FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 februari 2015

Barcelona doet goede zaken bij Bilbao

Barcelona heeft zondagavond gedaan wat het moest doen. In Baskenland won het overtuigend van Athletic Bilbao (2-5). Hierdoor staat het nu nog maar één punt achter koploper Real Madrid.

Bilbao toonde absoluut geen ontzag voor de bezoekers uit Catalonië. Vanaf het eerste fluitsignaal werd de equipe van Luis Enrique vastgepind op de eigen helft. Het leverde de thuisploeg ook de eerste corner op welke door Aritz Aduriz over de goal werd gewerkt. Barcelona probeerde het wel, maar Bilbao zat de nummer twee kort op de huid. Vooral Neymar moest het ontgelden. De Braziliaan kreeg te maken met een dubbele dekking en had in Oscar de Marcos een felle rechtsback tegenover zich.

Die felheid kwam Bilbao duur te staan na een kwartier spelen. Een vrije trap van een meter of 25 werd door Lionel Messi tot goal gepromoveerd. De Argentijn had daarbij over een flinke dosis geluk niet te klagen. De bal werd in de muur door Aymeric Laporte dusdanig van richting veranderd dat keeper Gorka Iraizoz uit positie was: 0-1.

Ondanks deze tegnvaller ging Bilbao niet bij de pakken neer zitten. Aduriz was dichtbij de gelijkmaker nadat hij een strak voorgegeven bal ingleed. Claudio Bravo had echter een prima reactie in huis. Een minuut later gingen de handen op elkaar voor Iraizoz die Suárez van de 0-2 afhield. Het voorbereidende werk van Messi was goed, maar de voormalig Ajacied had het vizier niet op scherp staan.

Enkele minuten later was dit wel het geval. Nadat de Urugyuaan de bal in de loop meegaf aan Messi, werd het speeltuig panklaar teruggelegd. Met een loepzuivere knal in de lange hoek werd Iraizoz voor de tweede maal geklopt. Barça had de wedstrijd al na een half uur in het slot kunnen gooien toen Messi de wild uit zijn doel komende Iraizoz omspeelde. Neymar dacht de 0-3 te maken, maar zonder er erg in te hebben bracht Laporte redding.

Ook het begin van de tweede helft was voor de thuisploeg. Vooral de achterhoede van Barcelona oogde apathisch en daar wist Unai López bijna van te profiteren. De aanvaller zag zijn inzet slechts in het zijnet eindigen, waardoor Barça de marge van twee goals wist te behouden. Via Mikel Rico werd het duel nieuw leven ingeblazen. Keeper Bravo kon in eerste instantie nog redden op een schot van Aduriz, maar was kansloos op de rebound van Mikel Rico.

De pret was maar van korte duur want even later zette Barcelona de stand op 1-3. Messi kreeg vrijstaand voor de goal de bal aangespeeld, maar raakte deze totaal verkeerd. Toch stuiterde de bal via de buik van De Marcos in het doel. Toen Neymar twee minuten later ook de 1-4 op het scorebord zette was het wel gedaan met de goede bedoelingen van de thusiploeg. Toch was het doelpuntenfestein nog niet ten einde. Aduriz, die absoluut een goal verdiende, schoot hard de 2-4 tegen de touwen.

Een echt slotoffensief waar het publiek in San Mamés zich op verheugde kwam echter niet van de grond af, toen een kwartier voor tijd Xabier Etxeita met direct rood van het veld werd gestuurd. De Bask kwam met een hoog been in op de knie van Suárez en boorde daarmee het laatste sprankje hoop op een stunt de grond in.

Invaller Pedro bracht de eindstand vier minuten voor tijd met een intikkertje na goed voorbereidend werk van Messi en Busquets op 2-5 waadoor Barcelona de achterstand op Real Madrid zag slinken. De Madrilenen staan nu nog slecht één punt voor op de aartsvijand uit Catalonië.

Ibrahimovic redt punt voor Paris St. Germain

Olympique Lyon heeft verzuimd om de koppositie in de Ligue 1 te verstevigen. Paris Saint-Germain schoot eveneens weinig op met het gelijke spel (1-1). Paris Saint-Germain had voor de rust de score al moeten openen. De club verzuimde echter de kansen af te maken, waarna de goal aan de andere kant viel. De 21-jarige Clinton Nije, vervanger van competitietopscorer Alexandre Lacazette, schoot binnen.

Na de rust kreeg PSG kans op kans om de score gelijk te trekken. Lyon had het aan doelman Anthony Lopes te danken dat de 1-0 lange tijd op het scorebord bleef staan. De goalie voerde de ene na de andere wonderbaarlijke redding op om een gelijkmaker te voorkomen.

PSG kreeg in de 67ste minuut dan toch loon naar werken. Hoewel: middenvelder Marco Verratti werd niet geraakt, ging naar de grond en kreeg daarvoor een strafschop. Zlatan Ibrahimovic kreeg de 1-1 daardoor op een presenteerblaadje aangeboden. Lopes leek zich echter onsterfelijk te maken door de penalty van Ibra te keren. De pingel moest opnieuw worden genomen, omdat spelers van Lyon te snel inliepen. In de herkansing vond de Zweedse aanvaller alsnog het net.

De schwalbe van Verratti ging gepaard met drie gele kaarten voor Lyon; twee voor protesteren en één voor het te snel inlopen. Lyon voelde de druk, maar kreeg juist vleugels door de tegengoal. Echt veel kansen leverde het in de tweede helft echter niet meer op.

Goud met Nederlands tintje op WK alpineskiën

Skiër Marcel Hirscher heeft op het WK skiën in Beaver Creek enigszins verrassend de wereldtitel gepakt op de alpinecombinatie. De Oostenrijker met Nederlandse moeder profiteerde optimaal van de steeds slechter wordende piste op de slalom, waaraan hij als eerste mocht beginnen. Voor de wereldkampioen op de slalom is het zijn tweede individuele wereldtitel.

Kjetil Jansrud had na de afdaling de leiding in handen. Na een tot dan toe mislukt WK, met zowel op de super-G als de afdaling geen medaille, bleef hij Beat Feuz voor. De Zwitser die op de afdaling brons won moest 0,09 seconden toegeven. De verrassende Amerikaan Jared Goldberg legde op 0,68 seconden van Jansrud beslag op de derde plek halverwege de combinatie, voor de Oostenrijkers Romed Baumann (+0,69) en Matthias Mayer (+0,74). Op 1,17 seconden leek ook Carlo Janka nog goede podiumkansen te hebben, nadat hij de combinatie in Wengen vorige maand won.

De sterke slalommers eindigden zoals verwacht verder achterin op de afdaling. Alexis Pinturault uit Frankrijk was van hen de beste: 23e op 2,64 seconden van Jansrud. Ivica Kostelic werd op 3,02 seconden 28e, voor Ted Ligety (+3,03) en Hirscher (+3,16). De Oostenrijker Hirscher profiteerde van het wegvallen van de Tsjech Ondrej Bank - die hard onderuit ging - en mocht dankzij zijn 30e plek op de afdaling als eerste van start gaan op de slalom.

Hirscher tijdens een door hem zelden geskiede afdaling (Foto: Getty)

Dat Hirscher de slalom mocht openen bleek een gouden mogelijkheid voor de Oostenrijker. Ligety kwam tot op 0,30 seconden van zijn tijd, maar daarna duurde het even voor iemand in de buurt kon komen. Pinturault strandde op 0,50 seconden, op dat moment de derde tijd, waarna er pas helemaal aan het eind nog veranderingen in het podium optraden. Baumann, vierde na de afdaling, kwam in een 0,38 seconden langzamere tijd over de streep en verdrong Pinturault zo van het podium. Het was echt Jansrud die zijn mislukte WK nog kon redden. Hij gooide alles eruit wat hij nog in zich had en zag zijn agressieve slalom beloond worden: Op 0,19 seconden van Hirscher pakte hij het zilver, Ligety kreeg het brons omgehangen.

'Grootste lek Zwitserse bankgegevens ooit'

Het lijkt erop dat de Zwitserse bankgegevens van meer dan 100.000 mensen zijn uitgelekt. De Belgische krant De Tijd schrijft zondag dat het samen met 140 journalisten uit 45 landen onder de naam SwissLeaks het 'grootste lek van bankgegevens ooit' in handen heeft.

Volgens de krant zijn de geheime rekeningdetails van onder meer beroemdheden, politici, sporters, criminelen en diamantairs uitgelekt. De namen van Michael Schumacher, Phil Collins, John Malkovich en David Bowie worden genoemd.

De journalisten willen met de informatie, uit de periode van 1988 tot 2007, aantonen dat 'bijna alle landen ter wereld' gigantische bedragen aan belasting hebben misgelopen. In al die jaren stond er omgerekend ruim 90 miljard euro op de geheime rekeningen bij de HSBC-bank geparkeerd.

In 2013 onthulde de krant al de namen van duizenden Belgische zwartspaarders van diezelfde bank.

'Grootste lek Zwitserse bankgegevens ooit'
'Grootste lek Zwitserse bankgegevens ooit' (Foto: ANP)

Britse moslims protesteren tegen spotprenten

Meer dan duizend Britse moslims zijn zondag de Londense straten opgegaan om te protesteren tegen spotprenten over de profeet Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Ze vinden de cartoons beledigend.

De moslims demonstreerden bij het kantoor van de Britse premier David Cameron. Daar boden ze een petitie aan met 100.000 handtekeningen. Ook waren er toespraken van imams en werd er gezamenlijk gebeden.

De demonstranten riepen leuzen als 'Sta op voor de profeet'. Ze noemen de spotprenten "een belediging van de normen van een beschaafde samenleving".

Hoewel zo'n tien aanhangers van extreem-rechts van een afstand toekeken, verliep de demonstratie van de moslimgroep vreedzaam.

De redactie van het blad Charlie Hebdo was op 7 januari het doelwit van een aanslag door twee moslimterroristen. Daarbij werden twaalf mensen gedood, onder wie acht redactieleden.

Britse moslims protesteren tegen spotprenten
Britse moslims protesteren tegen spotprenten (Foto: ANP)

Vernieuwde musical Sonneveld in première

De eerste musical van het nieuwe Stage Entertainment Nederland is in première gegaan. De musical Sonneveld met onder anderen Freek Bartels en Tony Neef werd zondag opgevoerd in het DeLaMar theater in Amsterdam.

De musical over het leven van Wim Sonneveld ging eerder in Utrecht in première en was tot aan de zomer in de Nederlandse theaters te zien. Voor zowel de producent als de cast was het een grote wens om de musical voort te zetten. Die mogelijkheid deed zich voor in Amsterdam.

Wim Sonneveld en het DeLaMar zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Nadat het theater in 1952 in geldnood kwam, nam Wim Sonneveld met twee compagnons de dagelijkse leiding op zich. Voor de nieuwe reeks voorstellingen is het verhaal verrijkt met de geschiedenis van DeLaMar.

Sonneveld in DeLaMar is van 8 februari tot en met 26 april 2015 alleen te zien in DeLaMar Theater in Amsterdam. Het is de eerste musical van het fusiebedrijf Stage Entertainment Nederland, dat sinds 1 januari actief is. Stage Entertainment International, de theateronderneming van Van den Ende, nam onlangs alle aandelen over van het bedrijf van Albert Verlinde.

Doelman Barry schenkt Ivoorkust winst Afrika Cup

Ivoorkust is de winnaar van de Afrika Cup 2015. Ghana werd in de finale verslagen na een bloedstollende penaltyserie. Ivoorkust speelde met onder meer Wilfried Kanon in de verdediging. De speler van ADO Den Haag is al het hele toernooi een basisspeler. Aan de kant van Ghana stond onder meer oud-Vitesse-huurling Christian Atsu aan de aftrap.

Atsu was de enige speler die in de eerste helft voor wat gevaar kon zorgen. De aanvaller fleurde een eerste helft op, waarin beide ploegen amper de intentie toonden om te scoren. Van afstand leek Atsu de score te openen, maar zijn inzet belandde op het houtwerk.

Na de rust waren het de Ivorianen die het voortouw namen. Echt gevaarlijk werden zij echter nog niet. Wilfried Bony werd door zijn medespelers amper gevonden. Daar moest verandering in komen met het inbrengen van AS Roma-aanwinst Seydou Doumbia.

Langzamerhand leek het een zekerheidje dat de wedstrijd zou uitlopen op een verlenging. Bondscoach Avram Grant van Ghana liet zijn elftal ongewijzigd staan in de reguliere speeltijd, met het oog op de lange weg die nog zou volgen.

De verlenging werd, ondanks de slijtageslag, bijzonder spannend. Kansen gingen over en weer, maar ook nu lukte het geen van beide landen om te scoren. En dus moest het aankomen op strafschoppen.

