Ruilhandel gemeenten en COA bij opvang asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) beloont gemeenten met wederdiensten voor het opvangen van extra vluchtelingen. Zo betaalde het COA in Hoogeveen mee aan de reconstructie van een kruispunt in ruil voor vluchtelingenopvang, schrijft NRC Handelsblad woensdag.

In Den Helder droeg het COA bij aan een voetpad en stoplichten. Elders kwam geld beschikbaar voor hekken, een buurtconciërge, een zebrapad en lantaarnpalen ter waarde van duizend euro per stuk.

De wederdiensten moeten voorkomen dat de opvang vastloopt. Uit de rondgang die de krant bij gemeenten maakte blijkt dat veel gemeenten zich het slachtoffer voelen van een 'overvaltactiek'. De haast bij het regelen van opvang zit zorgvuldigheid in de weg, stellen zij.

De burgemeesters en wethouders vrezen dat de snelheid waarmee ze asielzoekers moeten opvangen het draagvlak in hun gemeente ondermijnt. Ook vrezen ze dat hen 'onbehoorlijk bestuur' wordt verweten als ze niet goed oppassen. Het regelen van opvanglocaties gebeurde volgens de krant met 'stoom en kokend water'. In meerdere gevallen werd de druk opgevoerd door een telefoontje van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De gemeente Midden-Drenthe ging onder grote druk akkoord met de opvang van vele honderden vluchtelingen in het dorp Oranje, waar slechts 140 mensen wonen. Bewoners en gemeenteraad waren hier van tevoren niet over geïnformeerd. Burgemeester Joost van Oostrum( (VVD) van Berkelland weigerde volgens de krant zo'n sneltreinvaart. Draagvlak onder de bevolking zou sneller worden afgebroken dan gewonnen. "We moeten de buurt meekrijgen."

In een reactie op de grote druk stellen zestig gemeenten voortaan voorwaarden aan vluchtelingenopvang. Zo zijn afspraken gemaakt op het gebied van vervoer, onderwijs, zorg en publieke voorzieningen. De wederdiensten die de gemeenten nu eisen vloeien hier ook uit voort.