Oostenrijks goud op spannende slalom Jeugdspelen

De Oostenrijkse alpineskiër Manuel Traninger heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer het goud veroverd op de slalom. Hij voorkwam daarmee de sweep van River Radamus, die de alpinecombinatie, super-G en reuzenslalom al gewonnen had. De Amerikaan ging in de eerste slalomrun onderuit, terwijl hij weer onderweg was naar een toptijd.

De Noor Odin Vassbotn Breivik was in de eerste run nog nipt de snelste, slechts één honderdste van een seconde voor Filip Vennerström uit Zweden. Op 0,30 tellen volgde Traninger, terwijl verder alleen Pietro Canzio en Samuel Kolega binnen een seconde bleven. Radamus wilde op zijn favoriete onderdeel voor de 4-uit-4 gaan, maar die poging eindigde in de sneeuw halverwege run één.

Traninger liet vervolgens een fantastische tweede run zien en nam de leiding. Vennerström mocht na hem naar beneden, maar kwam 0,03 seconden tekort om de Oostenrijkse van het lijf te houden. Breivik viel tot slot behoorlijk tegen, maar kon de Kroaat Kolega nog net van zich afhouden en het brons veiligstellen. De Nederlander Djordy Schaaf eindigde met een 22e plek.

Traninger slalomt naar het goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Traninger slalomt naar het goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

"Ik heb hier bloed, zweet en tranen ingestopt, dus ik had graag gezien dat het beter ging vandaag", aldus Radamus na afloop. "Maar met drie keer goud ben ik natuurlijk tevreden over deze Spelen, de rest zal er blij mee zijn", zei hij gekscherend. "De Italiaan Canzio kwam gisteren naar me toe: 'je hebt drie gouden medailles, doe nou even rustig man!' Ik zal er niet om huilen dat de vierde niet gelukt is hoor, ik ga lekker feestvieren met de winnaar!", klonk het vrolijk.

Traninger was uiteraard erg blij met het goud. "De super-G en reuzenslalom zijn mijn favoriete onderdelen, maar dat het dan juist op de slalom lukt is geweldig. Het was een hele goede tweede run en ik kan nauwelijks geloven dat ik het goud heb", jubelde de Oostenrijker. Overigens werd Alireza Ahmadpour uit Iran 34e en laatste, ook hij was blij: "Ik hou van deze sport! Ik wil beter en beter worden en misschien kan ik in de toekomst wel kampioen worden", klonk het hoopvol uit de mond van de Iraniër, die in tegenstelling tot 28 anderen wél beide runs tot een goede einde wist te brengen.