Gervinho (Ivoorkust) en Asamoah Gyan (Ghana) werden nog vlak voor het verstrijken van de verlenging gewisseld. Vooral opvallend was het wisselen van Gyan; hij speelde een aantal maanden niet voor zijn nationale ploeg na het missen van een belangrijke strafschop.

In de strafschoppenserie groeide doelman Boubacar Barry uit tot de grote held van Ivoorkust. Hij speelde zijn eerste wedstrijd van het toernooi, maar hield voldoende penalty's om Ghana zonder overwinning naar huis te sturen. Nadat er 22 strafschoppen waren genomen, was het Barry die de winnende mocht nemen voor de Ivorianen. Hij faalde niet.

Uitslagen Eredivisie speelronde 21/22

Twee wedstrijdronden zijn we opgeschoten in de eredivisie en PSV is weer twee stappen dichterbij de titel. De grootste concurrent uit Amsterdam liet opnieuw drie punten liggen. Onderin blijven de verschillende ploegen punten sprokkelen, alleen NAC blijft reddeloos achter.

De eredivisieweek begon met een afzichtelijke pot voetbal in Deventer. Excelsior is niet in grootse doen sinds de makkelijke bekeroverwinning tegen Roda JC en kwam net als thuis tegen NAC niet tot scoren. Maar ook de opponent uit Deventer had daarmee moeite.

29 seconden na het begin van de tweede wedstrijd ontstond er meteen commotie. Rood. Rood? Rood! Voor Jetro Willems. Jawel, de snelste ooit. En hij was onterecht. Althans, volgens Kevin Blom. En volgens de tuchtcommissie die de kaart de volgende ochtend reeds seponeerde. Maar misschien was hij wel helemaal niet onterecht? Gill Swerts vond het een zware tackle en had veel pijn. "Matennaaierij" volgens Blom. In de eerste helft werd er niet gescoord. En in de rust was het niet belangrijk voor PSV dat ze niet hadden gescoord, maar dat ze Swerts even aan moesten pakken. Het bleek uiteindelijk een gemakkelijke 0-2 overwinning in de tweede helft.

De woensdag was de dag van sc Heerenveen. De Friezen zijn in vorm. Simon Thern liet zich eindelijk zien tegen Feyenoord. Tegelijkertijd kon Wang Hui zijn geluk niet op. Zijn kersverse club wist meteen te winnen, nota bene van FC Twente. Getuige van een waar Wang Hui-effect, of gewoon toeval? In ieder geval had de Twente-defensie geen beste dag.

Bij PEC Zwolle is het crisis. Geldtekort. Gelukkig nog geen sportieve crisis, maar wat ging het moeizaam tegen Dordrecht. Uiteindelijk werd het 4-0 in het laatste kwartier, maar dat was meer dan geflatteerd. In het noorden gaat het sowieso minder voor veel clubs. Twente en PEC in de problemen en ook Cambuur zoekt nog naar een overwinning in 2015. 0-2 tegen Vitesse was een pijnlijk verdict in een zwakke wedstrijd van de thuisclub. Willem II wist simpel met 1-0 te winnen tegen een lamlendig Utrecht. Een wedstrijd om niet al te veel woorden aan vuil te maken.

Op donderdag begon het bal met Heracles tegen FC Groningen. Heracles was naarstig op zoek naar punten maar zag de overwinning door de arbiter door de neus geboord worden. Een uitbal werd niet als zodanig beoordeeld waardoor Groningen de 2-2 kon maken. Ajax moest daarna in matige vorm AZ zien te verslaan. Helaas voor de Amsterdammers mislukte dit. Het werd 0-1, een streep door de rekening van Ajax. Richten op plaats 2 lijkt het devies, terwijl AZ ineens kans lijkt te hebben op de posities direct onder PSV.

Na een dagje vrij konden de verschillende clubs opnieuw los. Op zaterdag kon ADO Den Haag de goede vorm van de woensdag niet voortzetten. Afgekeurde goals, handsballen, relletjes in een echt zespuntenduel. Beide ploegen kregen 1 punt en daar hebben ze weinig aan. Knotsgek. Tegelijkertijd gebeurde er nog meer gekke dingen. De ploeg die wellicht de meeste spot en hoon over zich heen zal krijgen is FC Twente. 1-3. Een drie. Thuis tegen Excelsior. Het erge is nog dat het niet onverdiend is. Absoluut geen goede generale voor de uitwedstrijd tegen Ajax. Het is toch opvallend hoe het kan dat de ploeg af en toe heel aardig speelt maar soms kansloos tegen middenmoters of nog lager is. PEC Zwolle kwam nog goed weg tegen Dordrecht maar nu wachtte het florisante Heerenveen. Misschien wel de best voetballende ploeg van dit moment. 4-0 was een pijnlijk verdict, maar ook hier was het niet onterecht. PEC Zwolle is even terug op aarde.

Dat gold misschien ook wel voor de supporters van PSV. Met 2-0 voor durfden ze het woord 'kampioen' weer uit te spreken, maar een tegengoal en iedereen was weer stil. Uiteindelijk was er toch genoeg reden voor feest, maar gemakkelijk gaat het niet voor de competitieleider. Vitesse heeft de weg omhoog intussen ook ingezet. NAC heeft grote moeite met scoren, maar krijgt niet veel goals tegen. Helaas voor de Bredanaars genoeg om ook deze wedstrijd weer te verliezen.

Op zondag wilde Cambuur eindelijk eens van een topclub winnen. Winnen in de Kuip is echter niet gemakkelijk. Zeker niet met een scheidsrechter die zich befaamd maakt om zijn rode kaarten. Blom gaf er op zondag weer een aan Bartolomew Ogbeche. De uitslag? 2-1, na 2 goals uit scrimmages en een knullige fout bij Feyenoord. Martijn Barto probeerde Carlo de Reuver af te troeven als supersub, maar hij kwam seconden te kort. Ajax had wat geluk volgens sommigen. Geluk dwing je af, zeggen sommige mensen. Misschien was het wel de enorme druk die Ajax op keeper van der Hart zette die ervoor zorgde dat hij de bal compleet miste. Of keek Frank de Boer gewoon te intimiderend? Was hij zo geschrokken van Nicolai Boilesen die een tafeltje omver schopte? We zullen het nooit weten. Mickey zelf noemde het onvoorkomelijk.

Tegelijkertijd was Heracles weer bezig met snipperdagen opnemen. Willem II kwam zonder moeite tot 3-0. De laatste wedstrijd was Groningen tegen AZ. Van 2-0 voor naar 2-4 achter, dat gebeurt niet vaak. Desalniettemin gebeurde het vandaag wel. Een pijnlijke nederlaag.

In de stand klimmen Vitesse en Heerenveen gestaag, terwijl Twente en Cambuur zakkende zijn. Excelsior lijkt vrijwel veilig. Voor FC Utrecht worden de komende weken enorm belangrijk.

Uitslagen speelronde 21

Thuis Uit Datum Tijd
Go Ahead Eagles Excelsior 03 feb 2015 0-0
NAC PSV 03 feb 2015 0-2
ADO Den Haag FC Twente 04 feb 2015 2-0
Heerenveen Feyenoord 04 feb 2015 3-1
PEC Zwolle FC Dordrecht 04 feb 2015 4-0
Willem II FC Utrecht 04 feb 2015 1-0
Cambuur Vitesse 04 feb 2015 0-2
Heracles Almelo FC Groningen 05 feb 2015 2-2
Ajax AZ 05 feb 2015 0-1

Uitslagen speelronde 22

Thuis Uit Datum Tijd
FC Dordrecht ADO Den Haag 07 feb 2015 0-0
FC Twente Excelsior 07 feb 2015 1-3
sc Heerenveen PEC Zwolle 07 feb 2015 4-0
PSV FC Utrecht 07 feb 2015 3-1
NAC Vitesse 07 feb 2015 0-1
Feyenoord sc Cambuur 08 feb 2015 2-1
Go Ahead Eagles Ajax 08 feb 2015 1-2
Willem II Heracles Almelo 08 feb 2015 3-0
FC Groningen AZ 08 feb 2015 2-4

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 22 19 1 2 58 58 - 17
2 Ajax 22 14 4 4 46 47 - 20
3 Feyenoord 22 12 5 5 41 38 - 21
4 AZ 22 12 5 5 41 37 - 29
5 PEC Zwolle 22 12 3 7 39 42 - 27
6 sc Heerenveen 22 9 8 5 35 34 - 24
7 FC Twente 22 9 7 6 34 37 - 30
8 Vitesse 22 8 7 7 31 40 - 32
9 Willem II 22 9 3 10 30 31 - 31
10 FC Groningen 22 7 8 7 29 27 - 34
11 SC Cambuur 22 7 6 9 27 32 - 35
12 Excelsior 22 5 10 7 25 29 - 38
13 FC Utrecht 22 7 3 12 24 34 - 43
14 ADO Den Haag 22 4 9 9 21 27 - 34
15 Go Ahead Eagles 22 5 5 12 20 24 - 41
16 Heracles Almelo 22 5 2 15 17 30 - 49
17 NAC Breda 22 3 6 13 15 17 - 44
18 FC Dordrecht 22 2 6 14 12 13 - 48

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Memphis Depay PSV 15 18
Mark Uth sc Heerenveen 13 21
Michael de Leeuw FC Groningen 12 21
Michiel Kramer ADO Den Haag 11 20
Luuk de Jong PSV 10 20
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 10 20
Ruud Boymans FC Utrecht 9 9
Colin Kazim-Richards Feyenoord 9 18
Samuel Armenteros Willem II 9 18
Luc Castaignos FC Twente 9 19

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
AZ PSV 13 feb 2015 20.00
Heracles Almelo Feyenoord 14 feb 2015 18.30
Excelsior FC Groningen 14 feb 2015 19.45
Vitesse Willem II 14 feb 2015 19.45
ADO Den Haag NAC Breda 14 feb 2015 20.45
SC Cambuur sc Heerenveen 15 feb 2015 12.30
FC Utrecht FC Dordrecht 15 feb 2015 14.30
PEC Zwolle Go Ahead Eagles 15 feb 2015 14.30
Ajax FC Twente 15 feb 2015 16.45

Van Gerwen vult zijn zakken in Wigan

Michael van Gerwen stond afgelopen weekend in Wigan driemaal in de finale van een kwalificatietoernooi voor het UK Open en won er daarvan twee. De 25-jarige Brabantse profdarter verdiende daarmee in totaal 25.000 pond (33.500 euro). Zondagavond was het slachtoffer de Engelsman James Wade (6-1). Simon Whitlock gooide op de slotdag een 9-darter, al hielp het de Australiër niet naar de derde ronde.

Gisteren had Vincent van der Voort in de finale even weinig in te brengen tegen MVGFast Vinnie, die op de slotdag in de kwartfinale strandde, was ook slechts één leg gegund. Sinds het WK in Londen, waar Van Gerwen zijn titel kwijtraakte aan Gary Anderson, heeft de Brabander 25 van de 26 wedstrijden gewonnen.

VN: vredesoverleg Jemen wordt hervat

De gesprekken over de politieke toekomst van Jemen worden komende week hervat, ondanks dat de sjiitische Houthi-rebellen vrijdag de macht in het land grepen. Dat heeft de ambassadeur voor Jemen van de Verenigde Naties, Jamal Benomar, zondag gezegd.

Het overleg begint maandag en de leider van de Houthi's, Abdel-Malek al-Houthi, zal er bij aanwezig zijn, aldus Benomar. "Ik ben blij dat ik kan aankondigen dat alle politieke partijen ermee hebben ingestemd weer om de tafel te gaan zitten. De Verenigde Naties is vastbesloten om Jemen uit deze crisis te leiden."

De Houthi's namen in september al grote delen van het land in, waaronder de hoofdstad Sanaa. De afgelopen weken zetten ze steeds meer druk op de regering van president Abed Rabbo Mansour Hadi. Vorige maand werden het presidentieel paleis en Hadi's residentie omsingeld door Houthi's. Na enkele dagen traden de regering en de president af. Hadi en de kabinetsleden staan nog altijd onder huisarrest.

De Houthi's ontbonden vrijdag het parlement en voltooiden daarmee hun machtsgreep. Er komt een vijfkoppige raad die de komende twee jaar de taken van het presidentschap zal uitvoeren. De Revolutionaire Comités, die feitelijk de inlichtingendienst van de rebellen vormen, zullen een nieuw parlement gaan samenstellen.

Politie wil telefoon Bruce Jenner doorzoeken

De politie in Californië wil de mobiele telefoon van Bruce Jenner onderzoeken. Hij was zaterdag betrokken bij een auto-ongeluk waarbij een vrouw om het leven kwam. Volgens entertainmentwebsite TMZ wil de politie nagaan of Jenner zat te sms'en toen hij de wagen van de vrouw aanreed.

