Rydzek domineert seizoensopening noordse combinatie

Johannes Rydzek heeft met groot vertoon van macht de eerste World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. De Duitser was in het hoge noorden van Finland, in Kuusamo, vooral bij het langlaufen ijzersterk.

Bij het schansspringen deed Rydzek het eerder op de dag ook al bijzonder goed. Hij eindigde er als tweede en hoefde bij het langlaufen slechts één seconde na de Japanner Akito Watabe, de winnaar van het schansspringen, te starten. De jonge Fin Eero Hirvonen deed het met een derde plek, zeventien seconden achter Watabe, eveneens uitstekend. Zeven seconden na hem zou de Noor Jørgen Gråbak vertrekken. Gråbak werd vierde bij het schansspringen, veel beter dan normaal, en is een van de sterkste langlaufers. Na het schansspringen werd hij dus al als favoriet voor de zege gezien.

Watabe en Rydzek vertrokken bijna gelijktijdig aan de 10 kilometer langlaufen, terwijl Gråbak in een mum van tijd bij Hirvonen was. De jonge Fin wist echter van geen opgeven en bleef kilometer na kilometer achter de Noor plakken. Halverwege de wedstrijd versnelde Rydzek plotseling, waardoor Watabe moest lossen. Ook Gråbak verloor veel tijd op de Duitser, die zo eenzaam naar de zege kon langlaufen. Daarachter werd het spannend: Watabe viel terug tot achter Gråbak en Hirvonen, terwijl regerend World Cup-kampioen Eric Frenzel met rasse schreden naar voren kwam. Hij sprintte voorbij de achtervolgers en pakte de tweede plek weg voor de neus van Gråbak. Hirvonen werd vierde, maar was misschien wel de meest gelukkige man in zijn eigen land: een 25e plek was tot nu toe het beste resultaat ooit voor de 20-jarige.

Samenvatting van de wedstrijd in Kuusamo (Bron: YouTube)