Einde loopbaan schansspringer Schmitt

Schansspringer Martin Schmitt heeft vrijdag laten weten een einde te maken aan zijn actieve loopbaan. Tijdens een persconferentie in Willingen, waar dit weekeinde een World Cup plaatsvindt, maakte de 35-jarige Duitser dit bekend. Zaterdag zal er in Willingen tussen de eerste en tweede ronde van de wedstrijd afscheid genomen worden van de Duitse held.

"Ik heb wat afstand genomen en me teruggetrokken om het seizoen goed te kunnen beoordelen. Vervolgens ben ik snel tot de conclusie gekomen om mijn carrière te beëindigen", aldus Schmitt. "Ik vind het niet eenvoudig, want ik heb heel lang voor deze sport geleefd. Ik heb er alles aan gedaan om me in het team voor de Olympische Spelen te vechten, om erbij te zijn en om mee te doen voor de medailles. Tijdens de Vierschansentournee zag ik echter dat het niet zou lukken, omdat anderen simpelweg beter zijn."

Schmitt zet per direct een punt achter zijn loopbaan. "Ik had heel graag nog hier in Willingen gesprongen, maar ik kon de motivatie niet meer opbrengen om na de Tournee nog vier weken topfit te blijven." De Duitser gaat zich nu volledig bezighouden met het behalen van zijn trainersdiploma, waar hij al een tijd voor in opleiding was. "De opleiding is iets waar me de komende anderhalf jaar volledig op ga concentreren. Ik hoop het in de herfst van 2015 af te kunnen sluiten." Een eventuele comeback sluit Schmitt uit. 

Rond de eeuwwisseling was Schmitt één van de grootste namen in de sport. In 1997 maakte hij tijdens de Vierschansentournee zijn debuut in de World Cup, nog geen twee maanden later werd de pas 19-jarige Schmitt derde met het Duitse team op het wereldkampioenschap. Een jaar later haalde hij met hetzelfde team olympisch brons in Nagano, waarna hij uitgroeide tot een absolute wereldtopper. In de seizoenen 1998/99 en 1999/2000 was hij de winnaar van de World Cup, een jaar later werd hij tweede. 

In 1999 en 2001 werd de Duitser zowel individueel als met het team wereldkampioen. Daarnaast haalde hij nog 6 WK-medailles, waarvan de bronzen bij de landenwedstrijd in 2011 in Oslo de laatste was. Schmitt was vier keer van de partij op de Olympische Spelen. Niet alleen in Nagano, maar ook in Vancouver in 2010 haalde hij met het team zilver. Het absolute hoogtepunt uit zijn carrière, en uit de recente Duitse geschiedenis in de sport, vond echter plaats in 2002 in Salt Lake City. Bij de landenwedstrijd was Schmitt de laatste Duitse springer. Met zijn sprong wist hij het Finland van Janne Ahonen met het kleinst mogelijke verschil, 0,1 punten, te verslaan. Hierdoor ging het goud naar Sven Hannawald, Stephan Hocke, Michael Uhrmann en Schmitt. 

De landenwedstrijd op het WK in Oslo was tevens de laatste keer dat Schmitt op het hoogste niveau het podium mocht betreden. Een maand eerder haalde hij, weer met het team, zijn laatste World Cup-podium, in hetzelfde Willingen waar hij vandaag zijn afscheid aankondigde. Na 292 starts, 52 podiumplaatsen en maar liefst 28 overwinningen komt er een einde aan de carrière van één van de meest succesvolle schansspringers ooit. 

Martin Schmitt in actie (Foto: Pro Shots)
Martin Schmitt in actie (Foto: Pro Shots)