Van Dijk pakt Europese titel tijdrijden, Van de Breggen zilver

Ellen van Dijk is donderdag Europees kampioene tijdrijden geworden. De renster van Boels-Dolmans legde het parcours van 25,4 kilometer in het Franse Plumelec het snelste af. Ze noteerde een tijd van 36.41. Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen had achttien seconden meer nodig dan Van Dijk en moest genoegen nemen met het zilver. Brons was er voor de Russische Olga Xabelinskaya. Zij had 23 seconden langer nodig dan Van Dijk.

De kersverse Europees kampioene kon op het parcours in Bretagne met finish op de Côte de Cadoudal laten zien wat ze in huis had. Tijdens de olympische tijdrit in Rio de Janeiro lukte dat haar bij de tijdrit niet en viel net buiten het podium. De 29-jarige wereldkampioene van 2013 stuurde in Rio de berm in en zag haar medaillekansen in rook op gaan.

Op de website van de wielerbond KNWU laat Van Dijk weten dat ze in aanloop naar de tijdrit twijfelde of ze wel van start moest gaan. "Ik voelde me niet topfit, maar omdat ik niet daadwerkelijk ziek ben, ben ik toch vertrokken. Achteraf ben ik daar blij mee, want ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen."

Al snel bleek Van Dijk onderweg te zijn naar een snelle tijd. "Dat ik onderweg door kreeg dat ik de sterkste was, daar had ik op gerekend. De besten starten immers nog achter mij, maar het is heel mooi dat ik hier uiteindelijk ook win met een duidelijk verschil. Omdat het parcours veel vals plat kende, had ik nooit het idee dat ik supersnel ging, maar ik bleek toch de snelste te zijn." Van Dijk kan het succes goed gebruiken na de voor haar teleurstellend verlopen tijdrit op de Spelen, waar ze na een stuurfout vierde werd. "Na de Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. Deze titel is een opsteker richting het WK in Qatar. Het parcours daar is vlak en dat ligt me eigenlijk nog meer, al moet ik zeggen dat ik dit seizoen ook op een parcours met meer hoogtemeters goed uit de voeten kan."

Het is voor het eerst dat de Europese wielerbond UEC een Europese kampioenschappen voor wielerprofs organiseert. Komend weekend zijn de wegwedstrijden.