De ex-man van Kim Kardashians moeder reed op een voorligger die daardoor op de andere rijbaan terechtkwam. De bestuurster van die auto is bij het ongeluk overleden. Vijf anderen moesten naar het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen is Bruce zelf ongedeerd uit zijn auto gestapt.

Op foto's van de crash is een enorme ravage te zien. De voorkant van de zwarte Cadillac van Bruce heeft een stevige deuk, terwijl de witte Lexus van de voorligger total loss is. De Hummer, waarop de witte wagen knalde, is ook behoorlijk gehavend.

'Zachte G is oorspronkelijke G'

De zachte G zoals Limburgers en Brabanders die uitspreken is de oorspronkelijke uitspraak van de letter G. Dat concludeert de Leidse taalkundige Marc van Oostendorp.

De harde, schrapende G, zoals deze in de randstad wordt uitgesproken, is jonger dan de zachte G, zo meldt de hoogleraar volgens Omroep Brabant. "Ik denk dat de zachte G de oorspronkelijke G is. En daar heb ik een aantal argumenten voor. De zachte G ligt dichter in de mond dan de harde G. Die laatste zit meer in de keel. De zachte G maakt het mogelijk om een verschil te maken, waarbij je de stembanden niet eens voelt trillen."

Hollanders die Limburgers of Brabanders belachelijk maken om hun sexy accent, blijken dus af te stammen van mensen die ook een zachte G hadden. "Ook in Amsterdam moet ooit de zachte G hebben geklonken en gaandeweg hebben ze die vervangen door een harde", aldus Oostendorp.

Haarhuis pleit voor professioneel tennisteam

Paul Haarhuis wil zich er het komende half jaar hard voor maken om een professioneel tennisteam op te zetten voor speelsters als Arantxa Rus en Richel Hogenkamp. "Ik wil mij er voor inzetten om hiervoor een sponsor te vinden", zei de captain van het Fed Cup-team zondag in Apeldoorn.

"Ik denk aan een soort team als in het schaatsen met een uitvalsbasis in Almere. Het is vervelend dat de meiden nu geen coach kunnen betalen, omdat het te duur is. Ze hebben juist wel de potentie."

Haarhuis hoopt zo een helpende hand te bieden. "Ik kan mij namelijk niet in vijven delen. Maar ik hoop zo in samenwerking met de bond wel mijn bijdrage kunnen te leveren."

Valencia vierde na zege bij Espanyol

Valencia heeft zich zondag op de vierde plek in de Spaanse Primera División genesteld. De formatie won met 2-1 bij Espanyol en profiteerde daarmee optimaal van de nederlaag van Sevilla bij Getafe (2-1).

De zege in Barcelona kreeg pas na rust gestalte. Na een uur spelen zorgde Pablo Piatti voor het openingsdoelpunt, waarna Pau Lopez vijf minuten voor tijd de score onbedoeld verdubbelde. De doelman van Espanyol werkte de bal op ongelukkige wijze in zijn eigen doel. Vlak voor tijd redde Sergio Garciá de eer voor de thuisploeg door de 2-1 te maken.

Valencia heeft in de stand tien punten minder dan Real Madrid, dat zaterdag hard onderuit ging tegen stadgenoot en nummer drie Atlético (4-0). FC Barcelona kan de koploper zondag tot op een punt naderen. Dan moet het winnen in Baskenland van Athletic Bilbao.

Griekenland wil overbruggingskrediet

Griekenland wil zich via een overbruggingskrediet verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te zingen. Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers, zei hij zondag in het Griekse parlement.

Tsipras kwam twee weken geleden aan de macht nadat de Grieken zich bij de parlementsverkiezingen massaal tegen enorme bezuinigingen van de afgelopen jaren hadden gekeerd. Hij zei zondag dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken 'onherroepelijk is'.

Eind deze maand loopt het Europese steunprogramma voor Griekenland af. Tsipras weigert vooralsnog de gemaakte afspraken te verlengen, omdat zijn regering dan alsnog verder moet bezuinigen. Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben evenwel al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, waaronder een overbruggingskrediet eveneens zou vallen.

Belletti sprint naar zege in Italië

De Italiaan Manuel Belletti heeft zondag de openingskoers van het Italiaanse wielerseizoen gewonnen. De 29-jarige coureur klopte in de GP Costa degli Etruschi na 190 kilometer zijn landgenoten Davide Vigano en Niccolo Bonifazio in de sprint.

Voor Belletti is het zijn negende overwinning uit zijn loopbaan, waarin een ritzege in de Giro van 2010 het hoogtepunt is. Vorig jaar ging de zege naar Simone Ponzi.

Doden bij voetbalrel in Egypte

Een rel bij een voetbalwedstrijd in Egypte heeft zondagavond aan zeker veertien mensen het leven gekost. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt.

Het geweld brak uit tijdens een wedstrijd tussen de clubs Zamalek en ENPPI, bij een stadion even buiten Caïro. Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten probeerden fans van Zamalek zonder kaartjes het stadion binnen te komen. De fans houden er een andere lezing op na en zeiden dat de autoriteiten niet genoeg ingangen hadden geopend om de fans binnen te laten.

Het is niet de eerste dodelijke voetbalrel in Egypte. In 2012 kwamen er bij een rel in Port Said 74 mensen om het leven.

Patiënten Erasmus MC in quarantaine om MRSA

Een tiental patiënten van het Erasmus MC is in quarantaine geplaatst. Op de verpleegdafdeling cardiologie is de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen. Een woordvoerster van het ziekenhuis bevestigde zondagavond een bericht van het NOS Journaal.

De afdeling wordt de komende week gereinigd en gedesinfecteerd. De patiënten die in quarantaine zijn geplaatst, kunnen ondertussen op de afdeling blijven en bezoek blijven ontvangen. Wel worden daarbij de nodige hygiënemaatregelen genomen.

De resistende MRSA-bacterie komt geregeld voor. "Alle ziekenhuizen hebben hem", aldus de woordvoerster van het Erasmus MC, waar per jaar vier à vijf keer een MRSA-besmetting wordt geconstateerd.

Shorttrackers pakken goud op aflossing

De Nederlandse shorttrackmannen hebben de wereldbekerwedstrijd van Dresden zondag afgesloten met winst op de aflossing. Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Mark Prinsen lieten in de finale de teams van Hongarije, China en Zuid-Korea achter zich. De laatste twee landen kwamen op het ijs met elkaar in botsing waarna Sjinkie Knegt niet veel later zijn schaats als eerste over de finishstreep drukte.

De Nederlandse vrouwen werden in hun finale vierde en laatste. Rianne de Vries, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Roza Kooystra moesten na een spannende strijd de teams van Canada, Italië en Frankrijk net voor zich dulden. Europees kampioen Rusland was verrassend in de heats gestrand.

Blind voorkomt blamage voor Van Gaal

Voor Manchester United neemt de vrees om Champions League-voetbal mis te lopen serieuze vormen aan. Dankzij Daley Blind werd een blamage tegen West Ham United echter voorkomen.

De verschillen in de top van de Premier League zijn dusdanig klein, dat iedere ploeg de drie punten wekelijks broodnodig heeft om niet af te haken. Zo ook Manchester United, dat de hete adem voelt van onder meer Tottenham Hotspur en Arsenal.

West Ham United verloor vorige week met 2-0 van Liverpool, maar zette daarvoor een goede reeks neer. De oude vorm werd tegen Manchester United weer opgepikt. Cheikhou Kouyaté bracht West Ham kort in de tweede helft op voorsprong.

Trainer Louis van Gaal zag de bui al hangen, zeker omdat zijn ploeg in de minuten die volgden maar geen scherpte in de afronding vergaarde. De coach had verdedigende middenvelder Daley Blind nodig om een blamage te voorkomen.

De Nederlander mikte vlak voor tijd raak vanaf het randje van de zestien meter. Hij redde daarmee een punt voor de Mancunians, die moesten winnen om Southampton bij te benen op de ranglijst van de Premier League.

Uitgerekend Luke Shaw, die vorig seizoen nog bij Southampton speelde, maakte het in de slotminuten nog akelig spannend voor Van Gaal. Hij pakte zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Gelukkig voor de Nederlandse oefenmeester werd niet veel later afgefloten.

N.E.C. Nijmegen baalt van dispensatie Hendrix

Jorrit Hendrix maakt morgenavond onderdeel uit van Jong PSV. De middenvelder maakt bij de beloften van de Eindhovense formatie zijn rentree, omdat de Nederlandse voetbalbond hem daarvoor dispensatie gaf. N.E.C. Nijmegen, de opponent van morgen, is hier absoluut niet blij mee.

"Het is volgens ons volledige willekeur om Hendrix dispensatie te verlenen vanwege het feit dat hij geblesseerd is", aldus Bart van Ingen, algemeen directeur van N.E.C. Nijmegen, op de officiële website van de club. Hendrix speelde voor de winterstop meer dan vijftien officiële duels voor de hoofdmacht van PSV en mag zodoende niet meer met Jong PSV meespelen.

De KNVB gaf Hendrix alsnog dispensatie voor een duel met Jong PSV, zodat hij van zijn blessure kon herstellen. Van Ingen: "In de KNVB reglementen voor dispensatie staat opgenomen dat dit toepasbaar is bij geblesseerde spelers, maar vragen die zich bij mij - en ik denk bij vele andere - meteen opdringen zijn: wanneer is dispensatie dan geoorloofd en wanneer niet? Hoe lang moet een selectiespeler daarvoor geblesseerd zijn? En is dit geoorloofd op elk moment in de competitie, ook bijvoorbeeld in beslissende wedstrijden?"

"Het lijkt er nu op dat de deelname van belofteteams in de Jupiler League een manier om geblesseerde spelers te laten herstellen om een snellere terugkeer naar het eerste te bevorderen. Ons inziens verkiest de KNVB het persoonlijk herstel van één speler boven regels die van invloed zijn op de gehele competitie, namelijk hoeveel wedstrijden een speler al voor het eerste heeft gespeeld."

N.E.C. Nijmegen heeft er bewust voor gekozen om bovenstaand standpunt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Jong PSV naar buiten te brengen. Op die manier hoopt de ploeg het algemeen belang van de gehele Jupiler League te dienen.

Verwarde man dood na sprong van Tilburgs klooster

Hulpverleners en een onderhandelaar van een arrestatieteam hebben zondagmiddag tevergeefs geprobeerd een verwarde man van het dak van een voormalig klooster in Tilburg te praten. De 22-jarige Pool bleek niet vatbaar voor de pogingen om hem vanuit een hoogwerker tot inkeer te brengen.

Hij sprong een kleine twee uur nadat hij op het dak was geklommen en overleed aan de gevolgen. Veel omstanders waren op het incident afgekomen.

007 in Kunsthal trekt 160.000 bezoekers

De tentoonstelling over de stijl en vormgeving rond geheim agent James Bond in de Rotterdamse Kunsthal heeft de afgelopen vier maanden 160.000 bezoekers getrokken. Dat maakte de Kunsthal zondagavond na afloop van de expositie bekend.

De tentoonstelling ging over de wijze waarop de filmlegende de afgelopen 50 jaar mode en design heeft beïnvloed. De Kunsthal spreekt na de slotdag van 'een overweldigend succes'. Designing 007: Fifty Years of Bond Style trok behalve bezoekers uit Nederland ook veel belangstellenden uit het buitenland. Verder was ook de jeugd geïnteresseerd in de Britse filmspion. Tien procent van de bezoekers was jonger dan achttien jaar.

V&D wil halfjaar lang korting op winkelhuren

V&D wil van de eigenaren van zijn winkelpanden een huurkorting voor een periode van zes maanden. Dat bevestigden ingewijden zondag naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

De warenhuisketen wil dat half jaar benutten om per filiaal een passende oplossing te zoeken voor de financiële problemen.

V&D was niet direct bereikbaar voor commentaar. Hetzelfde gold voor vastgoedbedrijf IEF, dat eigenaar is van een aantal grote V&D-winkelpanden en de afgelopen dagen het voortouw nam in de onderhandelingen.

Nederland en Vlaanderen vieren samen cultuur

In het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster is zondag het startschot gegeven voor het culturele feestjaar van Nederland en Vlaanderen. Dit jaar zijn er in beide gebieden tientallen projecten en activiteiten om te vieren dat Nederland en Vlaanderen twintig jaar geleden een cultureel verdrag sloten.

Bij de opening waren talloze politici, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Nederlandse en Vlaamse cultuurministers Jet Bussemaker en Sven Gatz. Er waren optredens van Nederlandse en Vlaamse artiesten als cabaretière Brigitte Kaandorp, rapper Typhoon en de Belgische jazzcomponist Jef Neve.

