Supertalent Pittaway wint skeletongoud Jeugdspelen

Skeletonster Ashleigh Pittaway heeft met grote overmacht het goud veroverd op de Jeugd Olympische Winterspelen. Het 15-jarige Brits-Duitse toptalent werd al gezien als de grote favoriete en dat maakte ze op de olympische baan van Lillehammer volledig waar.

Al in de eerste run nam ze een voorsprong van 0,35 seconden op de Duitse Hannah Neise, maar vooral het gat naar nummer drie was al enorm: 1,15 seconden ten opzichte van de Letse Darta Zunte. De Nederlandse Noëlle Venneman, bezig aan pas haar eerste skeletonseizoen, stond op een knappe vijftiende plek van de in totaal twintig deelneemsters. De 15-jarige Venneman verbeterde zich in Lillehammer met elke run, want in de trainingen stond ze nog helemaal onderaan.

Ook in de tweede run stond er geen maat op Pittaway, die pas kortgeleden besloot om niet voor Duitsland - het land van haar moeder en het land waar ze woont - maar voor Groot-Brittannië uit te komen. Haar voorsprong op Neise werd uitgebreid naar 0,96 seconden en dus moest de Duitse genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Française Agathe Bessard, die op 2,22 seconden de Letse Paula Lace met één honderdste versloeg.

Venneman schoof dankzij een sterke run zelfs nog een plekje op en eindigde als veertiende. Noemenswaardig is overigens de start van de jonge Nederlandse: in zes trainingsruns en twee wedstrijdruns had ze elke keer een van de snelste drie starts, waaronder vier keer zelfs de allersnelste.

Venneman duikt op haar slee tijdens de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)
Venneman duikt op haar slee tijdens de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)

Bij de mannen ging het skeletongoud naar Rusland. Evgenii Rukosuev was na twee runs 0,64 seconden sneller dan Alexander Hestengen, die Noorwegen met het zilver wel een zeldzame skeletonmedaille bezorgde. Robin Schneider mocht met een achterstand van 0,80 seconden het brons mee naar Duitsland nemen. De Nederlander Bram Zeegers, eveneens aan zijn eerste seizoen bezig, eindigde op de achttiende plek.