Formule 1 krijgt knock-out-kwalificatie

De kwalificatie is nog voor de start van het Formule 1-seizoen 2016 op de schop gegaan. Wat blijft is dat de uur durende kwalificatie in drie delen verdeeld is, maar om meer spanning toe te voegen is hier een knock-out-systeem aan toegevoegd. Dit is vandaag in Geneve besloten tijdens een vergadering van de Strategy Group en de Formula 1 Commission.

In de zestien minuten durende Q1 komen alle coureurs in actie, waarbij na zeven minuten de eerste rijder af zal vallen. Daarna valt iedere anderhalve minuut de langzaamste coureur af, totdat er vijftien rijders overblijven voor Q2. Deze sessie duurt vijftien minuten, waarbij de eerste coureur na zes minuten de auto in de pits mag parkeren. Daarna valt iedere anderhalve minuut een rijder af, totdat de beste acht overblijven voor Q3.

Ook in het laatste deel van de kwalificatie gaat de knock-out door, want in de veertien minuten durende sessie zal na vijf minuten de eerste rijder afvallen, waarna ook hier weer iedere anderhalve minuut een coureur afvalt en in de laatste anderhalve minuut gaat de strijd om de poleposition.

Het nieuwe systeem, dat op 4 maart nog goedgekeurd moet worden door de World Motor Sport Council van de FIA, moet voor meer actie op de baan zorgen. Het moet ervoor zorgen dat de coureurs vaker het circuit op moeten gaan.

Naast het knock-out-systeem werd er ook nog een voorstel van tijdballast onder de loep genomen. Iedere coureur zou op basis van het kampioenschap extra tijd opgeteld krijgen bovenop de kwalificatietijd. Deze gecombineerde tijden zouden dan de posities op de grid op moeten leveren. De twee systemen zouden gecombineerd kunnen worden, maar het voorstel van de straftijd heeft het niet gehaald.