25.000 euro voor oudste treinkaartje

Het oudste treinkaartje van Nederland is grof geld waard. Het Spoorwegmuseum heeft namelijk een bedrag van maar liefst 25.000 euro over voor het kaartje uit 1839. Dat meldt RTV Utrecht.

Omdat vanaf volgende week niet meer met papieren treinkaartjes kan worden gereisd, is het museum opnieuw op zoek naar het eerste treinkaartje van Nederland. Ook hoopt het museum het allerlaatste treinkaartje dat volgende week wordt uitgegeven in haar collectie op te kunnen nemen.

De kaartjes uit 1839 zijn zeer zeldzaam, omdat reizigers in die tijd hun kaartje weer moesten inleveren op hun uitstapstation. Daar werden de kaartjes geteld en vernietigd. De kans dat een origineel kaartje uit 1839 opduikt is dus zeer klein. Toch hoopt de conservator van het museum een kaartje te bemachtigen.

Regelmatig melden zich mensen bij het museum met de melding dat ze een exemplaar van het oudste treinkaartje bezitten. Meestal gaat het dan echter om een replica, die in 1939 uitgegeven is ter viering van 100 jaar spoorwegen.