FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 februari 2016

50 Cent langs de rechter om stapels geld

50 Cent moet zich binnenkort bij de rechter verantwoorden voor de stapels biljetten waarmee hij regelmatig op Instagram pronkt. De rapper vroeg vorig jaar juli faillissement aan. De rechter wil dan ook weten hoe hij dan aan die bakken met geld komt.

"Ik ben bezorgd om aantijgingen van niet-openbaring en om gebrek aan transparantie in deze zaak", zei faillissementsrechter Ann Nevins volgens CNN. Omdat faillissement een 'eerlijke maar onfortuinlijke schuldenaar' de kans geeft om opnieuw te beginnen, is het belangrijk dat het proces transparant verloopt. Daarom moet 50 Cent, oftewel Curtis Jackson, uitleg komen geven.

Afgelopen maanden postte de rapper meerdere keren foto's van stapels geld, de ene keer in zijn koelkast, de andere keer op zijn bed. 50 Cent zette zelfs een kiekje op Instagram waarop te zien is hoe hij het woord 'broke' (blut) heeft gespeld van stapels 100 dollar biljetten.

Jackson moest voordat hij zijn faillissement aanvroeg voor de rechter verschijnen omdat hij 5 miljoen dollar schadevergoeding moest betalen aan een vrouw van wie hij een seksfilmpje online had gezet om een vriend van haar belachelijk te maken. Hij zou in totaal nog zo'n 10 tot 50 miljoen dollar verschuldigd zijn aan verschillende eisers en omdat hij dit niet kon betalen vroeg hij faillissement aan.

50 Cent langs de rechter om stapels geld
50 Cent langs de rechter om stapels geld (Foto: BuzzE)

Assad bereid tot staakt-het-vuren

President Assad van Syrië zegt bereid te zijn tot een staakt-het-vuren op voorwaarde dat de "terroristen" de vuurpauze niet misbruiken. Ook wil hij dat de landen die de opstandelingen tegen zijn regiem steunen, vooral Turkije, met die bijstand ophouden.

"We zijn bereid de militaire operaties te stoppen, maar dan mogen de terroristen niet van de gelegenheid gebruik maken om hun posities te versterken", aldus Assad zaterdag. Vooral de Turken moeten stoppen met het sturen van wapens en andere logistieke steun, zei de president.

Assad bereid tot staakt-het-vuren
Assad bereid tot staakt-het-vuren (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 20/02/2016

PSV heeft in de Eredivisie weer een stapje gezet richting de landstitel. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis eenvoudig met 2-0 van Heracles Almelo dat door een zege van concurrent AZ naar plek vier zakte op de ranglijst. Sc Herenveen is er niet in geslaagd N.E.C. Nijmegen over de knie te leggen. De Friezen kregen de grootste kansen en misten in de slotfase nog een penalty, waardoor het duel in 1-1 eindigde. FC Twente heeft de opgaande lijn tegen hekkensluiter Cambuur Leeuwarden een goed vervolg kunnen geven. De Tukkers wonnen met 3-0 van de bezoekers.

PSV

2 - 0

Heracles Almelo

3' Pröpper
45' Pereiro (pen)
   
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.400
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems (Brenet/82)
Pröpper
Hendrix
Van Ginkel
Pereiro (Narsingh/71)
De Jong
Locadia (Jozefzoon/88)
  Castro
Droste (Gosens/39)
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Van Ooijen/79)
García
Weghorst
Darri (Navratil/71)

sc Heerenveen

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

29' Veerman   64' Sleegers
 
Gele kaart: Thorsby (sc Heerenveen), Woudenberg (N.E.C. Nijmegen)
Rode kaart: Van Eijden (85/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.412
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Te Vrede (Heerenveen) mist strafschop (86)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Van Anholt
St.Juste
Van Aken
Cavlan
Marzo
Thorsby (Van den Boomen/86)
Van den Berg
Zeneli (Namli/78)
Veerman (Te Vrede/77)
Larsson
  Jones
Kane
Van Eijden
Dumic
Woudenberg
Bikel (Roman/54)
Foor
Golla
Appiah (Sleegers/40)
Santos
Limbombe (Celik/79)

FC Twente

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

27' Peersman (e.d.)
31' Cabral
90+3' Ziyech (pen)
   
 
Gele kaart: Uvini, Cabral (FC Twente), Andriuskevicius, Peersman, Lachman (sc Cambuur Leeuwarden)
Rode kaart: Monteiro (90 2/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.200
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Uvini
Andersen
Van der Lely
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Ede (Hölscher/84)
El Azzouzi (Zawada/65)
Cabral
  Nienhuis
Van de Streek
Dammers (Van der Laan/46)
Lachman
Peersman
Andriuskevicius (Barto/58)
Byrne
Hiariej
Monteiro
Narsingh
Van Veen (Hoefdraad/78)

Onderzoek naar enorme krater in Nordhausen

Wetenschappers proberen vast te stellen hoe een enorm gat in de aarde in Nordhausen heeft kunnen ontstaan. In het stadje in de Duitse deelstaat Thüringen ontstond vrijdagavond, zonder direct aanwijsbare oorzaak, een enorme krater van 30 meter breed en 40 à 50 meter diep.

In de nacht van vrijdag op zaterdag stortte een deel van een bedrijfsgebouw dat bij de krater stond in de diepte. Niemand raakte gewond.

Wetenschappers schatten dat met de vorming van de krater zo'n 70.000 ton gesteente is ingestort. Zaterdag bij daglicht bleek dat een groot deel van het gat was opgevuld met water. De autoriteiten durven geen duikers naar de bodem van de krater te laten afdalen.

Zes jaar geleden ontstond op dezelfde plek ook een scheur in de aarde. Die 6 meter brede krater was 15 meter diep. De plek werd met speciale boren onderzocht, maar nergens bleek destijds dat zich holle ruimten bevonden.

Onderzoek naar enorme krater in Nordhausen
Onderzoek naar enorme krater in Nordhausen (Foto: BuzzO)

Dubbel Duits goud in bobsleeën met sleewissel

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft de monobob haar debuut gemaakt op een groot internationaal toernooi. De bobslee voor één persoon is speciaal voor de Jeugdspelen ontworpen, maar de bedoeling is dat het ook gaat groeien naar de volwassenen. Wereldbobsleebond IBSF hoopt dat het voor meer landen makkelijker wordt om in het bobsleeën mee te kunnen doen als er slechts één atleet nodig is.

Landen krijgen niet de kans om hun eigen slee te ontwerpen en te verbeteren, want na de eerste run wordt simpelweg van slee gewisseld. De Kroatische Karla Sola stond op de vijftiende en laatste plek na de eerste afdaling, maar kreeg voor run twee de slee waarin de Oostenrijkse Mercedes Schulte de snelste tijd had laten noteren - en andersom.

Voor Sola mocht de ruil niet baten, want ze eindigde alsnog onderaan. Schulte kon in run twee de leiding niet vasthouden, want de Duitse Laura Nolte ging haar met een toprun voorbij en pakte het goud. Achter Schulte eindigden de drie Britse dames op drie, vier en vijf, aangevoerd door de bronzen Kelsea Purchall. 

Bij de heren ging de Rus Maksim Ivanov halverwege aan de leiding, maar in run twee moest hij het goud alsnog aan de Duitser Jonas Jannusch laten. Kristian Olsen uit Noorwegen sloot een goede Noorse week op de ijsbaan af met een bronzen medaille. Dit was ook hét onderdeel waar Brazilië mogelijk op een historische medaille hoopte, maar Marley Linhares - dit seizoen al goed voor een podiumplek - moest genoegen nemen met plek acht. De Jamaicaan Daniel Mayhew werd dertiende van de vijftien deelnemers.

Marley Linhares uit Brazilië: toch geen medaille, maar wel het mooiste pak (Foto: YIS/Jed Leicester)
Marley Linhares uit Brazilië: toch geen medaille, maar wel het mooiste pak (Foto: YIS/Jed Leicester)

'Overleden Russische dopingbaas zou alles onthullen'

De voormalig baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, Nikita Kamaev, was van plan alles te onthullen over het hele systeem van 'dopingbestrijding' in Rusland. Dat zegt de Ierse journalist David Walsh zaterdag op Twitter. Dat feest ging echter niet door, want Kamaev werd eerder deze week dood gevonden. Hij zou op 52-jarige leeftijd aan een hartstilstand zijn overleden.

Kamaev gaf een tijd leiding aan RUSADA, maar in de nasleep van het enorme dopingschandaal waarin de Russische sport al ruim een jaar is verwikkeld trad hij in december af. Dat deden ook vele andere topofficials, ogenschijnlijk om zo schoon schip te maken. "Twee maanden geleden waren Kamaev en ik aan het praten over een boek dat hij aan het schrijven was", zegt Walsh op Twitter.

"Hij wilde mijn hulp bij het schrijven. Hij was lang voor hij naar RUSADA ging al wetenschapper in het geheime dopinglaboratorium van Rusland. Volgens hem zou hij alles vertellen. Wat hij wist en zou openbaren zou veel controversiëler zijn dan de Duitse tv-documentaire", beweert Walsh. In de genoemde documentaire bracht journalist Hajo Seppelt het schandaal in eerste instantie aan het licht.

Topatleten vertelden op opgenomen beelden uitgebreid over hun dopinggebruik en over hoe het omzeilen van tests in zijn werk gaat. Het uiteindelijke resultaat is vooralsnog dat Rusland een atletiekschorsing heeft en mogelijk de Olympische Spelen moet missen (in de atletiek), terwijl vele Russische medaillewinnaars van de laatste jaren al dan niet met terugwerkende kracht geschorst zijn.

Wachtwoorden Spotify Premium uitgelekt

Hackers hebben honderden gebruikersnamen en wachtwoorden van Spotify Premium buitgemaakt. Die zijn in de afgelopen dagen gedeeld op een site die hackers veel gebruiken. Beveiliger Kaspersky en tijdschrift Forbes waarschuwen daarvoor.

Premium is de uitgebreidere, betaalde versie van muziekstreamingdienst Spotify. Met de wachtwoorden zouden criminelen achter creditcardgegevens van gebruikers kunnen komen. Bovendien bestaat het risico dat nietsvermoedende gebruikers de gestolen wachtwoorden ook gebruiken voor bijvoorbeeld e-mail of internetbankieren. In dat geval kunnen de daders daar ook binnenkomen.

Een andere mogelijkheid is dat ze de inloggegevens doorverkopen aan mensen die op andermans account goedkoop muziek willen luisteren. Het is niet duidelijk hoe de gegevens in handen van de hackers zijn gekomen. Spotify ontkent dat zijn systemen zijn gekraakt.

Kaspersky raadt mensen aan om voor de zekerheid hun wachtwoorden te veranderen. En als ze dat wachtwoord op andere sites en diensten ook gebruiken, kunnen ze die beter ook wijzigen.

Wachtwoorden Spotify Premium uitgelekt
Wachtwoorden Spotify Premium uitgelekt (Foto: BuzzT)

Russisch/Amerikaans/Chinees team wint gemengd kunstschaatsgoud

Het kunstschaatsen op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is zoals meerdere sporten afgesloten met een 'dubbel gemengde teamwedstrijd'. De teams bestonden uit een ijsdanspaar, een 'gewoon' paar en een mannelijke en vrouwelijke individuele schaatser, uit een diversiteit aan landen.

De acht teams hadden namen die stonden voor de verschillende waarden op de Jeugdspelen: Desire, Discovery, Future, Motivation, Focus, Courage, Hope en Determination. Het ijsdansen werd door de Russen Anastasia Shpilevaya en Grigory Smirnov gewonnen namens Team Courage, gevolgd door Anastasia Skoptcova en Kiriil Aleshin voor Team Desire. Marjorie Lajoie en Zachary Lagha uit Canada zetten Team Discovery op de derde plek.

Ook bij de paren voerde Rusland de boventoon, maar Ekaterina Borisova en Dmitry Sopot pakten voor Team Motivation de volle punten. Team Discovery viel bij de dames echter terug, terwijl de Maleisiër Chew Kai Xiang namens Team Motivation punten liet liggen. Het goud ging uiteindelijk zonder ook maar één van de vier onderdelen te winnen naar Team Desire, met Sarah Rose en Joseph Goodpastor als Amerikaans paar en Li Xiangning uit China en Dmitri Aliev uit Rusland als individuele schaatsers. 

Ook op de Jeugdspelen hoort een selfie erbij voor het winnende Russisch/Amerikaans/Chinese team (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Ook op de Jeugdspelen hoort een selfie erbij voor het winnende Russisch/Amerikaans/Chinese team (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Aparte opvang voor homomigranten in Berlijn

Homoseksuele en transseksuele vluchtelingen krijgen komende week een aparte opvang in Berlijn. De eerste mensen van deze twee groepen kunnen vanaf dinsdag terecht in een onderkomen in het stadsdeel Treptow, aldus zaterdag het centrum voor integratie in de Duitse hoofdstad.

Het opvangcentrum biedt plaats aan 124 mensen. De eerste vluchtelingen konden er zaterdag al een kijkje nemen. De interesse was bijzonder groot, aldus een woordvoerster van het centrum voor integratie. Veel homo's en transseksuelen hebben het zwaar te verduren in de reguliere opvang, waar ze dikwijls worden gediscrimineerd en te maken krijgen met agressie.

Geen enkele vluchteling wordt gedwongen naar Treptow te gaan, het is een vrije keuze.

