Dubbel Duits goud in bobsleeën met sleewissel

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft de monobob haar debuut gemaakt op een groot internationaal toernooi. De bobslee voor één persoon is speciaal voor de Jeugdspelen ontworpen, maar de bedoeling is dat het ook gaat groeien naar de volwassenen. Wereldbobsleebond IBSF hoopt dat het voor meer landen makkelijker wordt om in het bobsleeën mee te kunnen doen als er slechts één atleet nodig is.

Landen krijgen niet de kans om hun eigen slee te ontwerpen en te verbeteren, want na de eerste run wordt simpelweg van slee gewisseld. De Kroatische Karla Sola stond op de vijftiende en laatste plek na de eerste afdaling, maar kreeg voor run twee de slee waarin de Oostenrijkse Mercedes Schulte de snelste tijd had laten noteren - en andersom.

Voor Sola mocht de ruil niet baten, want ze eindigde alsnog onderaan. Schulte kon in run twee de leiding niet vasthouden, want de Duitse Laura Nolte ging haar met een toprun voorbij en pakte het goud. Achter Schulte eindigden de drie Britse dames op drie, vier en vijf, aangevoerd door de bronzen Kelsea Purchall. 

Bij de heren ging de Rus Maksim Ivanov halverwege aan de leiding, maar in run twee moest hij het goud alsnog aan de Duitser Jonas Jannusch laten. Kristian Olsen uit Noorwegen sloot een goede Noorse week op de ijsbaan af met een bronzen medaille. Dit was ook hét onderdeel waar Brazilië mogelijk op een historische medaille hoopte, maar Marley Linhares - dit seizoen al goed voor een podiumplek - moest genoegen nemen met plek acht. De Jamaicaan Daniel Mayhew werd dertiende van de vijftien deelnemers.

Marley Linhares uit Brazilië: toch geen medaille, maar wel het mooiste pak (Foto: YIS/Jed Leicester)
Marley Linhares uit Brazilië: toch geen medaille, maar wel het mooiste pak (Foto: YIS/Jed Leicester)