[AC] Ghana en Mali naar kwartfinales

Vanavond viel ook de beslissing in Groep B van de African Cup of Nations. Ghana en Mali wisten zich hierin te plaatsen voor de kwartfinales van het Afrikaanse eindtoernooi. Voor Niger en Congo viel het doek. Hieronder de uitslagen en eindstand.

Niger - Ghana 0-3
Ghana heeft zonder moeite de koppositie in Groep B van de Afrika Cup verstevigd en zich voor de volgende ronde geplaatst. Niger bood weinig weerstand (0-3). Ghana schoot uit de startblokken en al snel volgde de openingstreffer van Asamoah Gyan. De spits haalde hard uit en zette zijn land op een 0-1 voorsprong. Drie minuten later leek Niger op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Moussa Maazou werd afgekeurd omdat de Ghanese doelman Abdul Dauda gehinderd zou zijn.

Na 23 minuten verdubbelde Christian Atsu de score voor Ghana. De buitenspeler ontving de bal van Gyan, bracht deze knap onder controle en zette na een korte actie de 0-2 op het scorebord. In het restant van de eerste helft oogden beide ploegen inspiratieloos. Na de rust drukte Gyan opnieuw zijn stempel op de wedstrijd. De spits leek raak te koppen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Douda. Uit de rebound was John Boyle wel trefzeker voor The Black Cats, die daardoor na 49 minuten op een 0-3 voorsprong stonden. Voor Niger houdt het avontuur in de Afrika Cup al na de groepsfase op.

Congo DR - Mali 1-1
Congo DR is uitgeschakeld in Groep B van de Afrika Cup. Mali hield het land op gelijke hoogte en bekert daardoor wél verder. Al na drie minuten lag de openingstreffer in het net van Mali. Dieumerci Mbokani nam de verantwoordelijkheid op zich om de 1-0 voor Congo binnen te schieten uit een strafschop. Lang konden de Congolezen echter niet van de voorsprong genieten.

Mali kwam na veertein minuten al terug in de wedstrijd. Mamadou Samassa bracht zijn land terug in de strijd door van dichtbij simpel binnen te tikken. Adama Tamboura stond aan de basis van het doelpunt. Hij stelde Samassa met een lage voorzet in staat te scoren. In het restant van de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Een overwinning was voor Congo nodig om niet te worden uitgeschakeld, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd de situatie voor de Congolezen uitzichtloos. Door het gelijkspel bereikt Mali de kwartfinale van de Afrika Cup.