GL en D66 Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is niet te spreken over de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde illegalen die het kabinet woensdag voorstelde. Collegepartijen GroenLinks en D66 zeggen dat Utrecht vast zal blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. "Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.", aldus GroenLinks, dat ook een extra raadsdebat over de kwestie heeft aangevraagd.

Volgens D66, de grootste raadsfractie, heeft de gemeente een zorgplicht. "Wij bieden al heel lang bed-bad-brood en noodopvang en dat blijven we doen, wat het kabinet ook zegt", aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

De gemeente Utrecht ondersteunt de opvang voor dakloze illegalen al sinds begin 2014. De raad vond dat destijds 'een morele plicht.' GroenLinks: "In Den Haag lijken ze maar niet te willen horen dat heel veel mensen niet terug kunnen. Wij werken niet mee aan dit inhumane beleid, die boodschap moet de burgemeester overbrengen."