NHL stemt in met OS-deelname ijshockeyers

De ijshockeyspelers die spelen in de NHL zullen mogen uitkomen voor de nationale teams op de Olympische Winterspelen in Sochi. De NHL heeft daarover overeenstemming bereikt met de internationale ijshockeyfederatie (IIHF) . De ijshockeycompetitie in Amerika en Canada zal in het seizoen 2013-2014 daarvoor tijdelijk worden onderbroken. 

Het akkoord kwam moeizaam tot stand. Dat kwam mede door de lockout van vorig jaar waardoor de reguliere competitie slechts 48 duels telde in plaats van 82. Een slepende financieel conflict tussen clubeigenaren en spelers was de oorzaak.

"Het besluit mee te doen aan de 22e Olympische Winterspelen was in meerdere opzichten moeilijk", beaamde NHL-commissaris Gary Bettman. "Maar het is er wel een die goed ontvangen zal worden door onze ijshockeyers én, misschien wel het allerbelangrijkste, door een grote meerderheid van onze fans in de NHL en de sportiefhebbers in het algemeen."

Sinds de Spelen van Nagano in 1998 doen de ijshockeyers uit de NHL mee in de strijd om de olympische medailles. In Vancouver 2010 werd Canada voor eigen publiek kampioen.