Aparte opvang voor homomigranten in Berlijn
Aparte opvang voor homomigranten in Berlijn (Foto: ANP)

The Game komt Australië niet in

Australië heeft de Amerikaanse rapper The Game de toegang tot het land geweigerd. De rapper arriveerde vrijdag in Australië, maar hij kwam met zijn crew niet verder dan de grensbewaking op het vliegveld.

De Australische autoriteiten droegen The Game op het land onmiddellijk weer te verlaten, omdat hij volgens TMZ niet over de juiste visa beschikt. De rapper zou vier shows geven in Australië.

The Game komt Australië niet in
The Game komt Australië niet in (Foto: BuzzE)

Uitslag AZ - FC Groningen

Op AZ lijkt na de winterstop in de Eredivisie geen maat te staan. De Alkmaarders boekten vanavond al weer de zevende zege van deze jaargang door FC Groningen met 4-1 te verslaan. De ploeg van trainer John van den Brom klom hierdoor naar plek drie op de ranglijst met 40 punten uit 24 duels. FC Groningen staat met 34 punten tiende.

AZ

4 - 1

FC Groningen

24' Janssen
34' Vlaar
49' Haps
71' Henriksen
  51' De Leeuw (pen)
 
Gele kaart: Johansson, Janssen, (AZ) Bacuna, Sörloth, Idrissi (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.325
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Henriksen (AZ) mist strafschop (38)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson (Luckassen/79)
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Van Overeem (Ortíz/68)
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh
Janssen (Mühren/75)
Dos Santos
  Padt
Bacuna (Veendorp/79)
Reijnen
Lindgren
Payne
Maduro
De Leeuw
Tibbling (Rusnák/72)
Idrissi
Hoesen
Drost (Sörloth/46)

Gegijzelde Britse ontsnapt in Almere

Een negentienjarige Britse vrouw is vrijdag meegenomen tijdens een uitstapje in Amsterdam. Ze bleek vervolgens in een huis in Almere te worden vastgehouden. Het lukte de politie om tijdens de gijzeling contact met haar te leggen. Op aanraden van de politie ontsnapte ze zaterdag op een onbewaakt ogenblik. Een 29-jarige man is opgepakt.

Het is nog niet bekend waarom de vrouw werd vastgehouden. De politie weet ook niet of de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden en hoe de vrouw tijdens de gijzeling is behandeld.

De vrouw was met drie vrienden in Amsterdam. Die hadden de politie ingeschakeld toen ze haar niet konden vinden.

Gegijzelde Britse ontsnapt in Almere
Gegijzelde Britse ontsnapt in Almere (Foto: ANP)

'Nederlands' zilver, 'Belgisch' goud op gemengde shorttrackaflossing

Shorttracker Tjerk de Boer heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer een zilveren medaille veroverd. De plak komt echter niet voor Nederland in de medaillespiegel te staan, want hij maakte deel uit van een internationaal team op de 'dubbel gemengde aflossing' - gemengd wat betreft geslacht, maar ook nationaliteit.

De Boer plaatste zich samen met de Japanner Kichii Shigehiro, de Australische Julia Moore en de Hongaarse Petra Jaszapati voor de A-finale door de eerste halve finale te winnen. In die finale ging de Duitse wereldtopper Anna Seidel al snel onderuit en dus werd het een driestrijd. Een ploeg met de Belg Stijn Desmet, Quentin Fercoq uit Frankrijk, Any By Farstad uit Noorwegen en de Zuid-Koreaanse 1000 meter-kampioene Kim Ji-yoo pakte het goud. Gioya Lancee maakte deel uit van de ploeg die de B-finale won en dus vijfde werd.

Dames en heren tegelijk op het ijs: Fercoq voor Jaszapati en Katrin Manoilova (Foto: YIS/Jon Buckle)
Dames en heren tegelijk op het ijs: Fercoq voor Jaszapati en Katrin Manoilova (Foto: YIS/Jon Buckle)

Sterke toestroom vluchtelingen Griekenland

De laatste dagen is er weer een sterke toestroom van vluchtelingen naar Griekenland. Op de Griekse eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee kwamen van dinsdag tot en met vrijdag vanuit Turkije ruim 11.000 migranten aan.

Griekse media speculeren dat de plotselinge sterke stijging goedkeuring van de Turkse autoriteiten had, om zo de Europese onderhandelaars onder druk te zetten. De Europese Unie wil begin maart een speciale top met Turkije houden over het vluchtelingenprobleem.

Donderdag en vrijdag bereikten volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR respectievelijk 4600 en 4800 vluchtelingen de Griekse eilanden. Dat is meer dan twee keer zoveel als het gemiddelde met dagelijks 1740 aankomsten sinds begin van het jaar. Met de nieuwe instroom is het totaal aantal vluchtelingen in februari gestegen tot 27.555 mensen. In februari vorig jaar maakten 'slechts' 2783 mensen de tocht over zee.

Sterke toestroom vluchtelingen Griekenland
Sterke toestroom vluchtelingen Griekenland (Foto: ANP)

Astronaut is populair beroep

Astronaut blijkt een bijzonder populair beroep in de Verenigde Staten. De ruimtevaartorganisatie NASA ontving liefst 18.300 sollicitatiebrieven voor de opleiding die in 2017 van start gaat. Daarmee sneuvelde het record van 8000 belangstellenden in 1978, aldus de NASA in Houston.

De sollicitanten moeten even geduld hebben voor ze weten of ze zijn uitverkoren, want de ruimtevaartorganisatie maakt pas in de loop van 2017 bekend wie worden toegelaten tot de opleiding. Tot die tijd heeft NASA een aardige kluif aan de selectie en de sollicitatiegesprekken met de kandidaten. De acht tot veertien gelukkigen die worden uitverkoren, ontvangen hun opleiding in het Johnson Space Center in Houston, in de staat Texas.

De opleiding opent met twee jaar studie van ruimtevaartuigen, ruimtewandelingen maken en het oefenen van teamwerk. Tot de andere vaardigheden die de astronauten in spe zich eigen moeten maken, behoort ook het lezen en spreken van de Russische taal, de voertaal van de Sojoez-capsules en een deel van het ruimtestation ISS.

Astronaut is populair beroep
Astronaut is populair beroep (Foto: ANP)

xHamster gaat wielerploeg sponsoren

De Italiaanse wielerploeg Promosport Racing heeft een nieuwe sponsor en het is er één die nogal wat bekijks zal trekken: de naam van de welbekende pornowebsite xHamster zal voortaan op de kledij van de ploeg staan.

Het ietwat obscure ploegje is in 2013 opgericht door drie wielerfans. Het doel is om voor competitie te zorgen door middel van een niet eerder geziene professionaliteit. Wat dat precies inhoudt laat men achterwege. Ook over de schijnbaar matige professionaliteit van de al lang bestaande profploegen wordt gezwegen. 

Het team heeft stevige doelen gesteld voor 2016, hoewel de ploeg ook daar niet verder over uitwijdt. "Wielrennen gaat over passie, toewijding en teamwork, net als xHamster", aldus een statement van het bedrijf.  "Het gaat over uitdagingen accepteren, verder gaan dan de limieten en vertrouwen hebben in de mensen waar je mee werkt", zo noemt men nog de nodige overeenkomsten. 

Vooral in nationale mountainbikewedstrijden doet de ploeg het goed, met de nodige zeges in 2015. "We zijn enorm opgewonden dat we xHamster als sponsor hebben", aldus Federico Silvi van de wielerploeg. Of de renners binnenkort ook op de site te zien zullen zijn is niet bekendgemaakt. 

Kleuter veroordeeld voor viervoudige moord

Een Egyptische rechter heeft een vierjarige kleuter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij een viervoudige moord gepleegd zou hebben. Hij zou twee jaar geleden betrokken zijn bij 4 moorden en 8 moordpogingen op agenten en Egyptische militairen bij rellen begin 2014. Dit meldt RTL Nieuws.

Ahmed Mansour Karni was door de militaire rechtbank in een groep van 115 verdachten geplaatst, die allemaal dezelfde straf opgelegd kregen. Het gegeven dat de jongen ten tijde van de rellen pas twee jaar oud was, werd door de rechter aan de kant geschoven. Volgens de advocaat van het jochie heeft de rechter het geboortecertificaat geen blik waardig gekeurd.

Vorig jaar werd ook al een blinde man veroordeeld in Egypte. Hij zou een agent hebben neergeschoten.

Tennisster Rus naar finale Altenkirchen

Tennisster Arantxa Rus staat morgen in de finale van het ITF-toernooi in Altenkirchen. De Nederlandse (WTA-284) rekende in de halve eindstrijd van het met 25.000 dollar gedoteerde toernooi met 7-6(6) en 6-4 af met de Française Oceane Dodin (WTA-164).

Rus kreeg in de eerste set vier kansen om de 19-jarige Dodin te breaken, maar kon uiteindelijk pas in de tiebreak toeslaan. Een break in de tweede set was voldoende om een finaleplaats te bereiken. Eerder dit jaar wist Dodin Rus in Andrezieux-Boutheon nog te verslaan.

In de eindstrijd neemt Rus het op tegen Ysaline Bonaventure (WTA-163). De Belgische won haar halve finale met 3-6, 6-2 en 7-5 van de als eerste geplaatste Tamira Paszek (WTA-120).

Meisje overvalt bus en steekt chauffeur neer

Een meisje heeft in Rotterdam een bus overvallen. Ze bedreigde de chauffeur met een mes en deed een greep in de kas waarbij de chauffeur gewond raakte. De politie liet zaterdag weten een zestienjarige verdachte te hebben aangehouden.

De chauffeur probeerde te verhinderen dat de overvalster geld stal. Bij een schermutseling werd hij in zijn arm gestoken waarna de overvaller de bus uit vluchtte. De verdachte, die voldeed aan het signalement, werd even later in de omgeving gearresteerd.

De overval vond vrijdagavond rond 22.00 uur plaats op de Vaanweg in Rotterdam-Zuid.

Meisje overvalt bus en steekt chauffeur neer
Meisje overvalt bus en steekt chauffeur neer (Foto: ANP)

Vechtpartij in azc België om hoofddoek

Voor opnieuw een vechtpartij in een asielzoekerscentrum schakelen we over naar de Belgische plaats Leopoldsburg, ten zuiden van Eindhoven. In een opvangcentrum gingen daar zo'n honderd mensen op de vuist, meldt de NOS. De aanleiding was een asielzoekster die geen hoofddoekje wilde dragen.

Een paar Afghanen vielen al een paar dagen een Syrisch meisje lastig omdat ze geen hoofddoek draagt. Vrijdagmiddag was zij die bemoeienis beu. Dat leidde tot een vechtpartij tussen een groep Syriërs en Irakezen aan de ene kant tegen Afghanen aan de andere kant.

Zeven mensen raakten gewond; één moest voor behandeling naar een ziekenhuis. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, noemt het geweld verwerpelijk. 'Het is een eigen keuze om een hoofddoek te dragen en het is niet aan enkele alleenstaande mannen om dat op te leggen', zei hij tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Volgens het Rode Kruis bekritiseerden twee of drie Afghanen al een paar dagen een Syrisch meisje omdat ze geen hoofddoek droeg. Toen het meisje het gistermiddag kennelijk beu was, kwamen een groep Syriërs en Irakezen tegenover een groep Afghanen te staan en kwam het tot een vechtpartij.

De politie nam elf Afghanen mee voor verhoor. Ze worden ondergebracht in andere opvangcentra in België.

Bezetting Bronckhorster gemeentehuis duurt voort

Het gemeentehuis van Bronckhorst is nog steeds bezet door boze medewerkers van het noodlijdende TSN thuiszorg. Zij eisen duidelijkheid van de verantwoordelijke wethouder.

Gisteren bezette de medewerkers de gemeentehuizen van Hollandse Kroon in Noord-Holland en het Gelderse Bronckhorst. In Hollandse Kroon zijn de actievoerders gisteren vrijwillig vertrokken nadat ontruiming door de politie dreigde. De dames in Bronckhorst houden echter stand en hebben afgelopen nacht doorgebracht in het raadhuis. Er werd tot diep in de nacht vergaderd over hun toekomst bij TSN.

Vanmiddag was er een debat met enkele raadsleden. De thuiszorgmedewerkers hadden gehoopt op de aanwezigheid van wethouder Antoon Peppelman maar deze kwam niet opdagen. Wie wel kwam opdagen was Jos de Blok van Buurtzorg Nederland. Deze heeft een passende oplossing in de vorm van een overname met behoud van arbeidsvoorwaarden en het overnemen van cliënten. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft al laten weten dat hij de oplossing van Buurtzorg Nederland een goed idee vindt.

Zolang er nog geen duidelijkheid over een oplossing is, blijven de actievoerders in het gemeentehuis. De wethouder wil dinsdag met het college gaan praten over de thuiszorg.

Kelderman tweede in tijdrit Andalusië

Wilco Kelderman is in de Ronde van Andalusië tweede geworden in de tijdrit. De zege ging naar de Amerikaan Tejay van Garderen, die twee seconden sneller was.

Van Garderen noteerde na 21 kilometer een tijd van 27.05, voldoende voor de winst en ook om de leiderstrui aan te mogen trekken. Ook in het klassement staat Kelderman nu tweede, eveneens op twee seconden.

