Goud met Nederlands tintje op WK alpineskiën

Skiër Marcel Hirscher heeft op het WK skiën in Beaver Creek enigszins verrassend de wereldtitel gepakt op de alpinecombinatie. De Oostenrijker met Nederlandse moeder profiteerde optimaal van de steeds slechter wordende piste op de slalom, waaraan hij als eerste mocht beginnen. Voor de wereldkampioen op de slalom is het zijn tweede individuele wereldtitel.

Kjetil Jansrud had na de afdaling de leiding in handen. Na een tot dan toe mislukt WK, met zowel op de super-G als de afdaling geen medaille, bleef hij Beat Feuz voor. De Zwitser die op de afdaling brons won moest 0,09 seconden toegeven. De verrassende Amerikaan Jared Goldberg legde op 0,68 seconden van Jansrud beslag op de derde plek halverwege de combinatie, voor de Oostenrijkers Romed Baumann (+0,69) en Matthias Mayer (+0,74). Op 1,17 seconden leek ook Carlo Janka nog goede podiumkansen te hebben, nadat hij de combinatie in Wengen vorige maand won.

De sterke slalommers eindigden zoals verwacht verder achterin op de afdaling. Alexis Pinturault uit Frankrijk was van hen de beste: 23e op 2,64 seconden van Jansrud. Ivica Kostelic werd op 3,02 seconden 28e, voor Ted Ligety (+3,03) en Hirscher (+3,16). De Oostenrijker Hirscher profiteerde van het wegvallen van de Tsjech Ondrej Bank - die hard onderuit ging - en mocht dankzij zijn 30e plek op de afdaling als eerste van start gaan op de slalom.

Hirscher tijdens een door hem zelden geskiede afdaling (Foto: Getty)

Dat Hirscher de slalom mocht openen bleek een gouden mogelijkheid voor de Oostenrijker. Ligety kwam tot op 0,30 seconden van zijn tijd, maar daarna duurde het even voor iemand in de buurt kon komen. Pinturault strandde op 0,50 seconden, op dat moment de derde tijd, waarna er pas helemaal aan het eind nog veranderingen in het podium optraden. Baumann, vierde na de afdaling, kwam in een 0,38 seconden langzamere tijd over de streep en verdrong Pinturault zo van het podium. Het was echt Jansrud die zijn mislukte WK nog kon redden. Hij gooide alles eruit wat hij nog in zich had en zag zijn agressieve slalom beloond worden: Op 0,19 seconden van Hirscher pakte hij het zilver, Ligety kreeg het brons omgehangen.