen en bakkers, waar respectievelijk 4 en 5 procent 55 jaar of ouder is.

55-plussers op de werkvloer bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
55-plussers op de werkvloer bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

55-plussers op de werkvloer bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
55-plussers op de werkvloer bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

'Werkloze ouders mishandelen vaker kind'

Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling zijn naar verhouding vaak afkomstig uit eenoudergezinnen. Ook is het aantal geregistreerde slachtoffers relatief groot in gezinnen met niet-werkende ouders. Dit blijkt uit recent onderzoek dat door het CBS is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In 2014 stonden er 19.340 slachtoffers van kindermishandeling geregistreerd bij de 14 Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK).. Dit betekent dat 6 op de 1 000 kinderen geregistreerd waren als slachtoffer van mishandeling. Vooral jonge kinderen zijn relatief vaak slachtoffer. Van de kinderen tot en met 3 jaar werden 7 op de 1 000 kinderen geregistreerd als slachtoffer van kindermishandeling. Bij kinderen tussen 4 en 11 jaar waren dat er 6 op de 1 000. Kinderen tussen 12 en 17 jaar werden met 4 op de 1 000 kinderen het minst vaak geregistreerd als slachtoffer.

Eenoudergezin
Kinderen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling zijn in 44 procent van de gevallen afkomstig uit een eenoudergezin. Van het totaal aantal kinderen onder 18 jaar woont 15 procent in een eenoudergezin Daarnaast komen slachtoffers minder vaak uit gezinnen met twee kinderen. Grote gezinnen met drie of meer kinderen of juist kleine gezinnen met één kind komen naar verhouding vaker voor in de registratiesystemen van de AMK’s.

Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling komen naar verhouding vaak uit gezinnen waar beide ouders niet werken. Van de slachtoffers van kindermishandeling heeft bijna 40 procent twee ouders die niet werken. Ter vergelijking: van alle kinderen onder 18 jaar heeft ongeveer 10 procent ouders die beiden niet werken.

Het CBS bendarukt dat uit deze studie geen conclusies over oorzakelijke verbanden kunnen worden getrokken. In deze studie zijn alleen de geregistreerde gevallen van kindermishandeling meegenomen waardoor de prevalentie waarschijnlijk een onderschatting is van de werkelijkheid.

'Werkloze ouders mishandelen vaker kind' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
'Werkloze ouders mishandelen vaker kind' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Iran en Brazilië met maximale score naar achtste finales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar in India hebben Iran en Brazilië zich met de maximale score van negen punten geplaatst voor de achtste finales. 

In groep C was Iran met 3-0 te sterk voor Costa Rica. Mohammad Ghobeishavi en Taha Shariati zorgden binnen een half uur vanaf elf meter voor 2-0, Mohammad Sardari gooide het duel kort voor tijd op slot. Jann-Fiete Arp schoot Duitsland tegen Mali al snel op voorsprong, maar Ibrahima Soumah tekende voor de gelijkmaker. Nicolas Kühn maakte na een uur de 1-2, Sahverdi Cetin gooide de deur in de blessuretijd vanaf de stip dicht: 1-3. Met negen en zes punten mogen Iran en Duitsland zich opmaken voor de knock-outfase.

In groep D was Brazilië dankzij goals van Lincoln en Brenner, beiden in de eerste helft, te sterk voor Niger. Moha en César schoten Spanje langs Noord-Korea, dat het WK zo zonder doelpunt verlaat. Brazilië en Spanje eindigen met negen en zes punten, Niger mag met drie punten als een van de vier beste nummers drie ook door naar de achtste finales.

Hartley racet voor Toro Rosso in Austin

Brendon Hartley zal volgend weekend zijn racedebuut in de Formule 1 gaan maken. De 27-jarige Nieuw-Zeelander zal op Circuit of the Americas Pierre Gasly gaan vervangen die kampioen wil worden in de Superleague Formula.

Hartley testte in 2008 al eens voor Red Bull Racing en een jaar later voor Toro Rosso. Tot een racedebuut kwam het echter nooit en in 2010 werd de Nieuw-Zeelander uit het opleidingsprogramma van Red Bull gezet. De coureur kwam uiteindelijk in het World Endurance Championship terecht waarin hij in 2015 het kampioenschap pakte en ook dit jaar in de race is om de titel te veroveren. Voor zijn team Porsche won hij dit seizoen de 24 uur van Le Mans. Door zijn goede resultaten kan hij de superlicentie voor de Formule 1 bemachtigen.

Hartley is dan ook erg blij met zijn racedebuut in de Formule 1. "Wat een fantastisch gevoel. Het nieuws kwam uit de lucht vallen, maar ik heb mijn ambitie en droom om de Formule 1 te bereiken nooit laten varen. Ik ben behoorlijk gegroeid en heb veel geleerd na mijn periode als reservecoureur bij Toro Rosso en Red Bull Racing. De lastige jaren die volgden hebben mij sterker en nog meer toegewijd gemaakt."