Morgen word met een bergrit de ronde afgesloten. Naast Kelderman staan ook Wout Poels en Steven Kruijswijk hoog in het klassement en hebben daarmee nog uitzicht op de eindzege.

Opstootje in noodopvang Amsterdam

In een noodopvang voor asielzoekers in de Bijlmer in Amsterdam is zaterdagmiddag een opstootje geweest. Twintig tot veertig vluchtelingen waren aan het duwen en trekken, omdat ze een gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) eisten. Volgens de politie werd er niet geschopt en geslagen en hoefde niemand te worden gearresteerd.

Een politiewoordvoerder liet weten dat de asielzoekers volgende week al zouden praten met de IND, die over hun asielaanvraag moet beslissen. "Ze gaan het gesprek dan aan, maar niet nu en niet geforceerd op deze manier", aldus de politie.

De noodopvang is opgezet in een leegstaand pand van de gemeente aan de Flierbosdreef. Daar zitten ongeveer zevenhonderd vluchtelingen.

Opstootje in noodopvang Amsterdam
Opstootje in noodopvang Amsterdam (Foto: ANP)

1D-fans bedreigden Rebel Wilson na knuffel

Fans van One Direction hebben actrice Rebel Wilson met de dood bedreigd, omdat ze in The Ellen DeGeneres Show met Harry Styles had geknuffeld. Wilson vertelde dat vrijdag toen ze weer te gast was in diezelfde talkshow.

De aanleiding was een eerdere uitzending van het programma waarin Wilson het meisjesidool voor de grap besprong. Sommige fans van One Direction konden dat niet waarderen en uitten hun ongenoegen via Twitter. "Het kwam erop neer dat ze me van aanranding beschuldigden", aldus Wilson.

Volgens de Australische comédienne, bekend van films als Pitch Perfect en Bridesmaids, waren het meisjes van een jaar of twaalf die haar lastigvielen. "Harry vond het zelf hartstikke fijn, maar toen ik dat twitterde, kreeg ik nog meer dreigementen naar mijn hoofd", zei ze met een knipoog.

1D-fans bedreigden Rebel Wilson na knuffel
1D-fans bedreigden Rebel Wilson na knuffel (Foto: BuzzE)

Kruiden voor je kut

Het lekkerste stukje vlees. Kut! En dat bereid je natuurlijk met kutkruiden. Nee, ik maak geen grapje. De kutkruiden zijn bedoeld om je vagina te reinigen, te ontspannen en om je cyclus te bevorderen. Op Twitter is momenteel een hype ontstaan over de kruiden, en liggen de twitteraars krom van het lachen om hun eigen kutgrappen. 

Mocht je na 't lezen van de tweets behoefte hebben om ze zelf te testen, ze zijn hierrr te bestellen. je hebt de keuze uit lief, fris of stoute kutkruiden. Laten julle even weten wat jullie ervaringen zijn?  

110-jarige vrouw wil whiskey en een dutje doen

De Amerikaanse Flossie Dickey uit Spokane, Washington, is de afgelopen week 110 jaar oud geworden. Toen een lokale televisieploeg langskwam om van dit unieke gebeuren een verslagje te maken liet de stokoude vrouw echter weten dat ze niet echt enthousiast was over het nog komende feestje. Het enige wat ze wil is zich bezig houden met haar hobby's: wat whiskey drinken en een dutje doen.

De 110-jarige Amerikaanse heeft 3 kinderen, 12 kleinkinderen, 20 achter-kleinkinderen en 15 achter-achter-kleinkinderen. De vrouw was aan het begin van de vorige eeuw nog een kolonist, at met outlaws en wist onder meer de Grote Depressie te overleven. Op de vraag wat het geheim van een lang leven is, heeft de vrouw een eenvoudig edoch wijs antwoord: "Ik vecht niet tegen het leven. Ik leef mijn leven!"

Aanhouding in zaak verdronken Brit

De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige man aangehouden in verband met de verdrinking van een Britse toerist in Amsterdam vorige maand. De aanhouding van de verdachte vond plaats in Rotterdam.

De Brit Richard Cole, die op bezoek was in Amsterdam, werd op 25 januari als vermist opgegeven. Enkele dagen later vonden duikers zijn lichaam in de Herengracht. De politie vermoedt dat enkele mannen zijn mobiele telefoon hebben gestolen, enkele minuten voordat hij te water raakte. Cole was erg dronken en daardoor volgens de politie een makkelijk slachtoffer.

De recherche heeft een aantal mannen op het oog die worden verdacht van de diefstal. Op camerabeelden kon de politie zien dat Cole zeer onvast ter been een café verliet. Terwijl hij strompelde, grepen de mannen hem vast en maakten ze zijn telefoon buit. Toen de Brit over de grond kroop, reed een taxi langs die even stopte. Na een halve minuut reed de taxi verder. Korte tijd later rolde Cole in het water van de Herengracht.

De mannen worden er niet van verdacht direct betrokken te zijn bij de dood van Cole. De politie is nog op zoek naar de andere verdachten en naar de taxichauffeur die bij Cole is gestopt.

Aanhouding in zaak verdronken Brit
Aanhouding in zaak verdronken Brit (Foto: ANP)

Eenzaamste gevangene in VS na 43 jaar vrij

Albert Woodfox werd wel de eenzaamste man van de Verenigde Staten genoemd. Hij werd vrijdag op zijn 69e verjaardag vrijgelaten uit de West-Felicianagevangenis in de staat Louisiana nadat hij 43 jaar lang in isolatie had vastgezeten. Zijn behuizing bestond sinds 1972 uit een cel van 180 bij 270 centimeter.

Het grootste deel van zijn straf wegens moord bracht hij 23 uur per dag door in zijn minimale cel. Eén luttel uur per dag mocht hij buiten doorbrengen en ook dat gebeurde alleen. Medegevangenen zag hij nooit. Onder meer de Verenigde Naties hebben de straf veroordeeld als een vorm van marteling.

Woodfox heeft ruim vier decennia volgehouden onschuldig te zijn. Volgens derden was hij als zwarte de dupe van een opzetje omdat hij politiek actief was bij de Black-Pantherbeweging en daarom een afstraffing verdiende. De zaak was twee keer voor geweest en even zo vaak werd de moord bewezen geacht. Door een deel van de aanklacht te bekennen, was Louisiana bereid Woodfox na 43 jaar vrij te laten, aldus The Guardian.

Eenzaamste gevangene in VS na 43 jaar vrij
Eenzaamste gevangene in VS na 43 jaar vrij (Foto: ANP)

Heerlijke trailer voor Hunt for the Wilderpeople

Nadat we vorige maand al een korte teaser konden zien is er nu een volledige trailer verschenen voor de hilarische Nieuw-Zeelandse komedie Hunt for the Wilderpeople. In de film van Taika Waititi draait het om een oudere man genaamd Hec (Sam Neill), die na de dood van zijn vrouw wordt opgezadeld met een recalcitrante mollige weesjongen genaamd Ricky Baker (Julian Dennison).

Als de jongen laat blijken dat hij niet terug wil naar de kinderbescherming en pleegoom Hec door omstandigheden voor een kidnapper wordt aangezien, besluit het tweetal om samen op de vlucht te slaan en krijgen ze vervolgens de hele politiemacht van Nieuw-Zeeland achter zich aan.

Hunt for the Wilderpeople is de vierde speelfilm van regisseur Taika Waititi, die eerder al naam wist te maken met de indrukwekkende vampierenfilm What We Do In The Shadows, die vorige maand zijn wereldpremière beleefde op het 2016 Sundance Film Festival. Of en wanneer de film in Nederland op het witte doek te zien zal zijn is nog niet bekend.

Kat ontvlucht Irak; ziet zijn familie weer in Noorwegen

Kunkush is, zoals wel meer katten, niet zomaar een huisdier, maar een deel van het gezin. Toen zijn medehuisgenoten Irak ontvluchtten, ging Kunkush dus dan ook gewoon mee. Helaas ontvluchtte de aaibare moordmachine op een bepaald punt de vluchtelingen.

De reis ging vanaf Irak via Turkije naar het bij de vluchtelingen en vakantiegangers mateloos populaire Griekse Kos. De familie kwam jammer genoeg niet alleen aan op het eiland: nog zo'n 100.000 mensen hadden hetzelfde idee en de chaos was groot. Het witte gevaar is waarschijnlijk in paniek geraakt en ontsnapte.

Enkele dagen na zijn ontsnapping werd Kunkush gespot in een nabijgelegen dorp. De familie was echter verdergegaan en niemand wist waar zij waren en waar zij uiteindelijk terecht zouden komen. De kat kwam terecht in een dierenhospitaal, waar hij de bijnaam 'Dias' kreeg, het Griekse woord voor Zeus. Een godennaam die uiteraard goed past bij zo'n klein godje.

Twee maanden later nam een vrijwilligster hem mee naar Berlijn. Daar werd een internationale speurtocht opgezet om zijne kattigheid weer bij zijn oorpspronkelijke lakeien te brengen.

Na wat moeite kwam er goed nieuws uit Noorwegen, de rest van de familie (die anoniem wil blijven) had zijn heil gevonden in het Scandinavische land. De heerser vreter van Sheba werd opnieuw op het vliegtuig gezet, waarna hij werd herenigd met zijn harem.

Van Dijk stapt op bij Helmond Sport

Jan van Dijk is opgestapt als trainer van Helmond Sport. Gisterenavond werd er met 4-1 verloren van VVV-Venlo waarna Van Dijk vandaag na een gesprek met spelersgroep besloot op te stappen.

Van Dijk, bezig aan zijn tweede seizoen bij de club, had al besloten Helmond Sport na dit seizoen te verlaten. Op dit moment bezet het de veertiende plaats in de Jupiler League.

De positie van Van Dijk wordt tot het eind van het seizoen overgenomen door assistent Remond Strijbosch. Vanaf volgend seizoen is Roy Hendriksen de hoofdtreiner.

Arsenal en Hull City mogen op herhaling in FA Cup

Arsenal heeft een replay nodig om zich ten koste van Hull City te plaatsen voor de kwartfinales van de FA Cup. In het Emirates Stadium werd zaterdagmiddag niet gescoord. Het bleef 0-0.

Arsène Wenger had zijn basisteam met het oog op de clash met Barcelona (dinsdag) flink gewijzigd. In vergelijking met de wedstrijd tegen Leicester City behielden alleen Laurent Koscielny en Per Mertesacker hun basisplek. Onder meer winteraankoop Mohamed Elneny, doelman David Ospina en het jonge talent Alex Iwobi verschenen daardoor aan de aftrap tegen Hull City.

Ondanks het veredelde B-elftal werd Arsenal in de openingsfase een aantal keren gevaarlijk. Onder meer Elneny, Iwobi en Danny Welbeck kwamen in scoringspositie, maar het ontbrak aan een goede afronding. Aan de andere kant kon Hull City bijna scoren na een foutje van Ospina. Een onderschepping van Mertesacker voorkwam een tegendoelpunt.

The Gunners dachten in de slotfase van de eerste helft een strafschop te krijgen toen Welbeck makkelijk naar de grond ging. Arbiter Mike Dean, die in het begin al liet doorspelen na een vermeende handsbal van Alex Bruce, wees echter niet naar de stip. Na de pauze drong Arsenal steeds meer aan en tikte doelman Eldin Jakupovic een vrije trap van Joel Campbell tegen de paal.

Jakupovic stond even later ook zijn mannetje toen een van richting veranderd schot van Welbeck bijna binnenviel. Wenger bracht vervolgens Olivier Giroud, Alexis Sánchez en Alex Oxlade-Chamberlain binnen de lijnen, maar ook zij konden niet voorkomen dat de Londenaren binnenkort op herhaling moeten in de FA Cup.

Man opgepakt om varkensmuts

Tijdens een Pegida-demonstratie tegen een AZC in Ede is diens voorman gearresteerd. Niet omdat hij zich misdroeg, maar omdat hij een roze varkensmuts op z'n hoofd had. Gewoon omdat hij dacht dat dat kon in Nederland.

Waren tijdens carnaval in grote delen van het land verwijzingen naar varkens in de vorm van versieringen al uit den boze om de nieuwe hersenchirurgen die afgelopen jaar ons land zijn binnengekomen tevreden te houden wordt deze lijn nu dus doorgetrokken naar de gezellige carnavalsmuts.

Over de reden van het verbod op de varkensmuts zullen we vooralsnog moeten speculeren, maar misschien is het verstandig alvast over te stappen op rundvlees en het spaarvarken te vervangen door de spaarkip.


Zwaar illegaal dit...

Schippers snelt naar winst op 60 meter in Glasgow

Dafne Schippers heeft tijdens de Glasgow Indoor Grand Prix de 60 meter gewonnen. De Nederlandse kwam niet tot de tijden die ze eerder in het siezoen al liep, maar snelde na 7,10 seconden over de finish. 

Eerder in februari kwam Schippers in Berlijn al tot een evenaring van het Nederlands record van 7,00 seconden. In Glasgow liet ze in de series na een slechte start een tijd van 7,11 seconden zien, met de hoop dat het in de finale nog wel een stuk harder kon. Dat viel een beetje tegen, ondanks een sterkere start. De tweede plek was voor de Jamaicaanse Elaine Thompson (7,14), die op het WK outdoor vorig jaar op de 200 meter achter Schippers eindigde. Ewa Swoboda, sinds enkele dagen houdster van het wereldrecord junioren, eindigde in 7,15 seconden als derde.

