Roemeens ijshockeygoud op Skills Challenge Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer wordt in het ijshockey niet alleen gestreden om de 'gewone' medailles voor de normale vorm van ijshockey. Er is ook de zogenaamde Skills Challenge, waarin zestien ijshockeyers het tegen elkaar opnemen op zes verschillende onderdelen waar alle ijshockeyvaardigheden voor nodig zijn. 

Donderdagavond strijden de beste acht heren van de kwalificatie om de medailles. Vanaf 20.00 uur is live te kijken naar achtereenvolgens de onderdelen Fastest Lap, Shooting Accuracy, Fastest Shot, Skating Agility, Passing Precision en Puck Control. De namen spreken redelijk voor zich, maar het gaat dus voornamelijk om snel en wendbaar schaatsen, nauwkeurig en hard schieten en de puck controleren. Ties van Soest heeft zich helaas niet voor de finale weten te plaatsen.

Update 22.47 uur

Eduard Casaneanu uit Roemenië heeft het goud veroverd op de Skills Challenge. De sterke Roemeen sloeg zijn slag vooral op het onderdeel Fastest Shot, waar hij onklopbaar was. Op Fastest Lap haalde hij de finale, net als op het spectaculaire onderdeel Puck Control. Nog voor die laatste finale was hij al zeker van het goud, hoewel hij dat zelf nog niet doorhad. 

Sebastian Cederle deed op het laatste onderdeel, Puck Control, precies wat van hem gevraagd was om een medaille te winnen: hij won de finale en kwam zo op twaalf punten, twee minder dan Casaneanu. Erik Betzold uit Duitsland, Natan Vertes uit Hongarije en de Fin Aleks Haatanen eindigden alledrie op elf punten.

Vertes werd op het onderdeel Passing Precision gediskwalificeerd in de kwartfinale, terwijl Haatanen in de aanvankelijk door hem gewonnen finale hetzelfde overkwam. Zonder de diskwalificatie had de Fin zilver gewonnen, nu moest hij genoegen nemen met plek vijf. Betzold pakte het brons, voor Vertes.