De instellingen DutchCulture en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseren het feestjaar, dat de titel BesteBuren geeft meegekregen. Individuen, instellingen en verenigingen konden voorstellen indienen voor activiteiten en daar geld voor krijgen. De Nederlandse en Vlaamse overheden riepen daarvoor een fonds in het leven van 200.000 euro. Bij de activiteiten moet het wel gaan om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.

Allerlei kunstvormen komen aan bod. Zo presenteert het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM een expositie van de Belgische artiest Geert Goiris. In Rotterdam verrijst in mei het Circuslabyrint, met acts van Nederlandse en Belgische circusartiesten.

Op de website BesteBuren.eu staat een overzicht van de activiteiten. DutchCulture en deBuren nodigen overheden en culturele instellingen uit zich aan te sluiten bij de viering, die eindigt op 14 februari 2016.

Of was het nou friet?

Zware crash voor skiër Bank op WK

De Tsjechische skiër Ondrej Bank is tijdens het WK in Beaver Creek hard onderuit gegaan. Op de afdaling - het eerste onderdeel van de alpinecombinatie - was de 34-jarige veteraan bijzonder snel onderweg, tot het bij de afsluitende Red Tail Jump helemaal fout ging.

Bank verloor wat druk op zijn buitenski, waardoor hij een rare beweging maakte en de ski afschoot. Vervolgens was er geen houden meer aan en dook de Tsjech door een van de poortjes, alvorens hij vol op zijn hoofd en rug op de piste klapte. Hij werd daarna minutenlang behandeld en werd uiteindelijk van het finishgebied afgevoerd. Over de toestand van Bank is nog niks bekend.

Na zijn 7e plek op de afdaling van zaterdag werd Bank gezien als een van de grote kanshebbers op een medaille op de combinatie. Op die discipline haalde hij al regelmatig de top-10 op grote toernooien. Vorige maand pakte de Tsjech, al sinds 2001 actief in de World Cup, nog zijn twee podiumplek ooit door derde te worden op de combinatie in Kitzbühel.

De zware crash van Bank in Beaver Creek (Bron: YouTube)


Update 19.32 uur

Volgens de organisatie van het WK is Bank bij bewustzijn en bevindt hij zich op het moment in het ziekenhuis van Vail. Ook zou hij zijn benen gewoon kunnen bewegen, maar heeft hij wel verwondingen opgelopen aan zijn gezicht.

Rome overweegt tippelzone

Het stadsbestuur van Rome overweegt een tippelzone in de stad in te stellen. Hiermee hoopt de burgemeester uitbuiting van prostituees tegen te gaan.

Prostitutie is legaal in Italië en de tekenen ervan zijn in Rome vaak op straat te zien. Het idee achter de tippelzone is ook om prostitutie in bepaalde wijken, zoals in de buurt van parken en scholen, te verbieden. Door de prostitutie naar bepaalde wijken te drijven hopen de autoriteiten ook uitbuiting van de vrouwen door mensenhandelaars tegen te gaan.

De initiatiefnemers hopen in april te beginnen met een proef in EUR, een wijk in het zuiden van Rome waar veel ministeries en kantoorgebouwen zitten. Voor vrouwen die in de goedgekeurde straten tippelen wordt psychologische bijstand en gezondheidszorg geregeld. Mannen die prostituees bezoeken in de verboden gebieden riskeren een boete van vijfhonderd euro.

Uitslag FC Groningen - AZ

AZ heeft in de Eredivisie de confrontatie tegen FC Groningen gewonnen. De Alkmaarders wonnen in de Groninger Euroborg met 2-4 na met 2-0 achter te hebben gestaan. Hierdoor klimt de ploeg naar de vierde positie op de ranglijst, terwijl Groningen de nummer tien is.

FC Groningen

2 - 4

AZ

 8' Berghuis (e.d.)
 37' De Leeuw
   45+2' Berghuis
 59' Gouweleeuw
 65' Henriksen
 82' Henriksen
 
 Gele kaart: Kieftenbeld (FC Groningen), Hoedt (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.807
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer (Bacuna/75)
Botteghin
Van der Laan
Kappelhof
Chery
Kieftenbeld
Tibbling
Rusnák (Hoesen/64)
Mahi
De Leeuw
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Henriksen
Dos Santos (Haps/90)
Gudelj
Berghuis
Mühren
Hupperts (Haye/46)

Personeel Blokker maandagavond bijeen

Het winkelpersoneel van Blokker komt maandag na sluitingstijd bijeen. Dat heeft een woordvoerster van de winkelketen zondag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Over de inhoud van de personeelsbijeenkomsten wilde zij niets kwijt.

De vakbonden maken zich al langer zorgen over de ontwikkelingen bij Blokker. Werknemers in vaste dienst zouden doelbewust worden 'weggewerkt', zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel zondag. Maar ook hij zei niet te weten wat er maandag precies wordt besproken. "De bonden gaan dinsdag met Blokker om de tafel", zei hij.

Volgens Suijker wordt erg geheimzinnig gedaan over de personeelsbijeenkomsten. "Dat voedt natuurlijk de speculaties dat er wat groots staat te gebeuren. Dit doe je niet voor elk wissewasje. Van onze leden horen wij dat zij bang zijn voor winkelsluitingen en gedwongen ontslagen."

Nieuw proces Al-Jazeera in Egypte start 12 februari

Het nieuwe proces in Egypte tegen twee journalisten van Al-Jazeera gaat 12 februari van start. De mannen worden beticht van steun aan een terroristische organisatie, maar volgens het Westen en grote mensenrechtenorganisaties is de zaak een farce.

De aanklacht vloeit voort uit de strijd tussen de Egyptische Moslimbroederschap, waar de door het leger afgezette president Mohammed Morsi de voorman van was, en de huidige regering. Na de staatsgreep pakte de autoriteiten de Broederschap hard aan en werd de groep als terreurorganisatie aangeduid. Omdat Al-Jazeera verslag deed van het geweld tussen leger en politie enerzijds en de Broederschap anderzijds werden de journalisten eind 2013 opgepakt.

Een rechter bepaalde 1 januari dat de zaak tegen Mohammed Fahmy, die ook de Canadese nationaliteit heeft, en Baher Mohammed over moet. Eerder werd Fahmy tot zeven jaar en Mohammed tot tien jaar cel veroordeeld. Een andere verdachte in de zaak, de Australiër Peter Greste, kwam vorige week vrij nadat de regering een nieuwe deportatiewet had aangenomen en hem het land uitzette.

Strijd laait weer op in Benghazi

De strijd om de Oost-Libische stad Benghazi is dit weekeinde weer in alle hevigheid losgebarsten. Troepen die trouw zijn aan de gekozen regering van het land proberen Benghazi al maanden lang te heroveren op de extremistische milities die de stad vorig jaar innamen.

Grote delen van de stad zijn al in handen van de regeringstroepen, maar de extremisten houden nog stand in sommige wijken. Een bron bij een elite-eenheid van de regering zei dat de aanval zaterdagochtend op verschillende plekken in de stad werd ingezet.

Of er slachtoffers zijn gevallen, en zo ja hoeveel, is nog onbekend.

Murray begint in Rotterdam tegen Mahut

Andy Murray neemt het in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament van Rotterdam op tegen Nicolas Mahut. De Fransman, die voor de vierde keer deelneemt in Ahoy, plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en werd vervolgens aan de Schotse nummer één van de plaatsingslijst gekoppeld.

De Canadees Milos Raonic kreeg de Russische qualifier Andrei Koeznetsov als tegenstander. Raonic is als tweede geplaatst in Rotterdam. Ook de Fransen Paul-Henri Mathieu en Édouard Roger-Vasselin overleefden het kwalificatietoernooi.

Greenspan: Griekenland uit euro slechts kwestie van tijd

Voormalig voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse Federal Reserve denkt dat Griekenland uiteindelijk uit de eurozone zal stappen. Dat zei hij zondag in een interview met de Britse publieke omroep BBC.

Greenspan, die van 1987 tot 2006 de hoogste baas was van de Amerikaanse koepel van centrale banken, ziet geen andere oplossing die voordelig is voor Griekenland of voor de overige eurolanden. "Het is een kwestie van tijd voordat iedereen inziet dat uit elkaar gaan de beste strategie is", zei hij.

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese steunprogramma waarmee het land de afgelopen jaren financieel op de been heeft gehouden. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden.

Mertens belangrijk bij winnend Napoli

Napoli heeft geen fout gemaakt in de strijd om directe Champions League-kwalificatie. In eigen huis werd Udinese opzij gezet, mede dankzij een goal van Dries Mertens.

In de Serie A stevent Juventus af op de vierde landstitel op rij, maar de strijd om directe kwalificatie voor de Champions League is nog ongemeen spannend. Napoli stond voorafgaand aan het duel met Udinese derde met vier punten achterstand op AS Roma. De Romeinen hadden echter een lastige uitwedstrijd tegen Cagliari voor de boeg, waardoor er kansen lagen voor Napoli om dichterbij te komen.

Trainer Rafael Benítez had een basisplaats ingeruimd voor Dries Mertens. De oud-speler van PSV mag lang niet altijd starten van de Spaanse coach, maar tegen Udinese mocht hij het laten zien. Mertens greep zijn kans met beide handen, want na acht minuten was hij al goed voor de openingstreffer. Na goed doorzetten schoot Mertens de bal vanaf links in de verre hoek en zette hij Napoli op voorsprong. De Belg leek hierbij hands te maken, maar scheidsrechter Mazzoleni keurde de treffer goed.

Nog voor rust verdubbelden de Napolitanen de voorsprong in Stadio San Paolo. Marek Hamsik kreeg de bal op de helft van Udinese, behield het overzicht en gaf diep op Manolo Gabbiadini. De winteraanwinst van Napoli bleef koel en rondde secuur af zodat Napoli op 2-0 kwam. Udinese speelde niet slecht, maar de ploeg stond na 21 minuten wel op een flinke achterstand.

Daar kwam echter snel verandering in, want aanvaller Cyril Théréau maakte zes minuten na de 2-0 de aansluitingstreffer. Napoli-doelman Rafael kwam te snel uit zijn doel na een dieptepass op Théréau, waardoor de Franse spits de bal over hem heen tikte voor 2-1. Het werd dus weer een wedstrijd in Napels en Udinese ging na rust hard op zoekn naar de gelijkmaker.

De treffer viel echter aan de andere kant, maar het was opnieuw Théréau die een doelpunt op zijn naam kreeg. Bij een vrije trap vanaf de zijkant probeerde hij de bal uit te verdedigen, maar verschalkte hij zijn eigen doelman. In de slotfase kreeg invaller Jonathan De Guzmán nog een goede kans, maar het schot van de Oranje-international ging rakelings langs het doel. Napoli maakte dus geen fout, maar het verschil met Roma blijft intact, omdat de Romeinen zondag eveneens wonnen.

Jungels winnaar Ster van Bessèges

De Luxemburgse wielrenner Bob Jungels heeft zondag de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. De renner van Trek won de afsluitende individuele tijdrit over 12 kilometer met start en finish in Alès. Jungels kwam na 17 minuten en 40 seconden binnen en was daarmee 19 seconden sneller dan de Fransman Tony Gallopin, de ritwinnaar van zaterdag. De Italiaan Fabio Felline, ploeggenoot van Jungels, werd derde op 20 seconden.

In het eindklassement was Gallopin tweede en de Belg Kris Boeckmans derde. Diens landgenoot Edward Theuns was op de slotdag gestart in de leiderstrui, maar viel weg uit de top van het klassement.

Van der Hart: "Dit is het ergste wat er is"

Mickey van der Hart was de schlemiel na de 1-2 nederlaag van Go Ahead Eagles tegen Ajax. Uitgerekend tegen zijn oude club kostte zijn blunder Go Ahead een punt.

Ajax had voor rust de leiding genomen in Deventer, na een doelpunt van Anwar El Ghazi. Na de pauze was Go Ahead Eagles echter een stuk sterker en kwam de thuisploeg op gelijke hoogte door een mooie knal van Sjoerd Overgoor. In de 88e minuut kwam Ajax weer op voorsprong, nadat Mickey van der Hart onder een terugspeelbal van Wesley Verhoek trapte, waardoor deze in het eigen doel belandde.

"Dit is een nachtmerrie voor een keeper. Ik denk niet dat het erger kan. Dit is het ergste wat er is", zegt een verbouwereerde Van der Hart na afloop tegen FOX Sports. "Wesley verovert de bal en speelt 'm terug. Vlak voor mij pakt 'ie een polletje waardoor ik onder de bal door trap. Dit is ontzettend ongelukkig, maar volgens mij doe je er weinig aan."