"Het was niet een van mijn beste races", liet Schippers na afloop weten. "Toch ben ik blij dat ik de wedstrijd gewonnen heb, het was een leuk gevecht. Mijn beste race moet in Portland komen", doelend op het WK indoor in het Amerikaanse Portland, over ongeveer een maand. "De start is niet mijn beste onderdeel, dus daar moet ik aan werken en de beste training bestaat uit wedstrijden zoals dit." Na de wedstrijd leek Schippers wat naar haar hamstring te grijpen, maar of daar iets mee aan de hand was heeft ze niet gezegd.

Rouwwagen beboet voor fout parkeren

Fanatieke parkeerwachters in Gorinchem hebben vrijdagavond hun werk goed gedaan. Ze ontdekten een fout geparkeerde auto en schoven een bekeuring achter de ruitenwisser. Het ging alleen om een rouwwagen, die daar bewust was geparkeerd om verkeersoverlast te beperken, zo schrijft het AD.

Uitvaartverzorger Anne Besems en zijn medewerkers waren bezig om een overledene te verzorgen. Intussen schrijven parkeerwachten buiten een boete uit. De rouwwagen, uitgerust met rouwvlaggen en een bordje met Besems Uitvaartverzorging, stond geparkeerd in een verbodszone en dat mag niet.

De wagen stond op een steenworp afstand van Huize Steyndeld, waar de overledene werd verzorgd. 'Een bewuste keuze, want zo had het verkeer het minste last van ons en blokkeerden we de weg niet', legt Besems uit. Hij vindt dat de boete te ver gaat. Ergens anders parkeren is ook geen optie. 'Een parkeerplek in de binnenstad dichtbij waar we moeten zijn, is vaak moeilijk te vinden. Moeten we dan met de kist door de stad gaan lopen? Dat kan niet, want in ons vak draait alles om respect.'

De gemeente Gorinchem heeft ondertussen contact opgenomen met Besems en gaat het maandag uitzoeken. Besems: 'De parkeerwacht heeft ook geprobeerd zijn werk te doen. Maar hier is er toch ergens iets mis gegaan. Op een rouwauto gooi je geen bekeuring.'

Uitvaart
Uitvaartverzorger: 'Moeten we dan met de kist door de stad gaan lopen?'

Hybride sleepboot voor marine aangekomen

In Den Helder is zaterdag de nieuwste sleepboot, Noordzee genaamd, van de Koninklijke Marine aangekomen. Het is de eerste hybride sleepboot van de in totaal drie die de marine door scheepsbouwer Damen in Roemenië heeft laten bouwen.

Tijdens het laatste stukje van de reis trad er een probleem op aan boord van de Noordzee: de stroom was uitgevallen. De sleepboot moest daarom door een andere sleper op sleeptouw worden genomen tot de haven van Den Helder was bereikt. Daar had de bemanning de stroomvoorziening weer aan de praat.

De drie nieuwe vaartuigen moeten vier van de vijf huidige Linge-klasse sleepboten vervangen. De sleepboten hebben een trekkracht van 60 ton. Het zijn de sterkste vaartuigen die de Koninklijke Marine in gebruik gaat nemen sinds de oprichting van de marine.

Minder brandstof
De slepers beschikken over een hybride voortstuwing. Daardoor is er minder brandstof nodig en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten. De elektrische energie die soms niet wordt gebruikt, kan in grote batterijen worden opgeslagen en op een later moment weer worden gebruikt om onder meer scheepshuishoudelijke systemen 's nachts met energie te voeden.

De aanschaf van de hybride boten past in het beleid van Defensieminster Jeanine Hennis om het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, flink terug te dringen. De minister streeft ernaar de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in 2030 met zeker 20 procent te verminderen. Twintig jaar later moet dat percentage zelfs zijn gestegen tot 70 procent en moeten kampementen van het leger volledig duurzaam zijn op energiegebied.

Hybride sleepboot voor marine aangekomen
Hybride sleepboot voor marine aangekomen (Foto: ANP)

President Uganda wint verkiezingen

President Yoweri Museveni van Uganda heeft de verkiezingen van donderdag gewonnen. Dat heeft de kiescommissie in het land zaterdag bekendgemaakt. Een schone overwinning is het niet. De oppositie beschuldigt de autoriteiten van fraude en ook Europese waarnemers hadden weinig goeds te zeggen over de stembusgang.

Volgens de kiescommissie heeft Museveni, die al ruim dertig jaar aan de macht is, ruim 60 procent van de stemmen gekregen. Zijn belangrijkste tegenstander, Kizza Besigye, kreeg iets meer dan 35 procent.

Besigye werd vrijdag voor de derde keer in een week tijd opgepakt. Vlak voor zijn arrestatie wilde de oppositieleider een persconferentie houden, waarin hij de uitslag van peilingen bekend zou maken die zijn partij FDC zelf had gehouden.

President Uganda wint verkiezingen
President Uganda wint verkiezingen (Foto: ANP)

Kanye West maakt meertje van zwembad

Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian vervijfvoudigen het formaat van het zwembad in hun achtertuin. Het woord vijver lijkt niet van toepassing op de enorme waterplas die ze laten graven. TMZ spreekt daarom van een abnormaal meer.

De upgrade van de achtertuin van Kim en Kanye past in de veranderingen in en rondom het landgoed dat ze in 2014 kochten. Bronnen zeggen dat de realitysterren na voltooiing van hun oase veruit de grootste waterpartij van de buurt in de achtertuin hebben.

Het formaat van zwembaden is een belangrijk issue onder Amerikaanse rappers. Drake rapt op zijn nieuwe nummer Summer Sixteen onder meer dat hij een groter zwembad heeft dan Kanye West.

Kanye West maakt meertje van zwembad
Kanye West maakt meertje van zwembad

'Individuele downloaders niet meer veilig'

Dutch Filmworks heeft de jacht op illegale downloaders geopend. De distributeur gaat individuele piraatjes opsporen, beboeten of zelfs voor de rechter slepen.

Naar eigen zeggen beschikt het bedrijf over lijsten met IP-nummers waarvan bekend is dat er wel eens een film op neergeladen is. De daadwerkelijke personen/adressen achter een IP-nummer is in principe alleen bekend bij de internet-providers. Deze gegevens mogen niet zomaar aan derden verstrekt worden. Tot nu toe.

Dutch Filmworks verlangt nu van de internetaanbieders als KPN of Ziggo dat zij een waarschuwing sturen naar klanten die betrapt zijn op het illegaal downloaden. Indien de klanten dit negeren, of naast zich neer leggen, dan wil de filmdistributeursde namen en adressen opvragen, zodat ze een boete (of beter gezegd: schikking) kunnen sturen.

Wanneer bij de gebruikers ook deze schikking in de vuilnisbak verdwijnt, dan sluit Dutch Filmworks een gang naar de rechter niet uit. Vergeleken met het buitenland, stelt de boete trouwens niet veel voor. Het bedrijf denkt aan zo'n 150 euro. In Duitsland is dat ongeveer 800 euro. Het zou voornamelijk een afschrikkingseffect moeten hebben.

Twee jaar geleden gingen het nog heel anders in Nederland: downloaden werd min of meer gedoogd. Ter compensatie daarvoor kwam er een thuiskopieheffing op dvd's en allerlei beeld- en geluidsapparatuur. Na ingrijpen van 'Europa' vaart men een andere koers, wellicht reden om die heffing af te schaffen (maar daar zou ik mijn geld niet op zetten).

Tim Kuik van Brein heeft uiteraard enthousiast gereageerd op het plan van Dutch Filmworks. Volgens hem heeft het plan zeker kans van slagen. Toch blijft hijzelf de tactiek hanteren om alleen achter de grote uploaders te gaan. Kuik heeft zijn hoop gevestigd op het Europese hof van Justitie. Die laatste doet een poging om het nog dit jaar mogelijk te maken dat providers worden gedwongen de klantgegevens van dowloaders te openbaren. Ook wil het hof dat internetaanbieders hun klanten de toegang tot websites die het illegaal streamen en dowloaden faciliteren, ontzeggen, dan wel onmogelijk maken.

Cameron: Brits EU-referendum op 23 juni

De Britse bevolking gaat 23 juni naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft premier David Cameron zaterdag bekendgemaakt.

De premier zei dat het de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap. De regering wil echter dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft en de premier zal daar ook campagne voor voeren.

Cameron sloot vrijdagavond een akkoord in Brussel over een uitzonderingspositie voor het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie. De Britse regering wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast. Voorts zal het streven naar een "alsmaar hechtere unie", een zinsnede uit het Europees Verdrag, niet langer op het Verenigd Koninkrijk van toepassing zijn.

Cameron: Brits EU-referendum op 23 juni
Cameron: Brits EU-referendum op 23 juni (Foto: ANP)

Syrische oppositie bereid tot bestand

De Syrische oppositie stemt in met een staakt-het-vuren van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen op Syrië. Dit zei een bron dicht bij de vredesbesprekingen zaterdag in Genève.

Een wapenstilstand zou verlengbaar moeten zijn en worden gesteund door alle partijen behalve terreurbeweging Islamitische Staat, aldus de bron.

De Russische luchtaanvallen begonnen afgelopen september. Na maanden van militaire successen door rebellen is het tij van de gevechten daardoor gekeerd in het voordeel van president Bashar al-Assads troepen.

In de marge van een internationale veiligheidsconferentie in München heeft een reeks betrokken landen op 11 februari afgesproken zich in te zetten voor een staakt-het-vuren in Syrië. Maar de strijd lijkt zich alleen maar te verhevigen.

Syrische oppositie bereid tot bestand
Syrische oppositie bereid tot bestand (Foto: ANP)

Veel vluchtelingen plegen misdaden in Duitsland

Een uitgelekt rapport van de Duitse federale politie, laat zien dat asielzoekers in 2014/2015 meer dan 200.000 misdaden begaan hebben. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat ongeveer 1 op de 5 van de (redelijk) recent aangekomen vluchtelingen een delict op zijn/haar naam heeft staan.

Het rapport was eigenlijk alleen inzichtelijk voor de politie en andere ambtenaren, maar het dagblad Bild heeft hier beslag op kunnen leggen. Dit meldt de internationaal georiënteerde omroep Deutsche Welle.

Het document wijst uit dat vluchtelingen verantwoordelijk zijn voor 208.344 misdaden.

32 procent hiervan heeft te maken met bedrog of fraude zo'n 33 procent betreft diefstal. Slechts 1 procent van alle delicten betrof seksueel geweld. Hierbij dient de kanttekening gemaakt worden dat de aanrandingsgolf die tijdens nieuwjaar door Duitsland en andere Europese landen trok, niet is meegenomen in de cijfers. Hiermee zou dit percentage waarschijnlijk flink oplopen.

De massale criminaliteit is niet gelijkelijk verdeeld over de verschillende etnische groepen. Proportioneel gezien kwamen er veel overtreders uit Nigeria, Eritrea en Balkanlanden zoals Servië en Albanië. In totaal kwam 24 procent van de vergrijpen op naam van de Syriërs. 2 procent van de vluchtelingen zijn Serven, toch is deze relatief kleine groep verantwoordelijk voor 13 procent van de alle misdaden, begaan door nieuwkomers.

Sinds het spel Tarrarush in meerdere Duitse steden, maar met name Keulen, gespeeld werd, is de stemming in Duitsland ten opzichte van de asielpolitiek behoorlijk omgeslagen. Veel Duitsers zijn van mening dat de regering en de media samenwerkten om het incident in Keulen in de doofpot te stoppen. Ze zouden de wantoestanden bagatelliseren. De burgemeester van Keulen, mevrouw Reker, was zelfs na het bekend worden van de toestand zels zo schofterig om de schuld neer bij de slachtoffers neer te leggen. Tevens dokterde zij een gedragscode uit, die Keulse vrouwen zich eigen zouden moeten maken. Mensen die hierover klagen en het beestje wél bij naam noemen, maken zelfs kans bedreigd te worden. 

40 procent van onze Oosterburen vinden dat Merkel de pijp aan Maarten moet geven, dit vanwege de ongecontroleerde binnenkomst van een -geschatte- miljoen vluchtelingen. De bondskanselier heeft toegegeven dat de regering de situatie niet meer in de hand heeft.

Man ramt auto's voor politiebureau

Het is ongeveer de slechtst denkbare plek om brokken te maken. Pal voor het politiebureau in Middelburg is een man tegen verschillende geparkeerde auto's aan gereden. Agenten hoorden de klap en zagen de schuldige nog net wegrijden. Ze konden hem aanhouden toen hij even verderop met zijn auto op een lantaarnpaal knalde.

De man, een 25-jarige inwoner van Ritthem, had te veel gedronken. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Man ramt auto's voor politiebureau
Man ramt auto's voor politiebureau (Foto: ANP)

IS maakt Londenaren tot zombies

De nieuwste dreiging van IS komt uit de meest obscure hoek. De terreurstaat wil namelijk Londenaren omtoveren tot zombies.

Die dreiging moeten we zeer serieus nemen, aldus zombie-expert dr. Arnold T. Blumberg. Volgens de beste man wil IS een zombievirus verspreiden via het waterleidingnet in de Britse hoofdstad.

"De verspreiding van een virus dat de mens kan depersonaliseren in hondsdolle moordenaars is niet ondenkbaar", waarschuwt Blumberg. "Het is een realistisch scenario. De gedachte dat een terreurbeweging als IS een zombievirus kan maken, is absoluut zorgwekkend."

