Donald Trump: 'Boycot Apple!'

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump roept op tot een boycot van technologiebedrijf Apple. Het concern weigert tot dusver namelijk de encryptie te helpen kraken van de iPhone van een van de terroristen die in Californië veertien mensen om het leven brachten.

De zaak draait om de beveiligingscode waarmee de data op het toestel is versleuteld. Er zijn maximaal tien pogingen toegestaan om de code in te geven; daarna worden de gegevens veiligheidshalve gewist.

Justitie zegt te weten dat het om een viercijferige code gaat. Dat betekent dat er maximaal tienduizend mogelijkheden zijn. Het departement wil dat Apple meewerkt aan een manier om zonder dataverlies meer dan tien pogingen te kunnen doen. Ook moet de invoer automatisch gaan, dus zonder alle probeersels in te tikken.

Apple beweert dat medewerking het creëren van een 'achterdeur' impliceert voor zowel de autoriteiten als voor criminelen, maar justitie vindt dat Apple met deze claim overdrijft. Trump ging vrijdagavond Amerikaanse tijd vierkant achter justitie staan.

"Wat ik denk is dat jullie Apple moeten boycotten tot ze de beveiligingscode geven. Wat zeg je daarvan? Heb ik net bedacht. Boycot Apple!", aldus Trump tegen zijn gehoor. Volgens de multimiljardair probeert Apple-baas Tim Cook met diens weigering alleen maar te laten zien hoe liberal ('links') hij is.

Volgens CNN maakten vrijwilligers later op de avond nog volop gebruik van iPads om Trump-sympathisanten te registreren. De Republikeinse kandidaat zei naderhand enkel nog zijn Samsung-apparaten te zullen gebruiken totdat Apple overstag gaat.