Nigel de Jong: "Wedstrijd tegen Chili wordt cruciaal"

Nigel de Jong hoopt op het WK met Oranje in ieder geval de groepsfase te overleven. De wedstrijd tegen Chili is volgens hem cruciaal. Na een turbulent seizoen bij AC Milan hoopt Nigel de Jong op een WK met het Nederlands elftal.

Volgende week dinsdag krijgt hij te horen of hij door bondscoach Louis van Gaal wordt opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje. Samen met Goal blikte de voormalige middenvelder van onder meer Ajax en Mancester City uit naar het toernooi in Brazilië.

Het WK gaat voor Oranje van start op 13 juni met een wedstrijd tegen Spanje. "Dat gaat een heel andere wedstrijd worden", zegt De Jong. "Het duel met Spanje is belangrijk, maar niet beslissend. De huidige selectie van Oranje is heel anders dan die van vier jaar geleden in Zuid-Afrika. We benaderen het toernooi nu anders en hebben een andere speelstijl. De wedstrijd tegen Chili zal voor ons cruciaal zijn. Ik heb ze al een paar keer zien spelen en ben echt onder de indruk. Het is een ontzettend degelijke ploeg. Het wordt een zware test want Chili heeft veel kwaliteit in huis. En vergeet ook de omgevingsfactor niet."

Hoe belangrijk gaat die omgevingsfactor worden?
"Die gaat wel een grote rol spelen. De condities zijn perfect voor de Zuid-Amerikaanse teams. Zowel het klimaat als de sfeer in het stadion is in hun voordeel. Als gastland heeft Brazilië daar het meeste voordeel van."

Over Brazilië gesproken; dat kan de tegenstander worden van Oranje bij het bereik van de volgende ronde.
"Laten we het erop houden dat onze weg naar de finale vol met obstakels zit. Daarom moeten we sterk aan het toernooi beginnen en fysiek top zijn vanaf de eerste wedstrijd."

Kan Nederland de finale bereiken?
"We moeten realistisch zijn. Voor ons gaat het heel lastig worden. We moeten ons WK stap voor stap opbouwen. Ons eerste doel is het overleven van de groepsfase. Hoe we dat doen, is niet belangrijk. Daarna? Zeg nooit nooit, al we blijven altijd ‘down to earth’. Maar in 2010 had ook niemand verwacht dat we zo ver zouden komen."

Veel mensen herinneren zich de schop die je uitdeelde op de borst van Xabi Alonso in die finale.
"Ik merkte pas hoe ernstig het was toen ik de herhaling zag op televisie. Op het moment zelf zat ik zo vol spanning en adrenaline. Ik dacht totaal niet aan een gele of rode kaart. In mijn beleving maakte ik een overtreding in de zoektocht naar de bal."

Twee jaar later volgde het teleurstellende EK in Polen en Oekraïne. Hoe kijk je daar op terug?
"We waren geen groep. Er was geen samenhang tussen ons en er ging weinig goed. Iemand zei later dat wanneer we de eerste wedstrijd tegen Denemarken gewonnen hadden, de rest van het toernooi anders was gelopen. Daar heb ik mijn twijfels bij. De selectie bestond uit te veel individualisten. En wanneer een team bestaat uit te veel losse elementen die zichzelf niet willen wegcijferen in belang van het team, dan kan het niet goed gaan."

Was je verrast door de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach?
"Nee, want Van Gaal is een uitstekende trainer die van uitdagingen houdt. Het betekende veel voor hem om ons naar het WK te brengen, zeker nadat hem dat niet was gelukt in 2002."

Nigel de Jong in actie tegen Hongarije (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Nigel de Jong in actie tegen Hongarije (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Zijn er dingen veranderd sinds de komst van Van Gaal?
"Iedere trainer heeft zijn eigen filosofie. Van Gaal laat zijn team graag aanvallend spelen, wil veel druk uitoefenen op de tegenstander en de wedstrijd domineren. Tactisch gezien zijn de twee defensieve middenvelders verdwenen, waarvan Van Marwijk wel gebruik maakte. Het 3-mans middenveld heeft nu één verdedigende man, een klassieke nummer tien en een dynamische middenvelder die zowel de aanval als verdediging ondersteunt."

Die rol was Kevin Strootman op het lijf geschreven. Is zijn afwezigheid een grote aderlating?
"Absoluut, want Kevin was bezig aan een geweldig seizoen. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij nog sterker terugkomt. Hij beschikt over de juiste mentaliteit."

Van Gaal geeft jonge spelers de kans. Denk je dat dat riskant is op een WK?
"Dat hangt er vanaf. Het gaat allemaal om de juiste balans. Ieder team beschikt uit jonge en ervaren spelers. De sleutel is om daar de juiste mix in te vinden. We hebben een groep met veel jonge talenten die geleidelijk worden ingepast. Ze hebben de juiste instelling en dat zie ik graag. Ze gaan niet naast hun schoenen lopen als ze een goede wedstrijd hebben gespeeld en zitten niet bij de pakken neer als het even wat minder gaat. Dat is positief. Ervaring is altijd belangrijk, maar we hebben ook kwaliteit nodig, anders kom je nergens."

Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie nog altijd de sterren bij Oranje. Zijn zij op hun retour?
"Dat denk ik niet. Robben zit in de piek van zijn carriere. Hij heeft twee prachtige jaren achter de rug en hij lijkt topfit. Van Persie is onze spits, onze leider. Hij heeft niet zijn beste seizoen achter de rug, maar dat heeft ook te maken met de gehele situatie bij Manchester United. Maar ik horde laatst van hem dat hij er klaar voor is."

Sneijder moet misschien wel genoegen nemen met een plek op de bank.
"Dat is aan Van Gaal. Iedereen kent de kwaliteiten van Sneijder. Hij is een speler die een wedstrijd kan beslissen, zoals hij dat eerder dit seizoen nog deed in de Champions League tegen Juventus."

Wie staan er op het podium op het WK?
"Brazilië, Duitsland en Spanje, niet per se in die volgorde. Uruguay en Chili zijn gevaarlijke outsiders."