De doelman krijgt tijdens het interview de beelden van zijn ongelukkige moment te zien. "Ja, hier zie je dat de bal opspringt door een polletje. Ik heb de bal helemaal niet geraakt", is de reactie van Van der Hart na het zien van het beeldmateriaal.

Na het duel heeft de Ajax-huurling opbeurende woorden gekregen van zijn ploeggenoten. "Iedereen komt wel naar me toe om te zeggen dat ik er niet zoveel aan kon doen. Dat doet me wel goed, maar ik zal het even bij mezelf moeten zoeken. Ik moet het even verwerken, maar dat komt wel goed."

Van der Hart na het Polletje (PRO SHOTS/Peter Lous)
Van der Hart na het Polletje (PRO SHOTS/Peter Lous)

Zidane: "Ronaldo is een alien"

Cristiano Ronaldo is in deze voetbalwereld uniek. Dat zegt Zinedine Zidane in een interview met het Duitse Welt am Sonntag.

Een maand geleden werd Ronaldo voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste speler ter wereld. De Portugees troefde bij de verkiezing onder meer doelman Manuel Neuer af. "Hij is fantastisch, een fenomeen tussen de palen. Maar Ronaldo is echt van een andere planeet", aldus Zidane.

"Ronaldo is een alien. Wat hij doet is uniek." De 30-jarige vedette van Real Madrid won met een overmacht van de stemmen de Ballon d'Or. Lionel Messi eindigde op plaats twee en Neuer werd derde. De laatste zeven jaar ging de Gouden Bal telkens naar Ronaldo of Messi.

Binnenkort staat Ronaldo met de Koninklijke in de Champions League tegenover Schalke 04. Vorig jaar ontmoetten beide teams elkaar ook in de achtste finales, waarin Real met 6-1 en 3-1 veel te sterk was. Zidane vindt echter dat de Spanjaarden hun Duitse tegenstander niet moeten onderschatten.

"Ik zou graag zeggen dat Schalke geen enkele kans heeft en dat Real al in de kwartfinales staat, maar vooral in de knock-outfase kan van alles gebeuren", aldus de Fransman. "Een underdog kan altijd boven zichzelf uitstijgen. Je moet voorzichtig zijn, vooral tegen een Duitse ploeg." Zidane is zelf coach van de beloften van Real.

AS Roma met moeite naar zege in Cagliari

AS Roma mag blijven hopen op de Italiaanse titel dankzij een moeizame 1-2 zege bij degradatiekandidaat Cagliari. Het duel werd pas in de slotminuten beslist.

Trainer Rudi Garcia miste op Sardinië de nodige spelers. Kostas Manolas en Alessandro Florenzi konden niet spelen vanwege schorsingen, terwijl Daniele De Rossi, Leandro Castan en Juan Iturbe met blessures kampen. Gervinho speelt bovendien zondag met Ivoorkust de finale van de Afrika Cup.

Ondanks de vele afwezigen ging Roma bij Cagliari wel meteen in de aanval. Gianfranco Zola, de coach van de thuisploeg, liet zijn team terugzakken. Daniele Verde zag een afstandsschot over het doel gaan, waarna Cagliari toch meer controle over het duel kreeg.

Keeper Morgan De Sanctis moest na bijna twintig minuten ingrijpen bij een schot uit een moeilijke hoek van Duje Cop. De openingstreffer was daarna echter toch voor de Romeinen. Na 37 minuten namen de bezoekers een vrije trap heel snel, waardoor Verde uiteindelijk Adem Ljajic in stelling kon brengen: 0-1.

Cagliari moest na de pauze in aanvallend opzicht dus meer laten zien om minimaal een punt te pakken. Het werd kort na rust gevaarlijk via Luca Rossettini. De Italiaanse verdediger legde de bal fraai klaar voor een volley, die net op het dak van het Romeinse doel belandde.

Nadat Rossettini even later weer dicht bij een treffer kwam, dit keer uit een vrije trap, greep Rudi Garcia in. De coach van Roma wisselde Francesco Totti voor Antonio Sanabria. De beste kansen waren echter nog steeds voor Cagliari. Cop had na 78 minuten moeten scoren, maar hij schoot van dichtbij over.

Het bleek een dure misser te zijn, want zeven minuten verdubbelde AS Roma de score. Leandro Paredes, ingevallen voor Ljajic, leek via de binnenkant van de paal de wedstrijd te beslissen. De 1-2 van Paul-José Mpoku kwam daarna te laat. Roma houdt daardoor zeven punten achterstand op koploper Juventus, dat zaterdag van AC Milan won.

Nageeye en Vastenburg prolongeren atletiektitels

Hardlopers Abdi Nageeye en Jip Vastenburg hebben zondag in Schoorl hun Nederlandse wegtitels op de 10 kilometer geprolongeerd. Nageeye won het goud in 28.50 minuten. Zilver was er voor Michel Butter in 28.56 en het brons ging naar Roy Hoornweg met 28.58.

Nageeye, die in voorbereiding is op de marathon van Rotterdam, was ook sneller dan alle buitenlandse deelnemers. Hij troefde de Noor Sondre Nordstad Moen en de Belg Soufiane Bouchikhi af. Butter eindigde als vierde.

Vastenburg, die nog maar net hersteld is van een voetblessure, was een klasse apart bij de vrouwen. Ze soleerde naar haar tweede nationale titel op deze afstand in 33.07. Kim Dillen pakte het zilver in 33.37 en Miranda Boonstra het brons in 33.43. Vastenburg was evenals Nageeye ook de beste in de het internationale veld. Ze liet de Keniaanse Elizeba Cherono, die naar de tweede plaats liep vóór Dillen, ruim achter zich.

Waterpoloërs Oranje ongeslagen in EKT

De Nederlandse waterpoloërs zijn ongeslagen gebleven in het eerste kwalificatietoernooi voor het EK. Oranje versloeg zondag in Utrecht ook Frankrijk, de sterkste tegenstander in de poule. Een bliksemstart in de eerste periode zorgde voor een grote voorsprong, die daarna zorgvuldig werd verdedigd: 12-9 (7-2, 3-3, 1-2 en 1-2).

Robin Lindhout, die als prof in de Franse competitie actief is, was opnieuw topscorer. Hij maakte er vijf, maar miste ook een strafworp. Jesse Koopman droeg drie goals bij aan het totaal. Eelco Wagenaar maakte in het Nederlandse doel een uitstekende indruk.

De selectie van bondscoach Robin van Galen won eerder al van Letland (52-0) en Malta (19-11). In oktober is het tweede EKT. Voor de groepsindeling volgt nog een loting. Het Europees kampioenschap is begin januari 2016 in Belgrado.

Jansen verslaat Freitag op 3 meterplank

De Nederlandse schoonspringsters hebben op de slotdag van de Diving Cup in Eindhoven ook de dienst uitgemaakt op de 3 meterplank. Dat was eerder al het geval op de lage (1 meter). Ditmaal ging het goud echter naar Inge Jansen. Ze bleef voor eigen publiek Uschi Freitag in de finale voor.

Het verschil was ruim tien punten: 319,8 om 309,55. Jansen dankte die marge (een persoonlijk record) aan een uitstekend uitgevoerde tweeënhalve contrasalto gehoekt, goed voor een dikke acht van de jury. Freitag, die een iets zwaarder programma toonde, kreeg voor dezelfde sprong een zes plus. Céline van Duijn, net als Jansen lid van PSV, maakte het Nederlandse succes compleet, derde met 272,1.

Fiorentina pakt zege in slotminuut

Fiorentina heeft zondag in de Italiaanse Serie A met 3-2 gewonnen van Atalanta Bergamo. De zege kwam tot stand dankzij een doelpunt in de slotminuut van Manuel Pasqual en bracht de ploeg uit Florence voorlopig op de vierde plaats.

Bij Fiorentina was Alessandro Diamanti voor het eerst trefzeker. De 15-voudig international wordt gehuurd van het Chinese Guangzhou en scoorde de 2-1. Richmond Boakye maakte zeven minuten voor tijd gelijk, maar de punten bleven toch bij de thuisploeg.

Bij Atalanta bleef Urby Emanuelson het hele duel op de bank. Hij zag zijn ploeggenoot Davide Zappacosta al na negen minuten de score openen. In de achttiende minuut was het al weer gelijk via José Basanta. Diamanti maakte zijn treffer een kwartier voor tijd.

Sharapova loodst Rusland naar halve finale

Tennisster Maria Sharapova heeft Rusland naar de halve finales geloodst in de wereldgroep van de Fed Cup. Ze zette haar ploeg in Krakau tegen Polen op een beslissende voorsprong van 3-0 door Agnieszka Radwanska in twee sets te verslaan: 6-1 en 7-5.

Sjarapova, de nummer twee van de wereld die onlangs de finale van de Australian Open verloor van de Amerikaanse Serena Williams, was zaterdag ook al succesvol voor het Russische team. Toen versloeg ze in het enkelspel Urszula Radwanska, de jongere zus van Agnieszka, met 6-3 en 6-0.

Svetlana Koeznetsova had het eerste Russische punt binnen gebracht door een zege op Agnieszka Radwanska (6-4, 2-6 en 6-2).

Rojas wint eerste rit in Qatar

De Spaanse wielrenner José Joaquin Rojas heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De rit, van Dukhan naar Sealine Beach, verliep door de sterke tegenwind lange tijd in wandeltempo. Rojas, die rijdt voor Movistar, versloeg de Belg Tom Boonen en de Fransman Arnoud Démare.

Tegen het einde reden Lars Boom, Lieuwe Westra en de Deen Matti Breschel enige tijd op kop. Het trio werd ongeveer tien kilometer voor de streep ingerekend door een eerste peloton waarin de Duitser Marcel Kittel ontbrak.

Chardon slechts derde in wereldbekerfinale

IJsbrand Chardon is er niet in geslaagd de finale van de wereldbeker voor vierspanrijders naar zijn hand te zetten. De menner uit Schipluiden ging na twee uitstekende optredens in Bordeaux als favoriet de eindstrijd, met de top drie, in. In de drive-off ging het echter snel mis. De veelvoudig Nederlands kampioen werd verrast door kuren van een voorpaard, waarna hij in de volgende hindernis een kegel omreed. Hij gaf vervolgens op.

Dat besluit leverde Boyd Exell heel gemakkelijk een nieuwe titel op, zijn vijfde op rij. De wereldkampioen uit Australië was zowel zaterdag, tijdens de eerste manche, als zondag in de openingsronde langzamer dan Chardon. Van de Duitse finalist Christoph Sandmann had hij al weinig meer te duchten. Exell verdiende met zijn zege zesduizend euro. Koos de Ronde eindigde als vijfde.

Regenboogtrui inspireert Van der Poel

De regenboogtrui heeft veldrijder Mathieu van der Poel ook geïnspireerd in de Superprestige. De jonge wereldkampioen, die het klassement van deze prestigieuze wedstrijdenreeks aanvoert, was zondag in de cross van Hoogstraten opnieuw een klasse apart. Een lekke band en wat glijpartijtjes braken zijn dwingende tempo niet.

De Belg Kevin Pauwels, zijn naaste concurrent in de Superprestige-rangschikking, was op gepaste afstand de beste van de rest. Lars van der Haar, de tweede Nederlander vooraan in koers, werd in de laatste ronde nog van het erepodium geduwd door Wout van Aert.

Een dag eerder reed Van der Poel even verderop in Lille de concurrentie ook al zoek. En dat na een week vol festiviteiten om zijn mondiale titel te vieren.

Uitslagen Eredivisie 08/02/2015

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won in Deventer met 1-2 van de Go Ahead Eagles terwijl Willem II in eigen huis met 3-0 te sterk was voor Heracles Almelo.

Go Ahead Eagles

1 - 2

AFC Ajax

 76' Overgoor    24' El Ghazi 
 88' W. Verhoek (e.d) 
 
 Gele kaart: Duits, Plet, (Go Ahead Eagles), Bazoer, Boilesen, Sinkgraven, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 8.004
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Overgoor
Duits (Reimerink/71)
Rijsdijk (Schalk/90 2)
Turuc
Plet (Kolder/80)
W.Verhoek
  Cillessen
v.Rhijn
v.d.Hoorn
Viergever
Boilesen (Menig/87)
Bazoer
Klaassen (Riedewald/74)
Sinkgraven
El Ghazi
Schöne
Kishna (Milik/81)


GA Eagles-speler Mickey van der Hart baalt als het 2-1 is geworden door een blunder van hem. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Willem II

3 - 0

Heracles Almelo

 16' Armenteros
 38' Haemhouts
 83' J. Veldmate (e.d)
   
 
 Gele kaart: Dijks, Armenteros, (Willem II), Cziommer, Vujicevic, Aktaou, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts (Messaoud/71)
Braber
S.Wuytens
Cabral (Sahar/75)
Armenteros
Andrade (Ondaan/84)
  Telgenkamp
Breukers
Schenkeveld
J.Veldmate
Aktaou
Bruns (Avdic/46)
Cziommer (Vujicevic/46)
Fledderus
Linssen (Navratil/76)
Weghorst
Darri

Terreurverdachte krijgt 1,3 miljoen euro

De Britse gevangene Shaker Aamer wordt vrijgelaten uit het Amerikaanse gevangenkamp op Guantanamo Bay. Hij krijgt 1,3 miljoen euro schadevergoeding van de Britse regering, ondanks de banden die hij volgens de VS met Al Qaida heeft.