EU dringt aan op wapenstilstand Syrië

Rusland en de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad moeten hun aanvallen op gematigde oppositiegroepen in Syrië onmiddellijk stoppen. Die oproep deden de regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie vrijdagnacht na overleg in Brussel.

De oproep lijkt aan dovemansoren gericht. Rusland gaf eerder op de dag aan dat de luchtaanvallen op de "terroristen" door moeten gaan. Het akkoord dat zeventien landen een week geleden in München sloten over een tijdelijke wapenstilstand blijft daarmee vooralsnog een wassen neus.

De aanvallen belemmeren humanitaire hulp aan onder meer de belegerde Syrische stad Aleppo en zorgen volgens de Europese leiders voor meer vluchtelingen. Ook zouden ze terreurorganisatie Islamitische Staat versterken.

EU dringt aan op wapenstilstand Syrië
EU dringt aan op wapenstilstand Syrië (Foto: ANP)

Slowakije neemt maatregelen tegen migranten

Slowakije neemt maatregelen om vluchtelingen aan de grens met Oostenrijk te kunnen weren. Dat heeft premier Robert Fico vrijdag tegen Slowaakse journalisten in Brussel gezegd. Het besluit volgt op het vluchtelingenlimiet dat Oostenrijk sinds vrijdag heeft ingesteld.

Het is nog niet bekend wat de maatregelen precies inhouden. De migrantenstroom in het land bestaat voornamelijk uit vluchtelingen die vanuit Slowakije de grens oversteken naar Oostenrijk. Nu Oostenrijk een limiet heeft ingesteld op het aantal migranten dat het land dagelijks kan binnenkomen, kan dit voor problemen zorgen in buurlanden zoals Slowakije.

De regering in Wenen liet deze week weten niet meer dan 3200 mensen per dag binnen te laten en niet meer dan tachtig asielaanvragen in behandeling te nemen.

Slowakije neemt maatregelen tegen migranten
Slowakije neemt maatregelen tegen migranten (Foto: ANP)

PvdA en VVD tevreden met deal Cameron

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn tevreden over de deal die de Europese leiders met de Britse premier David Cameron hebben gesloten en die de Britten in de EU moet houden.

Marit Maij van de PvdA is wel "opgelucht dat er met deze deal niet wordt gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan de bestaande Europese verdragen". Cameron moet volgens haar het akkoord nu thuis gaan verdedigen en "eerlijk tegen zijn bevolking zijn over de waarde van samenwerking in Europa".

Bij coalitiepartner VVD klinkt alom tevredenheid. "Het lijkt erop dat Cameron zich door ons verkiezingsprogramma heeft laten inspireren", laat Europa-woordvoerder Anne Mulder zaterdag weten.

PvdA en VVD tevreden met deal Cameron
PvdA en VVD tevreden met deal Cameron (Foto: ANP)

BeNeLeague ijshockey gaat beslissende fase in - Poule B

Poule B is op het eerste gezicht een stuk zwakker dan Poule A. Geleen gaat met 42 wedstrijdpunten gelijk op met Amsterdam, Zoetermeer en Den Haag maar ze staan in Poule B onaantastbaar aan de leiding. Tilburg daaronder kan in theorie nog ingehaald worden door Nijmegen maar kunnen de playoffs al niet meer missen.

Luik staat als enige Franstalige ploeg in de competitie op de derde plaats maar ze moeten nog vijf wedstrijden spelen en kunnen in theorie zelfs nog als eerste eindigen. Dan zullen ze wel met directe concurrenten Geleen, Tilburg en Nijmegen af moeten rekenen en zal op de laatste speeldag Den Haag, dat de punten absoluut nodig heeft, moeten worden verslagen.

Nijmegen, Leuven en Eindhoven maken allemaal nog aanspraak op het vierde en laatste plekje in de playoffs. Nijmegen treft met Heerenveen de zwaarste tegenstander: de teams speelden al vijf maal tegen elkaar en Heerenveen wist ze alle vijf te winnen. De Devils uit Nijmegen staan nu één punt voor op de Kemphanen uit Eindhoven, maar ze hebben een wedstrijd minder gespeeld. Leuven moet hopen op misstappen van deze twee teams: de ploeg staat mede dankzij twee reglementaire nederlagen voor het opstellen van niet speelgerechtigde spelers op slechts 20 wedstrijdpunten.

Tilburg kan dit weekend de deur voor de Kemphanen definitief dichtgooien door zondag in eigen huis de Kemphanen te verslaan. 

De stand in Poule B 

# Team Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Laco Eaters Limburg 19 42 107-58
2 Tilburg Trappers 18 32 77-68
3 Liege Bulldogs 17 29 66-67
4 AHOUD Devils Nijmegen 19 24 56-77
5 Dolphin Kemphanen 20 23 77-105
6 IHCL Leuven 19 20 65-86
7 Olympia Heist op den Berg 20 15 70-141
8 Red Eagles 's Hertogenbosch 19 8 53-107

We gaan ons niet aan voorspellingen wagen, maar er is veel te verwachten van de sleutelwedstrijd tussen Den Haag en Zoetermeer. Met het uitblijven van ijs in Rotterdam heeft deze derby alles in huis om de grote topper te worden in het Nederlandse ijshockey. Zoetermeer won vorig seizoen de thuiswedstrijd voor 900 toeschouwers met 8-7 in overtime, maar verloor dit seizoen diezelfde wedstrijd met 3-5 voor 1.306 toeschouwers.

HIJS dat vorig seizoen voor maar liefst 2.850 mensen in de Haagse Uithof met 7-4 wist te winnen van de Panters zal alles uit de kast moeten halen om dit resultaat te evenaren en met nog alles om voor te spelen lijkt een flinke dosis vuurwerk gegarandeerd.

Rose: sexy geklede vrouw geen loslopend wild

Amber Rose ergert zich kapot aan de veronderstelling dat sexy geklede vrouwen het signaal afgeven dat ze seks willen. Het model liet haar frustratie blijken in de talkshow It's Not You, It's Men.

Presentator Tyrese Gibson opperde dat vrouwen met een bepaalde uitstraling misschien wel om seks 'vragen'. Dat schoot bij Rose, die behalve model en actrice ook een activiste is op het gebied van vrouwenrechten, totaal in het verkeerde keelgat.

"Ook al lig ik poedelnaakt met een man in bed en heeft hij al een condoom om, als ik zeg dat ik me heb bedacht, dan gebeurt het niet", zei de vaak schaarsgeklede celebrity. "Nee is nee, zo simpel is het. Het maakt niet uit hoe ver ik ben gegaan of wat ik aan heb. Als ik nee zeg, bedoel ik ook nee."

De maatschappij
Rev Run, de andere presentator, mengde zich vervolgens ook in de discussie. "Ik heb iemand wel eens horen zeggen: 'Kleed je zoals je behandeld wilt worden'."

Onzin, vindt Rose. ''Nee, dat is niet realistisch. Hou hiermee op", reageerde ze geïrriteerd. "Als ik een kort rokje of topje draag en ik ben in de club met mijn vriendinnen en ik voel me sexy, betekent dat niet dat ik seks wil. Ik 'vraag' dan helemaal nergens om."

Rose benadrukte wel dat ze Tyrese en Rev Run niets kwalijk neemt. "Ik ben niet boos op jullie. We zijn allemaal een product van de maatschappij."

Rose: sexy geklede vrouw geen loslopend wild
Rose: sexy geklede vrouw geen loslopend wild (Foto: BuzzE)

Pim Verbeek vindt keuze Van Bronckhorst dapper

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft er volgens Pim Verbeek goed aan gedaan om de hulp van Dick Advocaat in te roepen. Verbeek, bestuurslid technische zaken bij Sparta Rotterdam, werkte in het verleden samen met Advocaat. Verbeek was in 1989 zelf hoofdtrainer van Feyenoord en in dat jaar maakte Feyenoord het zelfde door. 

De oud-bondscoach van onder meer Zuid-Korea en Australië vindt het een goede zet dat Feyenoord in zee gaat met de ervaren oefenmeester. Giovanni van Bronckhorst stond na teleurstellende prestaties als hoofdcoach open voor hulp. "Ik vind het getuigen van realiteitszin en klasse. Voor hem is het bovendien niet eens een stap terug", zegt Verbeek in gesprek met De Telegraaf.

"Hij blijft de hoofdtrainer en het is alleen maar goed voor hem om in het begin van je loopbaan iemand erbij te hebben die meer heeft meegemaakt of er anders over denkt. Er zijn zoveel grote namen die zich stuk hebben gebeten op deze club: Ruud Gullit, Erwin Koeman, Fred Rutten."

"Gio is een man op wie niemand ooit kwaad zal worden. Hij is netjes, denkt aan de club en verschuilt zich niet. Hij heeft een prachtige reputatie met ook nog eens 106 interlands. Dick heeft het beste met hem voor. Zo’n jongen zal hij niet beschadigen", aldus Verbeek.

Advocaat was voorheen werkzaam voor onder meer Zenit Sint-Petersburg, PSV, AZ en Sunderland. Hij wil in de nadagen van zijn carrière kijken of hij Feyenoord in de topvijf van de Eredivisie kan terughelpen. Het hoofddoel is momenteel Europees voetbal behalen.

EU-officials neuken tijdens top op wc

Terwijl de Europese bobo's de afgelopen dagen topoverleg hebben gevoerd in Brussel over de toekomst van de EUSSR, hadden twee EU-ambtenaren wel iets beters te doen. De twee Duitse parlementariërs besloten de tijd te doden met een vluggertje op de wc.

Het verhaal gaat als een lopend vuurtje door het Europees parlement. Iedereen vraagt aan elkaar: "Goh, wie zouden het toch zijn?"

De twee Europarlementariërs hadden zich donderdagavond tijdens de EU-top opgesloten op de wc alwaar de beste man met zijn Duitse helm zijn vrouwtje alle hoeken van het kleine kamertje liet zien. Pech voor hen dat ze werden betrapt door twee Sloveense parlementsleden.

N-Korea schrikt Z-Korea op met artillerievuur

Noord-Korea heeft zaterdag verscheidene schoten afgevuurd in de zee nabij een maritieme grens met Zuid-Korea die punt van discussie is. De hulzen kwamen niet over de grens, aldus het Zuid-Koreaanse leger. Volgens Zuid-Korea gaat het om artillerievuur en was het buurland bezig met een oefening.

Eerder deze week liet Zuid-Korea weten dat Noord-Korea voorbereidingen treft voor militaire en cyberaanvallen op het land. De geheime dienst zegt aanwijzingen te hebben dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jon-un zijn leger en inlichtingendienst opdracht heeft gegeven voor aanvallen. Wat die aanwijzingen zijn, is niet duidelijk.

De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen tijd weer opgelopen door een nucleaire test en een raketlancering door Noord-Korea.

N-Korea schrikt Z-Korea op met artillerievuur
N-Korea schrikt Z-Korea op met artillerievuur (Foto: ANP)

Cameron noemt zaterdag datum EU-referendum

De Britse premier David Cameron maakt zaterdag bekend wanneer zijn bevolking zich mag uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. De premier zei de datum voor het referendum wereldkundig te zullen maken na een bijeenkomst van zijn kabinet.

Onderwerp van de kabinetsvergadering is het akkoord dat Cameron vrijdagnacht sloot in Brussel. De premier wist een aantal concessies voor Groot-Brittannië binnen te slepen. In ruil hiervoor heeft Cameron toegezegd tijdens het referendum campagne te zullen voeren voor het Britse lidmaatschap van de EU.

Cameron noemt zaterdag datum EU-referendum
Cameron noemt zaterdag datum EU-referendum (Foto: ANP)

Skiër vraagt vriendin ten huwelijk op World Cup-podium

Alpineskiër Thomas Mermillod Blondin had al maandenlang één dag in gedachten: 19 februari 2016. Dat was namelijk de dag van de alpinecombinatie tijdens de World Cup in Chamonix en de Fransman had een groots plan: voor eigen publiek het podium halen om daar dan zijn vriendin Cecile ten huwelijk te vragen. 

"Ik wilde het per se niet stilletjes in de mixed zone doen, tussen de journalisten, maar juist volop in de belangstelling op het podium", aldus de skiër. Zijn grote droom kwam uit, want na een slalom en een afdaling hield hij landgenoot Victor Muffat-Jeandet nipt van het lijf en werd hij derde. Het feest kon dus zoals gepland doorgaan. 

"Ik ben nog nooit zo diep gegaan tijdens een slalom en een afdaling, ik heb echt álles gegeven", reageerde Mermillod Blondin na afloop. "Onderin maakte ik een klein foutje, maar toen ik over de finish kwam en zag dat ik tweede stond, met alleen Alexis Pinturault nog te gaan, was ik zo ontzettend opgelucht!" Op het podium kreeg hij gezelschap van het 2-jarige zoontje van het stel, Jack, die ook nog eens de ring aan zijn moeder mocht geven. Het Franse publiek smolt en kon vervolgens ook nog eens juichen om de winst van Pinturault. De Italiaan Dominik Paris werd overigens tweede. 

