Dunga moet BraziliŽs eer herstellen

Carlos Dunga is gepresenteerd als bondscoach van Brazilië. Dat deed de nationale voetbalbond dinsdag op een persconferentie. De oud-voetballer neemt het stokje over van Luiz Felipe Scolari en moet Braziliës eer herstellen na het WK-debacle in eigen land.

Dunga stond tussen 2006 en 2010 al aan het roer van de vijfvoudig wereldkampioen. Zijn laatste wedstrijd in die periode was tegen Nederland. Oranje schakelde Brazilië in 2010 in de kwartfinale op het WK in Zuid-Afrika uit.

De 50-jarige coach had daarna nog even de Braziliaanse club Internacional onder zijn hoede. Als speler verdedigde hij de kleuren van onder meer VfB Stuttgart en Fiorentina. Als aanvoerder veroverde hij met Brazilië de wereldtitel in 1994.

Dunga moet Brazilië ondanks de geknakte reputatie klaarstomen voor het WK van 2018. Onder Scolari werden de Goddelijke Kanaries op het afgelopen WK in de halve finale met 7-1 vernederd door Duitsland. In de strijd om de bronzen medaille was Nederland vervolgens met 3-0 te sterk.

Bondsvoorzitter Jose Maria Marin heeft veel vertrouwen in Dunga. "Hij heeft laten zien dat hij bekwaam genoeg is om het Braziliaanse team te leiden, niet alleen in woorden maar ook in cijfers." Daarmee doelt Marin op Dunga's eerste periode als bondscoach, waarin hij 42 van zijn zestig duels won en er slechts zes verloor.