Shaker Aamer is de laatste Brit die wordt vrijgelaten uit het kamp op Cuba. De Britse regering besloot in 2010 om aan Britse gevangenen forse schadevergoedingen uit te keren om rechtszaken te voorkomen. Aamer, die oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië komt, zit al dertien jaar zonder enige aanklacht in Guantanamo Bay. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de man zal worden vrijgelaten. De Britse premier, David Cameron, pleitte in januari dit jaar nog voor de vrijlating van de terreurverdachte. 

Voor zijn tijd in Cuba woonde de man in Londen. In 2001 verhuisde hij met zijn gezin naar Afghanistan om daar naar eigen zeggen een school te beginnen en een liefdadigheidsorganisatie op te richten. Volgens Washington was Aamer echter een topfiguur binnen Al Qaida.

Iets minder eerstejaars op universiteiten

Het aantal eerstejaars op universiteiten is dit academische jaar met 2,4 procent gedaald tot 44.304 studenten. Dat blijkt uit zondag gepresenteerde cijfers door de VSNU, de vereniging van universiteiten. Dat komt vooral door een afname van vwo'ers die instromen.

Ondanks de daling van eerstejaars telden de universiteiten in Nederland niet eerder zoveel studenten als dit collegejaar. 253.482 studenten staan ingeschreven bij een universiteit. Dat is een stijging van 2,1 procent ten opzichte van het jaar 2013/2014. De groei komt vooral door de flinke instroom in eerdere jaren. Een groot deel van die studenten is nog niet afgestudeerd, bijvoorbeeld omdat studenten meer dan vroeger kiezen voor meerjarige masters.

De minder grote instroom van vwo'ers is alleen in absolute zin zo. Er zijn dus minder vwo'ers dan in eerdere jaren. Het aantal vwo'ers dat besluit direct na de middelbare school door te stromen naar de universiteit is tachtig procent, en dat is juist aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren. De sectoren Recht en Techniek verwelkomden de meeste nieuwelingen.

Het aantal nieuwe internationale studenten steeg met 8,3 procent. Met name Duitse en Chinese studenten kwamen naar Nederland toe.

In het collegejaar 2013/2014 werden 38.049 masterdiploma's uitgereikt. Dat is een stijging van zes procent. Het aantal uitgereikte bachelordiploma's daalde met één procent.

Australiër Dennis snelt naar werelduurrecord

De Australische wielrenner Rohan Dennis heeft zondag op de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord scherper gesteld. Dennis, die uitkomt voor BMC, kwam officieus tot een afstand van 52,491 kilometer.

Het oude record stond sinds oktober op naam van de Oostenrijker Matthias Brändle. Op de piste van Aigle, eveneens in Zwitserland, legde hij destijds 51 kilometer en 852 meter af.

Thomas Dekker doet op woensdag 25 februari op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico een poging de nieuwe toptijd van Dennis te verbeteren.

Hockeysters Oranje wereldkampioen zaal

Het Nederlands vrouwenteam heeft zondag de wereldtitel zaalhockey veroverd. Oranje won in Leipzig de finale van titelverdediger Duitsland na shoot-outs. Het is de tweede wereldtitel indoor voor de Nederlandse hockeysters.

De Duitse ploeg nam de leiding in de achtste minuut door een benutte strafbal van Katharina Otte. Pas twee minuten voor tijd zorgde Claire Verhage voor de gelijkmaker, waarna de shoot-outs nodig waren om de beslissing te forceren. Laurien Leurink was de enige die trefzeker was en zij bezorgde Nederland het goud.

Iran: tijd voor atoomakkoord is nu

Het moment voor Iran en het Westen om tot een akkoord te komen over het Iraanse atoomprogramma is nu. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag gezegd.

Zarif sprak de afgelopen dagen met ministers en diplomaten uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Duitsland en Groot-Brittannië in de marge van een veiligheidstop in München. Later zondag volgt nog een gesprek met Frankrijk, de zesde gesprekspartner in het atoomoverleg. "Dit is de kans om het te doen, en we moeten deze kans grijpen", aldus Zarif. "Zo'n kans krijgen we wellicht niet nog een keer."

Het overleg liep al meerdere keren vertraging op en deadlines werden uitgesteld. De deadlines die er nu staan - een akkoord in grote lijnen eind maart, en een permanent akkoord voor 30 juni - moeten wat Zarif betreft niet opnieuw worden uitgesteld. "Ik denk dat verder uitstel in niemands belang zou zijn", zei Zarif. "We zijn op het punt aanbeland dat het mogelijk is een akkoord te sluiten (...) en ik geloof niet dat er over een jaar iets zal zijn veranderd."

Het Westen vreest dat Iran aan een kernwapen werkt en heeft de afgelopen jaren harde sancties ingesteld. Iran houdt vol dat zijn atoomprogramma louter is bedoeld voor vreedzame doeleinden zoals energie en medisch onderzoek.

Boko Haram valt stad in Niger aan

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft zaterdagnacht een grensstadje in buurland Niger aangevallen. Enkele uren later werd op een markt in dezelfde stad een zelfmoordaanslag gepleegd. Hoeveel slachtoffers er vielen konden de autoriteiten nog niet zeggen.

De aanval op Diffa begon midden in de nacht en de gevechten tussen Boko Haram en het leger duurden tot 05.00 uur. Uiteindelijk sloegen de extremisten op de vlucht, zei een ooggetuige. Het was al de tweede aanval op Diffa sinds vrijdag.

Enkele uren nadat de belagers het hazenpad hadden gekozen blies een zelfmoordterrorist zich op op een drukke pepermarkt in Diffa. Volgens mensen die de aanslag overleefden was de dader een vrouw.

Boko Haram komt oorspronkelijk uit Nigeria, maar de buurlanden hebben de laatste tijd steeds vaker last van de terreurorganisatie. Regionale leiders en vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie spraken zaterdag in Kameroen over het probleem.

Het plan is om een multinationale troepenmacht met maximaal 8750 militairen op te richten om Boko Haram te bestrijden. De mankracht zal worden geleverd door Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin. De landen hopen dat de troepenmacht volgende maand al kan worden ingezet, maar de financiering is nog niet rond.

Vrouw klaagt schrijfster 'vijftig tinten grijs' aan

De Amerikaanse Tania Warchol klaagt de schrijfster van het boek Vijftig Tinten Grijs aan. Erika Leonard, schrijfster van het drieluik, ontwikkelde samen met een bedrijf glijmiddel dat voor extreme orgasmes moet zorgen, zoals de hoofdpersoon in het boek ze ook beleeft. De Amerikaanse heeft het product meerdere keren geprobeerd maar het bleek 'niets meer dan een miskoop'.

Warchol heeft nog nooit een orgasme mogen beleven, laat staan een extreem orgasme zoals de verpakking van het middel beweert. E.L. James, pseudoniem voor Leonard, staat op de verpakking garant voor de werking van het 'wondermiddel'. Dat is de reden dat Warchol niet alleen de fabrikant maar ook de schrijfster aanklaagt. Naast een schadevergoeding eist de vrouw ook dat iedereen die de afgelopen jaren de gel gekocht heeft, zijn of haar geld terug krijgt.

Volgens de Amerikaanse is het glibberige middeltje niet alleen een miskoop maar staat het ook verkeerd aangemeld bij de Amerikaanse Gezondheidsinspectie. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of het in combinatie met een condoom gebruikt kan worden, meldt Spitsnieuws.

Frankrijk pakt zes jihadisten op

De Franse politie heeft zondag zes jihadisten aangehouden in Toulouse en Albi. De zes zouden betrokken zijn bij een netwerk dat islamitische strijders het land uit helpt. De verdachten zijn aangehouden in het kader van een groot onderzoek naar terrorisme, verklaarde minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.

Sinds de bloedige aanslagen in Parijs van begin vorige maand verkeert Frankrijk in een hoge staat van paraatheid. De autoriteiten treden harder op tegen terreurverdachten en aanhangers van extremisme. Of er een verband bestaat tussen de aanhoudingen van zondag en de aanslagen van vorige maand, liet Cazeneuve in het midden.

Automobilist dood door botsing tegen boom

Een 27-jarige man uit het Gelderse Nederhemert is zondagochtend vroeg om het leven gekomen bij een ongeluk bij zijn woonplaats. Hij botste met zijn auto tegen een boom en stierf ter plekke. Volgens de politie was de man waarschijnlijk met zijn wielen in de berm gekomen. Hij zou de macht over het stuur zijn kwijtgeraakt toen hij probeerde terug te sturen.

De man had rond 03.00 uur nog gebeld met zijn familie. Hij zei dat hij op weg naar huis was, maar daar is hij nooit aangekomen. Bezorgde familieleden gingen daarom zoeken. De auto werd ongeveer vijf uur na het laatste contact teruggevonden tegen een boom.

Uitslag Feyenoord - SC Cambuur

Feyenoord heeft met 2-1 weten te winnen van SC Cambuur. Het werd nog spannend, zelfs met een man meer voor de thuisploeg. Hieronder de statistieken:

Feyenoord

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 43' El Ahmadi
 47' Kazim Richards
   62' Barto 
 

 Gele kaart: El Ahmadi, van Beek (Feyenoord), Rosheuvel, Bijker (sc Cambuur Leeuwarden)

 Rode kaart: Ogbeche (57) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Boulahrouz
Van Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi (Te Vrede/79)
Immers
Clasie
Toornstra (Vilhena/69)
Kazim Richards
Boetius (Achahbar/46)
  Nienhuis
Droste (Steblecki/81)
Mac In Tosh
Andriuskevicius
Bijker
Bakker
El Makrini
Van der Streek
Rosheuvel (Barto/61)
Ogbeche
De Ridder (Bytyqi/61)

Zieke Smeekens meldt zich af

Schaatser Jan Smeekens komt zondag tijdens de zesde wereldbeker in Heerenveen niet meer in actie. De 27-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo heeft zich afgemeld wegens buikgriep. Hij eindigde zaterdag in Thialf op de 500 meter teleurstellend als zeventiende met een tijd van 35,49 seconden.

Voor Smeekens is het seizoen nu zo goed als voorbij. Hij wist zich vorige maand bij de NK sprint in Groningen niet te plaatsen voor de WK afstanden (komend weekeinde in Heerenveen) en de WK sprint (eind deze maand in Kazachstan). Mede door een rugblessure kon Smeekens bij dat toernooi geen topprestatie leveren.

Smeekens begon nog wel goed aan het seizoen. Hij pakte begin november de Nederlandse titel op de 500 meter en schreef daarna ook de eerste wereldbekerwedstrijd in Japan op zijn naam, gevolgd door de tweede plaats in de tweede race in Obihiro. Nadien eindigde hij alleen nog tijdens de vierde wereldbeker half december in Heerenveen een keer op het podium (derde).

Vrouw valt uit toiletraam

Een 23-jarige vrouw is zondagochtend uit het toilet van haar huis in Utrecht gevallen. Ze viel door een raam op de derde verdieping en kwam ongeveer tien meter lager op de straat terecht. Ze werd ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht, met letsel aan hoofd, rug en bekken.

Na een bezoek aan het toilet was de vrouw haar evenwicht kwijtgeraakt. De politie weet nog niet hoe dat kon gebeuren. Er is in elk geval geen sprake van een misdrijf. Het ongeluk gebeurde aan de Kerkstraat in de Domstad.

Bertens herstelt zich en zet Fed Cup-team op voorsprong

Kiki Bertens heeft het Nederlands Fed Cupteam in de ontmoeting met Slowakije op een 2-1 voorsprong gezet. De Nederlandse kopvrouw versloeg Magdalena Rybarikova in drie sets. Het werd 6-1, 2-6 en 6-1.

Bertens, die zaterdag nog haar partij verloor van Anna Schmiedlova, had in de openingsset weinig te duchten van Rybarikova. De Slowaakse kopvrouw speelde slecht en zag dat de eerste set met 6-1 naar Bertens gaan. 

