Schansspringster Vuik beëindigt loopbaan

Schansspringster Wendy Vuik heeft besloten om te stoppen met haar sport. Dat kondigde de 25-jarige Nederlandse zondagochtend aan via Twitter. Ze wil zich gaan richten op een studie om lerares te worden.

'Lieve vrienden en familie, jullie weten dat ik de laatste tien jaar alles heb gegeven voor het skispringen. Maar aan alles komt een einde!', begint de Nederlandse. 'Ik heb besloten na dit seizoen te stoppen met skispringen. Vandaag spring ik mijn laatste World Cup in Falun.' Die wedstrijd ging uiteindelijk niet door. In Zweden begonnen de vrouwen nog wel aan hun laatste wedstrijd van het seizoen, maar door de wind werd het al snel afgelast.

De Rotterdamse draaide lang mee in het internationale schansspringen. In 2007 maakte ze haar debuut in de Continental Cup, wat destijds nog het hoogste niveau was bij de vrouwen. In 2009, 2011 en 2013 deed ze mee aan het wereldkampioenschap, waarop ze twee keer 23e en een keer 27e werd. 

Een echte doorbraak kwam er nooit voor Vuik, maar ze was altijd van de partij. Zo ook in het seizoen 2011/2012, het eerste seizoen waarin de vrouwen een World Cup hadden. Haar beste resultaat daarin haalde ze in februari 2012, toen ze in Hinterzarten knap veertiende werd. 

In het olympische seizoen 2013/2014 was het doel om zich te plaatsen voor de Spelen in Sochi, waar schansspringen voor vrouwen voor het eerst op het programma stond, maar mede door de zware eisen van het NOC*NSF bleek dit een utopie. Na het missen van de Spelen sprong ze nog enkele wedstrijden in de Continental Cup.

Op 1 maart haalde ze voor het eerst in haar leven het podium in een officiële FIS-wedstrijd, tijdens de Continental Cup in het Zweedse Falun. Een dag later werd ze daar vierde. Zaterdag werd ze in wat haar laatste wedstrijd zou worden de 43e plaats in de World Cup, eveneens in Falun. 

Nu het schansspringen erop zit voor Vuik wil ze zich gaan richten op een maatschappelijke carrière. Ze is van plan om zich te richten op een studie om uiteindelijk lerares te kunnen worden.

Vuik tijdens één van haar optredens in de World Cup (Foto: Pro Shots/GEPA)
Vuik tijdens één van haar optredens in de World Cup (PRO SHOTS/GEPA)

In de zomer voor het olympische seizoen besloot de andere Nederlandse schansspringster, Lara Thomae, al om te stoppen met de sport. Zij sprong enkele wedstrijden mee in de World Cup, maar haalde net als in de Continental Cup nooit de beste tien. Met het besluit van eerst Thomae en nu Vuik zijn er geen Nederlandse vrouwen meer actief in het schansspringen.