Noren kunnen juichen op skislopestyle Jeugdspelen

Noorwegen heeft voor de derde keer een gouden medaille gewonnen op de Jeugd Olympische Winterspelen in het eigen Lillehammer. Freestyleskiër Birk Ruud was de beste in de slopestylefinale.

In de eerste van twee runs scoorde Ruud al 89,20 punten en dat bleek genoeg voor het goud. De Amerikaan Alexander Hall, vierde op de halfpipe, kwam in run twee tot 87,40 punten. Daarmee sprong hij over de Nieuw-Zeelander Finn Bilous, die na het zilver op de halfpipe ook slopestylebrons mee naar huis mag nemen. 

"Mijn familie is hier, het kon niet beter", reageerde Ruud. "Dat ik in mijn eigen land jeugdolympisch goud win is onbeschrijflijk." Buiten het skiën om was de 15-jarige Noor ook druk met het verzamelen van de badges van andere landen. "Ik heb die van India en Jamaica onder anderen, die zijn gaaf." Hall heeft zijn plannen voor vrijdagavond ook al op een rijtje: "Ik ga zeker naar de halve finale in het ijshockey, de VS tegen Rusland. Het zit altijd vol daar, dus het wordt misschien even lastig.."

Ruud vliegt over het slopestyleparcours op weg naar goud (Foto: YIS/Bob Martin)
Ruud vliegt over het slopestyleparcours op weg naar goud (Foto: YIS/Bob Martin)

Bij de dames ging Lana Prusakova met het goud aan de haal. De Russin scoorde in de eerste run 77,00 punten en dat bleek genoeg voor goud. Met 72,80 punten in de tweede run slaagde de Française Lou Barin er in om de Britse Maddie Rowlands van het zilver af te houden. Rowlands, winnares van halfpipegoud, pakte wel een bronzen medaille met 67,80 punten.