Het duel leek in twee sets beslist te gaan worden, want Bertens brak de Slowaakse direct. Rybarikova, die zaterdag ook al verloor van Arantxa Rus, ging echter uit een ander vaatje tappen en knokte zich terug in de wedstrijd. Ze brak Bertens drie keer pakte de tweede set met 2-6.

De Wateringse herpakte zich knap en begon het spel meer te dicteren. Rybarikova pakte nog de openingsgame, maar daarna ging Bertens in sneltreinvaart naar de winst. Rybarikova werkte op 5-1 nog twee wedstrijdpunten weg, maar moest zich op het derde wedstrijdpunt alsnog gewonnen geven.

Dankzij de overwinning van de nummer 70 van de wereld is het Nederlands Fed Cupteam nog één zege verwijderd van de eindzege in de confrontatie tegen Slowakije. Als Rus haar wedstrijd tegen Schmiedlova weet te winnen, dan is het gespeeld. Bij een nederlaag zal het dubbelspel de beslissing moeten brengen. Voorlopig staan Michaëlla Krajicek en Richel Hogenkamp op het schema voor die partij, maar captain Paul Haarhuis mag nog wijzigingen aanbrengen mocht dat nodig zijn. Voor Slowakije staan Rybarikova en Schmiedlova op het wedstrijdformulier.

Van Gaal: "Kijk altijd naar kwaliteiten"

Wayne Rooney speelt sinds de komst van manager Louis van Gaal op het middenveld van Manchester United. Daar komt de geslepen speler beter tot zijn recht, vindt de oefenmeester.

"Ik communiceer met hem en geef hem mijn argumenten waarom hij daar moet spelen, en als aanvoerder accepteert hij dat hij iets voor het team moet doen. Ik denk dat hij zelfs liever op het middenveld speelt, omdat hij dan meer aan de bal komt", vertelde Van Gaal over Rooney in The Guardian.

Van Gaal transformeerde vaker spelers voor een andere rol of posiite. Dat kan niet iedere voetballer, weet ook Van Gaal. "Ik heb vaker zulke uitzonderlijke spelers meegemaakt. Edgar Davids was een echte linksbuiten en ik heb van hem een middenvelder gemaakt", blikt de keuzeheer terug op het verleden bij Ajax.

"Michael Reiziger was een nummer 10 die vleugelverdediger werd en Frank Rijkaard was een nummer zes die als centrale verdediger speelde in mijn winnende team bij Ajax", pronkt de Nederlander. "Ik kijk altijd naar de kwaliteiten van de speler en besluit dan waar hij het beste kan spelen."

Van Gaal kiest altijd voor kwaliteit (PRO SHOTS/Actionimages)
Van Gaal kijkt altijd naar kwaliteit (PRO SHOTS/Actionimages)

Warriors toch te sterk voor Knicks in NBA

De geplaagde basketballers van New York Knicks zetten zaterdag alles op alles om in het eigen Madison Square Garden een nederlaag te voorkomen, maar hun tomeloze inzet baatte niet. Golden State Warriors won met 106-92 en bevestigde zijn status als fiere koploper in de Western Conference van de Amerikaanse NBA. De Knicks blijven onderaan bungelen in de Eastern Conference.

Stephen Curry was topschutter voor de Warriors met 22 punten. Draymond Green maakte twintig punten en pakte ook nog eens dertien rebounds. De ploeg boekte in New York zijn veertigste competitiezege.

Overige uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Orleans Pelicans Chicago Bulls 72 - 107
Washington Wizards Brooklyn Nets 114 - 77
New York Knicks Golden State Warriors 92 - 106
Philadelphia 76ers Charlotte Hornets 89 - 81
Dallas Mavericks Portland Trail Blazers 111 - 101 (ot)
Milwaukee Bucks Boston Celtics 96 - 93
Utah Jazz Sacramento Kings 102 - 90

Atletes Ghafoor en Koster lopen EK-limiet

Madiea Ghafoor en Maureen Koster hebben zaterdag voldaan aan een limiet voor de Europese indoorkampioenschappen atletiek. Ghafoor voldeed in Luxemburg op de 400 meter aan de vereiste tijd. Koster liep in Gent onder de limiet voor de 1500 meter.

Ghafoor snelde op de 400 meter naar een tijd van 53,19 seconden. Daarmee bleef ze precies 0,01 onder de gestelde limiet. Koster hield meer marge over. Zij klokte 4.11,36 waar 4.13,00 volstond. Thijmen Kupers kwam in Gent net tekort (0,03) om zich te verzekeren van een startbewijs voor de 800 meter bij de mannen op de EK.

De Europese indoorkampioenschappen worden van 6-8 maart gehouden in Praag.

Force India erkent problemen met leveranciers

Het Formule 1-team Force India erkent dat er deze winter veel problemen met leveranciers zijn geweest. Deze zorgen ervoor dat de 2015-auto pas zeer laat gereed is en dat het een race tegen de klok wordt om de laatste wintertest in Barcelona te halen.

Er waren deze winter veel geruchten over financiële problemen bij Force India, waardoor er geen monocoque, geen chassis, geen tank, geen motoren, geen versnellingsbak en geen windtunneltijd bij Toyota in Keulen was. Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt vroeg Force India-directeur Otmar Szafnauer naar de stand van zaken en hij gaf veel openheid.

Volgens Szafnauer laten het team al vijftien jaar carbonbuizen vervaardigen bij leverancier EPM. Deze groeide uit zijn jasje en moest deze winter verhuizen. Hierbij zijn een aantal belangrijke machines beschadigd geraakt, waardoor niet alle onderdelen geleverd konden worden. Er moest vervanging worden gezocht, maar de bedrijven hebben juist in deze tijd van het jaar veel orders, waardoor het chassis voor de VJM08 pas twee weken geleden in Silverstone arriveerde.

Ook op het gebied van de tank waren er problemen, want leverancier ATL verlangde door de wanbetalingen van enkele andere teams een betaling vooruit, waardoor de tank pas later geleverd kon worden. Mercedes heeft inmiddels de betaling over 2014 ook binnen, waardoor het Force India weer zal gaan leveren, zo bevestigde Mercedes-directeur Niki Lauda.

Inmiddels wordt er met een 60 procentsmodel getest in de windtunnel van Toyota. Dat bedrijf is door schade en schande wijs geworden en verlangt een betaling van een derde vooruit, anders kan een team er niet terecht.

Ondertussen wacht Force India nog op het prijzengeld over 2014. Het eerste deel hiervan wordt pas later deze maand door Formule 1-baas Bernie Ecclestone overgemaakt. Ook nieuwe sponsoren betalen pas later, waardoor de kleinere teams het in de eerste maanden van het jaar altijd lastig hebben.

Alle problemen hebben ervoor gezorgd dat Force India de auto voorlopig nog niet gereed heeft en dat het afwachten is of dit voor de laatste test in Barcelona het geval zal zijn.

Weer goud voor boogschutter Schloesser

Boogschutter Mike Schloesser verkeert in de vorm van zijn leven. De Limburger voegde opnieuw een wereldbekerzege aan zijn succesreeks van dit indoorseizoen toe. Hij won in Las Vegas op het onderdeel compound zelfs de finale van de wereldbeker.

Schloesser excelleerde twee weken geleden in het Franse Nîmes door een nieuw wereldrecord te vestigen. Zijn score van zeshonderd punten was de eerste perfecte indoorscore in de geschiedenis van de sport.

In Las Vegas stond hij zaterdagnacht in de finale tegenover de Deen Stephan Hansen. Schloesser maakte zijn favorietenrol met ogenschijnlijk gemak waar: 148-143.

Wind in de zeilen voor Brunel

Het Nederlandse zeiljacht Brunel is zondag voortvarend van start gegaan in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race. Het team van schipper Bouwe Bekking voer met dank aan een vrij krachtige wind als eerste de haven van Sanya uit en de Zuid-Chinese Zee op.

De vierde etappe is ruim 5200 mijl (9630 km) lang en voert de vloot via de Zuid-Chinese Zee, de Grote Ocean en langs de oostkust van Australië naar de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. "Ik ben trots dat we nog steeds met hetzelfde team varen, als toen we uit Alicante vertrokken", zei schipper Bekking voor de start. "Iedereen is fit en extreem gedreven om een goed resultaat neer te zetten in deze etappe."

Brunel won de tweede etappe en staat in het algemeen klassement derde achter de Chinese boot Dongfeng en Abu Dhabi Racing.

Nageeye titelkandidaat in marathon Rotterdam

Hardloper Abdi Nageeye loopt op zondag 12 april de marathon van Rotterdam. De 25-jarige atleet is meteen de grote favoriet voor de Nederlandse titel op de klassieke afstand van 42,195 kilometer, meldde de organisatie. Bij de vrouwen is de ervaren Miranda Boonstra titelkandidate.

Nageeye debuteerde vorig voorjaar in Enschede met een tijd van 2.11.33. De geboren Somaliër miste afgelopen najaar de marathon van Amsterdam door een knieblessure. Hij is inmiddels goed hersteld en eindigde vorig maand na een sterke wedstrijd als vierde in de halve marathon van Egmond.

Het is de vijftiende keer dat in Rotterdam de Nederlandse titels op de marathon worden vergeven. De laatste keer was in 2010, toen Koen Raymaekers (2.11.09) en Merel de Knegt (2.38.41) triomfeerden.

Li Jiao mist finale Europese Top 16

Tafeltennisster Li Jiao is er zondag niet in geslaagd de finale van de Europese Top 16 in Bakoe te bereiken. De 42-jarige Nederlandse verloor in de halve finales van de Oostenrijkse titelverdedigster Liu Jia in zes games: 2-4. Ze kan zich opmaken voor de strijd om het brons.

Liu Jia leek op een eenvoudige zege af te stevenen op de Nederlandse routinier; ze won de eerste drie games (11-7, 11-8 en 11-5). Li Jiao begon toen gas terug te geven en pakte de volgende twee games (11-7 en 13-11). De Oostenrijkse topfavoriete liet het niet verder komen en sleepte met winst in de zesde game de overwinning binnen (11-5).

Trainer Jans tekent bij in Zwolle

Ron Jans is ook volgend seizoen trainer van PEC Zwolle. Hij gaat bijtekenen voor één jaar, zei technisch directeur Gerard Nijkamp zondag in het programma De Tafel van Kees op FOX Sports.

"Wij zijn er enorm blij mee. We moeten aanstaande woensdag nog met zijn zaakwaarnemer zitten, maar over de voorwaarden zijn we het afgelopen vrijdag helemaal eens geworden", aldus Nijkamp.

Jans is aan zijn tweede seizoen bezig bij de eredivisieclub uit Zwolle. De oud-trainer van sc Heerenveen, FC Groningen en Standard Luik won vorig jaar met de club de KNVB Beker. In de lopende competitie draait PEC bovenin mee. Jans begon zijn carrière als voetballer bij PEC Zwolle.

Jans ook volgend jaar in de Zwolse dugout te zien (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)Jans ook volgend jaar in de Zwolse dugout te zien (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Jordanië neemt IS dagelijks onder vuur

Jordanië heeft de afgelopen dagen tientallen bombardementen uitgeoefend op Islamitische Staat. Dat meldt een woordvoerder van de Jordaanse regering zondag. Jordanië zou IS sinds donderdag dagelijks onder vuur hebben genomen.

De hevige luchtaanvallen zijn een reactie op de dood van Jordaanse gevechtspiloot Muath al-Kaseasbeh. De piloot werd door IS levend verbrand. Onlangs maakte de terreurgroep een filmpje openbaar waarop de verbranding is te zien. Jordanië, dat gevangenen wilde ruilen met IS om al-Kaseasbeh vrij te krijgen, reageerde fel. Koning Abdullah II had het over een 'harde oorlog' tegen IS.

Primeur Indiase golfer Lahiri

De Indiase golfer Anirban Lahiri heeft zondag zijn doorbraak gemaakt op de Europese Tour. De 27-jarige prof uit Bangalore won zondag het Maleisisch Open in Kuala Lumpur.

Lahiri toonde zijn topvorm al zaterdag in de derde ronde met een bijzonder lage score van 62 slagen en voegde daar zondag een ronde van 68 aan toe. Die score was precies genoeg om Bernd Wiesberger van de eerste plaats te verdrijven. De Oostenrijker liet het in de slotronde volledig liggen en kwam binnen in 74 slagen.

Lahiri kwam uit op een totaal van 272 slagen, 16 onder par. Wiesberger noteerde één slag meer. De winnaar verdiende 439.000 euro met zijn eerste zege op de Europese Tour.