FOK!ster Bos sluit heroïsch debuut WK skeleton als 8e af

Skeletonster Kimberley Bos maakte vrijdag een briljant debuut op het wereldkampioenschap. Na twee van de vier runs staat de 22-jarige Edese op de zevende plek en de Engelse en Duitse commentatoren zijn dan ook lyrisch over The Young Sensation en Die Niederländische Sensation. Zaterdagochtend gaat het WK verder voor de op het FOK!forum actieve Bos en uiteraard zijn ook de twee beslissende runs hier live te kijken.

Om 09.45 uur gaan we in Igls-Innsbruck van start met de derde run. De startvolgorde is gebaseerd op de tussenstand: leidster Tina Hermann gaat als eerste, Bos komt als zevende naar beneden. De tweede Nederlandse, Joska le Conté, mag als veertiende de baan op. De top-20 na de derde run plaatst zich vervolgens voor de vierde manche, waar later in de ochtend in omgekeerde volgorde gestart zal worden - met de leidster als laatste. Bos heeft haar doelen inmiddels logischerwijze bijgesteld. "Top-10 in plaats van top-15", klonk het na haar geweldige debuut tegenover FOK!sport.

Voor de start kun je het verslag van gisteren hier nog even teruglezen, waarna hieronder de derde run live gekeken kan worden.

Update 10.40 uur

Bos heeft haar WK-debuut een goed vervolg kunnen geven. In de derde run maakte de Nederlandse weliswaar twee foutjes die de nodige tijd gekost hebben, ze viel slechts één plek terug. Alleen de Canadese Elisabeth Vathje kon met een bijna foutloze run voorbij Bos gaan, terwijl de Edese op alle concurrenten achter haar juist tijd won. Ze staat nu achtste, met 0,14 seconden voorsprong op de Duitse Jacqueline Lölling en 0,26 seconden op ex-wereldkampioene Katie Uhlaender. De achterstand op de Duitse Sophia Griebel op plek zeven is 0,20 seconden, Vathje staat 0,28 tellen voor Bos.

De Duitse Hermann gaat nog altijd aan de leiding. Ze vergrootte haar voorsprong op de Oostenrijkse Janine Flock naar 0,27 seconden en lijkt bijna zeker van de wereldtitel. Derde staat de Russische Elena Nikitina (+0,57), die twee plekken opschoof. Anne O'Shea staat vierde op 0,71 seconden, Marina Gilardoni vijfde op 0,75 tellen. Bos moet 1,09 seconden toegeven op Hermann. 

Update 11.20 uur

De vierde en laatste run is begonnen en is hieronder live te kijken. De top-20 gaat in omgekeerde volgorde naar beneden, dus Bos mag als dertiende de baan op. Le Conté komt als zesde in actie.

Update 12.10 uur

Bos heeft met haar beste run van het hele WK haar fantastische WK-debuut afgesloten met een briljante achtste plek. De Nederlandse begon al met haar snelste starttijd van alle vier runs, waarna ze haar voorsprong op de Duitse nummer twee van de World Cup - Jacqueline Lölling - zelfs nog wat wist te vergroten. Opvallend detail: de Nederlandse liet in alle vier runs de zevende tijd noteren. De achtste plek is veruit het beste Nederlandse resultaat ooit op het WK skeleton: dat was in handen van Joska le Conté en haar vijftiende plek van vorig jaar.

Bos eindigde uiteindelijk op 1,28 seconden van winnares Tina Hermann. Achter Hermann ging het zilver naar de Oostenrijkse Janine Flock op 0,46 seconden. Elena Nikitina pakte namens Rusland voor het eerst in twee jaar weer een medaille en eindigde op 0,59 seconden op het brons. Le Conté evenaarde haar vijftiende plek van vorig jaar.  

Kanye West lost ruzie paparazzi op

Kanye West heeft zich van een andere kant laten zien door een ruzie tussen paparazzi te sussen op het vliegveld van Los Angeles. De rapper stond voorheen vooral bekend als de aanstichter van ruzies met celebrityfotografen.

TMZ publiceerde een video waarin te zien is dat Kanye wordt opgewacht door een horde persmuskieten. Door het enorme gedrang krijgen twee van hen slaande ruzie, waarop Kanye kordaat reageert door tussenbeide te springen. Hij slaagt erin een van de ruziemakers met een knuffel te kalmeren.

Kanye kreeg daarnaast ook nog vragen op zich afgevuurd. Op de vraag of hij met echtgenote Kim Kardashian een derde kindje wil, antwoordde de rapper met een 'misschien'.


Papparazzipeacemaker

Stormloop op kaarten Pinkpop

Er is zaterdag een run ontstaan op de kaarten voor Pinkpop. Om 10.00 uur begon de verkoop en krap een uur later waren er al geen weekendkaarten voor drie dagen meer beschikbaar, meldde Pinkpop-baas Jan Smeets. "We hebben alle records verbroken", zegt Smeets. "De kaartverkoop is nog nooit zo snel gegaan."

Dagkaarten zijn nog wel beschikbaar. Daarbij is vooral veel vraag naar kaarten voor de zondag, wanneer Paul McCartney het podium beklimt. Voor elke dag zijn 67.000 kaarten te koop, waarvan 40.000 weekendkaarten.

Het driedaagse muziekfestival vindt plaats van vrijdag 10 juni tot en met 12 juni in het Limburgse Landgraaf. Paul McCartney sluit het festival af, maar bezoekers staan ook optredens te wachten van artiesten als Lionel Richie, de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers, de Duitse metalband Rammstein en Douwe Bob.

Stormloop op kaarten Pinkpop
Stormloop op kaarten Pinkpop (Foto: BuzzE)

Blok wil tekort kleine huurwoningen aanpakken

Minister Stef Blok (Wonen) wil de bouw van kleine betaalbare huurwoningen in Utrecht en Amsterdam een flinke stimulans geven. Het gaat om appartementen en studio's net boven de sociale huurgrens (710 euro).

Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. In beide regio's is een groot tekort aan dit type huurhuizen voor de middeninkomens. Deze schaarste leidt tot enorm hoge huren en bemoeilijkt de doorstroming op de woningmarkt.

Utrecht en Amsterdam mogen meer punten gaan tellen voor de nieuw te bouwen huurwoningen tot 40 vierkante meter op gewilde locaties. Hierdoor komen ze dan boven de sociale huurgrens uit en wordt het aantrekkelijk voor beleggers om erin te investeren, aldus Blok.

Beleggers
Volgens de bewindsman hebben binnen- en buitenlandse beleggers al laten weten interesse te hebben om te investeren "in kleine, kwalitatief hoogwaardige nieuwbouwappartementen op goede locaties in diverse steden" in de vrije huursector.

Het gaat om nieuwe huurwoningen van 850 tot 950 euro per maand, vaak bedoeld voor starters of alleenstaanden. Beide gemeenten krijgen van Blok wel de mogelijkheid de huren van de nieuwe huurwoningen te begrenzen.

Blok wil tekort kleine huurwoningen aanpakken
Blok wil tekort kleine huurwoningen aanpakken (Foto: ANP)

VN: burgers blijven doelwit in Zuid-Sudan

Aanhangers van de regering en de oppositie in Zuid-Sudan blijven burgers doden, ontvoeren en verjagen, ondanks verzoenende taal van beide partijen. Dat stellen de Verenigde Naties.

Een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Riek Machar was twee jaar geleden het startsein voor de burgeroorlog die nog altijd woedt. Het conflict tekent zich langs etnische lijnen af. De Dinka-stam steunt Kiir, die een van hen is. Machar wordt op zijn beurt gesteund door de Nuer. Het conflict heeft al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.

Na maanden van strijd werd er vorige maand een akkoord gesloten over een overgangsregering. Maar aan het geweld is geen eind gekomen. In drie staten in het noordoosten van het land worden dorpen systematisch verwoest door regeringstroepen, aldus Ivan Simonovic, adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten bij de VN.

Verkrachting
"Een vrouw beschreef hoe soldaten haar man doodden, haar aan een boom vastbonden en haar vijftienjarige dochter dwongen toe te kijken terwijl ze door ten minste tien soldaten werd verkracht", zei Simonovic.

Meer dan 2,3 miljoen mensen zijn door het conflict ontheemd geraakt. De VN bieden op zes locatie bescherming aan meer dan 200.000 mensen. Bij gevechten in een van die kampen kwamen woensdag achttien mensen om, meer dan negentig raakten gewond. Onder de doden zijn twee medewerkers van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

VN: burgers blijven doelwit in Zuid-Sudan
VN: burgers blijven doelwit in Zuid-Sudan (Foto: ANP)

Jermaine Jackson boos op Trump

Jermaine Jackson heeft in een tweet uitgehaald naar Donald Trump, die op CNN zei dat wijlen Michael Jackson zijn zelfvertrouwen was verloren als gevolg van heel slechte plastische chirurgie. De Amerikaanse presidentskandidaat was bevriend met de King of Pop, de broer van Jermaine.

"Vrienden, schenk geen aandacht aan triviale theorieën over Michaels gebrek aan zelfvertrouwen", reageerde Jermaine op Twittter. "Trump is een dwaas en moet inbinden. Michaels zelfvertrouwen werd beïnvloed door de druk, onrechtvaardigheid en het sarcasme van buitenaf. Het maakt je niet cool als je Michaels naam gaat noemen en het levert je geen stemmen op. Zeker niet als je bij namedropping foutieve gegevens gebruikt."

Trump sprak over Michael Jackson tegenover CNN-presentator Anderson Cooper. "Slechts weinig mensen kenden Michael Jackson. Maar hij was ongelooflijk getalenteerd. Hij verloor zijn zelfvertrouwen door, eerlijk gezegd, slechte plastische chirurgie", zei de Republikeinse presidentskandidaat.

A1 dicht na ongeluk met politieauto

Op de A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort bij Kootwijk is het zaterdagochtend flink misgegaan met het verkeer. In eerste instantie raakte een auto bij een eenzijdig ongeluk de vangrail. Een achteropkomende auto kon de gecrashte auto niet ontwijken en ramde het voertuig met hoge snelheid. Vervolgens werd ook een politieauto die hulp kwam bieden, geramd.

Vanwege politieonderzoek en berging is de A1 nog wel even dicht, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Update 10.39 uur
De A1 is weer vrijgegeven meldt de Verkeersinformatiedienst. Er staat nog wel een file.

Apple: 'versleutelprobleem' in Congres

Het 'versleutelprobleem' van Apple moet worden opgelost in het Amerikaanse Congres en niet voor de rechter. Dat heeft Apple vrijdag laten weten. De Amerikaanse Justitie diende die dag eerder opnieuw een verzoek in om de iPhone-producent te dwingen mee te werken aan een onderzoek. Gegevens van de telefoon van een van de San Bernardino-schutters zijn namelijk versleuteld. Bij de schietpartij in Californië afgelopen december kwamen veertien mensen om het leven.

Volgens het bedrijf is er geëist dat er een 'achterdeur' in het systeem moet komen om zo de gegevens te kunnen achterhalen. De VS zeggen dat het technologieconcern deze eerdere rechterlijke uitspraak verkeerd heeft geïnterpreteerd. Apple hoeft geen 'achterdeur' voor elke iPhone te maken, alleen een bij die van de San Bernardino-schutter.

Een federale rechter in Californië heeft voor 22 maart een hoorzitting gepland over het verzoek van Justitie.

Apple: 'versleutelprobleem' in Congres
Apple: 'versleutelprobleem' in Congres (Foto: BuzzT)

CIDI in geweer tegen komst Holocaustontkenner

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept zaalverhuurders in Den Haag op om geen podium te bieden aan de omstreden Britse auteur David Irving. De schrijver is van plan komende donderdag een lezing te houden in Den Haag, onder de titel 'Hitler, Himmler, and the homosexuals'.

Volgens het CIDI houdt Irving zich al sinds de jaren zeventig bezig met het goedpraten van de misdaden van nazi-Duitsland en met het ontkennen van de Holocaust. "Irving koppelt quasi-wetenschappelijke inzichten aan racistische, antisemitische en homofobe denkbeelden. Voor zijn ontkenning van de Holocaust is hij meerdere keren beboet en bestraft", aldus het CIDI.

De locatie van de lezing van Irving is nog geheim en zal pas dinsdag bekend worden gemaakt.

CIDI in geweer tegen komst Holocaustontkenner
CIDI in geweer tegen komst Holocaustontkenner (Foto: ANP)

Kahn: ING eiste tweede topondernemer

De redding van V&D is mede mislukt doordat CoolCat-topman Roland Kahn geen tweede topondernemer aan zich wist te binden. Dat was een eis van zijn bank ING om een lening te krijgen. Kahn zegt dat zaterdag tegen NRC Handelsblad.

"Ze hadden eisen ten aanzien van de hoeveelheid eigen vermogen die ik zou inbrengen. En ten aanzien van de eigendomsstructuur van V&D. ING was bang dat ik te veel hooi op mijn vork nam. Ze wilden dat zich nog een topondernemer aan dit verhaal zou verbinden. Daar was geen tijd voor. Ik had die vrijdagochtend al wel met een topondernemer gesproken, maar die kwam hier binnen en dacht: ik kan voor heel weinig heel veel binnenhalen. Dus dat is niet gelukt", aldus Kahn.

Kahn had ING om een krediet van 75 miljoen euro gevraagd. Zelf was hij bereid 25 miljoen in V&D te steken. "Daar kwam nog eens 25 miljoen bij van de familie Van Eerd, van Jumbo. (..) De mannen van IEF wilden er 10 miljoen van hun eigen poen in stoppen. De verhuurders zouden 100 miljoen bijdragen aan de verbouwing van de panden."