"Ik wil Red Bull bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt en Porsche dat ze me dit naast het WEC laten doen. COTA is een fantastische baan waar ik recent nog heb geracet. Ik wil niet te veel verwachtingen oproepen voor mijn F1-debuut, maar ik ben er zeker klaar voor."

De verwachting is dat Gasly voor de race in Mexico weer terug zal keren bij Toro Rosso. In de Verenigde Staten is Daniil Kvyat de teamgenoot van Hartley. De Rus vervangt op zijn beurt Carlos Sainz die vertrokken is naar Renault om Jolyon Palmer daar te doen vergeten. Of Kvyat ook in Mexico instapt is nog niet duidelijk. Evenmin is zeker welke twee rijders er volgend jaar voor Toro Rosso uit gaan komen.

Eagles boeken vijfde zege in zes wedstrijden in NFL

De Philadelphia Eagles zijn uitstekend bezig in de NFL. De ploeg stond na vijf wedstrijden op vier zeges en daar kwam donderdagavond een vijfde bij: de Carolina Panthers gingen voor de bijl in eigen huis.

Vooral quarterback Carson Wentz maakt grote indruk, ook tegen de Panthers, de ploeg die twee jaar geleden nog in de Super Bowl stond. Na de eerste helft was de stand nog gelijk (10-10), maar vooral in de tweede helft ging het los.

Panthers-quarterback Cam Newton gooide zijn tweede interceptie, Wentz profiteerde door tight end Zach Ertz in de endzone te bereiken: 17-10. Christian McGaffrey werd nog wel bereikt door Newton, wat een touchdown opleverde, maar een derde interceptie van de quarterback deed de Panthers definitief de das om: 23-28.

Nederland onder 17 verliest van Hongarije in EK-kwalificatie

De jonge voetballers van Nederland onder 17 hebben hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd verloren. In Boedapest ging de ploeg van Kees van Wonderen onderuit tegen Hongarije, het gastland in groep 9.

Nederland schoot vaker op doel dan de Hongaren, onder meer dankzij aanvoerder Daishawn Redan, maar Peter Beke zette de thuisploeg kort na rust op voorsprong. Redan probeerde het nog wel en invaller Joshua Zirkzee kwam in blessuretijd nog tot twee keer toe dicht in de buurt, maar het bleef bij 1-0.

Hongarije is met zes punten al zeker van een plek in de eliteronde van volgend jaar, Wales en Nederland strijden maandag om de tweede plek die eveneens rechtstreeks toegang biedt tot de volgende ronde. De vier beste nummers drie mogen ook door naar de eliteronde.

Schipper Tienpont dag voor Volvo Ocean Race ontslagen

Simeon Tienpont is niet langer de schipper van Team AkzoNobel. Een woordvoerder van de zeilformatie meldde dat de 35-jarige Nederlander contractbreuk heeft gepleegd, waardoor hij een dag voor de start van de Volvo Ocean Race is weggestuurd. Wat er precies is gebeurd is niet bekend gemaakt.

De wedstrijd begint morgen met een havenrace in het Spaanse Alicante. Volgende week zaterdag varen de zeven boten uit voor de eerste etappe naar Lissabon. De wedstrijd finisht eind juni in Den Haag.

Aan de wedstrijd doen twee Nederlandse boten mee. Team Brunel start met Bouwe Bekking als schipper, terwijl bij Team AkzoNobel Tienpont aan het roer zou staan. Hij voer in 2005/2006 mee in de talentboot van ABN Amro en twee jaar geleden stapte hij voor twee etappes aan boord bij Team Vestas. De Nederlander won verder tweemaal de America's Cup voor Team Oracle en kreeg in 2013 de Conny van Rietschoten Trofee als zeiler van het jaar.

Depay: "Ik denk dat ik naar Real Madrid ga, met hulp van God"

Memphis Depay speelt sinds afgelopen winter in het shirt van Olympique Lyon, maar de aanvaller wil op termijn hogerop. De Franse club legde zestien miljoen euro op tafel om de 23-jarige aanvaller los te weken bij Manchester United. Hoewel de Oranje-international nog geen jaar heeft gespeeld bij de Ligue 1-club, denkt Depay alvast over zijn toekomst na. Hij heeft de ambitie om ooit in het shirt van Real Madrid te acteren.

"Ik denk dat ik naar Real Madrid ga. Ja, dat is een serieus doel. Wanneer het zo ver is? Dat weet alleen God. Hij helpt me en brengt me daar", zegt Depay in gesprek met De PSV Supporter. De buitenspeler, die in Franse dienst tot 27 wedstrijden is gekomen, 8 keer heeft gescoord en 11 assists heeft afgeleverd, zegt dat PSV, de club die hij in 2015 verliet voor United, nog steeds in zijn hart zit.

"Ik heb bij PSV heel mooie dingen meegemaakt, maar ik wilde verder in mijn carrière, hogere doelen bereiken. Bij Lyon ben ik nu heel tevreden. De club is in zekere zin te vergelijken met PSV. De familiewarmte bijvoorbeeld. Bij PSV heb je natuurlijk de familie Van Kemenade en ook bij Lyon zijn de mensen erg betrokken", concludeert de 32-voudig international.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.