Brit mag om linksite aan VS uitgeleverd worden

Een Britse student heeft zijn rechtszaak tegen uitlevering aan de Verenigde Staten verloren. De jongeman runde de website TVShack.net, waarop links stonde naar auteursrechtelijk beschermde series en films.

De 23-jarige Richard O'Dwyer startte de site in 2007 vanuit zijn slaapkamer. Drie jaar later liet de Amerikaanse justitie de website uit de lucht halen, en werd bij O'Dwyer een inval gedaan. Hierbij waren ook agenten uit de VS aanwezig. De Amerikanen zeggen dat de student meer dan 230 duizend dollar aan inkomsten aan de site verdient, en willen hem berechten wegens auteursrechtenschending.

De rechtbank was ongevoelig voor het argument van de verdediging dat TVShack 'net als Google' enkel links bevatte, en dat er geen auteursrechtenschendend materiaal op O'Dwyers server stond. In het vonnis wordt erop gewezen dat de site users aanspoorde om links toe te voegen, 'om de gebruikerscommunity te helpen geld te besparen op bioscoopbezoek'. De rechter liet merken not amused te zijn over het feit dat toen tvshack.net werd neergehaald, O'Dwyer de site tvshack.cc opende met daarop de tekst en het nummer F* the Police, van de rapgroep N.W.A.

O'Dwyer kan in de VS tot maximaal vijf jaar cel worden veroordeeld. De uitleveringsregeling waar hij onder valt, is na de aanslagen van 11 september 2001 tot stand gekomen, en maakt uitlevering aan de Verenigde Staten mogelijk op basis van een 'redelijke verdenking' in plaats van hard bewijs. De student kan zich nog tot het hooggerechtshof wenden om de uitlevering te voorkomen.


F* the Police, door N.W.A.