Kahn: ING eiste tweede topondernemer
Kahn: ING eiste tweede topondernemer (Foto: ANP)

Hoelahoepen en gezond leven op Huishoudbeurs

Liefhebbers van "slimme, handige en gemakkelijke" producten kunnen vanaf zaterdag weer hun slag slaan op de Huishoudbeurs in de RAI in Amsterdam. De 71e editie van de grootste consumentenbeurs van Nederland kent een record aan activiteiten.

Ruim 350 bedrijven prijzen hun waren aan, er zijn dertig workshops, presentaties en shows en er zijn vijf grote 'side events'. Twee nieuwe onderdelen zijn Liever thuis! (woongemak en leefcomfort) en Best Friend Event (dingen voor je huisdier). De andere drie waren er al eerder: de Negenmaandenbeurs, The Model Convention en Azië Pasar Malam Festival.

Op de beurs zelf is het segment Happy & Healthy nieuw, met alles voor "een gezond en gelukkig leven". De workshops variëren van hoelahoepen en lachen tot vloggen en klankschaalmeditatie.

De Huishoudbeurs duurt tot en met zondag 28 februari. Vanwege de verwachte drukte zet de NS langere treinen in. Ook maken intercity's rond de opening en sluiting van de beurs speciaal een stop op station Amsterdam RAI.

Hoelahoepen en gezond leven op Huishoudbeurs
Hoelahoepen en gezond leven op Huishoudbeurs (Foto: ANP)

Bezwaar tegen ontruiming 'jungle' Calais

Vluchtelingen en hulporganisaties in Frankrijk gaan de geplande ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais aanvechten bij de rechter. De autoriteiten willen dinsdag gaan beginnen met de ontruiming, maar volgens vrijwilligers zijn er niet genoeg plekken om de bewoners van het kamp elders op te vangen. Dat meldt de Belgische publieke omroep VRT.

Volgens de vrijwilligers klopt de telling van de autoriteiten onder meer niet. "De politie heeft achthonderd mensen geteld in het kamp, maar dat klopt niet", zei Lieven Clarysse tegen de VRT. "Er wonen 3551 mensen, van wie 438 kinderen. De Franse staat heeft driehonderd plaatsen over in de containers van Calais en zeshonderd verspreid over heel Frankrijk."

De autoriteiten stelden vrijdag een ultimatum voor de bewoners van het kamp. Zij hebben tot dinsdag gekregen om de zogenoemde 'jungle' te verlaten.

Bezwaar tegen ontruiming 'jungle' Calais
Bezwaar tegen ontruiming 'jungle' Calais (Foto: ANP)

Supertalent Pittaway wint skeletongoud Jeugdspelen

Skeletonster Ashleigh Pittaway heeft met grote overmacht het goud veroverd op de Jeugd Olympische Winterspelen. Het 15-jarige Brits-Duitse toptalent werd al gezien als de grote favoriete en dat maakte ze op de olympische baan van Lillehammer volledig waar.

Al in de eerste run nam ze een voorsprong van 0,35 seconden op de Duitse Hannah Neise, maar vooral het gat naar nummer drie was al enorm: 1,15 seconden ten opzichte van de Letse Darta Zunte. De Nederlandse Noëlle Venneman, bezig aan pas haar eerste skeletonseizoen, stond op een knappe vijftiende plek van de in totaal twintig deelneemsters. De 15-jarige Venneman verbeterde zich in Lillehammer met elke run, want in de trainingen stond ze nog helemaal onderaan.

Ook in de tweede run stond er geen maat op Pittaway, die pas kortgeleden besloot om niet voor Duitsland - het land van haar moeder en het land waar ze woont - maar voor Groot-Brittannië uit te komen. Haar voorsprong op Neise werd uitgebreid naar 0,96 seconden en dus moest de Duitse genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Française Agathe Bessard, die op 2,22 seconden de Letse Paula Lace met één honderdste versloeg.

Venneman schoof dankzij een sterke run zelfs nog een plekje op en eindigde als veertiende. Noemenswaardig is overigens de start van de jonge Nederlandse: in zes trainingsruns en twee wedstrijdruns had ze elke keer een van de snelste drie starts, waaronder vier keer zelfs de allersnelste.

Venneman duikt op haar slee tijdens de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)
Venneman duikt op haar slee tijdens de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)

Bij de mannen ging het skeletongoud naar Rusland. Evgenii Rukosuev was na twee runs 0,64 seconden sneller dan Alexander Hestengen, die Noorwegen met het zilver wel een zeldzame skeletonmedaille bezorgde. Robin Schneider mocht met een achterstand van 0,80 seconden het brons mee naar Duitsland nemen. De Nederlander Bram Zeegers, eveneens aan zijn eerste seizoen bezig, eindigde op de achttiende plek.

Minder vluchten naar gebieden met zikavirus

Het aantal vluchten naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is wereldwijd gedaald als gevolg van het zikavirus. Amerikaanse gezondheidsinstanties hebben zwangere vrouwen eerder gewaarschuwd niet naar gebieden af te reizen waar de zikamug rondwaart. Aan die oproep is gehoor gegeven, aldus het bedrijf ForwardKeys dat reisgegevens bijhoudt.

Het aantal boekingen naar deze gebieden is met 3,4 procent gedaald ten opzichte van het aantal vluchten rond deze periode vorig jaar. Luchtvaartmaatschappijen merkten vooral een afname van het aantal boekingen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had gesproken over een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Dat bericht van 1 februari leidde in de periode tot 10 februari tot een daling van 10 procent.

Het onderzoek van ForwardKeys heeft rond de 14 miljoen dagelijkse reistransacties bekeken.

Minder vluchten naar gebieden met zikavirus
Minder vluchten naar gebieden met zikavirus (Foto: ANP)

Amerikaanse en Canadese voetbalsters naar Olympische Spelen

De Amerikaanse en Canadese voetbalsters hebben zich zoals verwacht geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. Tijdens het Noord-Amerikaans kwalificatietoernooi in Houston en Frisco haalden de beide landen de finale, wat goed was voor een ticket naar Rio de Janeiro.

Canada stond vrijdag in de halve finale tegenover het piepjonge Costa Rica. Aanvoerster, recordinternational en topscorer aller tijden Christine Sinclair bracht Canada in Houston na ruim een kwartier op voorsprong. Vroeg in de tweede helft zorgde ze met een schitterende actie voor de 2-0, maar het was nog niet gespeeld. Een dik kwartier voor het einde werkte Rodriguez Cedeño een penalty in het Canadese doel, maar Nichelle Prince zorgde in de 85e minuut alsnog voor de beslissing: 3-1. 

De VS nam het vervolgens op tegen Trinidad & Tobago, wat op voorhand al een vrijwel uitgemaakte zaak leek. Tobin Heath maakte na ruim tien minuten de 1-0, maar in de rest van het eerste half uur deed keepster Kimika Forbes van Trinidad het uitstekend. Toch konden veelscorers Alex Morgan in de 30e en Carli Lloyd in de 42e minuut de voorsprong uitbreiden. Diezelfde Morgan frommelde er vervolgens nog twee goals in en bracht de eindstand op 5-0.

Canada en de VS spelen in de finale nog wel tegen elkaar, maar dat is puur om des keizers baard. 

Minder op de fiets in vakantie eigen land

Nederlanders zijn vorig jaar minder gaan fietsen, maar meer gaan wandelen tijdens vakanties in eigen land, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC/NIPO. Vorig jaar daalde het aantal vakanties waarin werd gefietst naar 3,9 miljoen, terwijl dat er in 2014 nog 4,1 miljoen waren. Het aantal wandelingen tijdens vakanties in eigen land steeg in 2015 naar 8,2 miljoen. In 2014 waren dat er nog 7,9 miljoen.

In de cijfers zijn zowel lange fiets- en wandeltochten als korte uitstapjes te voet en op de fiets naar bijvoorbeeld bos en strand opgenomen.

Zaterdag en zondag wordt in de Jaarbeurs Utrecht de Fiets en Wandelbeurs gehouden. Spanje is dit jaar het thema tijdens de Fiets en Wandelbeurs. Er wordt veel aandacht besteed aan e-bikes en mountainbiken.

Minder op de fiets in vakantie eigen land
Minder op de fiets in vakantie eigen land (Foto: ANP)

Wintersportdrukte vroeg op gang

Nederlandse wintersporters die dachten de files naar de skigebieden voor te zijn door zaterdagochtend vroeg te vertrekken, zijn nu al te laat. Diverse wintersportsnelwegen beginnen al vol te lopen. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

In Frankrijk stonden al voor 07.00 uur files op de A43 tussen Lyon en de Alpen. Die files groeien de komende uren snel door. De grootste drukte wordt verwacht in Frankrijk, maar ook in Duitsland wordt het druk. Ook daar stond al een vroege file op de route tussen München en de Alpen.

De VID verwacht op het hoogtepunt, rond lunchtijd, op alle wintersportsnelwegen samen dik 400 kilometer file.

Wintersportdrukte vroeg op gang
Wintersportdrukte vroeg op gang (Foto: ANP)

Duitse regering akkoord over testen piloten

De Duitse Bondsregering heeft vrijdag overeenstemming bereikt over een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt piloten onaangekondigd te testen op gebruik van medicijnen, drugs en alcohol. Dat meldde de Süddeutschen Zeitung.

Daarnaast moeten luchtvaartmaatschappijen ervoor zorgen dat enkel personeel wordt ingezet dat veilig en ordelijk verkeer kan garanderen. Voor de wetswijziging wordt een medische databank voor piloten in het leven geroepen.

Aanleiding voor de controles is de crash met het toestel van Germanwings in maart vorig jaar. De co-piloot liet het toestel bewust neerstorten in Frankrijk waardoor alle 150 inzittenden omkwamen. Later bleek dat hij met zelfmoordplannen rondliep en voor zijn werkgever had verzwegen dat hij voor depressies onder behandeling stond.

Duitse regering akkoord over testen piloten
Duitse regering akkoord over testen piloten (Foto: ANP)

[eSports] Uitslag The Curse Trials - Winnaar bekend

Na drie dagen spelen zijn eindelijk de finales gespeeld van 'The Curse Trials'. Op de laatste dag kwamen de winnaars van de vorige dagen in actie om een poging te gooien naar het kampioenschap en hun deel van de dertigduizend dollar prijzenpot.

Belangrijk om te weten is dat spelers geen mogelijkheid hebben gekregen om decks te wijzigen. De line-ups van vandaag zijn dus dezelfde als van de andere dagen. In een spannende eerste kwartfinale wist Savjz met 3-2 te winnen van Amnesiac. Geen overwinning voor Team Archon in het door Archone opgezette toernooi dus. SuperJJ maakte gehakt van Trump in de tweede kwartfinale. Met een clean sweep wist hij de serie met 3-0 naar zich toe te brengen. Trump was eerder op dag 1 nog erg sterk met een goede line-up, wat de prestatie van SuperJJ alleen maar groter maakt. 

De derde kwartfinale tussen Strifecro en Ostkaka was meteen een interessante. Beide spelers begonnen met Rogue, maar net als eerder speelde Ostkaka met Gadgetzan Auctioneer en Strifecro met Sprint. De verschillende manieren van kaarten trekken betekent een geheel andere speelstijl. Strifecro won het onderonsje door een meer aggressieve hand. Ostkaka kwam terug naar 1-1 en kwam na een langdradige match tussen Druid en Aggro Shaman zelfs op 2-1. Een turn 2 (!) 10/10 Edwin van Cleef bleek vervolgens genoeg om de serie binnen te halen: 3-1. 

Het laatste duel tussen Lifecoach en ThijsNL was een beladen duel. Niet alleen is het Duitsland tegen Nederland, maar het zijn ook ploeggenoten van elkaar. Eerder speelden ze al samen onder Nihilum en wonnen, samen met RDU, de Archon Team League. Een interessante serie: beide spelers hadden dezelfde decks. Het komt dus neer op slim spelen, anticiperen en een klein beetje geluk. Aan het einde van de serie kantelde het dubbeltje richting Thijs: 3-1.

De eerste halve finale tussen was tussen Savjz en SuperJJ. Het betekende het einde van de sterke serie van JJ: 3-2 voor Savjz. Ook de andere halve finale had alle matches nodig om een winnaar aan te wijzen. De herhaling van de halve finale op het Wereldkampioenschap van 2015, Ostkaka tegen Thijs, betekende sportieve revenge voor Thijs: 3-2.

De finale vond dus plaats tussen Savjz en Thijs. Een knotsgekke finale met spannende matches, slimme plays, misplays, grote tijdsdruk en waar fatigue damage nodig was om een winnaar aan te wijzen. Nederlander Thijs wist met de laatste kaart van zijn Dragon Warrior de laatste wedstrijd naar zich toe te trekken op het juiste moment: 3-2 voor Thijs, die zich de eerste winnaar van een Standard Toernooi mag noemen.

Britse EU-deal uitgelegd

Het Verenigd Koninkrijk en de andere 27 EU-landen zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden aan het lidmaatschap van het land van de Europese Unie. Na uren onderhandelen kwam er een akkoord uit de bus rollen, dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, Brexit genaamd, moet vermijden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste afspraken.

