5 redenen om usenet te gebruiken

De Lijst' is een terugkerend thema-item waarin crew of user hun persoonlijke kijk geven op uiteenlopende zaken. Verkondigde meningen zijn altijd persoonlijk en niet noodzakelijk die van FOK!

Dit keer 5 redenen om Usenet te gebruiken in plaats van Torrents.

Onder downloaders, ruim 93% van de bezoekers van deze website, heerst verdeeldheid over welke manier van downloaden de voorkeur geniet; torrents of usenet. In dit artikel vijf redenen waarom ik voor usenet kies.

1 - Legaal
Downloaden van je films en muziek via usenet is vooralsnog volstrekt legaal in Nederland. Bij torrents is het echter vaak zo dat je automatisch ook uploadt als je downloadt. Ook draaien torrentprogramma's vaak op de achtergrond en blijven ze automatisch hetgeen je hebt gedownload delen met anderen. Je bent in dat geval strafbaar. Usenet is altijd legaal, zolang je het downloaden beperkt tot muziek en filmmateriaal. Je hoeft dus niet bang te zijn dat auteursrechthebbenden miljoenen claimen voor de twaalf mp3's die je hebt gedownload, of dat Brein op de stoep staat om je te chanteren met "óf tekenen, óf een dikke schadeclaim".

2 - Veilig
Bij de meeste aanbieders van usenet is het eenvoudig om SSL beveiliging in te schakelen. Op die manier kan je provider niet zien wat je aan het doen bent, omdat alle verkeer wordt gecodeerd. Ook is het niet mogelijk voor andere partijen om jouw ip-adres te onderscheppen of te zien wat je aan het downloaden bent. Bij torrents is dat wel het geval, en loop je het risico dat je aangeklaagd wordt.