Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op EK shorttrack

De Nederlandse shorttrackers zijn het Europese kampioenschap in Sochi bijna perfect begonnen. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting wisten zich allemaal te plaatsen voor het hoofdtoernooi op de 500, 1000 en 1500 meter. Alleen Lara van Ruijven liet een steek vallen op de 1000 meter. 

Van Ruijven werd derde in haar heat op de kilometer, waar een plek bij de beste twee nodig was om door te gaan. De voormalig Nederlands kampioene leek de race te winnen, maar kwam in de laatste bocht in een sandwich van rijders terecht. De Française Tifany Huot Marchand hield daarbij met haar hand de schaats van Van Ruijven tegen, waardoor ze teveel snelheid verloor om goed te kunnen finishen. De jury ontging deze actie echter, waardoor Van Ruijven op de 1000 meter uitgeschakeld is.

Ook enkele buitenlandse toppers gingen de mist in. Dmitry Migunov, de Russische topsprinter, ging op de 1500 meter onderuit. Door zijn val in de eerste voorronde zal de Rus geen punten kunnen scoren op de openingsafstand van het EK. De Poolse Natalja Maliszewska en Rus Artem Kozlov op de 500 meter. liep dezelfde afstand in eigen huis uit op een drama. Beide shorttrackers pakten dit seizoen al eens een medaille op een World Cup-wedstrijd. 

Straks volgen nog de kwalificaties voor de relays. De Nederlandse heren en dames behoren tot de favorieten voor de titel. Zaterdag gaat het toernooi vervolgens verder met de 1500 en 500 meter. Zondag volgt de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter.  

Update 16.30 uur

Beide relayploegen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK. Bij de dames met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suzanne Schulting bleven in de heat Tsjechië, Wit-Rusland en Polen voor. Jorien ter Mors kreeg rust. 

Bij de heren gingen Freek van de Wart, Sjinkie Knegt, Adwin Snellink en Dennis Visser het ijs op en schaatsten de vijf kilometer in 6.48,322. Ze waren daarmee veruit de snelsten van de dag. Frankrijk werd in deze heat tweede en Belgiè ging als snelste nummer drie ook door naar de laatste acht. Zaterdag is de halve finale in het relaytoernooi en zondag is de eindstrijd.