LeMond: "Armstrong is vergif"

Drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond heeft tegenover AD Sportwereld hard uitgehaald naar Lance Armstrong. De twee Amerikanen waren in het verleden vrienden, maar inmiddels hoopt LeMond dat het Amerikaans dopingagentschap USADA Armstrong hard zal gaan straffen.

Rond de eeuwwisseling konden LeMond en Armstrong het goed vinden, maar enkele keuzes van de zevenvoudig Tourwinnaar hebben de vriendschap beëindigd. "Alles veranderde toen hij z'n heil zocht bij Michele Ferrari (omstreden Italiaanse arts, red.). Je kan niet verkopen dat je alles schoon doet, maar tegelijkertijd wel samenwerkt met iemand die de wielersport zoveel slechts heeft toegebracht."

Ook de samenwerking met ploegleider Johan Bruyneel zorgde voor olie op het vuur tussen LeMond en Armstrong. Het kwam tot bedreigingen over en weer en zelfs tot rechtszaken. LeMond is dan ook blij dat het USADA nu doorpakt en de zwerm dopinggeruchten die al die jaren rond Armstrong hing zegt te kunnen ontrafelen. Armstrong heeft in de ogen van LeMond de boel belazerd en zou al zijn Tourzeges moeten inleveren.

"Ja, want er is zoveel bewijs. Ik hoop het ook, want nogmaals: hij verdient geen speciale behandeling. Er zijn andere renners die grote overwinningen, ook Tourzeges, kwijt zijn geraakt. Hij is vergif, hij is giftig. Het is niet alleen wielrennen, het gaat ook om machtsmisbruik. Iedereen die iets over hem zegt, iets opmerkt, wordt gestraft. Daarom is het goed dat dit gebeurt. Als USADA goed werk levert, keren Armstrong en Johan Bruyneel nooit meer terug in de sport. Maar het echte probleem blijft dat iemand als Ferrari niet die straf krijgt."