Meeste activiteit mensensmokkel in Turkije

Verreweg de meeste activiteiten van internationale criminele organisaties die Europol in beeld heeft voor mensensmokkel, zijn in Turkije. Dat blijkt uit cijfers die de Europese politieorganisatie dinsdag bekend heeft gemaakt.

In Turkije zijn zeker honderd signalen in kaart gebracht over deze misdaadorganisaties. Verder heeft Europol in het land 112 verdachten van mensensmokkel in het vizier.

Aan de overkant van de Middellandse Zee waarvandaan de vluchtelingen naar Europa worden gesmokkeld, zijn verreweg het meeste activiteiten van mensensmokkel gezien in Libië, namelijk 57. Verder zijn daar 144 verdachten in beeld.

In Nederland heeft Europol slechts één verdachte in beeld en nog geen waarneming van activiteiten van mensensmokkelaars die zich richten op vluchtelingen vanuit Noord-Afrika.

In Griekenland is volgens Europol ook de nodige activiteit. Daar heeft de organisatie 23 verdachten in beeld en 32 signalen van mensensmokkel opgepikt. Ook Italië heeft relatief hoge cijfers met veertien verdachten en twaalf aanwijzingen over georganiseerde mensensmokkel.