Rusland stuurt weer noodhulp naar Oekraïne

Rusland heeft weer een hele lading hulpgoederen naar Oost-Oekraïne gestuurd. Zondag gingen 170 vrachtwagens de Russisch-Oekraïense grens over richting de regio's Donetsk en Loehansk, aldus de Russische overheid.

Het konvooi heeft 1800 ton aan goederen bij zich. Aan boord zitten onder meer medicijnen, eten en bouwmaterialen voor de bevolking die zwaar getroffen is door de oorlog tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Het Westen en de regering in Kiev volgden eerdere konvooien met argusogen. Volgens hen zijn de leveringen van hulpgoederen een dekmantel voor het aanvoeren van wapens en munitie voor de rebellen, die Loehansk en Donetsk in handen hebben. Rusland heeft dat altijd ontkend.

Rusland stuurt weer noodhulp naar Oekraïne
Rusland stuurt weer noodhulp naar Oekraïne (Foto: ANP)

Nieuwe zoektocht naar schipper Westerschelde

Een gespecialiseerd team zoekt zondag verder naar de vermiste schipper op de Westerschelde. Daarbij maakt het Landelijk Team Onderwater Zoekingen van de politie onder meer gebruik van sonar. Ook wordt de zeebodem afgezocht.

De schipper voer op het binnenvaartschip de Rick, dat in de nacht van donderdag op vrijdag kapseisde. Dat gebeurde ten oosten van Breskens, toen een zandzuiger zand aan het overladen was op het schip. Twee andere opvarenden werden gered. Het schip is overeind gezet en naar Terneuzen gebracht.

Nieuwe zoektocht naar schipper Westerschelde
Nieuwe zoektocht naar schipper Westerschelde (Foto: ANP)

Katy Perry boos op paparazzi

Katy Perry heeft het helemaal gehad met de paparazzi die haar overal achtervolgen. Via Twitter laat ze weten dat ze ervan baalt dat er zelfs foto's van haar worden genomen als ze binnenshuis is.

"Ik wil jullie eraan helpen herinneren dat het ook op internet illegaal is om foto's die fotografen van mij en mijn familie hebben genomen te delen", aldus Katy. Volgens de zangeres zijn de plaatjes met een telelens genomen terwijl zij en haar familie binnen zaten. "Ik ben het absoluut niet eens met het doorverkopen van deze foto's, het is een schending van mijn privacy."

Katy liet al eerder weten dat ze het niet leuk vindt om altijd en overal op de foto gezet te worden. Toen ze in november in Australië was en naar het strand ging, werd ze ook achtervolgd. Ze noemde dit destijds 'pervers' en 'walgelijk gedrag' waar men zich voor moest schamen.

De Zeeuw op amateurbasis naar NAC Breda

NAC Breda liep zaterdagavond tegen Vitesse tegen de dertiende nederlaag (0-1) van het seizoen aan. Toch hadden de Brabanders na afloop goed nieuws te melden. Demy de Zeeuw voetbalt de rest van het seizoen voor de Bredanaars. De voormalig international was transfervrij en voegt zich op amateurbasis bij de ploeg van trainer Robert Maaskant.

De Zeeuw trainde voor de winterstop al mee met de selectie van NAC. Hij zat zonder club nadat Spartak Moskou hem vorig seizoen nog had verhuurd aan Anderlecht. In 2010 maakte hij nog deel uit van de selectie van het Nederlands elftal die in Zuid-Afrika tweede werd op het WK.

Noord-Korea schiet weer raketten af

Noord-Korea heeft zondag vijf raketten op korte afstand gelanceerd uit machtsvertoon tegenover Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Het is waarschijnlijk een reactie op de jaarlijkse militaire oefeningen die de VS en Zuid-Korea binnenkort weer samen uitvoeren. Noord-Korea voelt zich daardoor bedreigd en is bang dat de landen een invasie voorbereiden.

De raketten werden afgeschoten vanaf de oostkust en kwamen terecht in de zee. Noord-Korea lanceert wel vaker raketten. De laatste tijd schieten ze alleen nog korteafstandsraketten af, omdat de Verenigde Naties het land heeft verboden om raketten op lange afstand te lanceren.

Stabiele voorkeuren kiezers

De voorkeuren van de kiezers zijn al meer dan twee maanden stabiel, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond na zijn peiling van zondag. De VVD wint een zetel en komt op twintig. Dat is nog altijd een verlies van 21 zetels vergeleken met de laatste Kamerverkiezingen.

De winst van de VVD gaat ten koste van de Partij voor de Dieren, die in de peiling zakt van vijf naar vier zetels, wat een verdubbeling zou betekenen vergeleken met de huidige fractie in de Tweede Kamer.

De Hond vroeg ook naar het vertrouwen in de voorzitters van de Tweede Kamerfracties. De top-3 bestaat nog altijd uit Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP). Bij de bewindslieden zakt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) steeds verder weg, constateert De Hond. Hij staat met een 3,5 nu onderaan de lijst, terwijl hij bij de start van het kabinet met een 5,4 nog tot de drie best scorende bewindslieden behoorde.

Vakbond hekelt 'zwalkend beleid' politietop

Het opheffen van het Landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn heeft geleid tot irritatie bij de Nederlandse Politiebond (NPB). "Deze hijgerigheid om telkens andere zaken voorrang te verlenen, is fnuikend voor de geloofwaardigheid van de politie", zegt voorzitter Han Busker zondag in de Telegraaf.

Het opheffen van het expertisecentrum getuigt volgens Busker van een 'zwalkend beleid' bij de politieleiding. "Met een pennenstreek wordt een pijler in de aanpak van dierenwelzijn weggevaagd. Kennelijk heeft iets anders een hogere prioriteit gekregen", oordeelt de voorzitter in het interview.

Volgens de NPB-voorzitter toont het steeds stellen van nieuwe prioriteiten dat er 'volstrekt geen sprake is' van een langetermijnvisie bij de politietop. "Want hoe kun je iets dat vier jaar geleden nog topprioriteit had, nu niet meer belangrijk vinden?"

Bruce Jenner betrokken bij dodelijk ongeluk

Bruce Jenner is betrokken geraakt bij een dodelijk ongeluk op een snelweg bij het Californische Malibu. De ex-man van Kim Kardashians moeder is  op een voorligger gereden die daardoor op de andere rijbaan terechtkwam. De bestuurder van de auto die door Bruce is geraakt, is bij het ongeluk overleden. Nog eens zeven anderen zouden bij de crash gewond zijn geraakt. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

Volgens ooggetuigen is Bruce zelf ongedeerd uit zijn auto gestapt. De anderen gewonden zouden voornamelijk lichte verwondingen hebben overgehouden aan het ongeluk.

Op foto's van de crash is een enorme ravage te zien. De voorkant van de zwarte Cadillac van Bruce heeft een stevige deuk, terwijl de witte Lexus van de voorligger total-loss is. De Hummer, waarop de witte wagen knalde, is ook behoorlijk gehavend.

Nog drie passagiers vermist na crash Taiwan

Nog drie mensen zijn vermist na de vliegtuigcrash in Taiwan. Sinds het ongeluk vorige week woensdag zijn veertig slachtoffers geborgen.

Het vliegtuig van TransAsia stortte woensdag in een rivier nadat beide motoren uitvielen door een storing. Er zaten 58 mensen in het toestel. Vijftien passagiers overleefden de ramp.

TransAsia heeft na de crash al meer dan 140 vluchten geannuleerd. Ook maandag en dinsdag zullen er geen toestellen van de vliegmaatschappij de lucht in gaan. De piloten moeten een test afleggen om hun vaardigheden te laten zien.

FOK! Wat een weer....Wolkenvelden

Goedendag! De winter gaf gisterochtend nog een laatste stuiptrekking in het noorden van het land. Er viel daar motregen die op een bevroren ondergrond neerkwam en dat leverde ijzel op. Er gebeurde veel ongelukken en valpartijen. Doordat de temperaturen daarna snel opliepen trokken de problemen niet verder naar het zuiden toe. Op de meeste plaatsen viel gewoon wat lichte motregen.

Het is merkbaar zachter geworden en dat blijft voorlopig ook even zo. De maxima liggen vanmiddag tussen de 4 en 7 graden. Er zijn daarbij wolkenvelden, maar er is ook af en toe ruimte voor wat zon. Tegen de avond kan er weer wat lichte regen of motregen vallen. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen houden we dit ietwat saaie weer vast. Er is vrij veel bewolking en zeker morgen kan daaruit enige regen vallen. De dagen daarna blijft het op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt slechts af en toe. De temperaturen liggen vrijwel de hele week rond de 6 graden en s'nachts vriest het over het algemeen niet. Tegen het einde van de week wordt het misschien weer iets frisser.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 MiddelD
D_tje maakte deze foto's nabij Middelburg...

 MiddelD2
...mooie rustieke foto's uit Zeeland.

 

 

 

 

 

 

 

Doden door schietpartij bij woning in VS

Zeker vijf mensen zijn zaterdag om het leven gekomen door een schietpartij bij een woning in de Amerikaanse staat Georgia. Onder de slachtoffers zouden zich meerdere kinderen bevinden, berichtten Amerikaanse media. Twee personen raakten gewond, onder wie de vermoedelijke dader.

Gealarmeerde agenten zouden in Douglas County meerdere slachtoffers op straat hebben gevonden. De rest werd in een huis aangetroffen, berichtte CBS. De dader zou gewond zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het motief voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Buren en politiemensen reageren geschokt op het vuurwapengeweld. Een agent zei in zijn carrière van 38 jaar nog nooit zoveel slachtoffers te hebben gezien in een enkele schietpartij.

Doden door schietpartij bij woning in VS
Doden door schietpartij bij woning in VS (Foto: ANP)

Weer schietpartij in Amsterdam

In de Amsterdamse Bertelmanstraat heeft in de nacht van zaterdag op zondag een schietpartij plaatsgevonden. Het is nog onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Een woordvoerster van de politie bevestigde dat er is geschoten, maar kon nog geen details geven. De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat.

Weer schietpartij in Amsterdam
Weer schietpartij in Amsterdam (Foto: ANP)

Jammer Tzipras, verkeerd gegokt

Griekenland is al vele jaren een ramp, vooral in financiële zin. Er zijn al heel wat miljarden heen gesluisd, maar het is nog lang niet genoeg. Een beetje rekenwerk geeft als uitkomst dat iedere Griek, bijna 11 miljoen in totaal, per persoon 20.000 euro zou moeten meebrengen om het land weer op orde te krijgen. Daarmee kom je dik boven de 200 miljard. Dat hebben ze natuurlijk niet, al zouden ze alle illegale miljarden van de bovenlaag afromen.

Tunesië pakt tientallen islamisten op

Tunesië heeft in de afgelopen dagen zeker 32 radicale moslims opgepakt. Zij zouden "spectaculaire aanslagen" hebben voorbereid, onder meer tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere overheidsgebouwen in het Noord-Afrikaanse land. Onder de arrestaties bevinden zich meerdere jihadisten die in Syrië hebben gevochten.

Dat heeft de Tunesische overheid zaterdag bekendgemaakt. De autoriteiten zouden op nog meer mensen jagen. Het is niet bekend bij welke groepering in Tunesië de verdachten waren aangesloten.

Tunesië, het land waar de Arabische Lente begon, heeft sinds vrijdag een nieuwe regering. De coalitie bestaat uit een seculiere partij, een gematigde moslimpartij en enkele kleine partijen. De regering moet zich vooral buigen over de strijd tegen islamitische militanten.

Tunesië pakt tientallen islamisten op
Tunesië pakt tientallen islamisten op (Foto: ANP)

Amerikaanse nieuwslezer tijdje weg om ophef

Brian Williams, een van de bekendste nieuwslezers van de Verenigde Staten, is voorlopig niet op televisie te zien. Williams neemt een pauze, omdat er een onderzoek loopt naar zijn berichtgeving. Hij heeft mogelijk fouten gemaakt.

Williams kondigde zijn tijdelijke stop zaterdag aan op de site van zijn werkgever NBC. "Het is me pijnlijk duidelijk geworden dat ik nu te veel onderdeel van het nieuws ben", schreef Williams.

Williams is sinds 2004 de presentator van het Nightly News op de zender NBC. Dat is het best bekeken journaal van de Verenigde Staten, met elke avond ruim negen miljoen kijkers.

Williams kwam deze week in opspraak. Hij zei dat hij tijdens een reportage in Irak in 2003 in een gevechtshelikopter had gezeten die werd geraakt door raketgranaten. Het toestel moest vervolgens een noodlanding maken. Dat verhaal had hij al vaker verteld, maar toen Irak-veteranen hem tegenspraken, moest Williams toegeven dat zijn verhaal niet klopte. Hij was niet aan boord. Inmiddels wordt er ook getwijfeld aan zijn reportages over de orkaan Katrina in New Orleans in 2005.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.