Gevechten gaan door in stad Zuid-Sudan

De strijd in de Zuid-Sudanese stad Bor tussen het leger en rebellen woedt woensdag voort. Minister van buitenlandse zaken Barnaba Marial Benjamin heeft de stad omgeschreven als een 'oorlogsgebied'. Ondanks de toezegging van beide kampen om deel te nemen aan vredesgesprekken lijkt vooralsnog niemand bereid de wapens neer te leggen.

Volgens een analist in de hoofdstad Juba hebben militairen zich teruggetrokken uit delen van Bor om te voorkomen dat ze de strijd moeten aanbinden met de kindsoldaten die door de rebellen worden ingezet. "Het Sudanese leger is opgedragen terug te trekken", aldus Edmund Yakani.

Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, is het epicentrum van de strijd tussen de aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka-stam behoort, en die van ex-vicepresident Riek Machar, die bij de Nuer-stam hoort. Machar werd eerder dit jaar door Kiir de laan uitgestuurd.

De huidige geweldsuitbarsting begon op 15 december. Volgens Kiir probeerden aanhangers van Machar een coup te plegen. Bronnen binnen de regeringspartij van Kiir weerspreken deze lezing echter en zeggen dat leden van de presidentiële garde die loyaal zijn aan Kiir probeerden Nuer-gardisten te ontwapenen. Machar heeft Kiir een dictator genoemd en wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2015.

Afgevaardigden van Kiir en Machar reizen woensdag af naar Ethiopië om deel te nemen aan de vredesgesprekken.