Soevereiniteit:
Lidstaten krijgen meer mogelijkheden nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden of veranderen. Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten inclusief een paar grote landen tegen is, wordt het voorstel introkken of aangepast.

Het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonderd van de verdragsterm 'ever closer union', die inhoudt dat EU-lidstaten politiek steeds verder integreren.

Sociale zekerheid/immigratie:
Als het systeem van sociale zekerheid zwaar onder druk staat omdat burgers uit andere EU-landen hier een beroep op willen doen, dan kan een 'noodremsysteem' worden geactiveerd. Het land zou dan deze werknemers sociale uitkeringen gedeeltelijk mogen ontzeggen in de eerste vier jaar nadat ze zijn gaan werken. Deze noodrem mag zeven jaar van kracht zijn, zonder mogelijkheden tot verlenging.

Ook komen er strengere eisen voor het uitkeren van bijslag voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt. Die wordt berekend aan de hand van de levensstandaard in het land van herkomst. Dat mogen alle EU-landen direct gaan doen bij nieuwe aanvragen en vanaf 2020 ook voor al bestaande kinderbijslaguitkeringen.

Economisch bestuur:
Eurolanden zullen rekening houden met het effect van hun beslissingen op landen die de euro niet hebben. Op hun beurt mogen niet-eurolanden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, geen maatregelen treffen die de eurozone schaden.

Er is ook een disclaimer ingebouwd: de afspraken worden pas van kracht als de Britten in meerderheid ervoor kiezen lid te blijven van de EU.

Britse EU-deal uitgelegd
Britse EU-deal uitgelegd (Foto: ANP)

Dodelijk ongeval op A18 bij Doetinchem

Bij een ernstig auto-ongeluk op een afrit van de A18 bij Doetinchem zijn twee mensen om het leven gekomen. Op de kruising Europaweg botsten twee auto's met ieder twee inzittenden op elkaar. De twee anderen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Het is volgens een woordvoerster van de politie niet duidelijk hoe ernstig gewond zij zijn.

Op de plaats van het ongeluk waren veel hulpdiensten aanwezig, waaronder een traumahelikopter. Het is niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Een auto is door de klap van de weg geraakt. De politiewoordvoerster kon nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. De familie van de overledenen moeten daarnaast eerst geïnformeerd worden.

De politie doet onderzoek naar het ongeval. De afrit van de A18 is afgesloten.

Dodelijk ongeval op A18 bij Doetinchem
Dodelijk ongeval op A18 bij Doetinchem (Foto: ANP)

Ultimatum voor vluchtelingen Calais

De Franse overheden hebben de bewoners van het vluchtelingenkamp in Calais een ultimatum gesteld. Zij krijgen tot dinsdag de tijd om het zuidelijke deel van de zogenoemde 'Jungle' te verlaten. Daarna wordt dat deel van het kamp stap voor stap ontruimd.

Frankrijk gaat het kamp drastisch inkrimpen. Ongeveer achthonderd tot duizend ontheemden zullen een goed heenkomen moeten zoeken. Een groot deel kan terecht in een provisorisch aangelegd kamp met containers.

Naar schatting wachten 4500 asielzoekers in Calais op een kans om illegaal naar Groot-Brittannië over te steken. Verscheidene hulporganisaties hebben al kritiek geuit op de geplande ontruiming.

Ultimatum voor vluchtelingen Calais
Ultimatum voor vluchtelingen Calais (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het wordt weer kutweer

Aldus qltel. De dag begint redelijk droog overal, maar in de middag krijgt de regen de overhand in het hele land. De temperatuur gaat richting de 10 graden en de zuidwestenwind is matig tot krachtig aan het IJsselmeer en boven zee. Later op de avond wakkert de wind aan tot krachtig boven land en hard boven het IJsselmeer en aan de westkust. 

Zon op 07:45
Zon onder 18:02

Op het forum komen altijd de mooiste weerfoto's voorbij. Deze van Daywalk3r is er één van.

Wolkenspel  (Foto: Daywalk3r)
Wolkenspel (Foto: Daywalk3r)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2002  Het was een bijzonder tijdstip vandaag: 20:02 op 20-02 in 2002. Een drievoudig palindroom
 1935 Caroline Mikkelsen, een Noorse onderzoekster, betrad als eerste vrouw het zuidpoolgebied. 
 2010

Het kabinet Balkenende IV viel als gevolg van de besluitvorming over de missie in Uruzgan. Het kabinet werd opgvolgd door Rutte I. 

 2003 Bij de brand in nachtclub The Station (West Warwick, Rhode Island) kwamen honderd mensen om het leven en raakten 230 mensen gewond. Het is een van de meest dodelijke nachtclubbranden in Amerika. 


Binnen vijf minuten stond de boel in lichterlaaie. Een tv-ploeg die aanwezig was voor een optreden, heeft de hele brand vastgelegd. 

Donald Trump: 'Boycot Apple!'

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump roept op tot een boycot van technologiebedrijf Apple. Het concern weigert tot dusver namelijk de encryptie te helpen kraken van de iPhone van een van de terroristen die in Californië veertien mensen om het leven brachten.

De zaak draait om de beveiligingscode waarmee de data op het toestel is versleuteld. Er zijn maximaal tien pogingen toegestaan om de code in te geven; daarna worden de gegevens veiligheidshalve gewist.

Justitie zegt te weten dat het om een viercijferige code gaat. Dat betekent dat er maximaal tienduizend mogelijkheden zijn. Het departement wil dat Apple meewerkt aan een manier om zonder dataverlies meer dan tien pogingen te kunnen doen. Ook moet de invoer automatisch gaan, dus zonder alle probeersels in te tikken.

Apple beweert dat medewerking het creëren van een 'achterdeur' impliceert voor zowel de autoriteiten als voor criminelen, maar justitie vindt dat Apple met deze claim overdrijft. Trump ging vrijdagavond Amerikaanse tijd vierkant achter justitie staan.

"Wat ik denk is dat jullie Apple moeten boycotten tot ze de beveiligingscode geven. Wat zeg je daarvan? Heb ik net bedacht. Boycot Apple!", aldus Trump tegen zijn gehoor. Volgens de multimiljardair probeert Apple-baas Tim Cook met diens weigering alleen maar te laten zien hoe liberal ('links') hij is.

Volgens CNN maakten vrijwilligers later op de avond nog volop gebruik van iPads om Trump-sympathisanten te registreren. De Republikeinse kandidaat zei naderhand enkel nog zijn Samsung-apparaten te zullen gebruiken totdat Apple overstag gaat.

Schrijver Umberto Eco overleden

De Italiaanse schrijver, criticus en filosoof Umberto Eco is gisteravond overleden. De auteur, die vooral bekend werd met boeken als De naam van de roos en De slinger van Foucault, is 84 jaar geworden. Het treurige nieuws werd via de Italiaanse media bekend gemaakt.

De in 1932 in Alessandria geboren Eco begon zijn loopbaan als schrijver halverwege de jaren vijftig, maar zou internationaal in 1980 doorbreken met zijn indrukwekkende roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een gewelddadige en duistere thriller die zich afspeelt in de Rooms-katholieke Italiaanse wereld van 1327. Het boek, dat in 24 talen zou worden vertaald, ging meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De naam van de roos zou in 1986 worden verfilmd door Jean-Jacques Annaud, met Sean Connery in de hoofdrol.

De naam van de roos

Eco zou daarna nog boeken uitbrengen zoals De slinger van Foucault (1988), Het eiland van de vorige dag (1994), Baudolino (2000) en De mysterieuze vlam van koningin Loana (2004). Ook stond Eco bekend als een groot kenner van alles rondom het personage James Bond. In 2012 ontving de schrijver nog de Vrede van Nijmegen Penning, een prijs voor personen die zich ingezet hebben voor de vrede op het Europese continent en de positie van Europa in de wereld.

Vierde wereldtitel voor fenomenale skeletonner Dukurs

Skeletonner Martins Dukurs heeft met groot machtsvertoon zijn vierde wereldtitel veroverd. De Let domineert de sport al jaren met ijzeren vuist en tijdens het WK in het Oostenrijkse Igls-Innsbruck kwam daar geen verandering in.

De bijna perfect sleeënde Dukurs zette in alle vier runs de snelste tijd neer. De eerste, derde en vierde run leverden zelfs telkens een nieuw baanrecord op voor Superman. In 2011, 2012 en 2015 werd Dukurs ook al wereldkampioen. In de World Cup domineert hij jaren: dit jaar won hij voor de zevende keer op rij het eindklassement en de laatste keer dat hij niet in de top-2 van een wedstrijd eindigde is al een mensenheugenis geleden. 

Het Russische startkanon Alexander Tretiakov, regerend olympisch kampioen, wist op de korte baan in Igls zijn ongekend snelle starts te verzilveren. De Russian Rocket moest het zilver wel delen met het Zuid-Koreaanse megatalent Yun Sung-bin. Dankzij een zeer sterke tweede run eindigde Iron Man, zonder karakteristieke Iron Man-helm, net als Tretiakov op 1,13 seconden van Dukurs op de tweede plek. Het was de eerste WK-medaille ooit voor Zuid-Korea, dat dankzij Yun eerder dit seizoen al de eerste World Cup-zege ooit kon vieren. 

Koreaanse schaatsers eigenen zich massastart toe, Dul 4e

Het schaatsen op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is vrijdag afgesloten met de massastarts. Het werd een Zuid-Koreaans feestje, want zowel bij de dames als bij de heren pakte het Aziatische land het goud.

Bij de dames was het Park Ji-woo die als eerste haar schaats over de streep kreeg. De Koreaanse won daarmee haar tweede gouden medaille in het Vikingschip in Hamar, nadat ze ook de 1500 meter al won. Ze versloeg de Chinese Han Mei, die net als op de 500 en 1500 meter genoegen moest nemen met zilver achter een Zuid-Koreaanse. Ze versloeg er ook één, want Kim Min-sun, de kampioene van de 500 meter, ging met het brons aan de haal. Elisa Dul won de tussensprint, wat de Nederlandse uiteindelijk de vierde plek opleverde.

Park verslaat Han in de strijd om het goud (Foto: YIS/Jed Leicester)
Park verslaat Han in de strijd om het goud (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de heren was het Kim Min-seok die zijn tweede gouden medaille op kwam halen. Net als Park won hij eerder ook de 1500 meter al. In een spannende sprint in de massastart rekende hij af met zijn landgenoot Chung Jae-woong, die op de 500 meter brons pakte. De Noren mochten ook juichen, want Allan Dahl Johansson kreeg het brons omgehangen. De Nederlanders deden niet mee in de strijd om de prijzen: Louis Hollaar werd negende, Daan Baks dertiende. 

Gloednieuwe 'noordse estafette' levert Russisch goud op

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is vrijdag voor het eerst de 'noordse estafette' gehouden. De wedstrijd bestond uit teams van vijf atleten: een mannelijke en vrouwelijke schansspringer, een mannelijke en vrouwelijke langlaufer en een atleet uit de noordse combinatie. Laatstgenoemde kwam op zowel het schansspringen als langlaufen uit, de vier anderen kwamen op hun discipline in actie.

Zoals verwacht ging Slovenië na het schansspringen aan de leiding met hetzelfde team als het team dat eerder al goud won. De twee sterkste langlauflanden, Rusland en Noorwegen, moesten met respectievelijk 35 en 51 seconden achterstand beginnen aan de 3 x 3,3 kilometer langlaufen. De Russische Maya Yakunina haalde haar Sloveense opponent Anja Mandeljc al snel bij, waarna combinatie-atleet Vitalii Ivanov Rusland alleen op kop bracht. Igor Fedotov kon het werk van zijn teamgenoten, waaronder ook schansspringers Sofia Tikhonova en Maksim Sergeev, vervolgens netjes afmaken.

Hegdal zorgde met fantastisch langlaufen voor Noors zilver (Foto: YIS/Jon Buckle)
Hegdal zorgde met fantastisch langlaufen voor Noors zilver (Foto: YIS/Jon Buckle)

Zilver was er na een ziedende finish voor de Noren. Vebjørn Hegdal haalde met een uiterste krachtsinspanning de Sloveen Luka Markun en de Duitser Philipp Unger bij, waarna Hegdal in een millimeterfinish zijn ski als eerste - achter de Russen - over de streep drukte. Unger bracht Duitsland het brons, één tiende van een seconde voor de teleurgestelde Slovenen. "Op de grote klim zag ik dat die andere twee vermoeid raakten, dus zag ik daar een grote kans", aldus Hegdal over zijn slotronde. 

Tennisster Burger laat Schiavone ontsnappen

Tennisster Cindy Burger is er net niet in geslaagd om de halve finale van het WTA-toernooi in Rio de Janeiro te bereiken. De Volendamse (WTA-187) moest ondanks een matchpoint in de tweede set toch haar meerdere erkennen in de Italiaanse Francesca Schiavone (WTA-132): 6-3, 6-7(6) en 3-6.

Burger begon goed aan de wedstrijd op het Brazilaanse gravel en hengelde makkelijk de eerste set binnen tegen de voormalig nummer vier van de wereld. De Nederlandse stoomde in het tweede bedrijf door, maar kon tot tweemaal toe de partij niet op eigen service binnen slepen. Op de stand van 6-5 kreeg ze zelfs een matchpoint, maar benutte dit niet. Schiavone haalde via de tiebreak toch de set binnen en na een break op de stand van 2-2 in de derde set trok de 35-jarige veterane de partij over de streep.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.