Turkije dwingt migrantenschip met salvo tot stoppen

De Turkse kustwacht heeft donderdagavond een vrachtschip vol immigranten met gerichte schoten tot stoppen gedwongen. De 337 voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord zijn ondergebracht in een sporthal, liet gouverneur Ahmet Çinar van de westelijke kustprovincie Çanakkale vrijdag weten.

De kustwacht vuurde op de machinekamer van de vrachtvaarder omdat die zich aan een eerder stopbevel en waarschuwingen niets gelegen liet liggen. De migranten aan boord riepen "Naar Italië of de dood in!", meldt persbureau Dogan, maar de bemanning gaf zich toch over. Drie van hen zijn in hechtenis genomen.

Onder de opvarenden waren 85 kinderen en 68 vrouwen.

Inmiddels zijn meer dan drie miljoen mensen de burgeroorlog in Syrië ontvlucht. Mensensmokkelaars die hen tegen woekerprijzen naar Europa beloven te brengen maken steeds vaker gebruik van aftandse vrachtschepen die ze in de buurt van Italië aan de grond laten lopen.

Maar dat zijn overigens wel de wat welgesteldere vluchtelingen. Gewone stervelingen wagen de oversteek doorgaans vanuit het wetteloze Libië, in kleine uiterst gammele bootjes. Maar ook daarvoor wordt grof geld aan mensensmokkelaars betaald.